View: 13753|Reply: 38
|
perbezaan sambal belacan kat malaysia?
[Copy link]
|
|
aku nak tanya kat forummer sekalian terutamanya kat kak baiduri and friends. apa bezanya sambal belacan kat tempat korang. aku ni suka sangat makan sambal belacan. nasi putih dgn sambal belacan jerk pun aku boleh on. maaf ye kalau topic ni dah pernah ada coz saya org baru kat sini. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 papa@mama's post
Kalau sambal belacan di Swak guna ikan bilis, cili merah & belacan. Lepas tu tumbuk mcm biasa. Baru perah dgn air limau kesturi. Kalau nak makan dgn ulam2an, sambal belacan tadi dicampur dgn sedikit gula & air asam jawa (instead of perahan air limau). Kalau nak guna perahan limau kesturi pun boleh jugak ttp air dia kena bnyk. |
|
|
|
|
|
|
|
saya rasa mmg byk variasi sambal belacan kat malaysia nih..
contohnya kat kg. saya... mak tiri saya buat sambal belacan 100% pakai cili api, taruk belacan dan taruk air asam jawa... pedas berapi...
mak mertua saya pulak, pakai cili merah, cili api, belacan dan taruk air limau kasturi... tak pedas sgt... just nice.. |
|
|
|
|
|
|
|
mak ammall punya style... cili merah + belacan + tomato + air limau nipis + garam + gula... ok la jugak. Tapi mmg nak tau sangat sambal belacan yg kaw kaw punyer... hubby mmg suker sangat sambal belacan. Ada sesapa nak share ? |
|
|
|
|
|
|
|
yg asas di mana2 pun sambal belacan ni mesti ada :
lada
belacan
then terpulang la nak tambah bahan2 lain seperti
jus limau,
bacang
air asam
bawang
atau apa2 yg suka |
|
|
|
|
|
|
|
mak aku plak kalau buat samabl belacan
cili merah
belacan(byk betul dia taruk)
gula sket
air asam jawa
tumbuk semua peh tu campur air asam jawa |
|
|
|
|
|
|
|
Dah masam air liur saya. Teringin nak makan ambuyat dgn sambal belacan & buah mangga. Lagi sedap kalau ada kerang rebus & sayur keladi. Tambahan lagi kalau ada ikan terubuk masuk rebus campur dgn kunyit & daun kunyit. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau maid saya suka buat macam ni:
Cili + bawang merah + tomato + belacan (sikit je) - di goreng dulu sampai layu. Angkat dan tumbuk. Lepas tu goreng balik. Cubalah.
(Goreng dgn minyak yg. sedikit) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #8 zuraini's post
Yg ni selalu buat kat rumah esp bila time tak ada selera makan. Memang sedap sgt. |
|
|
|
|
|
|
|
mak natey nyer style,
cabai kering/cabai hidup/cabai melaka(cili api)
belacan goreng
garam kasar
tumbuk bila lumat, campur
air asam jawa
or
blend jer semua bahan2 tadi. (kalau byk lah...)
sedaaapppp..... |
|
|
|
|
|
|
|
cakap pasal sambal ni...sapa ada resepi sambal terasi...sambal terasi ni sedap dimakan ngan ikan bakar, ikan goreng, telor goreng (citer pasal ni dah kembang pipi)..x silap long ini mmg peveret masakan org minang atau indon...dan dijamin mmg sedap rasanya....dok pikir2 kalau jumpa kawan indon tu nak tanya dia la..itu pon kalau dia sudi share ingredient sambal tu! |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zuraini at 4-9-2006 01:38 PM
Kalau maid saya suka buat macam ni:
Cili + bawang merah + tomato + belacan (sikit je) - di goreng dulu sampai layu. Angkat dan tumbuk. Lepas tu goreng balik. Cubalah.
