Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13323
View
144
Reply

Perodua Concept Cars

[Copy link]

Author: jebat_derhaka       Show all posts   Read mode

Post time 10-10-2006 02:44 PM | Show all posts
Originally posted by rafino at 10-10-2006 02:28 PM
ajenye ye.. idak lawa manapun... berapa gamak harganya.

murah sket dari kete import.. heheh..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2006 03:37 PM | Show all posts
Perodua baru..




Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2006 09:05 PM | Show all posts
Originally posted by jebat_derhaka at 27-9-2006 05:32 PM





...



...Nie Concept Car perodua 2001 ....dah lama punya ler..

...http://www.motortrader.com.my/NU ... icle_232/page_m.asp

...design features dia diubahsuai dan diintegrated dalam model Daihatsu Sirion baru/ Perodua Myvi ....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2006 09:07 PM | Show all posts
Originally posted by voltage at 2-10-2006 03:42 PM
Aku pun tak taula apa dah jadi ngan produk nasional skang nie..asyik2 copy jer. Dah la tiap tiap tahun ramai graduan especially engineer. Apa lagi..gunakanla kebolehan diorang design keta.



bisik..bisik...kalau graduan2 engineer  tak berquality ..asyik tiru dalam exams,assignments  etc....camne nak design kereta bagus..bisik..bisik..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2006 08:36 PM | Show all posts
Originally posted by matmin77 at 10-10-2006 09:07 PM



bisik..bisik...kalau graduan2 engineer  tak berquality ..asyik tiru dalam exams,assignments  etc....camne nak design kereta bagus..bisik..bisik..



pembetulan..tu laa org melayu..suke sangat dengar bisik bisik..harap kaji dulu sebelum berbisik bisik.. Perodua 51% owned by Daihatsu..49% owned by malaysian..so decision maker kat daihatsu..design cantik mane pun..kalu daihatsu tak approved..tak kemana juga akhirnya......tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2006 10:30 PM | Show all posts
Originally posted by matmin77 at 10-10-2006 09:07 PM



bisik..bisik...kalau graduan2 engineer  tak berquality ..asyik tiru dalam exams,assignments  etc....camne nak design kereta bagus..bisik..bisik..


Bagi ako contoh keter Produa dari awal model adalah design dari engineer Malaysia???...huhu ada ka
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 06:19 AM | Show all posts
Originally posted by nazhardy at 10-10-2006 02:16 PM
aku rase ni kete kesatria baja hitam la....



Baja kompas pun ada....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2006 09:48 PM | Show all posts
Originally posted by stargate at 13-10-2006 10:30 PM


Bagi ako contoh keter Produa dari awal model adalah design dari engineer Malaysia???...huhu ada ka




adakah anda masa kecik kecik dulu terus berlari tanpa perlu belajar menirap,merangkak,memanjat dan bertatih? 12 tahun adalah usia yang terlalu muda untuk berlari dengan kaki sendiri bagi industri kereta. Kia korea tu pun mengambil masa 40 tahun..tu pun belajar dari jepun.Buleh tak anda buat sebijik kete kalu saya suruh anda buat sendiri?? ntah2 nak tukar minyak hitam pun tak tau kat mane plug buang minyak.Cermin diri sendiri dahulu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2006 10:45 PM | Show all posts
org perodua claim...design perodua concept car ni la yg menjadi ilham pada model passo/sirion/myvi...tu diaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 09:04 AM | Show all posts
Originally posted by peYno at 18-10-2006 10:45 PM
org perodua claim...design perodua concept car ni la yg menjadi ilham pada model passo/sirion/myvi...tu diaaa...

adehh.. adehh.. silau mata den baco..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 02:11 PM | Show all posts
Originally posted by sixfullbar at 28-9-2006 07:29 AM


tiru lagi..

tapi hasil tiruan,lagi buruk dari yang original..



dah mmg company jepon punya...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 02:17 PM | Show all posts
Originally posted by Informer at 13-10-2006 08:36 PM



pembetulan..tu laa org melayu..suke sangat dengar bisik bisik..harap kaji dulu sebelum berbisik bisik.. Perodua 51% owned by Daihatsu..49% owned by malaysian..so decision maker kat daihatsu. ...


