Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
59003
View
118
Reply

camner nak tebuk dinding konkrit?

[Copy link]

Author: ccgirlss       Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2006 11:11 AM | Show all posts

Reply #20 sliparburuk's post

nanti aku amik gambor drill tu
xde mabeles mana pun.. :malu:
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 01:57 PM | Show all posts
Originally posted by ecam at 6-11-2006 11:11 AM
nanti aku amik gambor drill tu
xde mabeles mana pun.. :malu:


ala sekurang2nya lepas gak ler nak tebuk lubang sdiri.. nak harap upah orang mau 2rm-3rm 1 lubang...   plsss slipar tungu gambo nih...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 02:16 PM | Show all posts

Reply #22 sliparburuk's post

manaaa 2-3 rm satu lubang
kalu hook kipas tu satu hook depa caj rm80
kalu nak pasang 5 hook = 400
gilaaaa

padahal hook baru 3 hengget satu
:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 03:29 PM | Show all posts

Reply #23 ecam's post

huh mahai nyer... tak per.. tak per.. kite leh wat sdiri.. jimat sket rm...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 04:09 PM | Show all posts

Reply #24 sliparburuk's post

betuLLLL... bukan susah sgt pun padahaL... byk abuk sket jerrr
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 08:53 AM | Show all posts
Originally posted by ecam at 6-11-2006 11:11 AM
nanti aku amik gambor drill tu
xde mabeles mana pun.. :malu:


ecam.. mana gambonye? x sabo nak tengok nih... balik nih leh g c4...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 10:07 AM | Show all posts
Assalamualaikum semuer,

Ini adalah CARA teman guna HAMMER DRILL.






Ini adalah HAMMER DRILL BOSCH.


Dan DRILL BITS yg di gunakan.


Concrete di masukkan ke dalam acuan.




Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 10:42 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 7-11-2006 10:07 AM
Assalamualaikum semuer,

Ini adalah CARA teman guna HAMMER DRILL.


http://i13.photobu ...



Ni project apa plak ni NG ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by CivicSI at 7-11-2006 10:42 AM



Ni project apa plak ni NG ?


Ari tu sehari sebelum Ghayer, dapur teman tu meragam.
Terus jer pi beli yg baru.

Biler tanya tauke tu akan size nya.
Dier kater....size STANDARD.

So, teman pun beli ler.

Biler sampai ghumah............tup tup kecik by 5 inci.
So, terpelohong laaa.................kat dapur tu.

Baru semalam teman 'SETTLEKAN' ruang yg berlubang tu.

Nanti teman ambik gambor barang yg sudah SIAP di pasang.

Insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 05:30 PM | Show all posts
sape nak pinjam hammer drill. bapak aku ade.... tapi die kasik pinjam kat aku aje ler.. korang tak bley... he he he jangan mare gurau2 lepas raye.

sape ckp kerja2 meng-drill nie laki jerk leh wat. aritu aku suh laki aku drill nak pasang benda alah yg cantik (aku tak tau nama die lah) kat tepi dinding balkoni aku nie.. haram die ckp susah. last2 tengah malam2 buta, haku yg tengah pregnant masa tu, selamba dek jerk drill lubang2 tu semua. mmg susah memula. tapi satu benda aku belajar lepas try2 banyak2 kali. masa drill tu kena bagi tekanan yg kuat, kira kena lawan arus tolakan mesin drill tu la. tak sampai sejam. dah cantik umah aku.. he he he.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 06:01 PM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 7-11-2006 05:30 PM
sape nak pinjam hammer drill. bapak aku ade.... tapi die kasik pinjam kat aku aje ler.. korang tak bley... he he he jangan mare gurau2 lepas raye.

sape ckp kerja2 meng-drill nie laki jerk leh w ...


Paling bijak kalau guna BERAT BADAN utk menekan hammer drill tersebut.
KECUALI lr kalau membuat lubang di syilling. :

Kui kui kui
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 03:34 PM | Show all posts
sambungan dari minggu lepas.........
Tiles di potong mengikut saiz.



Dan AKHIR nya..........
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:06 PM | Show all posts
the cheaper hammer drill might seem like the perfect versatile tool, it isn't. And the rotary hammer that seems like an expensive, exclusive tool for only a few occasions, often isn't. Essentially, the hammer drill is 80% drill and 20% hammer, while the rotary hammer is 20% drill and 80% hammer

The hammer drill, with its ratchet-like impact mechanism, works best on brick, block, and light concrete, but not hard concrete (that is, high compressive strength concrete or that with large aggregate). It will work on hard concrete, but since it requires the operator to apply pressure to make it work, it can offer only a fraction of the rotary hammer's impact and is simply less efficient.

