JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20544
View
121
Reply

KUNMING, CHINA

[Copy link]

Author: cranko21       Show all posts   Read mode

Post time 3-11-2012 08:33 PM | Show all posts
farikica posted on 3-11-2012 01:39 AM
mungkin blh try survey pakej2 kompeni lain juga...sbb rasa mcm mahal la...after all,  kunming tu k ...

ya betul..pernah smpi ke shenzen tp rasanya boleh gunakan pengalaman tu sikit2..lg pn pergi berdua mungkin public transport sesuai utk certain tempat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2012 11:57 PM | Show all posts
sekarang airasia tiket pergi china harganya sangat mudah.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2012 09:16 AM | Show all posts
mm1901 posted on 3-11-2012 08:33 PM
ya betul..pernah smpi ke shenzen tp rasanya boleh gunakan pengalaman tu sikit2..lg pn pergi berdua ...

nanti bila dah balik, kasik tampal gmbar dan report sesikit eh... boleh kite nak survey2 plak..he..he...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2012 03:16 PM | Show all posts
farikica posted on 4-11-2012 09:16 AM
nanti bila dah balik, kasik tampal gmbar dan report sesikit eh... boleh kite nak survey2 plak..he. ...

InshaAllah...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 12:10 PM | Show all posts
up thread nie.. sapa2 yg dah pi sana bole update tak.. bln 1 nie aku turun sana..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2013 01:29 PM | Show all posts
salam semua..
saya dah beli tiket ke kunming utk 4 orang (family)..
alhamdulillah dapat beli time cuti sekolah bln 3 thn depan.
sorang dapat RM 192(return).. memang tak percaya.. tapi itulah die..
rezeki dapat murah...
g gz pun dapt rm317 (balik ikut hk). now tengh study nak g sendiri without travel agent...
jom same2 study.. (mood teruja)..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2014 10:26 AM | Show all posts
mm1901 posted on 5-11-2012 03:16 PM
InshaAllah...

Salam,

Dah pergi kunming, Nak tanya la mcmana ..best tak?? kalau boleh nak tahu stay hotel area mana? nearby ngan attraction..?
L nak visit bulan feb nih.. ada bawak budak2..
..sambil2 kumpul info..nak tau sikit dr org yg dah pergi..

sesapa yg dah pergi, meh kongsi info..TQQQQQQ



Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2014 12:24 PM | Show all posts
kalau nak pergi Kunming ronda ronda sendiri..memang payah sebab language barrier.. tak ramai yang bole speak ingerris. jadi macam itik ngan ayam la nanti..

Aku cadang engkorang contact yunnantaste home stay. nama nya Eric Feng. Speaking english memang superb. dia akan buat planning mana harus dilawati. Dia akan provide homestay, dia akan jadi driver, kereta dia akan provide ngan petrol, toll sekali. Harga aku dulu 5 hari 4 malam dalam RMB4800 aje untuk 3 orang. untuk lebih detail, browse trip advisor, cari BB inns, Yunnantaste rank No.1 kat situ.

email Eric Feng: YunnanTaste@gmail.com

website: http://www.yunnantaste.com/

Last edited by Paput on 18-1-2014 12:28 PM

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2014 11:00 AM | Show all posts
erm.. L pergi Kunming ujung bulan ni..dah book new era hotel..rasanya best hotel utk walking distance byk tempat kat city..
nak melawat stone forest jer kot..
lebih nk lepak city tgk suasana org2 sane
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2014 12:23 PM | Show all posts
   Just nak share info,masa di kunming last December, saya stay kat Hump Hostel di area Jinmabiji. Area ni senang nak makan halal dan juga shopping. Kalo nak makan jalan tak sampai 100m ke masjid yongning dan di bahagian bawah ni tempat jual makanan dari kul 10 sampai 8 malam.area nie ada banayk shopping complex termasuk parkson. dibelakang shopping complex yang ada uniqlo ada satu lagi masjid, namanya Nancheng mosque tapi tkde gerai makan dalam masjid, cuma ada di bahagian luar masjid.
   Kalo nak pegi stone forest atau org sana panggil shilin, saya naik bas saja dari East Bus Station.dari area jinmabiji naik taxi dalam rmb40 ke east bus station. Di stesen bus station (bangunan kedua dari main road),cuba amik kaunter tiket paling hujung belah kiri(kalo menghadap kaunter) dan tanya saja dalam english sbb nanti dia orang akan cuba gak tolong kita.dia org cari member diaorg yg reti speaking untuk bantu. dah beli tiket turun bawah dan sebelum turun tangga tu kena scan bag macam kat airport.dah turun kat bawah,pegi area belah kanan dan akan nampak signage stone forest.bus ke stone forest, body bus ni memang dah promo stone forest dan akan turun terus ke stone forest pada penghujungnya. nanti dah sampai di stesen bas stone forest, keluar dari bangunan dan jalan ke bawah sikit dan nampak macam dataran, dan shuttle macam golf cart. Nanti sampai situ cari bangunan yang ada kaunter tiket stone forest.kalo dah beli tiket masuk sekali dengan shuttle transfer, gi beratur plak kat tempat yang ada golf cart tu.dari situ barulah kita akan di bawa ke pintu masuk stone forest. stone forest tu besar gila dan terbahagi ke beberapa kawasan, so boleh spent 1 hari kat situ.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 07:40 AM | Show all posts
Teringin juga nak ke Kunming tp belum ada geng dan tiket. Ada kengkawan yang backpacker solo?


Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 09:16 AM | Show all posts
Kunming nie kalu gi on weekend sempat tak nak cover attraction kat situ?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 10:33 AM | Show all posts
assalam kenkawang,,,saya dpt tic murah...meh join..rm1200 je utk 5 org...bulan sept ni...jom survey AA sekarang jugak kalo nak...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 10:37 AM | Show all posts
rauqah posted on 18-2-2014 10:33 AM
assalam kenkawang,,,saya dpt tic murah...meh join..rm1200 je utk 5 org...bulan sept ni...jom survey  ...

ikut tour ker?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 03:13 PM | Show all posts
azradiza posted on 18-2-2014 10:37 AM
ikut tour ker?

tak...tu harga tic je return...hehe...skarg baru nk start belajar kt rumah ni...kalo ada info bguna sila share ye..mklumlah 1 time nk g china..hihk hik...sy amk sbbb cuti skolah masa tu...sept...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 06:44 PM | Show all posts

wahhh murah laa AA offer ke Kunming 6 org gi balik 2k++ ...addehhh rasa nk mengulang pergiii...last time pergii tak sempat nak meronda2 ke Kunming sbb transit kejap je on the way ke ShangriLa and gii Lijiang skali...ambik bas di Kunming dalam 8 jam jugak perjalanan....masa tu tak de tren tak silap...tapi mmg besttt gilaaa Shangri La tu cantik ..kami sempat ke Tiger Leaping Gorge...mmg recommended pergiii area gunung ganang nii tapi yg tak tahan dgn tmpt tinggi mauu tak cukup oxigen....kami amek local tour kat Lijiang utk naik ke Shangri La...satu bas sume china tanah besar kami berdua jer foreigner....blasah jerr...depa makan kami nganga laaa...beli buah2 jer that day...dia bawak sampai ke national park tak ingat nama apa...tapi yg ingat berjalan punye jauh siap merentas paya & tasik....

Lijiang & ShangRi La are recommended tapii jalan dia mmg seram....dalam bas akan nampak gaung2 sepjg jalan...tapi mmg besttt scenery ............
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 03:47 PM | Show all posts
kakct posted on 18-2-2014 06:44 PM
wahhh murah laa AA offer ke Kunming 6 org gi balik 2k++ ...addehhh rasa nk mengulang pergiii...las ...

selain dari naik bas nk g ke lijiang tu ade kenderaan lain x?
mmg 8 jam eh dr kunming tu?hmm..
brape hari eh ptt spent kt sana?
rate currency duit kita ngn duit die brapa yer?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 08:37 PM | Show all posts
kakct posted on 18-2-2014 06:44 PM
wahhh murah laa AA offer ke Kunming 6 org gi balik 2k++ ...addehhh rasa nk mengulang pergiii...las ...

Salam Kak Ct..
Minta kak ct citer detail pasal Lijiang tu...stay kat mana..?
Ved nak cover Tiger Leaping Gorge n Jade Dragon Mountain april depan..
Dari Kunming cadangnya nak naik night train ke Lijiang...



Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 08:40 PM | Show all posts
missyqaldina posted on 29-5-2014 03:47 PM
selain dari naik bas nk g ke lijiang tu ade kenderaan lain x?
mmg 8 jam eh dr kunming tu?hmm..
b ...

Lijiang tu at least 2 malam...pastu tiger leaping gorge n shangri la pun kena 2 malam kat situ...
Bila nak pergi..?

