JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53267
View
463
Reply

Kepulauan Maldives

[Copy link]

Author: greenwoodpencil       Show all posts   Read mode

Post time 1-6-2012 08:55 AM | Show all posts

ANTARA keindahan yang terdapat di Maldives.

Lokasi ini boleh dikatakan sebagai tempat paling popular untuk dikunjungi pelancong selain Masjid Huskuru Miskiiy.

Masjid itu dibina sekitar pertengahan tahun 1600 dan ia merupakan masjid terbesar di Maldives. Masjid tersebut mampu memuatkan jemaah seramai 5,000 orang dalam satu masa.

Selain itu, masjid tersebut juga berperanan sebagai Pusat Islam Maldives dan binaannya juga unik bak sebuah karya seni dengan pelbagai ukiran mewah berkubah emas.

Menerokai khazanah dasar laut juga menjadi alasan paling tepat mengapa ramai pelancong memilih Maldives sebagai destinasi idaman.

Terumbu karang di Maldives amat terkenal dengan kecantikannya yang tersendiri. Lautannya kaya dengan pelbagai hidupan marin sehinggakan ia digilai peminat aktiviti selam skuba.

Selepas penat berenang, pengunjung berpeluang melawat ke Fuamulaku yang terkenal dengan kesuburan tanahnya.

Kebanyakan masyarakat yang tinggal di kawasan tersebut merupakan golongan petani, tetapi kehadiran anda ke sana pastinya disambut meriah oleh penduduk tempatan.

Pelancong boleh mendapatkan pelbagai buah-buahan segar seperti oren, mangga dan nanas.

Memancing merupakan sebahagian daripada gaya hidup penting di Maldives, tetapi memancing pada waktu malam pastinya lebih menyeronokkan sambil ditemani sang purnama.

Bagi mereka yang ingin mencuba suasana memancing pada waktu malam bolehlah mendapatkan khidmat pemandu pelancong yang akan membawa anda ke lubuk rahsia.

Selain itu, sambil memancing pengunjung juga boleh mengadakan jamuan barbeku di atas kapal persiaran yang disewa secara khusus.

Situasi kepulauan Maldives yang sunyi tanpa bunyi hon kenderaan dan rimba pencakar langit di bandar elit seolah-olah membawa pengunjung ke sebuah pulau yang tidak berpenghuni.

Hampir 1,200 pulau terdapat di kepulauan Maldives maka tidak hairanlah mengapa ia begitu sunyi dan sesuai untuk mereka yang inginkan percutian tanpa gangguan orang awam.

Jika pengunjung suka mengembara, anda boleh menyewa bot dan mengunjungi setiap daripada pulau tersebut satu persatu.

Bagi mereka yang takut menyelam bolehlah mengunjungi Whale Submarine di Mali. Kapal selam tersebut merupakan kapal selam sebenar dan secara tidak langsung ia telah diiktiraf sebagai kapal selam penumpang terbesar di dunia.

Kapal selam tersebut juga boleh memuatkan 50 penumpang dan menjunam sehingga kedalaman 150 meter ke dasar laut.

Bagaimanapun, kanak-kanak berumur di bawah tiga tahun tidak dibenarkan memasuki kapal selam tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 09:01 AM | Show all posts
Matta fair slalu buat sale ke maldives, its about RM6000 for 2 pax all in, kat club med,ada dulu  package rm3000 saje for 2 pax all in.. ( 4n5d)
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 01:14 PM | Show all posts
sapa tau kt mana dan di mana area???senang dan murah nk duduk??....senarionyer lbh krg mcm ni la...bini suka jln2 ngan shopping.......anak2 suka mandi2 kolam renang dan pantai........bapaknyer plak sgt suka memancg ...x kira la pantai ataupon atas bot........ada cadangan yg bole membantu?????......anggaran blanja kalu duk chalet atau hotel kadar sehari.(yg cheapest la)...????.....pleazzzzzze yoo
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2012 04:12 PM | Show all posts
aiseh ketandusan info . .
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2012 04:57 PM | Show all posts
Cantiknya Maldivessss
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2012 03:36 PM | Show all posts
sape bley rekomen hotel mana yg best for honeymoon kat maldives? thanks
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 01:46 PM | Show all posts
BRONCO posted on 1-6-2012 01:14 PM
sapa tau kt mana dan di mana area???senang dan murah nk duduk??....senarionyer lbh krg mcm ni la.. ...

shopping...maldives is not the place...beaches/pure holiday yes....i think thery sell more beach wear than other goods he he...

as everything is imported except for fish, u can expect what kind of price u have to pay..



