JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
49969
View
215
Reply
Post time 20-1-2008 03:19 PM | Show all posts
ok gak beli dryer ni esp. dok apartment/condo...
tapi rase nye bende ni dok list bawah sekali bende2 yg nak beli utk pindah rumah baru..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2008 09:20 PM | Show all posts
ya setuju...
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2008 06:43 PM | Show all posts
dulu guna aku guna washer & dryer asing2, tp skrg ni guna yg 2 in 1

x berapa suka jenis 2 in 1 (walaupon dulu dok harap nak guna yg 2 in 1 sbb malas nak transfer2 baju) sbb baju jadi kedut giler and kepanasan dia pon teramat sgt mcm baru kuar dr oven....stokin aku jadi kecut, dah mcm stokin budak2 baju pon ada yg jd senget2

my dryer dulu lepas abis jer boleh terus keluarkan, tp yg nie kalau lepas abis tu kalau terus keluarkan mmg nahas ler sbb panas sgt........tp jgn risau sbb dia akan autolock selagi x sejuk dia x unlock pintu (tp aku malas nak tunggu smpi dia sejuk sbb lama gak so aku offkan suis then biar dlm 10 min baru bukak)...sbb kalau tunggu sejuk baju jadi kedut pastu susah nak hilangkan walaupon lepas iron

skrg ni aku buat asing2 memula cuci, then mana baju keje aku atau baju yg takut rosak aku sidai, baju dok umah jer aku keringkan dlm dryer...tu pon kena kibas2 dulu x nak bagi kedut sgt.....

lupa nak bagitau aku nyer washer tu brand LG.....saja nak share takut ada yg menyesal mcm aku ni....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 09:09 AM | Show all posts
Screams sekarang ni tengah survey nak beli  dryer. screams pun duduk apartment dan memang bermasaalah nak jemur baju sebab dua2 keje, sampai rumah pun dah kul 8-9 mlm. Basuh baju pun sabtu & ahad je. Klu ada program hari tu dah menimbun kain. Screams ada beberapa soalan nak tanyalah yang pernah pakai dryer ni. Dryer ni boleh keringkan baju betul2 ke, berapa minit tempohnya nak keringkan baju2 tu, banyak ke pakai elektrik sebab dryer ni sejenis pemanas gak kan, emmmm
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 08:18 PM | Show all posts
Originally posted by screams802 at 12-3-2008 09:09 AM
Screams sekarang ni tengah survey nak belidryer. screams pun duduk apartment dan memang bermasaalah nak jemur baju sebab dua2 keje, sampai rumah pun dah kul 8-9 mlm. Basuh baju pun sabtu & ahad ...


ini yg jadi amalan mami:

kalau load penuh n kain tebal mami wat 150 minit (maksimum)

kalau load tak penuh n kain pun tak tebal, mami wat dalam 40 minit pun memang kering betul

elektrik dalam rm150 sebulan (termasuk electrical appliancesyg lain
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2008 11:10 AM | Show all posts

Reply #130 mami's post

ohh tq mami
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2008 11:20 AM | Show all posts

Reply #130 mami's post

ohh tq mami
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2008 08:46 AM | Show all posts
Originally posted by mami at 12-3-2008 08:18 PM


ini yg jadi amalan mami:

kalau load penuh n kain tebal mami wat 150 minit (maksimum)

kalau load tak penuh n kain pun tak tebal, mami wat dalam 40 minit pun memang kering betul

elektr ...



betul mcm mami kata tu.. Aikha pun dah lama pakai dryer. Brand Kelvinator.. So far OK dan byk membantu. Lama mana nak dry tu bergantung kpd kapaciti kain dan ketebalan kain.. Kalau sikit, set time sikit dah la..jgn sama pulak dgn kain yg byk.. Kalau lama sgt tu yg jadi kecut lah segala tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2008 04:13 PM | Show all posts


