Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17443
View
47
Reply

Feline infectious peritonitis (FIP)

[Copy link]

Author: vitruvian_man       Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2013 10:41 AM | Show all posts
zehra2 posted on 4-5-2013 12:48 AM
kdg2 kucing2 tu jemu dgn satu-satu jenis makanan yg kita bagi.. tu sbb dia kemurungan, tak ndak ma ...

oh gitu rupenye... pandai jemu n menjurus kpd murung lak kucing nih....
tapi kucing kat umah nih dah besa org mkan dia pun kna makan, jap2 dok depan pinggan makan dia (ktaorg tutup supaya lalat tak hinggap) nak makan pdhal baru je bg makan stgh jam lalu, tak pun dok dpn piring keropok dia mintak makan.. tak bagi sian lak sbb dia dah wat muka kesian.. huhuhu...

nape tak da og share pglman pasal FIP ni ek? kucing saya msh perlu d tengok2 lg dah main dah tapi rasanya derg mcm perlu brgntg kat anibiotik tu lak... tp kalau bg slalu takut masalah kat kidney ke, liver ke tuh..... nak g vet tak da alasan kukuh.. tak kan nak kata kat vet, 'vet kcng saya mcm dah ok, blh tolong tgok derang nih btul2 ok ke idak?'
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2013 04:57 PM | Show all posts
cat_miow posted on 4-5-2013 10:41 AM
oh gitu rupenye... pandai jemu n menjurus kpd murung lak kucing nih....
tapi kucing kat  ...

hari ni bwk  kucing2 ke vet.. yg satu tu kucing kat sekolah yg kena kurap.. oleh kerana sbb  niat utk kebajikan, vet kasi diskaun.
yg satu kitten ni, perut muncit, ni lah yg kita suspek FIP. jd, vet buat ujian darah.. = RM60
keputusannya, takde virus FIP. lagi pun vet bg tau, kitten dlm umur 3-4 bulan, jarang kena FIP sbbnya ada antibodi apa ntah.. tak dpt tangkap sgt apa dia explain. sbb vet hensiom sgt... tp mungkin jugek sbb penyokong kayveas PPP tu, buat ceramah kat bangunan sebelah. hilang fokus..
ada tanya kat vet, kalau confirm FIP, kta bulih tak sedut air kat perut yg memboyot tu.. vet kata ada risiko jugek. nanti kucing hilang keseimbangan apa ek.. darah kot.. ( pun tak berapa fokus..) jadi, vet bg ubat sedut air. best kan? makan ubat, cecair dlm perut akan menyusut. tak de lah menyakitkan kucing kesayangan  kita.. tp kitten yg sama ni, ada masalah ulcer mata. pelik kan.. selalunya ulcer kat mulut kan? mungkin jugek kita salah dgr lagi.
dah lama kita perasan, kitten ni, mcm teragak-agak nak keluar cage. kita dah suspek dah ada masalah mata. tp vet dah bg ubat mata khas.. bukannya eyedrop yg mcm biasa2 tu..
yg last, kucing ni dah anak dara. tp kurus. dia ada problem kat saraf otak.. sejak kecik, dia jalan senget.. tak balance. jln2 skit langgar bekas air, gedebuk masuk dlm bekas air... td, masa bwk ke vet,, dia merangkak aje.. dia tak nak buat catwalk dia.
udahnya merayap-rayap mcm ular kat dlm klinik tu.. sampai aje rumah, boleh pulak melompat2 mcm gimnastik berirama tu..


sekian lah aje seharian bersama kucing2 kat vet..  sbb ada cerita psl FIP, kita bubuh aje lah kat sini ya..

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2013 05:09 PM | Show all posts
zehra2 posted on 4-5-2013 04:57 PM
hari ni bwk  kucing2 ke vet.. yg satu tu kucing kat sekolah yg kena kurap.. oleh kerana sbb  niat  ...

seronok ada vet swasta kt sini harap gomen jer... tu pun pmbntu yg wat (tapi murah tu yg best) .. bila tnya tu la dia jwb ala kg 'sakit kcng'. bila google saya agak bnda tu FIP sbb ending dia sama = kmatian no cure, unless ur cat r lucky + it is virus.

oh nt aku bw kitten p vet kot blh minta ubt kuarkn fluid dr bdnnya. tp soh chck dlu la kang salah ubat, dgn aku2 sekali merana
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 10:19 PM | Show all posts
cat_miow posted on 30-4-2013 05:55 PM
jumpa pun... harap dapat membantu sikit (walaupun sbnrnya msh tak mampu menenagkan hatiku).

oh ya ...

madu? ok ke? if betol2 ok me ingat nk try gak kasi madu..