(Goreng dgn minyak yg. se ...
mmg kompem maid u ni indonesian..ehheheh depa suka buat sambel tomat (tomato).
my mom's version: ikan bilis, cili padi byk2.., belacan, limau kesturi
my dad pulak: bawang merah, belacan sikit, gula sikit, cili padi sikit (takde ikan bilis and this version a bit cair, kasi extra air asam)
my version: belacan, cili padi, gula, air asam, ikan bilis (blend semua!!) ...pemalasssss punya version. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by long at 7-9-2006 02:25 AM
cakap pasal sambal ni...sapa ada resepi sambal terasi...sambal terasi ni sedap dimakan ngan ikan bakar, ikan goreng, telor goreng (citer pasal ni dah kembang pipi)..x silap long ini mmg peveret mas ...
Long,
terasi is belacan in bahasa Indonesia.
cara orang indonesia buat sambal belacan dorang ni berbeza sikit dari kita...
dorang akan goreng dulu lada, bawang dan etc then dorang bahan2 tadi di haluskan.
satu lagi cara, dorang celur sedikit bahan2 tu then haluskan dan kemudian di tumis sedikit hingga keluar minyak.
long cuba ikut cara yg saya berikan di bawah ni ok...
Sambal Terasi
Bahan
4 btg ladamerah
4 btg lada padi merah
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah (bwg kecik)
1 biji tomato
garam (jika perlu)
2 ibujari belacan
kulit limau sambal atau daun limau purut di hiris halus
Cara 1
1. Goreng semua bahan kecuali kulit limau/daun limau purut. Tos minyak.
2. Haluskan bahan2 tadi dan campurkan garam & hirisan limaupurut/kulit limau.
Cara 2
1. Bakar sedikit belacan.
2. Haluskan semua bahan kecuali kulit limau/daun limau purut & garam.
3. panaskan sedikit minyak dlm kuali dan masukkan bahan2 & garam yg telah di haluskan tadi dan biarkan masak hingga kuar minyak.
4. matikan api dan campurkan hirisan kulit limau atau daun limau purut.
[ Last edited by cranko21 at 7-9-2006 09:15 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
menurut lagenda mak aku plak..
sambal belacan yg nak dilawan ngan ulam-ulaman guna air asam jawa + bwg merah hiris nipis..
bagi aku, sambal belacan memang match makan ngan kari ikan. |
|
|
|
|
|
|
|
sambal belacan tok nano yang sampai sekarang jd favourite family kitaorg,
cili api + cili merah + belacan = tumbuk
then perah air asam jawa + gula dan garang...pergghh..
terliur aaa.. |
|
|
|
|
|
|
ibumontel This user has been deleted
|
montel buat sambal kosong hehe cili merah+cili api+garam |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 7-9-2006 09:12 AM
Long,
terasi is belacan in bahasa Indonesia.
cara orang indonesia buat sambal belacan dorang ni berbeza sikit dari kita...
dorang akan goreng dulu lada, bawang dan etc then dorang bahan2 ...
ha...baca bahan2 dan cara buat pon dah boleh imagin sedap...tq kenko.tq kenko...sat agi nak check dlm fridge ada tak bahan2 ni..nak buatla banyak2 |
|
|
|
|
|
|
|
mrs suka buat sambal belacan guna cili padi yg masih hijau
sbb wangi dia lain sikit
bawang putih dan bawang besar pun dibakar sama.bukan belacan aje bakar |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 7-9-2006 09:12 AM
Long,
terasi is belacan in bahasa Indonesia.
cara orang indonesia buat sambal belacan dorang ni berbeza sikit dari kita...
dorang akan goreng dulu lada, bawang dan etc then dorang bahan2 ...
rasa dia mcm sambal tumis sket yg ditaruk belacan:mll: |
|
|
|
|
|
|
|
mrs,
sambal terasi ni dia tumis tak lama. just sampai naik minyak dan likat sikit.. tu jer |
|
|
|
|
|
|
| |
|