JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
74150
View
770
Reply

Cricket

[Copy link]

Author: zamz00       Show all posts   Read mode

Post time 15-3-2006 06:08 PM | Show all posts
ooo.. maknanya org boleh bowl straight pergi stump laa... aku ingat wajib kena cecah tanah dulu....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 06:49 PM | Show all posts

Reply #41 Nesta13's post

boleh jugak bowl direct.. tapi biasanya kalu camtu, memang bakal dihayun oleh batsman sampai ke boundary le jawabnya..
bola swing ni.. walaupun bertukar in flight.. tapi akan jatuh ke tanah dulu biasanya... dan walaupun kita nampak bola tu bertukar arah in flight, belum tentu sempat kita nak ubah grip dan hayunan bat kita untuk pukul bola tu.. bola, bila dah lepas dari tangan bowler.. 1-2 saat je dah sampai kat kita.. laju wooo..

biasanya, batsman yang pandai.. dia akan tengok run-up bowler dan cara grip bowler.. especially betu-betul bola dilepaskan.. supaya boleh teka bola apa yang datang..

eg:
run-up pendek dan slow --> biasanya spinner..  
alau run-up panjang dan laju tak hengat dunia --> tutup mata dan coverlah nyawa anda dengan bat tu.. ha ha ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 07:15 PM | Show all posts
kalao tahap kat Msia nih.. chances bola tuju ke badan tu tinggi ke dak?

aku rasa kalo pakai ball-guard pon senak jugak kalo kena.. keras ooo bola kriket
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 08:10 AM | Show all posts

Reply #43 Nesta13's post

bola naik tinggi? boleh.. boleh sangat..  cuma tahap kelajuan kat sini tak le tahap international.. sebab tu rata-rata kat sini, batsman pakai pads kat kaki dan ball guard je.. tak pakai helmet pun (tapi ada jugak nampak sekali-sekala)..
kat sini, takde le patah-patah tulang.. setakut luka kena jahit sikit tu ada le kot..

tak susah nak buat bouncer.. aku pun buat jugak dulu.. biasanya lepas batsman tu dok hentam bola aku merata-rata..  naik hangin le..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 10:39 AM | Show all posts

Reply #37 Gemukkkkkkk's post

perasan tak yg meminati sukan nie kebanyakkannya owg kulit itam......
kenapa owg malaysia tak main sukan nie ye......
menyeronokkan jugak kan sukan nie.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 10:41 AM | Show all posts

Reply #44 Gemukkkkkkk's post

hahahahhaa......tau ngamuk jugak ekkk ko gemukkk....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2006 12:13 PM | Show all posts

Reply #45 widuri's post

sebenarnya sebelum main kriket ni dulu diorang kulit putih..
dah selalu sgt main tgh2 panas tu yg jadi kulit hitam tu hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2006 12:24 PM | Show all posts
Originally posted by Nesta13 at 15-3-2006 07:15 PM
kalao tahap kat Msia nih.. chances bola tuju ke badan tu tinggi ke dak?

aku rasa kalo pakai ball-guard pon senak jugak kalo kena.. keras ooo bola kriket



maunya tak senak...
ada kawan aku penah kena..tak pakai guard..
dia cakap 2 minggu tak function

[ Last edited by zamz00 at 16-3-2006 12:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 01:38 PM | Show all posts

Reply #45 widuri's post

hi.. biasanya yang main sports ni orang kulit putih.. sebab game ni dari england.. dan dibawak ke semua negara jajahannya (atau sekarang ni, digelar negara-negara komanwel).. rata-rata orang kulit putih lebih ramai main..
macam di malaysia ni.. betul kata zamz00.. dari putih, jadi hitam..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2006 02:16 PM | Show all posts

Reply #49 Gemukkkkkkk's post

gemuk ko dulu main team mana
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 04:01 PM | Show all posts
main sekolah je.. lepas tu join team negeri dan uni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2006 01:26 AM | Show all posts
tapi setengah game aku tengok mamat yg duduk belakang stump tu (apa nama dia?) langsung tak pakai apa2 guard kat badan... helmt takde, leg guard takde.. ball guard tak tau lak aku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2006 09:14 AM | Show all posts

