Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
17375
View
47
Reply

Feline infectious peritonitis (FIP)

[Copy link]

Author: vitruvian_man       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-10-2006 03:28 AM | Show all posts |Read mode
Tak tahu if topic ni dah ader belum..kalo dah ader mintak hampun dan mahap ye enche Mod...

Saper pernah ader experience ni ngan kuceng dier?Kuceng anda survive tak?Aku baru je dapat tahu tuceng aku dapat disease ni tadi time gi klinik.And doktor kater kuceng aku tu ader 6 minggu lagi utk hidup.
Untuk pengetahuan semer..simptom FIP ni is kuceng kite tu tak lalu makan..makin kurus tapi perut makin buncit.




to know more about this disease..click here----->FIP<-----

Saper yang penah ader experience ni...and kuceng dier survive..share la kat sini ape petua nye yerrr...really am badly in need of petua here...my tuceng is dying
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2006 10:04 AM | Show all posts
Originally posted by vitruvian_man at 8-10-2006 03:28 AM
Tak tahu if topic ni dah ader belum..kalo dah ader mintak hampun dan mahap ye enche Mod...

Saper pernah ader experience ni ngan kuceng dier?Kuceng anda survive tak?Aku baru je dapat tahu tuceng  ...

vitruvian...FIP no cure kan..but u can help kucing tu by boosting d immune system. bb ade one FIV cat dulu..so i did a lot of research. sayangnye, b4 i could really treat him dia hilang tah kemana. even FIV ni xde cure, dgn maintenance yg bagus d cat bule dpt hidup yg berkualit n lama jugak. so do pls try ye. manele taw..kot2 leh tulun jugak

dulu my vet would put my cat on interferon (spell) on n off la..besides that he did nothing else, bb kene carik sendiri info. what i would suggets (but this depends on how much ur willing to spend on d treatment la) try Transfer Factor. ade thread about this i opened sometime ago. lots of googling yg temukan bb with this. most of the cases claims that it helped FIV cats maintain they health, it helps d body jadik kuat utk lawan virus. bile try this, couple kan dgn good food. bb suggest go for holistic food, its better.

teroff sikit..but berkait jugak sakitnye..let me try find some info ye..kite share

[ Last edited by  bbpie at 9-10-2006 11:36 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2006 11:33 AM | Show all posts
Feline Infectious Peritonitis
Feline Infectious Peritonitis occurs when a coronavirus mutates into a fatal disease in an individual cat or kitten. There is a lot of information available about FIP. Unfortunately, a lot of it is wrong.

Simple Rules

Here are some simple rules to follow, regarding FIP and the so-called vaccine.

1. Don't vaccinate for FIP. You may, in fact, be enhancing your cat's susceptibility to the disease, rather than protecting it.

2. Don't kill all your kittens or cats if one cat dies from FIP. You may lose some cats from the disease, but the rest of your cats might never be affected in any way.

3. Practice excellent hygiene in your cattery. Wash your hands frequently. Keep the litter boxes clean. The coronavirus is easily passed in/on feces from one cat to the next (it may be  transmitted in other ways too, but feces are known transmitters).

4. Reduce stress in your animals. Stress impairs the immune system. Healthy cats resist disease.

5. If you have cats with chronic health problems, please consider removing them from your breeding program. You don't have to euthanize them. Spay/Neuter and keep as a bed cat or place them where they can live a quiet stress-free life.

6. Be VERY CAUTIOUS with test results if you test for FIP. The test is not reliable. It only identifies a "titer" level related to coronavirus exposure. Coronavirus is the source of FIP, but many cats successfuly survive coronavirus infections without developing the fatal symptoms of FIP. This is not to say that you should never test for FIP, but don't rely on the results.