tol tu..perodua jepon nyer
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 02:20 PM | Show all posts
Originally posted by peYno at 18-10-2006 10:45 PM
org perodua claim...design perodua concept car ni la yg menjadi ilham pada model passo/sirion/myvi...tu diaaa...


myvi klon daihatsu boon & toyota paso...
ok lah tu..at least myvi murah..kalau nak pakai 2 brand tu mahal...
dptlah jugak kita pakai kete yg rega murah pd asalnyer mmg mahal &
branded mcm toyota...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 04:29 PM | Show all posts
Originally posted by dealova04 at 19-10-2006 02:20 PM


myvi klon daihatsu boon & toyota paso...
ok lah tu..at least myvi murah..kalau nak pakai 2 brand tu mahal...
dptlah jugak kita pakai kete yg rega murah pd asalnyer mmg mahal &
brand ...

ko silap.. brand asalnyer pong murah jer harganyer.. kerajaan kita jer yg charge duti import dan eksais tinggi tak hingat. Sedangkan Toyota Altis pong RM54k kat Langkawi nun, kalau Toyota passo nie, silap ari bulan mau dalam 25k jer..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 06:32 PM | Show all posts
Originally posted by dealova04 at 19-10-2006 02:20 PM


myvi klon daihatsu boon & toyota paso...
ok lah tu..at least myvi murah..kalau nak pakai 2 brand tu mahal...
dptlah jugak kita pakai kete yg rega murah pd asalnyer mmg mahal &
brand ...

cuba hang pahamkan apa aku tulis tu...maksud aku...dlm erti kata lain perodua cakap JEPUN (toyota/daihatsu) tiru design  concept car perodua ni utk buat passo/sirion..hehe..dont play2

hang tgk concept car perodua ni.. ada ala2 passo/sirion/boon/myvi ke??? prrrrfthhh


[ Last edited by  peYno at 19-10-2006 06:53 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 06:35 PM | Show all posts
Originally posted by dealova04 at 19-10-2006 02:20 PM


myvi klon daihatsu boon & toyota paso...
ok lah tu..at least myvi murah..kalau nak pakai 2 brand tu mahal...
dptlah jugak kita pakai kete yg rega murah pd asalnyer mmg mahal &
brand ...


hang silap...passo(made in japan, better quality) dijual dijepun dgn harga RM35k...tapi myvi (downgrade passo)dijual dimalaysia dgn atas nama kereta nasional (juga dapat tongkat dari kerajaan cam P1) tapi dijual harga sampai RM50k...

[ Last edited by  peYno at 19-10-2006 06:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 08:50 PM | Show all posts
tu laa kita org malaysia...

ape yang aku yakin dan pasti..

kalu toyota passo/boon tu perodua jual,then myvi plak toyota n daihatsu yang jual kat jepun..aku amat yakin mat mat yang beli boon/passo kat malaysia ni sure tukar bumper+lampu+etc nak tiru cam MYVi...hahaha sebab org kita yang bodoh ni memang suka meniru.Bende yang datang dari luar je bagus..bende yang datang dari tempat kita sendiri tak bagus.

by the way..pembetulan lagi..passo/boon/myvi adalah hasil usahasama perodua+toyota+daihatsu.tak ada perodua tiru toyota,toyota tiru daihatsu etc.salah sama sekali.jangan memandai memutar belit fakta.tak percaya pi tanya engineer toyota/daihatsu kat jepun nun.

Disebabkan perodua tak punye kemahiran design engine,maka engine dibekalkan oleh daithatsu.bahagian lain cam chasis,bodywork,interior,garnishing,electrical,pemilihan vendor memang 100% usahasama.sama sama duk semeja design.

