JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
43276
View
103
Reply

Allahyarham Jalil Ibrahim

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Post time 8-2-2007 01:47 PM | Show all posts
Syd,
ha'ah...tak perasan. Ceritanya patut dipamer di muzium negara supaya org tau akan kisah beliau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2007 01:55 PM | Show all posts
harap2 ada media yang boleh follow up pasal nih

bukan dokumentari ke apa

hehheh berani ke dorang? alah..bukan ada pun nak takut kan?

mungkin majalah 3 ker

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2011 04:44 PM | Show all posts
up! cerita best macam ni awatlah duduk kat dasar laut...

syd, siapakah dalang yang menjadi kepala pembunuhan arwah ni? cerstory!
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2011 05:47 PM | Show all posts
Reply 28# nazurah

daripada lorraine osman...

Was he the fall guy?

"One has to accept the fact that if you are put there as chairman, you have to accept responsibility. At the end of the day, the fact that there was prosecution, I myself believe it was a means to attack the Malaysian government by certain British civil servants who were very anti-Malaysia and anti-Mahathir. I have no evidence to support this but there was no other purpose in it."

From what initially appeared to be a domestic problem, Malaysia played into the hands of the British, and he faults the late Tan Sri Bashir Ahmad, who by then had become chairman of Bank Bumiputera.

"Bashir fell into the trap and lodged a report in Hongkong by claiming that the (Malaysian) Attorney-General had said that Malaysia has no jurisdiction for offences in Hongkong, which is not true. If they wanted to prosecute me in Malaysia, they could have. The Anti-Corruption Act provides for that," he says.

"That is why I say, if I had left (Bank Bumi) once gaining control of Bank Buruh, Id still be in Malaysia making money," he half-joked.

Was he used as a pawn in the protracted political battle between then prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad and Tengku Razaleigh Hamzah in the Eighties?

"I have no evidence of Mahathirs involvement.

"I know for a fact that the executive directors of the bank who were overseeing the running of BMF were doing things that I knew nothing about. I didnt know what they were doing, but I believe they were up to something. Only after my release did I realise this," said Lorrain, without elaborating.



source: http://www.malaysianbar.org.my/news_features/lorrain_breaks_his_silence.html
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2011 09:25 PM | Show all posts
Cerita ni saya pernah baca masa saya masih budak sangat lagi.  Yg menjadi lekat di ingatan saya adal ...
mixora Post at 8-9-2006 18:17



    ada seorg yg meninggal kat luar negara,
    masa awal th 1990an namanya Omar jg dibunuh dan seorg lagi org sarawak(kalu tak silap, arwah
    dikatakan bunuh diri terjun dr bangunan, tp heran gak sb speknya tak pecah)
    ...skrg ada lg yg terjun dr bangunan...(atau diterjunkan dr bangunan)
    senang aje kalu nak tamatkan penyiasatan, bat aje tuduhan bunuh diri..
    pas tu letak apa2 yg patut, dan buat apa2 tuduhan yg patut...tutut fail
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2011 12:33 AM | Show all posts
sedihnyaa baca..semoga roh beliau dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan org beriman..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2011 08:36 AM | Show all posts
Reply 30# ciklahcute

Terjun, bunuh diri...rasuah.Orang dah mati...tak boleh nak bela diri. Case closed!


Takpe akhirat nanti mereka jawablah...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2011 01:59 PM | Show all posts
Reply  ciklahcute

Terjun, bunuh diri...rasuah.Orang dah mati...tak boleh nak bela diri. Case clo ...
nazurah Post at 25-7-2011 08:36



    betul tu nazurah...byk lagi kes lain, yg ikut cam cite filem sb nak
    close case ngn cepat, polis x payah siasat2...bgian forensic dan patologi takkan lah ngikut je...
    mrk boleh trace apa..sbnarnya.... ada udang busuk disebalik mee basi...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2011 02:43 PM | Show all posts
Agak2 ada tk produser filem yg berani mati utk buat filem pasal kes Arwah Jalil nie. kalaulah ada produser yg berani ambik risiko buat filem pasal arwah nie harus box-office rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2011 05:43 PM | Show all posts
Alhamdulillah! Anak anak Allahyarham Jalil Ibrahim telah berjaya di dalam bidang akedemik. Syabas kepada Pn Rosnawi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2011 10:05 AM | Show all posts
Reply 35# Zamzari

alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2011 02:23 PM | Show all posts
anak2nya semua berjaya..belajar kt cornell uni & imperial college lagu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2011 10:59 AM | Show all posts
arwah di bunuh dn dihumban di kebun pisang di HONG KONG
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2011 10:59 AM | Show all posts
ALHAMDULILLAH ANAK2NYA BERJAYA
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2011 09:29 PM | Show all posts
Alfatihah buat arwah Jalil...dlm bulan ramadhan yg penuh barakah ni, moga arwah bahagia di alam sana...Amin..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2011 08:35 AM | Show all posts
Lorraine Esme Osman yang berkaitan dengan kes rasuah ini pun baru jek meninggal dunia di london minggu lalu... alfatihah
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 02:38 AM | Show all posts
arwah di bunuh dn dihumban di kebun pisang di HONG KONG
nazadiyah Post at 11-8-2011 10:59



We shall not forget about Bank Bumiputra
Mcm mane Umngok sapu
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 12:03 AM | Show all posts
pernah masuk chanel CI astro ch731 kalau tak silap
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 09:15 AM | Show all posts
Malam tadi dokumentri ttg pmbunuhan arwah disiarkan di tv singapore.
Si cina yg didapati bersalah tu kna gntung tp ditukar kpd pnjara seumur hidup.
Tahniah sbb org singapore yg berani siar cerita ni.
Name2 yg dikaitkn dgn kes ini. :

George Tan owner carrian. Kna pnjara 3 bln je tu pn sbb fraud.
Lorraine osman. Lari ke london.Sempat jgk dipenjarakan.
Samsudin. Pun lari ke london. Smpat jgk dipnjarakan.
Daim.
Ku Li.
Korang mgkn selamat di sini. Di akhirat taulah nasib korang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 11:35 AM | Show all posts
Reply 44# edmundo


   ape tajuk dia?..agak2 ade x kat tenet.
blh la tgk.............
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2013 07:47 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2013 07:53 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2013 12:14 PM | Show all posts
baru tau pasal kisah ni.. nama2 besar yg dikaitkan masih hidup pun ada.. terlepas kat dunia je.. kat akhirat nnt dah tentula sangkut..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2013 08:02 PM | Show all posts
novelloverzz posted on 4-5-2013 12:14 PM
baru tau pasal kisah ni.. nama2 besar yg dikaitkan masih hidup pun ada.. terlepas kat dunia je.. kat ...

aku rasa, agak merbahaya jugak la klau kita dpat position yg top2 ni, i mean, position2 yg high rank/org penting ni....

sekali kita kat situ, nak jujur sngat pun, tak boleh, nak jadi penipu sngat pun, tak boleh... serah pada nasib je....

no wonder la jaman cekarang, lagi ramai 'yes bos/yes man' drpd org yg betul2 jujur...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2013 05:01 PM | Show all posts
Tahun ni dah 30 tahun Allahyarham dibunuh. Al fatihah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073798s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list