Jenama Indesit 6 kg harga RM 1200, ada sesiapa pernah dengar jenama ni tak? screams servey dekat web indesit tengok energy saving dia gred C, emm klu tak silap. Kuat ke dia pakai eletrik erk. Ada sesiapa pernah pakai jenama ni tak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2008 03:15 PM | Show all posts
pakai LG 2-in-1....14 W/8 D...mmg byk kurangkan aktiviti mencuci nie....dlm seminggu dlm 3 kali jer...utk family of five....
mostly guna dryer utk jeans, towel, comforter, etc...basuh baju dulu....then kuarkan baju yg nak jemur...then yg tebal2 je gune dryer....dryer nie kalau kite set lame..tapi baju dah kering, dryer akan auto stop

sebelum nie guna low capacity washer.....x larat everyday nak kena cuci baju...anak2 n hubby plak kuat tukar baju
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 04:20 PM | Show all posts
another shortcut to house chores hehehehe.......

mmg dryer amat menyenangkan. especially working moms. tapi my mom tak kerja pon pakai dryer sbb leceh nak sidai, angkat kain semua. dryer kat rumah dah lebih 10 tahun. tak silap dari masa my lil bro lahir ( lani dia form 5) . brand Eletrolux. mmg bagus. kat rumah ramai org-sekarang 10 org...tak termasuk i yg kadang2 weekend mai tumpang dry baju kalo hari hujan ataupon kalo urgent nak pakai certain2 baju tu tak dan kering. so imagine how hard the dryer works all this time......washer n dryer constantly running in our house........

cam ade yg kata kat sini, tak kire siang malam buleh basuh baju. tak risau musim hujan.
personally i suka sidai baju kat luar. bau fresh laundry best kan? cam can catch the smell of sunshine pada baju yg baru angkat . tengok baju tersidai cantik, pastu ade angin..... ( note: saya tak suka tengok org kite suka sidai baju kat pagar rumah, tak proper )

erm....rase dulu pernah try masuk kasut sekolah tapi tak ingat. tak kering sangat kut. letak belakang fridge/aircon lagi ok.
kalo innerware, i masukkan dlm pillowcase aje. sbb laundrybag mana hilang tah ahaks.

nampak gaya tak naik sangat ye harga dryer . i tanye my mom, dia ingat2 lupa. rasenye dia beli dlm 1k back then.

nanti anak dah ramai saya pon nak pakai dryer. senang kerja.  hurrah for modern convenience!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 09:53 AM | Show all posts
ade sape2 pernah dengar tak model baru electrolux dryer model 705G... itu ari nak beli dryer dia tunjuk yg model baru ni...ade sape2 beli tak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 10:36 AM | Show all posts
iols kalau tak ada dryer mati....sebab iols buat laundry sekali seminggu so faham2 aje lah sekurang2nya 4 load washing and 4 load dryer and 4 load melipat!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2010 09:04 PM | Show all posts
kat umah guna dryer electrolux ... adiah besdey drp hb merangkap bonus ujung thn ... haha ... sy takmo RM, tu yg dpt gift  besar punye ... haha ... loading capacity - 7 kg

kat harvey norman hari tu ada nampak brand fish & paykel ... plg murah RM 5k ... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 11:39 AM | Show all posts
saya pakai jenama indesit dah agak lama. amat meringankan beban kerana dulu keluar rumah matahari x keluar lagi, balik rumah matahari dah hilang. Bila ada maid .... maid selalu guna bila time hujan.. (tak sangka aku dia pun minat guna mesin ni). 2011 akan berpindah tinggal di kondo plak dari rumah teres, dryer ni is a must .... comforter  size king selamba jer boleh masuk). dryer  banyak membantu  di dalam  urusan rumah seharian.

dryer ini adalah yang kedua, sebelum ni pakai yang jenis macam almari kena gantung baju .... last tu bilik belakang  tempat letak dryer ni terbakar .... sebenarnya salah sendiri kerana menggunakan semasa hanya hujan renyaix di luar, pintu bilik ditutup -- pengudaraan x bebas dan  anak saudara yang guna pada masa tu pasang  maksimum heat dan  maksimum time ....pengajaran .....untuk saya lain kali pastikan  dyer di kawasan bebas laluan angin dan pastikan  beli yang tumble dry bukan jenis lemari lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 11:48 AM | Show all posts
128# babel

sy setuju dgn babel...bila guna dryer, baju kedut teramat sgt..stress gila bila iron baju..sampai klo suar slack, dah xleh dpt back to normal...sejak dr tu, mmg dah jrg guna dryer...sy pun beli brand LG direct drive 10kg front load washer/6kg dryer...ms tu tgh promo, hrga 3k...

