Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
80782
View
482
Reply

Seni bela diri-kongsi pendapat-

[Copy link]

Author: cloud_hardcore       Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2007 03:05 PM | Show all posts
capoera stamina kena power..tangan kaki kena kuat..pastu bdn kena fantastik..

huhu ada forummer yg penah patah tgn masa praktis capoerta kat sini kan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2007 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by cloud_hardcore at 7-1-2007 03:28 AM
tgk kt mane capoera....?
klu rse best tgk yg real tu di persila kan.....
tp klu sbb tgk movie.....laen ar....
sbb yg betol nye tapak "jingga"(yg gerak kiri kanan tu)
bkn slalu di gn ...


tgok kt tv tp bukan mubi..die demo..
yeke jingga x selalu gune?nmpk cam tu die nye basic je..
nmpk bes sbb capoera tu more tu dancing..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2007 10:27 PM | Show all posts

Reply #22 BaBy^GhoSt's post

mmg la....mcm dancing...
sbb capoera ni asal nye tarian masyarakat asli brazil....
di ubah untuk jd matial arts.....
----klu salah sila betol kan--------
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 07:19 PM | Show all posts
Lain daripada Aikido, saya sangat cenderung dengan apa-apa saja RBSD atau reality based self defense. Aikido boleh dikatakan sebagai RBSD Jepun kerana ia didedikasikan oleh FRU Jepun selama lebih dari 40 tahun, macam-macam taktik defensif pengkuatkuasa biasa gunakan selain dari teknik-teknik Aikido yang biasa kita tengok. Saya sangat cenderung juga dengan bidang sekuriti swasta kerana saya boleh pakai Aikido setiap hari seperti Joe Thambu, Joe Thambu bekerja sebagai bouncer selama agak-agak 30 tahun selepas menetap di Aussie. Oleh kerana itu sensei saya sangat suka dengan Joe Thambu, lagi beliau tanya saya pernahkah saya memakai Aikido bergaduh di jalanan atau tidak. Saya pernah bergaduh juga tapi tak bergaduh lagi selepas join praktis Aikido sampai sekarang, sebab utama adalah disiplin Aikido lebih keras berbanding beladiri lain.

Majalah Beladiri pada isu bulan ini ada mention pasal RBSD sungguhpun gambar Joe Thambu sekadar hiasan, gambar lain dan artikle lain juga. Saya percaya kalian semua sangat jelas dengan latar belakang sekuriti Joe Thambu. Whatever, objektif RBSD itu merupakan belajar untuk melepaskan diri dari gengaman musuh bukan mengalahkan musuh seperti tournament martial arts.

http://www.nonsenseselfdefense.com
http://www.selfdefenseresource.com

[ Last edited by  Wong Onn Yong at 9-1-2007 07:22 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 07:36 PM | Show all posts

Reply #21 ReuK's post

Aku la tu. Bukan patah tangan, bahu terkehel. Kalau tak kerana bahu aku, aku masih lagi main capoeira.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2007 12:27 AM | Show all posts

Reply #25 Kilokahn's post

klu xdpt ajar ar org...huhuhu
jkd jurulatih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2007 06:35 PM | Show all posts

PERSILATAN HANG TUAH & HANG JEBAT

Difahamkan seni persilatan Tuah dan Jebat adalah berbeza dari segi langkah dan bunga, Tuah itu liut dan waspada namun langkah Jebat agak kasar dan binasa, walaupun kedua-duanya hebat.
Hanya terdapat satu persamaan dalam gerak silat mereka iaitu dari segi langkah kaki. Mereka banyak menggunakan hujung kaki untuk melangkah sehingga dikatakan tidak berpijak di bumi yang nyata sewaktu bersilat.
- majalah Rampai, Februari, 2001
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 11:21 AM | Show all posts

Adrenaline Dump

Pernah tak korang menghadapi keadaan di mana korang hendak terlibat dengan satu pergaduhan tetapi anggota tangan dan kaki tidak dapat bergerak dengan erti kata lain korang jam?Jantang korang berdegup degup dan rasa darah gemuruh?Menurut seorang guru beladiri di US,fenomena tersebut dinamakan adrenaline dump.Ia adalah satu keadaan di mana korang jadi jam dan nervous secara tiba tiba apabila berhadapan dengan situasi yang mencemaskan..Saya ingin berkongsi artikel yang ditulis oleh Michael Pace,seorang instructor beladiri..Enjoy..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 11:37 AM | Show all posts

Adrenaline Dump

This special report was written for both the experienced
self defense/martial artist as well as the total beginner.

In writing this I know that I will wrinkle some feathers. This
is especially true of the hard core martial artist types who
have set beliefs about their training (dojo/dojang mentality).