UNTUK PENGETAHUAN KORANG,DAITHATSU SENDIRI YANG JEMPUT ENGINEER PERODUA UNTUK JOIN PROJECT NI.PERODUA TAKDE PUN TERHEGEH-HEGEH NAK MENIRU.

ini bermakna toyota+daihatsu have faith on our engineer.Hanya kita sendiri je yang tak percaya bangsa sendiri.sebab tu melayu mundur.keje mengutuk bangsa sendiri aja.

pada tahun 2002-2004 perodua hantar 100+ engineer pi jepun duk sane lebih dari setahun untuk duk semeja ngan toyota n daihatsu design passo/boon/myvi.

sebagai untuk korang tak tak pernah paham paham ni...ni simple je konsep aku bagi ni..tak paham lagi korang memang jahil.

perodua anak
daihatsu bapa kpd perodua
toyota bapa kepada daihatsu dan tokwan kepada perodua.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 09:00 PM | Show all posts
Originally posted by peYno at 19-10-2006 06:35 PM


hang silap...passo(made in japan, better quality) dijual dijepun dgn harga RM35k...tapi myvi (downgrade passo)dijual dimalaysia dgn atas nama kereta nasional (juga dapat tongkat dari kerajaan c ...



oiiiii   sapa bagitau hang myvi downgrade passo? ape bende yang downgrade? tolong bagitau aku list item apa yang downgrade??plzzzzzzz....aku nak tau sangat!!!!!!!!!!

better quality???mane hang tau kualiti passo lagi bagus dari perodua??? ade bukti?? untuk pengetahuan semua..myvi dalah kualiti toyota..ade gap sikit pun kat body dah kene reject then kene rework..quality memang tiptop.

habistu kalu kualiti perodua murahan..naper toyota berani suruh perodua pasang avanza die kat kilang perodua kat rawang ni??? kalu camtu..semua avanza kat malaysia ni low kualiti la sebab dipasang oleh perodua.

untuk pengetahuan korang yang amat jahil dan suke membuat citer tipu kepada kawan2 yang lain..item item kritical untuk myvi/boon/passo adalah common.Pi bukak bonet passo,tgk engine lain ke?? sama laa oii!! even gearbox auto pun sama.datang sebijik seketul dari jepun mai pasang kat sini.hari hari aku tgk semua bende ni.

Kat bawah opis aku ade passo,boon n myvi.dah sampai nak termuntah aku bawak kete-kete ni.aku tak rase plak ade yg downgrade.cuma garnishing luaran dan sedikit modifikasi interior untuk membezakan model model ni mengikut kesesuaian pasaran.

malah..time design passo/boon/myvi ditunjukkan kepada perdana menteri jepun(kami tak bagitau kat die pun yang mane satu toyota/daihatsu/myvi) secara spontan die tunjuk dan n kata suke kat design myvi.ternganga bos bos daihatsu/toyota.

harga mahal tu bukan kami tetapkan.tu kerajaan yang tetapkan.hang nak marah pi marah pak lah la..hang tak puas ati..pi laa duk jepun,keje kat sana,beli kete kat sana murah.

pastu baru hang tau yg lagi bersyukur duk malaysia bila hang sedar bilik sekangkang kera pun sewa sebulan rm3000..makan pun mahal...pi la woiii!! pi laa duk negara lain..kat negara lain kete murah..kat malaysia ni kete mahal..proton/perodua pun mahal....pegi la!!!

[ Last edited by  Informer at 20-10-2006 09:03 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 09:06 PM | Show all posts
itu saja dari aku

[ Last edited by  Informer at 20-10-2006 09:07 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 12:03 AM | Show all posts

Reply #77 Informer's post

setakat antar engineer jalan2 kat jepun dok setahun dua training...semua company jepun buat camtu...pastu balik tukar hood, bumper n headlight....mamat kedai brothers and kedai bodykit pon boleh buat
perodua mana ada RnD...depa antar kejepun pon pasai nak suruh belajar setup line kat mesia buat production...tak kan technical department tu ko kata rnd kot prrrfthh..sedangkan company jepun yg dimiliki 100% jepun dimalaysia pon akan ajak local(malaysian) engineers utk develope sama2 product mereka..tapi boleh tau setakat mana role mereka...final decision masing ditangan jepun
local top management perodua (pak turut toyota) kata minta jasa baik toyota kalau nak develope keta baru tu...ajak2 la kami...tu yg depa jemput tu...nothing special,

[ Last edited by  peYno at 21-10-2006 06:25 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077762s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list