JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
74148
View
770
Reply

Cricket

[Copy link]

Author: zamz00       Show all posts   Read mode

Post time 24-3-2006 11:20 PM | Show all posts
Originally posted by zamz00 at 24-3-2006 09:18 AM
kalau bola kena badan mmg rasa sakitla jawabnya wakakaka..
tapi kalau bola kena kaki belakang yg hadang stump tu..
umpire boleh bagi batsman tu out..LBW atau leg by wicket..


Kaki belakang? Apa sebenar nya? Bukan ke any leg used to stop the ball from hitting the stump akan menyebabkan LBW?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 12:59 AM | Show all posts
kalo kena LBW tu automatically Out la ye..

ok..sekarang katakan aku nak pukul tapi bola tu jauh dari aku dan stump.. or memang konpem aku tau takkan kena stump tu.. ada tak option utk aku takyah pukul bola tu.. atau wajib gak pukul tak kira bola cantik ke tak cantik ke...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2006 10:29 AM | Show all posts

Reply #101 hamizao's post

bastman akan face the bowler dari tepi....bukan secara berdepan (paham ke ni hehe)
so bila dari tepi akan ada kaki depan dgn kaki belakang lah..
katakan lah batsman tu try tu block the ball..

tak kena bat tapi kena kaki dia yg di depan...usually mmg umpire takde bagi LBW..

kalau dia try tu block the ball but the ball manage to slip thru the bat and kaki dia yg didepan and kena kaki belakang ..baru umpire consider bagi LBW..

ok tak explanation nih..paham ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2006 10:31 AM | Show all posts

Reply #102 Nesta13's post

mmg batsman boleh choose not to hit the ball....
even coach aku dulupun cakap..
jgn eager sgt nak hit semua bola...tgk bola cantik hayun kuat2..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 12:47 AM | Show all posts
dlm kes LBW tu kalao tak sengaja kena kaki blkg nak buat camana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2006 12:19 PM | Show all posts
kalau tak sengaja pun mmg out jugak...
apa2 pun depends on umpire..sbb benda tu quite subjective..
tak mcm kena stump..
kalau bola kena stump bila bowl confirm out unless no ball lah...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 01:59 PM | Show all posts
no ball ni apalak? :stp:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2006 04:20 PM | Show all posts
no ball tu maksudnya...bola tu tak dikira...
bila bowler bowl...and umpire kata no ball..maksudnya bola tu tak dikira..
and batman team akan dapat 1 point..

no ball ni terjadi bila bowler baling bola tak betul...cthnya

1.  tangan bowler tak straight (cthnya jadi mcm player baseball baling bola)..dlm kriket bowler punya tangan kena lurus bila baling bola..
2. masa bowler buat larian nak baling bola tu, dia dah  terlebih garisan baru dia baling bola..

batsman bila dengar umpire cakap no ball..
dia ada 2 option
1.sama ada nak biar je bola tu...bola tu kena stump pun dia tak mati..
2. nak pukul bola tu pun boleh...sebab kalau dia pukul bola and ada org tangkap sebelum bola jatuh ke tanah...dia dikira tak mati sebab bola tu dah dikira 'no ball'
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2006 04:16 PM | Show all posts
Originally posted by zamz00 at 25-3-2006 10:29 AM
bastman akan face the bowler dari tepi....bukan secara berdepan (paham ke ni hehe)
so bila dari tepi akan ada kaki depan dgn kaki belakang lah..
katakan lah batsman tu try tu block the ball..

...


Ooooh, like that ! TQ, TQ.

Yang no ball tu kalau batsman pukul juga dan lari....larian dikira tak? Dapat larian extra ke? If so, fielders tetap mesti buat fielding juga lah tak hanya batsman tak boleh mati je. Betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2006 07:41 PM | Show all posts
Originally posted by zamz00 at 27-3-2006 04:20 PM
no ball tu maksudnya...bola tu tak dikira...
bila bowler bowl...and umpire kata no ball..maksudnya bola tu tak dikira..
and batman team akan dapat 1 point..

no ball ni terjadi bila bowler bali ...



i see.. kalao batsman tu hentak gak bola tu let say sampai boundary ke.. berapa point? 1 atau 6?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2006 10:52 PM | Show all posts
Originally posted by Nesta13 at 28-3-2006 07:41 PM
i see.. kalao batsman tu hentak gak bola tu let say sampai boundary ke.. berapa point? 1 atau 6?


Yang tu Hami rasa kalau bola meleret sampai ke boundry - 4 larianlah. Kalau bola melayang diatas sampai over the boundry... heheheheh...6 larianlah. Betul kan?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2006 02:47 AM | Show all posts
Originally posted by hamizao at 28-3-2006 10:52 PM


Yang tu Hami rasa kalau bola meleret sampai ke boundry - 4 larianlah. Kalau bola melayang diatas sampai over the boundry... heheheheh...6 larianlah. Betul kan?



haa betul laa.. boundary 4.. tapi kalo situasi no ball 4 or 1?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2006 11:01 AM | Show all posts
kalau no ball kira 4 lah kalau dapat boundary...kalau batsman tak buat apa2 dapat 1 run
kalau bola keluar boundary tak cecah tanah..dpt 6 lah..

kalau batsman buat larian..point ikut berapa larian lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 12:16 PM | Show all posts



tgh block nih...
kalau tgh block kena kaki yg belakang tu
umpire boleh bagi LBW
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 12:19 PM | Show all posts


kena bowled out...tgk stump tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 12:30 PM | Show all posts
Familiarise yourself with cricket fielding positions, pitch dimensions and the wickets from the diagrams on this page. http://www.abcofcricket.com/cfb1/cfb2/cfb3/cfb3.htm

If the terminology being used on this page confuses you, then cross reference it with the explanations we provide on our Common Cricket Terminology pages.

Although a cricket team consists of 12 players, only eleven of these players will take the field during the innings in which the team is fielding, with the 12th player remaining in reserve in the likelihood of an injury to a fielding player. One player will always take the position of the wicketkeeper, another player will be designated as a bowler, leaving 9 players to adopt various positions as chosen by the captain within the field of play. The fielding tactics adopted by the captain will vary depending on whether the fielding captain has chosen to adopt either defensive or attacking tactics.

The tactics are decided after taking into account a number of variables. These will include whether or not the fielding team has already batted and if so, whether the total runs they made during their batting innings are decisive enough for the captain to decide the fielding team is in a winning position. An attacking field would be set so as to force the batting side into making errors by adopting aggressive bowling tactics and placing fieldsmen in close to the batsman. A defensive field setting would be set, in the event the fielding captain believes his team's previous batting total can be easily eclipsed. The fieldsmen would be placed in such a way, they would be able to save the majority of batting strokes from reaching the boundary for four or more runs. If the fielding captain is able to force the batsmen into taking single runs, the likelihood of a forced error or dismissal is more than possible.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 12:36 PM | Show all posts
cth2 drive











Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 12:37 PM | Show all posts
aku hendak bertanya... kenapa ... kalau ader satu games semua pasukan memakai baju berwarna putih dan sesetengah games yg lain mengikut warna pasukan,,,,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 12:39 PM | Show all posts


sweep shot..

kat skolah dulu panggil cross je
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 06:12 PM | Show all posts
Originally posted by zamz00 at 31-3-2006 12:16 PM



tgh block nih...
kalau tgh block kena kaki yg belakang tu
umpire boleh bagi LBW


zamz00, asal kena aje sure LBW ke atau tengok kedudukan kaki belakang tu?:hmm:

[ Last edited by hamizao at 31-3-2006 06:26 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043881s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list