After nearly 39 years of training in both the martial arts as
well as self defense I have come to believe certain things. This
is based on what I have seen in the dojo (training hall), the
street as well as our specially designed adrenal stress trainings.

It is my belief that most of what is being taught in probably
ninety percent of martial arts schools, seminars and videos just
will not work on the street.

I came to this realization quite a few years ago. A master instructor
who I had the opportunity to train with helped me (very graphically)
understand. He taught me and showed me why simplicity wasn't just
important, it was essential.

I had learned this hard lesson after many years of traditional
training.
By the way, I am not knocking traditional training. Not at all. In fact
I am a strong believer in the merits and benefits of traditional
martial
arts training. I teach full time at my dojo. Martial arts is one of the
very best things you can do for yourself.

Just understand what it is and what it's not! Traditional martial arts
training helps build character. It conditions both the body and mind.
It helps improve concentration, self discipline, self confidence and
a host of other very important life skills.

What it doesn't do for the most part (there are exceptions) is teach
effective and realistic street self defense. The old saying is that
"knowledge is power". I believe that incorrect knowledge is not only
not power but very dangerous. Someone thinking they can really defend
themself (but really don't have a clue) can get themselves into big
trouble.

After my "experience" with this master instructor I made a point to
modify, simplify and improve every aspect of my self defense program.
This required years of searching, experimenting, going to seminars,
studying books and videos as well as searching out the best instructors
and methods.

I really felt we were on the right track and them something quite
sensational happened. I call this true story...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 11:46 AM | Show all posts

Adrenaline Dump

"Fighting the Bulletman"

I was sitting in a national martial arts convention. This guy was
up on stage talking about adrenaline stress response training.
I had never heard about it at the time. The instructor was talking
about the effects of fear induced adrenaline on the mind and
body during an actual street attack. I was intrigued.

A little later in the demonstration they asked for
a few volunteers. Several men and a women were chosen to go up on
stage. The next thing that happened had most of us feeling the effects
of adrenaline, right in our seats.

Another instructor comes out in this weird looking
suit. He has football shoulder pads and some obvious groin protection.
On his head he wore a huge piece of headgear which I found out later
was a professional football helmet with four layers of special density
foam padding wrapped in silver tape.

They called this monster' the Bulletman, obviously
because of the silver round headgear that looked like the top of
a bullet. One of the volunteers was asked to come out. The instructions
were to try to maneuver around the Bulletman without getting too
close. If the Bulletman attacked they could strike him full force
into the groin and head.

The action began
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-1-2007 08:11 PM | Show all posts

Reply #30 adwim79's post

gud info adwim....
tp bagi pendapat aku, keadaan begitu kerana seni yg kite pelajari masih belum mencukupi...maksud nye kurang latihan...jika seni yg kite blaja telah menjadi hak kite....gerakan kite akan automatik bergerak mengikut keadaan....
tp asas untuk menhadapi lawan dalam keadaan sebenar adalah keberanian.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2007 06:13 AM | Show all posts
ASM.
AKu setuju sangat dengan Cloud tentang berani. Basic tu....
Aku nak jugaklah crita pasal silat nih seronok pulak. Kalu salah sorry le ye!
Seni bela diri ni terasnya sama aje, baik bagi manusia, jin , binatang, tumbuhan, alam semesta. Terasnya kena ada sebab dan akibat. Macam bumi sekarang, seakan "membela" diri dari keburukan dan kehancuran yang manusia buat. Kerana tu cuaca jadi huru hara, laut geloranya dah tak tentu arah lagi, gempa yang luar biasa dll. lah. Ni semua "amukan" bumi yang harus akan khatamnya kiamat le...
Binatang pulak macam rimau, takkan mengacau kalau tak diusik atau diganggu. Bila dia rasa tergugat, dia akan menyerang dan serangan tu bukan berdasarkan akal tapi instict dan latah.
Kebanyakan orang bela diri dia gagal kerana dia ingin berfikir waktu berlawan, terutama dalam keadaan sebenar. Harus kelajuan otak takkan dapat menewaskan kelajuan pukulan yang datang menimpa badan waktu tu. Kebanyakan "master" atau guru-guru utama, gurulatih dll. tahu akan hal ini.
Apa yang dinamakan "adrenalin dump" tu memang betul dan memang terjadi. Yang malangnya kalau yang kena tu orang yang dah pengalaman dalam bela diri berpuluh tahun, tapi masih "jammed" bila bertembung dengan suasana sebenar. Jadi camno nak elak dari jadi begini?
aku rasa dalam latihan apa seni pun, latihan selalunya dibuat dalam suasana yang terkawal. Atau ada orang berilmu kata "in a properly calculated risk situation". Bila berlatih pulak selalu dengan sparring partner yang dah dikenal lama. Selalu dalam latihan tidak timbul debaran sebenar pertarungan. Kerana mahu tak mahu, hakikatnya yang berdiri dihadapan bukan musuh kita. Kalau disua pisau, dah tau kemana nak dielak, kalau disua pedang dah tau kemana perginya, lebih kurang begitulah.
Malah kalau kita tengok siri-siri dalam TV yang berlabel "pertarungan" pun seperti "Ultimate Fighting" dll. lagi ni, sebenarnya itu semua masih termasuk dalam suasana terkawal. Jadi suasana sebenar pada akulah, ramai orang tak tahu sebenarnya kecuali kalau dia sudah merasa.
HArus juga keadaan ni terjadi kerana kebanyakan orang bela diri belajar apa yang dia lihat...tetapi tidak belajar apa yang gurunya ingin sampaikan. Itu masalah yang selalu terjadi tapi ramai yang tak perasan. Akibatnya, dia cuba menggunakan apa yang dia belajar dalam suasana sebenar, bukan apa yang sepatutnya dia belajar dari gurunya. Aku rasa ini harus menjadi salah satu sebab utama yang menimbulkan "Adrenaline Dump" tadi.
Gitulah serba sikit dari yang sedikit, moga aku sendiri pun faham apa yang aku tulih nie!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2007 12:55 PM | Show all posts