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 02:47 AM | Show all posts
Siapa ada info lagi pasal Maldives? planning to go next year
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2012 01:53 AM | Show all posts
jayn2u posted on 6-12-2012 02:47 AM
Siapa ada info lagi pasal Maldives? planning to go next year

dari phuket ke maldives...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 01:56 AM | Show all posts
Cuba2 survey harga Flight ticket dr msia-maldives agak reasonable, tinggal hotel & pkg costs jer. Tapi flight tix dr tempat ku ni amatlah mahal Harus pergi dr kl.. (entah bila huhu)
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 06:15 PM | Show all posts
multinik2 posted on 7-12-2012 01:53 AM
dari phuket ke maldives...

nak tengok pulau

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2013 01:55 PM | Show all posts
anyone been to maldives? share la experience...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2013 02:06 PM | Show all posts
MissNigga posted on 23-9-2012 04:57 PM
Cantiknya Maldivessss

kalo tengok yutube ni lagi lah meronta-ronta nak ke Maldives:-



Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2013 03:42 PM | Show all posts
cmf_GAIA posted on 10-1-2013 02:06 PM
kalo tengok yutube ni lagi lah meronta-ronta nak ke Maldives:-

Kan takat Maldives... even other negara2 kepulauan kat lautan hindi dan lautan pasific selatan.... view mmg marbeloussssss
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2013 10:22 PM | Show all posts
coklatsusu posted on 10-1-2013 01:55 PM
anyone been to maldives? share la experience...

coklat, i went to maldives in oct 2010..stayed in south atoll..kuredu island to be exact..jauh gak dr male..so kena naik kapal terbang kecik tu utk ke pulau..bila nak p? plan nak stay north or sout atoll? tp maldives mmg cantik..yg tak best skit, everything is in USD..

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2013 08:17 PM | Show all posts
Ingat nak pergi maldives tahun ni....
North or south atoll paling cantik?
I skrg tgh cari honeymoon pakej ataupun pakej all inclusive
Please sapa2 yang dah pergi...sila tunjuk ajar. tq
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2013 08:18 PM | Show all posts
whitequeen posted on 11-1-2013 10:22 PM
coklat, i went to maldives in oct 2010..stayed in south atoll..kuredu island to be exact..jauh gak ...

sis, ceritalah lagi pasal maldives.
north or south yg cantik?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2013 11:02 AM | Show all posts
Keram posted on 6-4-2013 08:18 PM
sis, ceritalah lagi pasal maldives.
north or south yg cantik?

rata2 ramai yg ckp south atoll lg cantik..further south bertambah cantik lautnya..nak cerita lebih2 ambik masa skit sbb dah lama peginya in 2010..kena recall blk..tp everythg is in usd kat sana..sbb tu jd mahal semuanya..

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2013 11:17 AM | Show all posts
whitequeen posted on 7-4-2013 11:02 AM
rata2 ramai yg ckp south atoll lg cantik..further south bertambah cantik lautnya..nak cerita lebih ...

tq sis, south atoll yang cantik yer coz nak cari hotel kat area situ. tqvm

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2013 12:42 PM | Show all posts
Keram posted on 7-4-2013 11:17 AM
tq sis, south atoll yang cantik yer coz nak cari hotel kat area situ. tqvm

klu nak cari hotel jgn book direct dgn hotel..mahal...hari tu akak book thru agoda..dpt 70% diskaun..harga bilik yg rm8++ dpt rm 2++..untung byk tu..yg rugi masa duk hotel overnite kat male..700 lbh bayar utk tido beberapa jam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051061s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list