Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
59134
View
118
Reply

camner nak tebuk dinding konkrit?

[Copy link]

Author: ccgirlss       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-10-2006 01:25 PM | Show all posts |Read mode
girlss nak tnaye ada x sape2 forumer yg tau mcm mna nak tebuk dinding konkrit sebab girls nak gantung rak kat dinding tu.:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2006 01:57 PM | Show all posts
Originally posted by ccgirlss at 31-10-2006 01:25 PM
girlss nak tnaye ada x sape2 forumer yg tau mcm mna nak tebuk dinding konkrit sebab girls nak gantung rak kat dinding tu.:pray:



Pakai hammerdrill.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2006 05:52 PM | Show all posts
Originally posted by CivicSI at 31-10-2006 01:57 PM



Pakai hammerdrill.

Dah cuba tapi x boleh tebuk lah. habis simen dia terkopek.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2006 05:54 PM | Show all posts
Originally posted by ccgirlss at 31-10-2006 05:52 PM

Dah cuba tapi x boleh tebuk lah. habis simen dia terkopek.



tak cukup power tu. Berapa watt pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2006 06:27 PM | Show all posts
Originally posted by ccgirlss at 31-10-2006 05:52 PM

Dah cuba tapi x boleh tebuk lah. habis simen dia terkopek.




Ini adalah CONTOH DRILL BITS utk tebuk dinding or concrete.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2006 08:30 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 31-10-2006 06:27 PM




Ini adalah CONTOH DRILL BITS utk tebuk din ...



Apa nama drill bits ni ? belang belang ni . x pernah nampak kat kedai la
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2006 01:23 PM | Show all posts
drill tu lak, jangan le pakai yang guna bateri, memang le tak kuat power dia
kena pakai yang guna elektrik, baru kuat power dia
yang guna bateri tu, setakat nak buka, pasang skru dan tebuk kat kayu boleh le...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 12:03 AM | Show all posts
Originally posted by ccgirlss at 31-10-2006 01:25 PM
girlss nak tnaye ada x sape2 forumer yg tau mcm mna nak tebuk dinding konkrit sebab girls nak gantung rak kat dinding tu.:pray:


pakai hamerdrill + drill bit  concrete yang sesuai...
Plaster ngan masking tape dulu kalau takut kopak....then baru drill...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 08:13 AM | Show all posts
dan jugak pastikan tenaga yg nak mendrill tuh cukup kuat.. kalo kite stakat orang pompuan nih mungkin tak brape kuat.. nak kene orang laki gak yg drillkan.. pasal kalo tekanan tak cukup kuat memang ler mata drill tuh akan gerak terlebih sbelum masuk dinding.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 08:46 AM | Show all posts
Originally posted by ccgirlss at 31-10-2006 05:52 PM

Dah cuba tapi x boleh tebuk lah. habis simen dia terkopek.


dinding rumah tu dari blok pasang siap  ke...? kalau yg tu memang keras, susah nak ketuk
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 09:39 AM | Show all posts
Originally posted by tad2200 at 2-11-2006 08:13 AM
dan jugak pastikan tenaga yg nak mendrill tuh cukup kuat.. kalo kite stakat orang pompuan nih mungkin tak brape kuat.. nak kene orang laki gak yg drillkan.. pasal kalo tekanan tak cukup kuat memang ...


Pompuan or laki.......samer jer.
U must use the RIGHT TOOLS to get the best result.

1. Hammer Drill (yg ada gambor hammer)
2. Concrete Drill Bits (refer my previous posting)

Tak sampai 30 saat utk satu lubang. :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 10:07 AM | Show all posts
Kalau tebuk ke beam yang betul betul hardcore tu lagi la.. boleh patah drill bits
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 10:16 AM | Show all posts
NAK TANYA MAHAL TAK..

1. Hammer Drill (yg ada gambor hammer)
2. Concrete Drill Bits (refer my previous posting)
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 10:57 AM | Show all posts
Originally posted by sliparburuk at 2-11-2006 10:16 AM
NAK TANYA MAHAL TAK..



Terpulang kepada JENAMA, POWER (light, medium or heavy duty)
1. Hammer Drill varies from RM80 to RM700
2. Drill bit RM5 to RM30 setiap satu

Salam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2006 01:26 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 2-11-2006 08:46 AM


dinding rumah tu dari blok pasang siap  ke...? kalau yg tu memang keras, susah nak ketuk

Betul memang dari blok yang pasang siap. Takut la nak tebuk. Takut nanti lagi banyak pecah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 11:17 PM | Show all posts
Originally posted by ccgirlss at 2-11-2006 01:26 PM

Betul memang dari blok yang pasang siap. Takut la nak tebuk. Takut nanti lagi banyak pecah.



ACTUALLY, idak ler bermaaalah sangat kalau miker guna peralatan yg betul.
Kslsu takut dinding tu pecah banyak, gunakan lah drill bit yg kecil dulu.
Kemudian, baru lah tukor kpd yg besar skit.

Insyaallah....o.k.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2006 03:15 PM | Show all posts

Reply #8 aabu's post

Hammer Drill tu drill yang ader symbol hammer tu ker? tapi camner nak pakai? sebab sblm ni pernah guna tapi still xleh tebuk dinding tu.. dinding yg sy nak tebuk tu utk pasang rod langsir.. yang lain semua ok.. tapi yang satu pintu ni keras gilerrr..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2006 09:13 AM | Show all posts
patutnya kalau pakai hammerdril letrik takde masalah

cuba step nih

i. pakai mata drill utk konkrit (masonry) yg kecik  (carik brand yg boleh diharap sket - stanley, black n decker)
ii. lepas tu baru pakai saiz yg dikehendaki, drill through lubang yg dah dibuat dulu

stakat nih boleh jer pakai hammer drill cap ayam beli kat carrefour for rm28. tebuk konkrit slab lagi utk pasang hook kipas. aku guna teknik kat atas tu la.

p/s mata drill senang patah kalau
i. barang cheapo (china made)
ii. dipasang tak betul2 ketat - vibration masa dril tu boleh patahkan mata drill hatta yg zaiz 8 mm skalipun.

:pompom: semoga berjaya:pompom:
Reply

Use magic Report

ahmaks This user has been deleted
Post time 5-11-2006 03:04 PM | Show all posts
Dekat handrill tuh ada switch. tukar kepada hammer.
masa tgh drill tuh buat gerakan fwd and reverse, jgn terus hentam. bila on dlm hammer mode, drill tuh akan rasa mcm ada absorber. start dgn pilot drill atau drill kecik. dah dpt pilot hole baru guna actually masonry drill bits.

beli drill bits yg elok. eg, bosch, elora, makita or black & decker. tahan lama dan tak rosak dinding.

SAFETY FIRST!!

1.make sure dlm dinding tak ade live wire.
2.pakai cermin mata takut habuk masuk.
3.pakai mask atau tutup hidung dgn kain.
4. bila drill jgn lama sgt, nanti takut motor drill terbakar.
5. make sure chuck dah ikat ketat.
6. extension cord kalau guna make sure let loose.

selamat mencuba semuga berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 10:29 AM | Show all posts
stakat nih boleh jer pakai hammer drill cap ayam beli kat carrefour for rm28

ala tunjuk ler gambonyer....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089358s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list