Not so for the rotary hammer, which has an inline electro-pneumatic impact mechanism that applies the same force each and every time. In fact, leaning on the rotary hammer actually decreases its effectiveness.


rotary hammer lagi bagus compared ngan hammer drill with the same power rating.  rotary hammer nie mahal dari hammer drill.  aku tahu.  aku ada kedua dua rotary hammer ngan hammer drill.

bagi rotary hammer, cukup mudah nak tembus dinding konkrit atau tiang konkrit.  tak perlu force.  cuma letak, picit trigger plus slight hand pressure.  hammer drill tak buleh nak tackle konkrit walaupun depa kata buleh.  jahanam hammer drill kalo buat juga.  ingat:  konkrit dengan brick wall berbeza density dan hardness.

kalo nak hammer big holes, start with small diameter drill bit first.  lepas tu baru pakai the actual diameter bit.

kalo nak mengelakkan plastering pecah berderai, drill dulu tanpa hammer function.  agak agak dah berlekuk, turn on hammer function.  insyallah plastering keliling lubang tu tak pecah.  kalo mata drill tak buleh nak settle kat satu point tu, asyik lari je, guna nail head chisel buat lekuk sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:11 PM | Show all posts
macamana tak tahu berapa dalam nak drill?

ukur wall plug (atau skrew) yang ingin digunakan dengan mata drill bit.  tape kan ngan masking tape had panjang wall plug tu pada batang brill bit.  bagi extra dalam 2 - 3 mm untuk plaster.

bila drill, tenyeh hingga drill bit tu masuk ke tahap masking tape.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:15 PM | Show all posts
debu banyak.  apa nak buat?  bersepah lantai.

tapekan mulut plastic bag betul-betul dalam 1 inci bawah lubang yang ingin kita tebuk.  pakai masking tape flushkan ngan dinding.  biar plastic bag tu terbuka mengangga.  jangan pakai tape yang kuat dan buleh merosakkan kemasan dinding atau membuatkan cat dinding terkopek bila tape tu di tarik buang.

debu akan masuk dalam plastic bag.  lantai tak bersepah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:21 PM | Show all posts
berapa besar lubang nak buat?

ikut exactly diameter wall plug.  kalo tak tahu, ukur dengan caliper.  kalo drill lubang kecil 1 mm dari diameter wall plug, nanti susah nak masukkan screw sebab screw tu akan expandkan wall plug.  silap haribulan, patah screw head.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:29 PM | Show all posts
macamana nak drill siling konkrit?  debu masuk mata.

first, pakai goggle (in fact sentiasa pakai goggle atau safety glasses bila pakai power tools).

cari bekas plastik lama bentuk bulat atau empat segi tak apa.  kalo buleh yang jenis transparent (senang see through what you're doing).  tebuk lubang tengah tengah bekas plastik tu just enough to fit the drill bit.  put the drill bit through.

masa drill, pegang bekas plastik tu supaya ia tak berputar sama.  atau minta assistant tolong pegang.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 03:18 PM | Show all posts
tq..tq.. 4 info...
tapi drill x beli lagi.... nak kene survey lagi nih...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 05:16 PM | Show all posts
kalo tak salah, kat carrefour ada rotary hammer 13mm cap ayam cina RM165.  tak tau quality macamana.  takut tak tahan lama.

nanti wa post gambar drill wa.  cap bosch model GBH 2 24 DFR.  SDS-plus power rating 680 watt 2.4 kg warna biru.  rega tak ingat.  rasanya lebihkurang RM800.  7 tahun pakai tak pernah meragam dan tak pernah tukar brush.  lagi pun wa bukan tradesman.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 05:22 PM | Show all posts

drill cap ayam rege rm28 beli kat carrefour. dah balik modal dah drill nih
kalu kaput aku beli baru jer cap yg sama :lol


mata drill - kena pandai pilih supaya kerja jadi senang n cepat

niceghost ~ cuber besarkan skit gambor :tq:

[ Last edited by  niceghost2005 at 14-11-2006 06:20 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078142s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list