7. If you are a breeder, educate yourself about FIP.  Use the resources of the internet and cat lists for advice. Learn how to access the fanciers list (to subscribe: send a blank e-mail with "subscribe fanciers" in the body to majordomo@fanciers.com. Warning: high volume list!) archives for mail about FIP. Identify those list subscribers who give good advice, supported by Dr. Susan Little and Dr. Kent Cooper. The University of California at Davis is conducting research that will probably lead to useful vaccines and ways to control this disease. There are other universities also conducting research that is up to date. The research findings are moving very rapidly; advice based on research of even 5 years ago is obsolete. Look at the publish dates on everything you read about FIP.

8. If you DO lose a kitten from an illness that appears to be FIP, please have a post-mortem exam done to be sure. Unfortunately, too many veterinarians jump to the conclusion that a cat had FIP when in fact it had an abscess or a blood clot or some other disease that caused its death. A good and complete necropsy will rule out these other causes and FIP can be identified as the cause if it really was responsible.

[ Last edited by  bbpie at 9-10-2006 11:39 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2006 05:56 PM | Show all posts
thank you sooo much  bb for the info!...i'll try anything to cure my cat..:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2006 01:27 PM | Show all posts
a lot of article yg bb google kan..vet sites n all mostly state yg kekadang vet salah diagnose FIP taw..mende lain cakapnye FIP becoz katenye its d most susah illness yg nak di diagnose betul2 sbb symptom dia akan2 dgn sakit yg lelain.

so dont give up hope lagi..i dont know cam mane ur vet check or cakap exactly n bb pun xnak pertikai pepe, dia vet musti lagi taw. u should discuss with d vet dgr rekomendation dia camne nak maintain. tanye sehabis2, kalu dia cam x helpful go get second opinion n redo test. cam bb kate le..how much ure willing to pay for it je.

for me selagi bule bb akan try rawat. sakit2 gini..especialy viral yg bule tulun is just kuatkan badan dia je la...hopefully dia leh fight off. byk kan berdoa n usaha ya.  bb akan cube discuss kan jugak FIP ni kat forum vet tuh (if u havent done it yet la) kite sesame le cari ilmu
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 08:15 PM | Show all posts
ada sesiapa lagi yang berhadapan dengan situasi ni? ...... Kongsilah pengalaman anda ....
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2012 02:26 PM | Show all posts
aku baru kehilangan ank bulus ku kerana FIP ni...simptom dia..perut makin besar..selera mkn kurang..kurg nk main2..mula2 aku igt kot cacing sbb aku tgk poopoo dia cair dan berdarah...aku bwk g upm.vet bg ubat cacing..smggu pas tu,stil cm tu gak.ape yg aku nampak,gusi dia pucat lesi..telinga dia sejuk sgt dan yg plg sayu setiap hari dia ngiau sdgkan dia susah sgt nk bunyi b4 skt.aku rse skt sgt2 la tu...aku bwk g vet swasta..vet tu tgk je trus wat assumption my PokPok kena FIP.tp pd mse yg sme dia bg ubat liver sbb maybe sbb liver gak..soknya aku bwk g upm smula ckp nk wt blood test FIP.vet kte kena warded smggu sbb suhu badan dia jatuh 36darjah celcius,dh stat pucat kat lidah ngan telinga.dehydrate yg teruk...ptg tu..vet call kata platlet drh kurang tggl 28% je.vet kata ad mslh jaundice...aku hantar ari selasa..rabu vet cal lg..dia kata positif FIP dan keadaan dia sgt2 teruk...vet cdg bg chemotheraphy injection.inject tu utk kurgkan simptom bukan utk baikkan.vet kata lg..esoknya (kamis) aku leh bwk balik dan dtg smggu skali utk buang fluid dlm bdn dia..aku stuju walaupun injection berharga 120 skali inject..demi PokPok..aku wt ape je..