setakat lani, xpnh buat hal la...ada penah bunyi bising, pelik gak..tgk2 kedudukan mesin tu berubah, dah bergerak sket..sbb bila spin 1400rpm, mmg bergegar la..then ubah position balik, back to normal...sal panas bila angkat baju mmg pnh kena bila 1st time angkat dlu..skng ni dah beringat la..

dryer ni xleh dry sekejap..x kering..kurang2 2-3 jam untuk 5-8kg basuhan...dah la 1.8-2 KW per hour, mmg kuat tarik lektrik la...sure ada beza if guna dryer or not utk bil lektrik...

kpd yg nk beli dryer, mmg xdinafikan bagus bila hari hujan..klo nk beli brand Electrolux, jgn beli 2 in 1..sbb dia msh guna belting, so if u guna dryer, panas..lama2 belting tu kembang...dat y LG kuar model direct drive tu..cr yg x guna belting klo 2 in 1...plus 2 in 1 ni, save space...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 02:25 PM | Show all posts
ermm, ada kebaikan & keburukan gak dryer ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:29 PM | Show all posts
128# babel  

sy setuju dgn babel...bila guna dryer, baju kedut teramat sgt..stress gila bila iron baju..sampai klo suar slack, dah xleh dpt back to normal...sejak dr tu, mmg dah jrg guna dryer...s ...
mel_skp Post at 14-1-2010 22:48


ada dryer yg ada ada fungsi untuk elakkan baju kedut...
my dryer ada fungsi ni dan baju oklah tak berkedut kedut.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:36 PM | Show all posts
143# faraway1

yup ... ada dryer yg ada function iron n ez iron
so kena tgk dlu ada fungsi tersebut @ tdk
kedut sket2 tu biasa la
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:50 PM | Show all posts
ermm, ada kebaikan & keburukan gak dryer ni
bspotgurl Post at 15-1-2010 01:25


penuh kebaikkan pada me...
bayangkan masa nak mandi, masukkan towel dalam dryer,
habis mandi, voila tuala panas suam suam menanti... hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 08:53 PM | Show all posts
143# faraway1

yup ... ada dryer yg ada function iron n ez iron
so kena tgk dlu ada fungsi tersebut @ tdk
kedut sket2 tu biasa la
safiku Post at 15-1-2010 07:36


dryer sekarang semakin hari semakin canggih dah...
memacam fungsi ada..
me guna dryer dan washer whirlpool..
sejam camtu kering semua pakaian...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 09:54 AM | Show all posts
ada dryer yg ada ada fungsi untuk elakkan baju kedut...
my dryer ada fungsi ni dan baju oklah tak berkedut kedut.
faraway1 Post at 15-1-2010 20:29


btol la faraway1, dryer sy ade function iron..br prasan. x penah gune pun sblm ni, pasni leh try la.
ade manual tp mengaji x abes...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 06:46 PM | Show all posts
ku gn dryer electrolux.... xde kedut2 wpon xguna fuction iron tu...
dryer tu ada 3tempoh drying....
ku biasa gn normal... 1jam....
wpon ku dok umah teres.... ada ruang utk menjemur...
mmg rasa beza la sgt gn dryer ngan tak gn dryer...
tersangat memudah kan hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2010 11:53 PM | Show all posts
yup.. agreed.

Dryer ni normally ada mcam2 function.. Nani punya pun jenis electrolux.. biasanya pilih yg Iron Dry.. so tak le berkedut..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 11:15 AM | Show all posts
selalunya.... saya kibasxkan dulu baju sebelum masuk dalam  dryer untuk  hilangkan kedut ... lepas tu untuk jimat kan tenaga ... selalulah check jika ada kain baju yang dah kering  ... boleh dikeluarkan dulu sbb  bila makin sikit kain baju .. makin cepat kering..  so far  dryer ini memang perlu .... x sanggup lagi  baju berbau sbb tak kena matahari. and other thing ... baju x pudar kena matahari ... yang ni seronok  sbb uniform tahan lama sikit ... kecuali ketat ... terpaksalah buat baru
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044371s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list