CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 13753|Reply: 38

perbezaan sambal belacan kat malaysia?

[Copy link]
Post time 4-9-2006 01:12 AM | Show all posts |Read mode
aku nak tanya kat forummer sekalian terutamanya kat kak baiduri and friends. apa bezanya sambal belacan kat tempat korang. aku ni suka sangat makan sambal belacan. nasi putih dgn sambal belacan jerk pun aku boleh on. maaf ye kalau topic ni dah pernah ada coz saya org baru kat sini.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-9-2006 08:24 AM | Show all posts

Reply #1 papa@mama's post

Kalau sambal belacan di Swak guna ikan bilis, cili merah & belacan. Lepas tu tumbuk mcm biasa. Baru perah dgn air limau kesturi. Kalau nak makan dgn ulam2an, sambal belacan tadi dicampur dgn sedikit gula & air asam jawa (instead of perahan air limau). Kalau nak guna perahan limau kesturi pun boleh jugak ttp air dia kena bnyk.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 09:47 AM | Show all posts
saya rasa mmg byk variasi sambal belacan kat malaysia nih..

contohnya kat kg. saya... mak tiri saya buat sambal belacan 100% pakai cili api, taruk belacan dan taruk air asam jawa... pedas berapi...

mak mertua saya pulak, pakai cili merah, cili api, belacan dan taruk air limau kasturi... tak pedas sgt... just nice..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 09:50 AM | Show all posts
mak ammall punya style... cili merah + belacan + tomato + air limau nipis + garam + gula... ok la jugak. Tapi mmg nak tau sangat sambal belacan yg kaw kaw punyer... hubby mmg suker sangat sambal belacan. Ada sesapa nak share ?
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 09:55 AM | Show all posts
yg asas di mana2 pun sambal belacan ni mesti ada :


lada
belacan

then terpulang la nak tambah bahan2 lain seperti
jus limau,
bacang
air asam
bawang
atau apa2 yg suka
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 10:00 AM | Show all posts
mak aku plak kalau buat samabl belacan

cili merah
belacan(byk betul dia taruk)
gula sket
air asam jawa

tumbuk semua peh tu campur air asam jawa
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-9-2006 12:18 PM | Show all posts
Dah masam air liur saya. Teringin nak makan ambuyat dgn sambal belacan & buah mangga. Lagi sedap kalau ada kerang rebus & sayur keladi. Tambahan lagi kalau ada ikan terubuk masuk rebus campur dgn kunyit & daun kunyit.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 01:38 PM | Show all posts
Kalau maid saya suka buat macam ni:

Cili + bawang merah + tomato + belacan (sikit je)  - di goreng dulu sampai layu. Angkat dan tumbuk. Lepas tu goreng balik. Cubalah.
(Goreng dgn minyak yg. sedikit)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-9-2006 04:31 PM | Show all posts

Reply #8 zuraini's post

Yg ni selalu buat kat rumah esp bila time tak ada selera makan. Memang sedap sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 01:58 AM | Show all posts
mak  natey nyer style,

cabai kering/cabai hidup/cabai melaka(cili api)
belacan goreng
garam kasar

tumbuk bila lumat, campur

air asam jawa


or


blend jer semua bahan2 tadi. (kalau byk lah...)


sedaaapppp.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 02:25 AM | Show all posts
cakap pasal sambal ni...sapa ada resepi sambal terasi...sambal terasi ni sedap dimakan ngan ikan bakar, ikan goreng, telor goreng (citer pasal ni dah kembang pipi)..x silap long ini mmg peveret masakan org minang atau indon...dan dijamin mmg sedap rasanya....dok pikir2 kalau jumpa kawan indon tu nak tanya dia la..itu pon kalau dia sudi share ingredient sambal tu!
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 08:13 AM | Show all posts
Originally posted by zuraini at 4-9-2006 01:38 PM
Kalau maid saya suka buat macam ni:

Cili + bawang merah + tomato + belacan (sikit je)  - di goreng dulu sampai layu. Angkat dan tumbuk. Lepas tu goreng balik. Cubalah.
(Goreng dgn minyak yg. se ...