pd ari kamis...aku dh redi nk amik dia blik.kebtulan asben aku balik dr outstation...vet call ckp Pokpok tenat...dan dia suh kami dtg secepat mungkin..mse tu aku takleh nk pk ape dh..aku ngan asben g upm dgn hati yg berdebar2 sgt...smpi2 vet ckp pokpok mkin teruk..fluid dlm badan bertambah dgn cpt.smlm 80mol je..tp ari kamis tu jd 100mol.aku ngan asben tgk pokpok..mse tgk tu airmata tak terthn dah..aku ngan laki aku nangis tgk keadaan dia..teruk sgt2..vet kata dia tak bgn,tak mkn..tk minum.vet suh kami pujuk dia...bila aku pggil,aku nmpk cm dia nk ngiau tp tak daya.bile asben aku pggil,dia cuba sedaya upaya bgn,pandang asben aku,ngiau dgn kuat sekali,pastu trus terjelepuk baring.trus tk bgn2 dh...aku nampak dia nazak sgt2...aku ngan laki aku nangis tak tertahan lgsg dah...betul ckp vet b4 ni..FIP takde ubatnya..hanya PTS...aku mse aku citer kt laki aku,laki aku tak bg..tp bile tgk keadaan dia sgt2 nazak smpi air keluar ikut idung,laki aku sendri tak thn tgk penderitaan dia..vet kata fluid tu tekan paru2 dia...jd dia susah nk bernafas...setelah hampir 1jam lebih dlm wad tu,laki aku wt keputusan utk PTS kan pokpok.katanya klo bwk balik lg seksa dia nk mati...lg dia tak sggup.vet pun kata chances sgt2 tipis memandangkan badan dia dh kuning betul...air stat kuar dr hidung...aku tak sggup nk sain..aku suruh asben aku sain..aku kuar dr wad nangis kat luar smbil tggu diorang PTS pokpok..b4 aku kuar aku peluk pokpok.aku pgg bdn dia umpama belon air dh bdn mse tu...aku ckp mama mtk maaf..mama tak sggup tgk pokpok derita...asben aku pun ckp benda yg sme..dia pandang aku sayu...bukan niat aku nk jd tuhan..tp tgk dia menderita..dh la kecik lg.bru 11 bln...dgn penuh kesan cucuk smpi ke leher..umpama dibuat kajian je...aku hancur luluh...

jd pd sesapa yg ad kucing kena FIP..bersedialah utk sebarang kemungkinan...aku takleh taip dh...dh berjurai airmata aku ni...kejadian ni berlaku 11 oktober baru ni...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2012 12:53 PM | Show all posts
klu kucing kita ni jln tergoyang-goyang, itu tanda2 FIP jugek ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 02:10 AM | Show all posts
Assalamualaikum

ada tak any update pasal FIP?
Bila google, banyak relate fip dengan kitten atau young cats.
tak banyak pasal kucing yang dah tua.

my rocky is 10 years old now, a male, and positve wet form FIP.
ada kot dalam 2 weeks dah.

perut cepat sangat membesar eventhough last week baru saja keluarkan air dari perut tu.
dia ni makan banyak. kesian pulak kalau tak bagi makan
bila bagi, membesar perut tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 02:30 PM | Show all posts
FIP... makin kurus tp perut membesar n kucen kite ilang selera mkn?

mcm kucen iols pulak kuat mkn.. tak sampai sejam dia akan mkn lagi.. bdn kurus tp perut makin beso da mcm
belon.. bulat luar bese.. takot pulak tengok.. ni tanda FIP jugak ke?

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 05:29 PM | Show all posts
FIP ni = sakit kucing ke?
Vet kata kcg aku kna sakit kucing aku tak tau menda tu, tapi dia kata tak leh cure. 3ekor lak tu umo dlam 3@4mth
msa mula2 sakit aku paksa minum (injek kat mulut), then aku cuba bgi teh pekat (lipton serbuk) pun injek ikut mulut. mcm ada progress skit.
then masa aku anta sekor kcng bp aku (kcng len) untuk vaksin(takut kna jgkit), vet bertugas cdgngkan aku bg antibiotik kat yg 3ekor tu.... masa mula2 vet yg rwt 3ekor tu tak cdg lak bg antbtk ni... tu pun aku bg lmbt sikit pas aku tgok derg nak sakit balik (msa nih aku dh stop bg teh pekat takut susah nk berak lak). pun ada prgs.

