Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
81141
View
482
Reply

Seni bela diri-kongsi pendapat-

[Copy link]

Author: cloud_hardcore       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-11-2006 01:56 AM | Show all posts |Read mode
seni beladiri......jika kite lihat nama nya untuk membela diri...
jd bukan untuk bergaduh....
mmg untuk mempopular kan sesuatu seni beladiri ni pertandingan di adakan....
tp jika ade nye pemenang seni beladiri itu kah yg ter baik?
salah!!!!!
xkisah kite blaja ape senibela diri pon yg penting kecepatan,ketepatan dan emosi....
bruce lee....mementingkan kecepatan dan emosi dlm pertarngan...(ini kajian saya)
walaupon kite blaja seni beladiri yg super tp pergerakan lambat hasil nye ttp xelok...
disini saya nk tegaskan yg terbaik bukan seni nye...tp pengamal nye...
jadikan seni yg anda plajari adalah hak anda..
untuk menjadikan seni hak kite bkn sthn atau 2thn...tp setiap mase....
hak disini bermakana pergerakan seni kite bukan dibuat2..
ia spontan tergerak jika diserang...
wassalam....

p/s-sekadar berkongsi pendapat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2006 10:50 AM | Show all posts
kengkawan...mari...mari
kite sesame pakat2 pegang tangan...
kite beladiri masing2....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2006 04:05 PM | Show all posts
pegang xcukup akughi....
yg penting ilmu di dada....
n yg saya nk nyatakan kat sini tujuan beladiri dicipta....
dulu ilmu beladiri ni di panggil ilmu peperang so tujuan die berperang....
skrg beladiri jadi tujuan nya membela diri....
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2006 04:24 PM | Show all posts
errr rasanya topikni dibicarakan dlm thread isu2 senibeladiri kat bod ni kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2006 06:35 PM | Show all posts
myb kot....
tp klu leh nk wat thread ni utk bg pendapat ttg falsafah seni beladiri....
tq
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2006 10:46 PM | Show all posts
Saya tidak berpendapat ada sesuatu aliran adalah terbaik di dunia tapi insan, sungguhpun saya sedang praktis Aikido. Tak kira apa-apa saja aliran, janji boleh pakai dekat jalanan sudahlah. Aikido memang seni bela diri yang sangat bagus, tak payah pakai tenaga kuat tapi senang hendak jatuhkan pihak lawan. Aikido itu menawan pihak lawan dengan jalan harmoni, itu tak semestinya lembik seperti tauhu. Tapi yang keras itu, itu tak semestinya ganas juga.

Bela diri itu macamana nak hidup di dunia realiti, tournament itu ceritanya lain. Jangan cuba fikirkan kememangan semasa pergaduhan sebenar terutamanya lebih daripada satu musuh dalam pergaduhan, baik cabut terus kalau ada sesuatu tak kena. Objektif bela diri merupakan perlindungan kepada diri sendiri, janji dapat lepaskan diri sudah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 04:18 PM | Show all posts
ade sape2 tau e-book pasal seni beladiri..??
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2006 01:19 PM | Show all posts
Saya bersetuju dengan pendapat saudara cloud..Yang penting adalah diri pengamal itu sendiri.Tidak ada gunanya berbangga dengan aliran
yang dipelajari tetapi diri pengamal itu sendiri tidak dapat menghayati segala makna,falsafah dan pergerakan aliran.Pada pendapat saya,aliran seni mempertahankan diri yang dipelajari hendaklah praktikal yakni boleh digunakan serta merta apabila keadaan memerlukan..The best self defense techniques should be simple,fast and can give maximum blow to the enemy.Bergantung kepada kebijaksaan kita sebagai pengamal untuk memilih teknik yang terbaik bagi mempertahankan diri kita..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2006 04:43 PM | Show all posts
Bila keputusan diambil untuk berlawan, perkara pertama ialah mencari sebarang senjata yang sesuai serta-merta, sp batang kayu, besi, kerusi, batu, etc. Lepas itu, bila menyerang musuh, pemikiran yang betul ialah serang untuk bunuh, iaitu serang bahagian badan sp mata, leher, kemaluan, dahi, belakang kepala, etc dengan sepenuh tenaga tanpa teragak-agak. Apa yang bermain dalam otak ialah samada aku atau dia.

Dari segi aliran, UFC dan Pride membuktikan keunggulan seni-seni berteraskan "grappling" sp judo, jujitsu, etc.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2006 01:32 PM | Show all posts

Reply #9 reinloch's post

Ehmmmmm

Beladiri? ....

Adakah ia bermaksud pergerakan semata- mata? Menumbuk, menepis dan menendang?

Tidakkah guru tiap aliran mengajar anak muridnya tentang bagaimana menghormati org lain, bagaimana bergaul dgn kawan, bagaimana berunding dgn musuh?

Atau anak murid yg sudah tuli kerana mengejar kemenangan?

