Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
23456
View
128
Reply

KUNMING, CHINA

[Copy link]

Author: cranko21       Show all posts   Read mode

Post time 18-2-2014 07:40 AM | Show all posts
Teringin juga nak ke Kunming tp belum ada geng dan tiket. Ada kengkawan yang backpacker solo?


Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 09:16 AM | Show all posts
Kunming nie kalu gi on weekend sempat tak nak cover attraction kat situ?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 10:33 AM | Show all posts
assalam kenkawang,,,saya dpt tic murah...meh join..rm1200 je utk 5 org...bulan sept ni...jom survey AA sekarang jugak kalo nak...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 10:37 AM | Show all posts
rauqah posted on 18-2-2014 10:33 AM
assalam kenkawang,,,saya dpt tic murah...meh join..rm1200 je utk 5 org...bulan sept ni...jom survey  ...

ikut tour ker?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 03:13 PM | Show all posts
azradiza posted on 18-2-2014 10:37 AM
ikut tour ker?

tak...tu harga tic je return...hehe...skarg baru nk start belajar kt rumah ni...kalo ada info bguna sila share ye..mklumlah 1 time nk g china..hihk hik...sy amk sbbb cuti skolah masa tu...sept...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 06:44 PM | Show all posts

wahhh murah laa AA offer ke Kunming 6 org gi balik 2k++ ...addehhh rasa nk mengulang pergiii...last time pergii tak sempat nak meronda2 ke Kunming sbb transit kejap je on the way ke ShangriLa and gii Lijiang skali...ambik bas di Kunming dalam 8 jam jugak perjalanan....masa tu tak de tren tak silap...tapi mmg besttt gilaaa Shangri La tu cantik ..kami sempat ke Tiger Leaping Gorge...mmg recommended pergiii area gunung ganang nii tapi yg tak tahan dgn tmpt tinggi mauu tak cukup oxigen....kami amek local tour kat Lijiang utk naik ke Shangri La...satu bas sume china tanah besar kami berdua jer foreigner....blasah jerr...depa makan kami nganga laaa...beli buah2 jer that day...dia bawak sampai ke national park tak ingat nama apa...tapi yg ingat berjalan punye jauh siap merentas paya & tasik....

Lijiang & ShangRi La are recommended tapii jalan dia mmg seram....dalam bas akan nampak gaung2 sepjg jalan...tapi mmg besttt scenery ............
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 03:47 PM | Show all posts
kakct posted on 18-2-2014 06:44 PM
wahhh murah laa AA offer ke Kunming 6 org gi balik 2k++ ...addehhh rasa nk mengulang pergiii...las ...

selain dari naik bas nk g ke lijiang tu ade kenderaan lain x?
mmg 8 jam eh dr kunming tu?hmm..
brape hari eh ptt spent kt sana?
rate currency duit kita ngn duit die brapa yer?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 08:37 PM | Show all posts
kakct posted on 18-2-2014 06:44 PM
wahhh murah laa AA offer ke Kunming 6 org gi balik 2k++ ...addehhh rasa nk mengulang pergiii...las ...

Salam Kak Ct..
Minta kak ct citer detail pasal Lijiang tu...stay kat mana..?
Ved nak cover Tiger Leaping Gorge n Jade Dragon Mountain april depan..
Dari Kunming cadangnya nak naik night train ke Lijiang...



Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 08:40 PM | Show all posts
missyqaldina posted on 29-5-2014 03:47 PM
selain dari naik bas nk g ke lijiang tu ade kenderaan lain x?
mmg 8 jam eh dr kunming tu?hmm..
b ...

Lijiang tu at least 2 malam...pastu tiger leaping gorge n shangri la pun kena 2 malam kat situ...
Bila nak pergi..?

Ved buat trip Kunming - Lijiang - Guilin.. 8D7N...quite tight actually sebab kat Lijiang tu dah habis byk masa on travel...
Kunming - Lijiang 8 jam by train
Kunming - Guilin 17 Jam by train

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 08:43 PM | Show all posts
feezasabri posted on 13-8-2013 01:29 PM
salam semua..
saya dah beli tiket ke kunming utk 4 orang (family)..
alhamdulillah dapat beli time  ...

So camna sis..dah balik Kunming kan...any report..?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2014 09:58 PM | Show all posts
Vedder9 posted on 29-5-2014 08:37 PM
Salam Kak Ct..
Minta kak ct citer detail pasal Lijiang tu...stay kat mana..?
Ved nak cover Tige ...

Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijiang old town.tapi kalau stay kat area lijiang old town,nak cari tempat makan halal agak jauh sebab banyak kedai makan halal ke arah black dragon pool, which is north of lijiang old town.Disini ada 2 old town, world heritage which are lijiang old town and shuhe old town. Shuhe old town ni terletak ke arah nak pegi ke yulong snow mountain dan saya pegi ke situ naik bus saja tapi jalan kaki dlm 15 minit kot untuk sampai ke shuhe old town.Dh tk ingat no bas tu tp bas double decker and kena tunggu kat area pasar harian belah selatan lijian old town, maybe nanti boleh tanya org guesthouse.Masa di lijiang juga saya pegi yulong snow mountain secara sendiri dengan naik van di hadapan red square (kawasan yang ada statue mao zedong). Van ni akan jalan bila penuh 1 van dan kena hati2 jugak sebab ada yang akan suruh buat tour naik kuda, so kena tanya betul2 dgn driver van.Kat guesthouse ada jugak offer tour package ke yulong ni dan saya rasa ok jugak ambik package ni sebab akan cover 2 tempat iaitu yulong mountain dan blue pool (tk silap la sbb dh lupa nama tasik tu).
    Saya punya itinerary masa tu,sampai kunming ptg tu, terus ke train station, naik airport bus yg berakhir di train station ni. Pastu beli tiket train 2nd class soft sleeper yg bajet akan sampai dilijiang dalam 6 pagi.sampai pagi tu chk in hostel, pastu jalan2 kwsn lijiang old town and ke black dragon pool. Di lijiang kena beli lijiang preservation tiket yang akan di chk bila kita pegi mana2 attraction site di sini, ni separate dari entrance fee attracton site tu tau.esok nye saya pegi yulong snow mountain, petang baru sampai balik ke lijiang semula.next day saya buat trekking ke tiger leaping gorge and spent 1 mlm saya di half way guest house and next day turun ke middle tiger gorge dan naik bas ke lijiang di woody chateu.next day saya ke shuhe old town dan mlmnya balik ke kunming dgn train.

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 10:14 AM | Show all posts
Vedder9 posted on 29-5-2014 08:43 PM
So camna sis..dah balik Kunming kan...any report..?

Kunming??? Perh.. Subhanallah... sangat cantik..
dengan basnya yang sangat murah 1/2 yuan sahaja...
tempat yang dilawati 1 hari 1 tempat ...memandangkan jauh ... tapi sangat berbaloi..
bagi yang sukakan panorama keindahan semulajadi .. Kunming memang tempat terbaik..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 11:50 AM | Show all posts
feezasabri posted on 30-5-2014 10:14 AM
Kunming??? Perh.. Subhanallah... sangat cantik..
dengan basnya yang sangat murah 1/2 yuan sahaja ...

Tepek la gambar sekeping dua..kunming better stay area mana sis..? which is dekat ngan halal food dan mudah nak ke train station...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 11:57 AM | Show all posts
imf13 posted on 29-5-2014 09:58 PM
Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijia ...

Shuhe Old town ngan Lijiang Old Town..mana satu yg best..?
LOkasi mana ya yang senang nak dpt halal food..?

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 12:00 PM | Show all posts
imf13 posted on 29-5-2014 09:58 PM
Ved,
     Just to share masa saya pegi kat lijiang tahun lepas, saya stay kat Garden Inn di lijia ...

1. Airport transfer mmg terus ke train station ye..?
2. Train tiket mmg always available ke bro from Kunming - Lijiang...or better booking awal..?
3. Tiger Leaping Gorge tu boleh buat one day trip kan..? Ved x sempat if bermalam kat half way tu sebab nak ke Guilin pula after balik dari Lijiang...kita boleh arrange van/kereta thru hotel kan utk buat day trip ke tiger leaping gorge..?


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 03:53 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 03:59 PM | Show all posts
saya stay area Kunming railways station... makanan halal?? dun worry.. Kunming lagi banyak makanan halal dari Guangzhou or Beijing... dan sangat2 sedap..

https://www.facebook.com/photo.p ... mp;size=1536%2C2048

https://www.facebook.com/photo.p ... mp;size=2048%2C1536

(restoran halal di jiu xiang) - memang sederet tu ada 2 restoran halal.
https://www.facebook.com/photo.p ... mp;size=2048%2C1536

(restoran halal di Kunming railway station )
https://www.facebook.com/photo.p ... mp;size=2048%2C1536
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 04:13 PM | Show all posts
feezasabri posted on 30-5-2014 03:59 PM
saya stay area Kunming railways station... makanan halal?? dun worry.. Kunming lagi banyak makanan h ...

Ved ada 1 hari je di Kunming sementara nak tunggu night train ke Guilin..
Ok lah..will stay hotel yg berdekatan railway station je since ada muslim food situ, senang nak bergerak nanti..


Barang2 murah tak kat Kunming..?
Nak beli souvenir kat area mana ye..?

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 05:04 PM | Show all posts
Vedder9 posted on 30-5-2014 04:13 PM
Ved ada 1 hari je di Kunming sementara nak tunggu night train ke Guilin..
Ok lah..will stay hotel ...

souvenir takde kalo kat Kunming railways station.. bese kat tempat2 pelancongan cam stone forest, jiu xiang..
makanan/?? superb....
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 11:05 PM | Show all posts
Vedder9 posted on 30-5-2014 11:57 AM
Shuhe Old town ngan Lijiang Old Town..mana satu yg best..?
LOkasi mana ya yang senang nak dpt hal ...

Better dok lijiang old town kot sebab sekali dengan  town lijiang tu and senang nak dapat makanan halal. Shuhe old town ni macam sunyi sikit malam2 dan tak pasti tempat makan halal kat mana.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080001s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list