ni dh masuk 2mggu jap baik jap tak... tapi yg zorro to selera makan ok cumanya ngiaunya tak kuat, yg smokey hri nih mcm layu je 3hari lepas dia ada aktif skit, mkan tak berapa tapi minum susu, yg last bubuk ngiau ok,mkan ok minum ok tapi dia nih memg kurus sjak kcl sbb msa mnyusu dulu sbb slalu kna rebut dek smokey.

pasal penyahtinjaan aku tak tau sngat sbb aku dok kg n 'tandas' kucing aku merata..

mak aku lak g blend rumput yg kcng aku slalu mkan. aku tak tau jenis apa. mcm2 la aku buat.. tapi try la bg teh pekat sbb aku bca teh bleh lwn virus. aku try bg teh hijau tapi mcm kurg berkesan.

apa2 pun kita usaha tgok lg progres mggu2, kalau lebh 2 mth survive aku rasa cerah msa depan kcng ni... tapi mgkn kena bergntg dgn kita gak kot, sesekali bg air teh ke tu, anbtk ke (nipun aku nk tnya vet bg smpai bila, sbb sakit ni mcm on/off je).

sesiapa yg ada mslah mcm ni jom la share kita blh usaha sama2 untuk mnylmtkn kcng kita.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 05:43 PM | Show all posts
bbpie posted on 10-10-2006 01:27 PM
a lot of article yg bb google kan..vet sites n all mostly state yg kekadang vet salah diagnose FIP t ...

ya btl, aku tak bg antbtk sbb takut vet salah diagnose la...
tapi tanda2 tu ada juga mulut ada bau skit....

vet bg tau antara tanda nya:
1. mulut berbau,  tepi mulut ada hitam2 (mula2 aku ingt keracunan) - tapi lap hilng skit comot tu
2. duduk tepi air minum, bila aku google sbb kcng sntiasa berasa dahaga
3.duduk tepi bilik air sbb suhu dlm bdn tak tentu jd kcng akan pilih tmpt lembap2
4. cara duduk (tgok gmbr) kaki terlipat (img credits to google)

tanda yg len2 yg blh nampak, tak makan, tak main2 kurg ceria, n makin kurus.



cat.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 05:45 PM | Show all posts
zehra2 posted on 17-11-2012 12:53 PM
klu kucing kita ni jln tergoyang-goyang, itu tanda2 FIP jugek ke?

ni aku terbaca kalau mak kucing tu ada sakit atau pembawa,
so akan ifek kepada sraf anak dlm kndgn...

nanti aku cari n tempek link tu.

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 05:55 PM | Show all posts
jumpa pun... harap dapat membantu sikit (walaupun sbnrnya msh tak mampu menenagkan hatiku).

oh ya sepupu aku baru ckap try bg madu gak (injek sbb mkck dia bg kucg mkn madu kalau sakit, bgi dlm .5ml je dulu kalau yakin baru bg 1ml) bg cair kat air.

ni link nye.

p/s aku ada gak tnya persoalan ni kat topik sakit kcng.tp blm ada reply
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2013 10:26 AM | Show all posts
cat_miow posted on 30-4-2013 05:29 PM
FIP ni = sakit kucing ke?
Vet kata kcg aku kna sakit kucing aku tak tau menda tu, tapi dia kata tak ...

