JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
74133
View
770
Reply

Cricket

[Copy link]

Author: zamz00       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-3-2006 04:16 PM | Show all posts |Read mode
takde ke org main kriket or minat kriket kat dlm ni..

[ Last edited by  dexa at 27-11-2008 07:36 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2006 04:47 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2006 04:50 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2006 04:53 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 01:07 PM | Show all posts
sampai sekarang ni aku tak paham peraturan dan score kriket ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2006 02:05 PM | Show all posts
yeke tak paham..

biar la aku cite serba sikit yg aku tau lah..

kriket ni mcm game lain jugak
ada 2 team
1 team 11 org

mcm baseball jugak
satu team batting satu team lagi fielding

team yg fielding atau dlm bahasa melayunya memadang..

ada
sorang bowler (yg baling bola)
sorang wicket keeper (yg jaga belakang stump mcm gambar kat atas tu)
yg 9 org lagi akan jaga keliling padang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2006 02:12 PM | Show all posts
samb..

bowler akan baling bola kat batsman (opponent / batting team)
bowler tu akan target the stump tu lah (kayu 3 btg tu)
kalau bowler tu baling kena stump tu...batsman tu kira matilah..kena keluar and ganti dgn batsman lain..

lagi satu..kalau batsman tu pukul and then ada fielder yg tangkap bola sebelum bola jatuh ke tanah ...batsman kira out jugak

[ Last edited by zamz00 at 2-3-2006 02:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2006 02:52 AM | Show all posts
aku berminat dgn gentlemen sports nih... aku da tau sikit2 permianan dia.. cuma scoring system tu aku pening lagi..

Wicket.. Over..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2006 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by Nesta13 at 3-3-2006 02:52 AM
aku berminat dgn gentlemen sports nih... aku da tau sikit2 permianan dia.. cuma scoring system tu aku pening lagi..

Wicket.. Over..



on the scoring pulak..

wicket is actually berapa org yg mati..
mcm aku cakap kat atas tulah..
kalau bowler baling bola kena stump..batsman tu kira mati..
tu dah kira 1 wicket....

run (larian) - kira point for the team lah
setiap kali batsman pukul and then dia dgn partner buat larian to the other side of the stump...dah kira 1 run..

and then katakanlah batsman tu pukul bola jauh..
dia manage to run to the other side of the stump and patah balik ke tempat asal...dah kira 2 runs..

so korang tgk kat atas padang tu ada 2 org yg akan lari..
dua2 kena lepas garisan baru dikira dpt run..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2006 11:13 AM | Show all posts
selalu korang akan baca dalam paper

england beat india by 100 runs..
atau pun england beat india by 4 wickets..

kalau dia cakap england beat india by 100 runs ..maksudnya..
dlm game tu england yg batting dulu ataupun masuk jadi pemukul dulu..
sampai habis overs ataupun semua org dah mati..england dapat 300 runs..

and then india pulak masuk batting..dpt 200 runs..so the difference is 100 runs
itu yg dlm paper cakap england beat india by 100 runs..


kalau dia cakap england beat india by 4 wickets pulak..
maksudnya india yg masuk batting dulu..
katakanla india batting dapat 200 runs...semua mati 10 wickets lah

then england pulak batting..
bila england sampai 201 runs je..dia dah kira menanglah..
so masa tu diorang akan tgk berapa player england yg dah mati..
kalau 6 org player england dah mati..
diorang akan tgk the difference jugaklah..

so england beat india by 4 wickets
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 01:38 AM | Show all posts
kenapa x cakap England beat India by 1 run je? kenapa kean guna 4 wickets lak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-3-2006 01:55 PM | Show all posts
Originally posted by Nesta13 at 6-3-2006 01:38 AM
kenapa x cakap England beat India by 1 run je? kenapa kean guna 4 wickets lak?



so that bolehla diorang compare performance of the team..

kalau semua team menang dgn 1 run je..camana nak compare..

so once runs diorang lebih je dari opponent ..
diorang tgk berapa wicket yg down...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 06:06 PM | Show all posts
oo... ok... bole jadi ada draw tak dlm kriket?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2006 09:55 AM | Show all posts
boleh draw kalau umpire declare draw sebab hujan...
tapi kalau ikut point mcm almost impossible je
so far tak penah dgr lagi org draw sebab run sama wicket sama
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2006 09:34 AM | Show all posts

Reply #7 zamz00's post

nak tambah sikit..
bila batsman dah pukul bola dan sedang buat larian tetapi ada fielder berjaya stop bola dan baling ke arah stumps.. samada wickie's end atau bowler's end.. dan diorang berjaya knock the bails out sebelum batsman/partner sampai.. out le batsman/partner tu.. =1 wicket jugak, by run out..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2006 12:36 PM | Show all posts

Reply #15 Gemukkkkkkk's post

betul cakap gemukkkk (cukup ke 'k' ni?)

dalam kriket ni byk cara batsman boleh mati..

1. bila bowler baling bola kat batsman kena stump

2. bila batsman pukul bola..ada org tangkap sebelum bola jatuh ke tanah

3. bila batsman pukul bola and buat larian...then ada org baling bola kena stump and batsman tak sempat sampai to another end..

4. bila bowler baling bola kat batsman and then kena kaki belakang dia yg menghadang stumps (yg ni diorang panggil LBW (leg by wicket) - yg ni quite subjective depends on umpire punya judgement lah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2006 12:45 PM | Show all posts
howzattt !!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2006 12:48 PM | Show all posts


bat (pemukul)




pad for protection




glove utk protection tgn
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2006 12:50 PM | Show all posts
accessory paling penting mana? ball guard tu pelindung nyawa woooo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2006 12:50 PM | Show all posts


bat (pemukul)




pad for protection




glove utk protection tgn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048630s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list