mmg kompem maid u ni indonesian..ehheheh depa suka buat sambel tomat (tomato).

my mom's version:  ikan bilis, cili padi byk2.., belacan, limau kesturi

my dad pulak:  bawang merah, belacan sikit, gula sikit, cili padi sikit (takde ikan bilis and this version a bit cair, kasi extra air asam)

my version:  belacan, cili padi, gula, air asam, ikan bilis (blend semua!!) ...pemalasssss punya version.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 09:12 AM | Show all posts
Originally posted by long at 7-9-2006 02:25 AM
cakap pasal sambal ni...sapa ada resepi sambal terasi...sambal terasi ni sedap dimakan ngan ikan bakar, ikan goreng, telor goreng (citer pasal ni dah kembang pipi)..x silap long ini mmg peveret mas ...



Long,
terasi is belacan in bahasa Indonesia.

cara orang indonesia buat sambal belacan dorang ni berbeza sikit dari kita...
dorang akan goreng dulu lada, bawang dan etc then dorang bahan2 tadi di haluskan.
satu lagi cara, dorang celur sedikit bahan2 tu then haluskan dan kemudian di tumis sedikit hingga keluar minyak.
long cuba ikut cara yg saya berikan di bawah ni ok...

Sambal Terasi

Bahan
4 btg ladamerah
4 btg lada padi merah
3 ulas bawang putih
6 biji  bawang merah (bwg kecik)
1 biji tomato
garam (jika perlu)
2 ibujari belacan
kulit limau sambal atau daun limau purut  di hiris halus

Cara 1
1. Goreng semua bahan kecuali kulit limau/daun limau purut. Tos minyak.
2. Haluskan bahan2 tadi dan campurkan garam & hirisan limaupurut/kulit limau.

Cara 2
1. Bakar sedikit belacan.
2. Haluskan semua bahan kecuali kulit limau/daun limau purut & garam.
3. panaskan sedikit minyak dlm kuali dan masukkan bahan2 & garam yg telah di haluskan tadi dan biarkan masak hingga kuar minyak.
4. matikan api dan campurkan hirisan kulit limau atau daun limau purut.

[ Last edited by  cranko21 at 7-9-2006 09:15 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 11:48 AM | Show all posts
menurut lagenda mak aku plak..
sambal belacan yg nak dilawan ngan ulam-ulaman guna air asam jawa + bwg merah hiris nipis..

bagi aku, sambal belacan memang match makan ngan kari ikan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 01:03 PM | Show all posts
sambal belacan tok nano yang sampai sekarang jd favourite family kitaorg,
cili api + cili merah + belacan = tumbuk
then perah air asam jawa + gula dan garang...pergghh..
terliur aaa..
Reply

Use magic Report

ibumontel This user has been deleted
Post time 7-9-2006 05:06 PM | Show all posts
montel buat sambal kosong hehe cili merah+cili api+garam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2006 10:46 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 7-9-2006 09:12 AM



Long,
terasi is belacan in bahasa Indonesia.

cara orang indonesia buat sambal belacan dorang ni berbeza sikit dari kita...
dorang akan goreng dulu lada, bawang dan etc then dorang bahan2 ...



ha...baca bahan2 dan cara buat pon dah boleh imagin sedap...tq kenko.tq kenko...sat agi nak check dlm fridge ada tak bahan2 ni..nak buatla banyak2
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 12:15 AM | Show all posts
mrs suka buat sambal belacan guna cili padi yg masih hijau
sbb wangi dia lain sikit
bawang putih dan bawang besar pun dibakar sama.bukan belacan aje bakar
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 12:16 AM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 7-9-2006 09:12 AM



Long,
terasi is belacan in bahasa Indonesia.

cara orang indonesia buat sambal belacan dorang ni berbeza sikit dari kita...
dorang akan goreng dulu lada, bawang dan etc then dorang bahan2 ...

rasa dia mcm sambal tumis sket yg ditaruk belacan:mll:
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 08:19 AM | Show all posts
mrs,
sambal terasi ni dia tumis tak lama. just sampai naik minyak dan likat sikit.. tu jer
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-3-2024 06:30 PM GMT+8 , Processed in 0.076086 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list