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2013 11:13 PM | Show all posts
cagOO posted on 13-5-2013 10:19 PM
madu? ok ke? if betol2 ok me ingat nk try gak kasi madu..

Try je... tugas kita berusaha untk ubati binatang peliharaan kita, kalau kita tak usaha takut dosa lak sbb biarkan yg bwh jagaan kita mati sakit tanpa ada usaha untuk ubati derang.

Hari tu aku try teh lipton sbb aku bc bgus untuk dya tahan badan, bg tau vet dia pun kata tak pe, apa yg manusia blh ngap kcng pun blh ngap, cuma untuk ubat2 farmasi ada sukatan, kalau mcm madu atau teh ke ikut takat mana yg kcng tu mampu telan.

masa kcng aku mula2 sakit aku bg teh pekat 1ml je...tak lama pas tu terus muntah n ada cacing kecik2 geli aku..

nape kcg cagoo pun d syaki ada FIP ke?


Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 06:09 PM | Show all posts
cat_miow posted on 15-5-2013 11:13 PM
Try je... tugas kita berusaha untk ubati binatang peliharaan kita, kalau kita tak usaha takut dosa ...

emm betol tu.. once kite da niat nk bela so kenelah jage bebetol.. perlu jage mkn minum n kesehatan dia.. kalo jadi pape sure rase besalah
gile unless kite da jage n bagi yg terbaikkan?..

cagoo xtau pulak kite bole kasi teh or madu tu sume, tu yg tanye tu.. kucen cagoo pon mcm kureng sht laa.. lately mudoh beno
dia meragam.. tanak mkn, melepek je tepi dinding.. lesu n pucat.. da pegi vet, doc ckp dia xcukop darah.. tuk bln ni da 4x cagoo bwk
pegi kelinikss.. aishh riso betol

teh tu utk ape sebenornyee? tak sembelit ke kasi kucen minum teh kelat? madu tu u kasi cemane ekk? cer cite skett





Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 04:34 PM | Show all posts
err...sebab apa boleh kena fip nie ek...sbb makanan ke ape?
kalo kucen dah settle vaksin sume dan dah bagi kasi..ada kemungkinan kena jugak ke ek?
risaw plak baca penyakit2 nih...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 10:58 PM | Show all posts
cagOO posted on 16-5-2013 06:09 PM
emm betol tu.. once kite da niat nk bela so kenelah jage bebetol.. perlu jage mkn minum n kesehata ...

kalau takut kcng smbelit jgn bg pekat sangat atau bagi sikit je.... masa kcng cat sakit hari tu cat g google all about FIP ni, antara nya kcng akan hilng dya tahan badan so bila cat terbaca yg teh ni baik untuk daya tahan manusia, cat bagi je la dorng ni minum teh (dlm 1.0ml). tp tu la kcng cat yg c bubuk@ si kembang tu minum terus muntah cacing... tak tau la sbb pe.. tp elok la bnda tak elok dah kuar dari perut dia.

Madu pun merupakan antibiotik semula jadi yg baik untuk manusia, so ni cat cuba2 bg....lg pun ada yg rekomen bg masa tuh.  madu tu cat bagi makan dalam 0.5-7ml kat kitten tp tak selalu la (skrg tak sakit) dalm hri skali,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 11:02 PM | Show all posts
oh ya cagoo kalau tak cukup darah cat tak tau ubatnye, maaf ye... kalau kat ober-c ada tabung darah untuk kcng.. kat mesia ni tak tau la ada tak...

tapi cuba bagi propolis, jenama apa jgn tnya cat, sbb cat tak tau. cuma dulu mkck cat prnh makan satu jenama ape tah botol dia kecik jer... tp mhl sikit le... puluh gak botol dia besar sikit dari ubt titikmata eye mo yg medium saiz tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 11:04 PM | Show all posts
none88 posted on 18-5-2013 04:34 PM
err...sebab apa boleh kena fip nie ek...sbb makanan ke ape?
kalo kucen dah settle vaksin sume dan d ...

cik none boleh baca kat link yg cat bg, pepun pastinya ia adalah jngiktan virus, tak tau sbb pe,

dah vaksin insha-Allah selamat
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2013 11:28 AM | Show all posts
cat_miow posted on 18-5-2013 11:04 PM
cik none boleh baca kat link yg cat bg, pepun pastinya ia adalah jngiktan virus, tak tau sbb pe,
...

okeh mekasih....
ermm..yelaa risaw sgt saket ape2..bkn pandai cakap...
depa bersin sikit pon dah kelam kabut check badan dia suma takut saket apa...hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 06:22 PM | Show all posts
none88 posted on 19-5-2013 11:28 AM
okeh mekasih....
ermm..yelaa risaw sgt saket ape2..bkn pandai cakap...
depa bersin sikit pon d ...

hehe.. betul kdg2 sibuk tanya ko sakit pe? tapi yg dapat muka monyok kucing je....