Reply #52 Nesta13's post

ko tgk stump sebelah mana tu nesta..

sbb kan ada 2 side

satu bowler punya side and satu lagi wicket keeper punya side
wicket keeper ni la yg selalunya pakai glove dgn pad dgn ball guard..
kalau yg bowler punya side tu mmg la takde pakai apa2..
tapi selalunya bowler punya side ada umpire belakang stump tu..

tapi ada jugak wicket keeper yg tak pakai pad..kekadang je la..
masa game six a side..tapi glove selalunya mmg diorang pakai..
helmet tu..takde kot
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2006 09:26 PM | Show all posts
wicket keeper yg aku maksudkan... aku rasa dia ni org paling bahaya kot dlm kriket... basically apa tugas dia selain dari tangkap bola dan jatuhkan stump..
Reply

Use magic Report

myshesfit This user has been deleted
Post time 18-3-2006 12:59 AM | Show all posts
lama tak main kriket... seronok layan ODI...

fav batsmen : brian lara, shahid afridi
fav bowler : shane warne
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2006 10:49 AM | Show all posts

Reply #54 Nesta13's post

wicket keeper ni bagi aku mmg tak best sikit..
sbab aku takut bola hehe..

kalau sesapa yg jadi wicket keeper tu mmg tak boleh takut bola langsung lah..
and then reflect pun kena cepat..kena bowler yg laju2 tu.. sakitla wicket keeper tuh..
selalunya kalau fast bowler wicket keeper akan duduk jauh sikit..so that sempatla dia nak tgk bola...

kalau spinner wicket keeper akan duduk dekat je dgn stump tu..
kekadang sebelah stump je ..
sebabnya..in case batsman hayun kena sikit je..mmg wicket keeperlah yg ready nak tangkap bola tu...mmg kena sentiasa alertlah
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2006 11:20 AM | Show all posts

sambung post aku yang dulu

oh ye.. kedudukan wicket keeper (atau wickie) dan jugak 2-3 fielders berdekatan (eg: slips) jugak memberi peluang untuk batsman mengagak delivery bagaimanakah bowler tu nak buat nanti.. macam kata zamz00.. dekat atau jauh dari stumps tu lah tricknya.. sebab tu kengkadang bowler dan wickie ada kod sendiri.. so wickie mungkin duduk jauh dari stumps untuk menipu batsman tetapi bila batsman dah start swing, dia cepat-cepat pergi dekat dengan stumps..

aku pun pernah jadi wickie bila regular wickie tak dapat main.. sakit hati kalau bola laju sangat sampai kita pun terlepas bola.. free-free je dapat bye.. paling sakti hati bila bola datang laju dan batsman tap sikit je so bola tu sipi-sipi je lepas dari tangan kita.. lepas tu melayang sampai ke boundary.. hanginnn, hanginnn..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2006 11:25 AM | Show all posts
Nesta.. try le main kriket.. banyak padang dah ada nets sekarang ni.. atau layan kat astro.. tengok kriket ni memang macam boring.. kengkononnya slow dan berhari-hari.. tapi kalau kita dah reti kira points, at least, pun dah cukup.. memang syok tengok.. especially kalau yang main tu power-power.. macam-macam skill keluar..

tak caya tanya myshesfit..  odi ni dalam satu hari je boleh habis satu game.. One-Day Internationals.. limited overs..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2006 11:34 AM | Show all posts
emm lupa pulak nak cite pasal overs...

kalau kat sekolah dulu..
selalu main 25 overs..
1 over equivalent to 6 balls ...bowler akan bowl sampai 6 kali..kira satu over..(excluding wide and no ball)...

wide ni maksudnya bowler tu baling bola terkeluar dari area..ataupun jauh sgt sampai batsman takleh pukul...batting team dpt satu point

no ball .. selalunya kalau bowler baling bola tgn dia tak straight ke..ataupun kaki dia dah lepas line baru dia baling...batting team dapat satu point jugak..
Reply

Use magic Report

myshesfit This user has been deleted
Post time 20-3-2006 04:04 PM | Show all posts
Test Match compare dgn ODI.. mmg laa lagi best ODI..
attacking play...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041907s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list