FIP, tanda2nya bulih jadik sama ada perut buncit atau terlalu kurus.
setakat ni, aku tak pernah lagi suruh vet sedut air kat perut tu.. tak tau lah ngapa. mungkin selalunya dah terlambat, baru dpt kesan. sbb buncit, ada saraf yg tak bulih keluarkan cecair dlm badan kucing tu.
punca sakit ni, sama ada genetik. maknanya pembawaan dari induk dia.. ( ibu kucing la tu) ataupun bila bercampur-campur dgn stray cats, berjangkit dari luka sbb gaduh.

tanda2 dah tenat, mulut busuk.. cecair keluar meleleh.. bila kita syringekan air, air keluar semula lah.
ada jugek kucing aku yg mcm kena sawan bila dah dpt FIP ni..
akhir sekali, tanda2 mcm dia dpt sakit kuning. semua gusi dia pucat... bila dah mati, air tu semua keluar dari body..
basah lecun laa kucing tu. selalunya aku lap dulu bg kering.. bersihkan kucing tu dulu, baru bungkus & tanam.

aku ada pelihara hampir 20 ekor kucing. FIP ni mcm ada musim menyerang. penting utk asing2 kan kucing2 ni.
tp sbb kebanyakan kucing2 yg ada kat rumah ni mmg asal kucing yg dibuang org, kita pun tak tau asal usul keturunannya, mungkin dah ada virus tu dlm badan dia...
mungkin dah ditakdirkan dia nak dtg hidup dirumah ni, dan menumpang mati di sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2013 02:47 PM | Show all posts
oh gitu ya zehra, mcmcana nak tau dia gemuk sbb dah berselera makan atau bnyk cecair kat bdn?
yg c zorro tuh dah ada selera n nampak gemuk.... dah start main skit2.... perut berisi bdn pun berisi

smokey tu jer yg mcm sakit balik.. jalan slow, mkn idak minum je, kencing tak pasti lak aku tp ada buang air beso la.

yg c bubuk tu merimaskan lah lak asyik mrngiau je (kuat la juga bg anak kcng), buat stress plak, nak kata nak mkan tak juga... tapi kurus...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2013 07:49 PM | Show all posts
oh ya virtu, apa cerita kucing awak?
i strongly suggest give ur cat honey....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2013 12:33 PM | Show all posts
cat_miow posted on 1-5-2013 02:47 PM
oh gitu ya zehra, mcmcana nak tau dia gemuk sbb dah berselera makan atau bnyk cecair kat bdn?
yg c  ...

kalau nak confirmkan penyakit, kenalah jumpa dgn doktor..



kita pun alang-alang sengal ni.. sibuk dok kumpul pasir & makanan kucing. dah nak jadik store dah kat rumah ni.. ( sbb rumah kita jauh dari bandar)
kan skrg ni tgh sibuk dgn PRU.. mana lah tau, kot ada jadik apa2 ke lps PRU... kita bulih jek telan megi mee..
tp kalau kucing2 dok teriak sbb takde makanan.. adoii.. bulih bapaknya stress yg dtg...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2013 12:26 AM | Show all posts
zehra2 posted on 3-5-2013 12:33 PM
kalau nak confirmkan penyakit, kenalah jumpa dgn doktor..

betul, ada sekor kcng kat rmh nih namanya comel, time dia mengiau mak aih tensionye lah satu rumah.... nak2 masa org kat umah mood tak baik.. dah lah kuat jiran aku pun dngr, nak mkn bising nak mitak masuk bilik pun bising nak dibelai pun bising selagi tak layn slagi tu lah dia mengiau..... (hehehe malalut pula)

tp tgok my kitten dah ok.... cuma nak d pantau2 je...... hari ni mcm krg ceria sikit, tapi masih main2 kat luar rmh....

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2013 12:48 AM | Show all posts
cat_miow posted on 4-5-2013 12:26 AM
betul, ada sekor kcng kat rmh nih namanya comel, time dia mengiau mak aih tensionye lah satu ...

kdg2 kucing2 tu jemu dgn satu-satu jenis makanan yg kita bagi.. tu sbb dia kemurungan, tak ndak makan. kita ni pulak selalu fikir kalau  dia makan byk, dia ok.. tu yg sampai terbuntal perut kucing, pun boleh mendatangkan keburukan jugek pd kucing kita ni..



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092264s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list