Apa yg di "bela"? apakah itu "diri"
kenapa harus berlawan? bila berlawan?untuk apa berlawan?

adakah lawan mati tanda kemenangan mutlak?jika begitu benarlah cara George Bush memerangi keganasan,
adakah rundingan terlalu ketinggalan zaman dlm mencari penyelesaian?

Apa pula peranan agama dlm melandaskan beladiri?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2006 01:38 PM | Show all posts

Reply #10 ReuK's post

panjang la pulak soalan ko niii
sesatu le...
penat si  cloud_hardcore nak jawab nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2006 02:02 PM | Show all posts

Reply #11 akughi's post

ehehehehe

saje jerr demi menghangatkan suasana
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2006 10:23 AM | Show all posts
aku belajar silat, seperti silat lain or even martial art lain, buah pukul mmg bleh bawah maut, serangan pada certain2 tempat.

aku plak...slalu pk tak sampai ati nak patahkan tangan, tumbuk tikam leher dia.

tapi aku lom pernah terpaksa pakai ilmu aku utk pertahankan diri, dan aku harap aku tak perlu gunakan utk sepanjang hidup aku. tapi kalau dah terpaksa, kesian ker,aper ker...mmg takde...mcm forumner cakap...samada ko atau aku.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 03:42 PM | Show all posts
Aku setuju dengan tuah_r.Bukan kita nak bergaduh,tapi kalau dah terpaksa,nak buat macam mana..Just like in war,killed or be killed.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2006 01:45 AM | Show all posts
Kalau bagi kat penyangak yg mmg kerja depa kacau orang, itu aku no comment, especially peragut, perompak, samseng kampung dusun, along dan mat rempit yg sengaja buat2 jatuh depan hangpa lepas tu tuduh hangpa buat depa jatuh macam kat Johor hari tu..... ini memang termasuk kes bela diri ler nih....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 11:41 AM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 28-11-2006 01:32 PM
Ehmmmmm

Beladiri? ....

Adakah ia bermaksud pergerakan semata- mata? Menumbuk, menepis dan menendang?

Tidakkah guru tiap aliran mengajar anak muridnya tentang bagaimana menghormati org la ...


beladiri bukan lah sekadar pergerakan menendang,menumbuk n menempis.....
tp mengenali diri...
bile kite mengenali diri kite leh thu ble untuk menyerang,ble untuk bertahan n ble untuk mengalah....

mengghormati musuh,berunding...akan terjawab bile kite mengenali diri kite itu....

same gak dgn kenapa harus berlawan? bila berlawan?untuk apa berlawan? ni sume tyerjawab ble kite mengenali diri gak...

bg silat mmg agama islam diterap kan dalam pelajaran nye...n mmg di ajar cara2 keislaman klu di ikutkan dgn yg sebetul nye.....

lupe lak...
mane bela=mempertahanan kan
            diri=of coz la diri kite....

wassalam....yg baek datang dari allah dan yg buruk datang dari kelemahan saya sendiri....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 05:19 PM | Show all posts
owg blaja martial art for 3 years kot..
den quit sbb da busan lgpn mls tuwun training..
stakat ni blom pnh lg gune ilmu yg dipelajari..tringin gk kot2 ble lwnorg jht ke tp cam takut je klu time tu tiba skali owg xtau nk wat ape :ketuk:  
kesimpulan nye aku masuk juz 4 fun kot..
lgpn 1st2 skali aku blaja sbb ikut kwn n owg yg aja tu ensem :love:
bile aku pndah aku smbung lg tp amik mende len plak..
time ni aku ade masuk competition..

ape ntah aku mrepek ni :geram:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2007 07:10 PM | Show all posts

Reply #17 BaBy^GhoSt's post

dh 3thn tu ok ar tp martial arts ni untuk seumur idup....
kite ambek ilmu tu 3thn tp untuk kte gen ilmu tu kne ambek mase seumur hidup...
sbb ble kite blaja seumur idup(trainning) pergerakan yg kite blaja tu akan sebati ng kite....
so ble tibe mse genting tu die xakan kalut n blur....
blatih la martial arts sehingga ilmu yg kite blaja tu jd "hak" kite....
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 08:29 PM | Show all posts
Originally posted by cloud_hardcore at 6-1-2007 07:10 PM
dh 3thn tu ok ar tp martial arts ni untuk seumur idup....
kite ambek ilmu tu 3thn tp untuk kte gen ilmu tu kne ambek mase seumur hidup...
sbb ble kite blaja seumur idup(trainning) pergerakan yg ...


tgok la bile2 rajin masuk blk la..
tp capieora cam bes jek..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2007 03:28 AM | Show all posts

Reply #19 BaBy^GhoSt's post

tgk kt mane capoera....?
klu rse best tgk yg real tu di persila kan.....
tp klu sbb tgk movie.....laen ar....
sbb yg betol nye tapak "jingga"(yg gerak kiri kanan tu)
bkn slalu di gne kan....makne nye bkn asyik ulang-alik ar kiri kanan.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090899s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list