Madu pun merupakan antibiotik semula jadi yg baik untuk manusia, so ni cat cuba2 bg....lg pun ada yg rekomen bg masa tuh.  madu tu cat bagi makan dalam 0.5-7ml kat kitten tp tak selalu la (skrg tak sakit) dalm hri skali,

BTW madu tu bukan 7ml ye 1ml salah taip lak...

p/s tq leotazz818 for the pinuts nyer...., dah try bg kcing bg madu ke?

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 12:03 AM | Show all posts
cat_miow posted on 18-5-2013 10:58 PM
kalau takut kcng smbelit jgn bg pekat sangat atau bagi sikit je.... masa kcng cat sakit hari tu ca ...

nice info.. tengkiuuuu so much cat

pesal kucen u muntah kuar cacing? ade kasi mkn obat cacing x? me da try kasi madu, so far mcm ok.. teh blom try lagi sbb my kucen
mudoh benor sembelit.. hope sgt our buluss akan bertambah sehat.. amin







Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 11:13 PM | Show all posts
cagOO posted on 21-5-2013 12:03 AM
nice info.. tengkiuuuu so much cat

pesal kucen u muntah kuar cacing? ade kasi mkn oba ...

masa sakit tak bagi, bagi pun tak bejadual besa terlebih sebulan dari sepatutnya.. hehehe.. bnyak dah kucen kat umah ni tak larat nak layan, cuma tu la kna pantau takut kena FIP ni... nangis cat kalau kucen tiba2 mati tanpa sebab nih...
skrg ni kalau ingat, bg gak derng madu smggu skali (yg kecik jer...), geram tau ada yg pandai tak nak buka mulut kalau bg...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 11:55 AM | Show all posts
cat_miow posted on 21-5-2013 11:13 PM
masa sakit tak bagi, bagi pun tak bejadual besa terlebih sebulan dari sepatutnya.. hehehe.. bnyak  ...

cagoo respek le org yg bole jage banyak kucen.. hope cat bole syg deols
lupe nk tanye cat, madu tu cat tambah air x? kucen cagoo sekor je tp slalu sakit.. cagoo penah nanges
kerisauan.. blom penah bwk p cek darah.. takuttttt

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 07:47 AM | Show all posts
cagOO posted on 22-5-2013 11:55 AM
cagoo respek le org yg bole jage banyak kucen.. hope cat bole syg deols
lupe nk tanye c ...

cat bg tak letak air biar ummmmphhhhhhh.... hehehe . cat bg 1ml


Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2013 01:18 PM | Show all posts
cat_miow posted on 25-5-2013 07:47 AM
cat bg tak letak air biar ummmmphhhhhhh.... hehehe . cat bg 1ml

cat.. kucen cagoo da tade.. sedeynyee.. cagoo tanak sheols mati
kucen cat sehat? jage leklok k..

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 04:50 PM | Show all posts
cagOO posted on 2-6-2013 01:18 PM
cat.. kucen cagoo da tade.. sedeynyee.. cagoo tanak sheols mati
kucen cat sehat? jage leklok k. ...

takziah cagoo.... sori lambat dapat tau, sb baru buka forum......
kucin cat alhamdulillah smua shat.....

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 05:01 PM | Show all posts
cat_miow posted on 10-6-2013 04:50 PM
takziah cagoo.... sori lambat dapat tau, sb baru buka forum......
kucin cat alhamdulillah smua s ...

hurmm.. mekasey.. bagos le kucen cat sehat blake..aim hepi 4 yu..
cagoo takot le nak bela yg baru.. betol ke org ckp manusia ni ade yg sessuwai n tak sessuwai bela kucen?
mcm ade yg serasi n ade jugak yg tak.. betoi ke? wuuu sedihh
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 05:09 PM | Show all posts
cagOO posted on 10-6-2013 05:01 PM
hurmm.. mekasey.. bagos le kucen cat sehat blake..aim hepi 4 yu..
cagoo takot le nak bela yg bar ...

bial dah ok nanti bela la 1 lagi, seronok tau ada kucen nih.....
kalau hati baik mst smua bntang pun suka kat kita, nak2 kucin....
tak ada serasi atau tak serasi (bagi cat la)

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087991s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list