Ved buat trip Kunming - Lijiang - Guilin.. 8D7N...quite tight actually sebab kat Lijiang tu dah habis byk masa on travel...
Kunming - Lijiang 8 jam by train
Kunming - Guilin 17 Jam by train

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 08:43 PM | Show all posts
feezasabri posted on 13-8-2013 01:29 PM
salam semua..
saya dah beli tiket ke kunming utk 4 orang (family)..
alhamdulillah dapat beli time  ...

So camna sis..dah balik Kunming kan...any report..?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 09:58 PM | Show all posts
Vedder9 posted on 29-5-2014 08:37 PM
Salam Kak Ct..
Minta kak ct citer detail pasal Lijiang tu...stay kat mana..?
Ved nak cover Tige ...

Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijiang old town.tapi kalau stay kat area lijiang old town,nak cari tempat makan halal agak jauh sebab banyak kedai makan halal ke arah black dragon pool, which is north of lijiang old town.Disini ada 2 old town, world heritage which are lijiang old town and shuhe old town. Shuhe old town ni terletak ke arah nak pegi ke yulong snow mountain dan saya pegi ke situ naik bus saja tapi jalan kaki dlm 15 minit kot untuk sampai ke shuhe old town.Dh tk ingat no bas tu tp bas double decker and kena tunggu kat area pasar harian belah selatan lijian old town, maybe nanti boleh tanya org guesthouse.Masa di lijiang juga saya pegi yulong snow mountain secara sendiri dengan naik van di hadapan red square (kawasan yang ada statue mao zedong). Van ni akan jalan bila penuh 1 van dan kena hati2 jugak sebab ada yang akan suruh buat tour naik kuda, so kena tanya betul2 dgn driver van.Kat guesthouse ada jugak offer tour package ke yulong ni dan saya rasa ok jugak ambik package ni sebab akan cover 2 tempat iaitu yulong mountain dan blue pool (tk silap la sbb dh lupa nama tasik tu).
    Saya punya itinerary masa tu,sampai kunming ptg tu, terus ke train station, naik airport bus yg berakhir di train station ni. Pastu beli tiket train 2nd class soft sleeper yg bajet akan sampai dilijiang dalam 6 pagi.sampai pagi tu chk in hostel, pastu jalan2 kwsn lijiang old town and ke black dragon pool. Di lijiang kena beli lijiang preservation tiket yang akan di chk bila kita pegi mana2 attraction site di sini, ni separate dari entrance fee attracton site tu tau.esok nye saya pegi yulong snow mountain, petang baru sampai balik ke lijiang semula.next day saya buat trekking ke tiger leaping gorge and spent 1 mlm saya di half way guest house and next day turun ke middle tiger gorge dan naik bas ke lijiang di woody chateu.next day saya ke shuhe old town dan mlmnya balik ke kunming dgn train.

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 10:14 AM | Show all posts
Vedder9 posted on 29-5-2014 08:43 PM
So camna sis..dah balik Kunming kan...any report..?

Kunming??? Perh.. Subhanallah... sangat cantik..
dengan basnya yang sangat murah 1/2 yuan sahaja...
tempat yang dilawati 1 hari 1 tempat ...memandangkan jauh ... tapi sangat berbaloi..
bagi yang sukakan panorama keindahan semulajadi .. Kunming memang tempat terbaik..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 11:50 AM | Show all posts
feezasabri posted on 30-5-2014 10:14 AM
Kunming??? Perh.. Subhanallah... sangat cantik..
dengan basnya yang sangat murah 1/2 yuan sahaja ...

Tepek la gambar sekeping dua..kunming better stay area mana sis..? which is dekat ngan halal food dan mudah nak ke train station...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 11:57 AM | Show all posts
imf13 posted on 29-5-2014 09:58 PM
Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijia ...

Shuhe Old town ngan Lijiang Old Town..mana satu yg best..?
LOkasi mana ya yang senang nak dpt halal food..?

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 12:00 PM | Show all posts
imf13 posted on 29-5-2014 09:58 PM
Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijia ...

1. Airport transfer mmg terus ke train station ye..?
2. Train tiket mmg always available ke bro from Kunming - Lijiang...or better booking awal..?
3. Tiger Leaping Gorge tu boleh buat one day trip kan..? Ved x sempat if bermalam kat half way tu sebab nak ke Guilin pula after balik dari Lijiang...kita boleh arrange van/kereta thru hotel kan utk buat day trip ke tiger leaping gorge..?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041921s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list