Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
80173
View
771
Reply

Cricket

[Copy link]

Author: zamz00       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-3-2006 12:53 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 11-3-2006 12:50 PM
accessory paling penting mana? ball guard tu pelindung nyawa woooo






ni bola nih..mahal woo..
training selalu guna bola hoki je



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2006 12:55 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by zamz00 at 11-3-2006 12:53 PM






wicket keeper punya glove
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2006 06:59 PM | Show all posts
kalo utk kes runner tak sempat sampai tp bola da sampai dulu.. kira dua2 runner tu mati kaa?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2006 09:07 AM | Show all posts

Reply #23 Nesta13's post

bukan dua-dua mati..cuma sorang je.. iaitu yang sedang berlari ke arah stumps dimana bola telah dibaling ke arah yang sama dan sampai dulu.. bola tu mesti menjatuhkan bails di atas stump.. samada melalui balingan terus dari padang atau ada orang yang menunggu di stumps untuk menangkap bola dan menghentak stumps untuk menjatuhkan bails di atas stumps..

zamz00.. boleh le letak gambar stumps dan bails secara berasingan dan jugak setelah diletakkan bersama..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2006 12:36 PM | Show all posts



stumps without bails





with bails
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2006 01:08 PM | Show all posts
tengkiu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2006 01:49 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 14-3-2006 01:08 PM
tengkiu..


welcome

ni gambar bowler tgh bowl pulak..





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2006 01:53 PM | Show all posts
selalunya dalam satu team ada 5,6 org bowler..

bowler ni pun ada mcm2 jenis jugak

ada yg spinner, fast bowler

tapi org cakap kat msia ni..walaupun org cakap fast bowler..
nak compare dgn kat luar..baru boleh masuk category medium fast..
tak tau la betul ke tak...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2006 06:50 PM | Show all posts
ok.. soalan seterusnya..

kalo dlm besbol.. pitcher yg hebat bole buat bermcm2 jenis pitch.. fast, curve, change-up, riser..

dlm kriket, seorg bowler yg bagus berpa jenis bowl yg dia bole buat dan apakah jenis bowl yg paling syok dan susah nak dipukul...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 08:55 AM | Show all posts

aku tak sure betul ke tak.. so far, ini je yang aku tahu..

semasa bowling, seorang bowler boleh membuat bermacam jenis delivery/bowling (atau balingan.. kita tak sembut bowl).. secara amnya, straight bowling, spin bowling, swing/seam bowling dan pace bowling..

straight bowling.. takde spin atau swing.. baling straight to the stumps.. cuma speed sahaja diubah-ubah.. biasanya dipakai utuk mengelirukan batsman yang menjangka bola yang datang adalah bola spin..

spin bowling, biasanya dalam 70-95 km/h.. bila bola cecah tanah,bola tak akan melantun mengikut arah asal tapi ke arah lain.. pun ada macam-macam jenis..  yang popular ialah off-break, leg-break, googly, top spin dan yang paling famous sekarang..the doosra technique.. by Muralitharan..

swing/seam bowling.. lagi laju dari spin bowling dan memerlukan keadaan bola dan cuaca sekeliling yang sesuai.. biasanya 100-120 km/h.. bola ni akan bertukar arah semasa di udara lagi.. yang popular ialah in-swing, out-swing.. dan reverse swing.. yang mana bila dah dekat dengan batsman, tetiba bertukar ke arah berlawanan..

pace bowling.. atau fast bowling.. tak hengat dunia punya ni.. average 130-150+ km/h.. tapi boleh cecah 190 km/h.. punca utama semua orang pakai helmet, pads tangan/kaki.. dan pelindung nyawa iaitu ball guard.. helmet pun boleh retak wooo...
teknik biasa dipakai.. leg-cut dan off-cut... atau yang paling hampeh.. bouncer.. bouncer ni, biasanya tak target stumps.. sebab bila bola cecah tanah, bola ni melantun tinggi sebab dibaling pada angle tajam dan laju sangat.. seperti diagak, melantun tinggi tu maksudnya, bowler target bahagian atas badan batsman la..

kesemua cara balingan di atas ni ditentukan melalui kelajuan bowler lari sebelum membaling, kelajuan hayunan tangan dan jugak cara grip bola..

ada aku miss apa tak haaa?

--oh ball guard, banyak kali kau selamatkan aku dulu.. --
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 08:56 AM | Show all posts
erkkk.....apa beza kriket ngan bowl nie......
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 09:09 AM | Show all posts

Reply #29 Nesta13's post

biasanya bowler akan boleh bowl mengikut kelajuan dan kemampuan dia.. biasanya.. spin, swing/seam atau fast.. jadi repertoire bola yang boleh dibaling pun mengikut kategori tu.. contohnya.. spin bowler akan bowl bola off-break, leg-break, googly, top spin atau straight saja.. doosra tu, cuma muralitharan je yang reti..

bola yang syok/susah dipukul? hmm.. tak tentu.. bergantung kepada kemahiran batsman.. kalau batsman ni mahir menghadapi bola laju.. dia akan suka orang bowl swing/seam atau fast.. dan tak suka bola spin pasal dia tak leh agak timing bola tu sampai ke dia..
bergantung jugak kepada tahap agresif batsman.. kalau yang jenis nak belasah bola memanjang.. semua bola pun dia hentam.. tambahan lagi kalau dia pandai menghadapi semua jenis bowling.. orang camni yang bowlers pening kepala..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 09:35 AM | Show all posts

Reply #31 widuri's post

kriket ialah permainan itu sendiri.. dalam kriket.. ada orang yang akan baling bola (bowl).. ada orang akan pukul bola dengan kayu (bat).. ada orang yang akan jaga padang (fielding).. ada orang yang akan tengok dari luar (penonton)...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 09:52 AM | Show all posts

Reply #33 Gemukkkkkkk's post

ooo macam kita main lempar selipar tue ekkk masa kecik2......
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 11:39 AM | Show all posts

Reply #34 widuri's post

dekat sama le tu... ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 12:03 PM | Show all posts

Reply #35 Gemukkkkkkk's post

oooo kisahnya.....biasanya owg india je suka main kriket nie kan....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 12:50 PM | Show all posts

Reply #36 widuri's post

ya.. banyak negara yang main ni.. even israel pun main.. secara summarynya.. semua negara yang termasuk dalam Commonwealth countries main kriket..
dan test-playing countries ialah.. india.. pakistan.. nz.. australia..uk.. west indies.. sri lanka.. south africa.. bangladesh..zimbabwe..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2006 05:06 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 15-3-2006 09:09 AM
biasanya bowler akan boleh bowl mengikut kelajuan dan kemampuan dia.. biasanya.. spin, swing/seam atau fast.. jadi repertoire bola yang boleh dibaling pun mengikut kategori tu.. contohnya.. spin bo ...




aku suka bola straight je..biar laju pun takpe....tak dapat hayun..glance pun dah cukup boleh dpt 3 runs
bola spin ni depends jugak...kalau yg lembap tu bolehla hayun..
kalau yg jenis fast spin yg tak tahan tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2006 05:09 PM | Show all posts
Originally posted by widuri at 15-3-2006 12:03 PM
oooo kisahnya.....biasanya owg india je suka main kriket nie kan....



tak jugak..time aku dulu..ramai gak bebudak melayu ni..siap main utk mesia lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 05:18 PM | Show all posts

Reply #39 zamz00's post

ha ha.. teringat time sekolah.. memang habis hitam kulit berjemur tengah panas.. tapi, ada specialnya main kriket ni.. membina jati diri (ayat paling popular zaman sekarang ni)..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073979s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list