Reply #32 sikomeng's post

itu lah aku katakan seni menjadi hak kite...
dlm keadaan sebenar mmg ssh untuk berfikir sambil berlawan...
jika seni menjadi hak kite pergerakan akan menjadi automatik...menempis,menumbuk,mengelak,menendang dn sebgai nye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2007 04:20 PM | Show all posts
Pada pendapat aku le kan,untuk mencapai tahap kesiap segiaan yang tinggi adalah tidak lain dan tidak bukan hanyalah dengan latihan yang intensif..Aku tetiap hari mesti ada buat pergerakan silat e:g bunga silat,gerakan seperti menumbuk dan menendang..Kengkadang tuh imagine aku bertumbuk ngan orang..Tapi setakat nih tak pernah lagi aku bertumbuk ngan orang..Kalau boleh tak nak pun...But the effect of adrenaline dump is very real...Just want to prepare for that..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 12:29 AM | Show all posts
ASM.
The real situation ni memang dasat beb...satu hal saja yang penting masa tu = idup atau mati. Pilih mana satu dalam masa yang singkat; maybe 2 second?....
Kadang tu "the real thing" ni bukan penumbuk, penyepak, pisau, parang...tapi harus jugak benda lain, bom ka, peluru ka, meriam ka, AK 47, ka, "hujan bom dan peluru ka", dll. lah masa ni adrenaline pun tak sempat nak keluar! nyawa keluar dulu beb......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2007 12:58 AM | Show all posts

Reply #35 sikomeng's post

aku penah dengar org ejek ttg silat n seni mempertahankan diri ni....
mereka kate pe gune blaja silat sbb skrg ni kn dh ade pistol....
diorg kate silat leh ke nk elak pluru pistol?...

so aku tanye kt diorg pistol bleh dibawa kemana2 ke?
leh sume org ke gune?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 05:52 AM | Show all posts
ASM.
BAgi aku kalu orang skeptikal tanya "bole ka silat elak peluru pistol". AKu akan jawab balik, "kalau penumbuk aku yang bodo n pun hang tak boleh elak, camno nak elak peluru beb..." ka ka ka...hakikatnya aku sendiri pun tak pandai bersilat dll. nih...
Biasa nya yang masuk bela diri ni banyak niat nya. Ada yang nak belajar, ada yang nak tahu aje, ada yang nak banding-banding sapa terer, ada yang suka belajar tapi setengah jalan dah boring, ada yang sengaja nak peleceh, ada yang macam-macamlah
Jadi kalu ada yang masuk silat ke, apa jenih bela diri dan bertanya elak peluru boleh ka? jawabnya harus boleh, harus tak boleh. Nak jelas lebih jauh aku tak nak lah, sebab nanti banyak soalan dari jawapan pulak.
Bagi aku lah belajar apa jenih bela diri pun bukan sebab nak jadi hebat, bukan sebab nak dapat "super abilities", bukan sebab nak pergi bergaduh ke, bunuh orang ke dll. nilah. tapi tujuan belajar ilmu ni semua sebab nya satu aje...Untuk mengenal diri. Bila kenal diri, kenallah pada yang empunya diri dan bila kenal yang empunya diri, selesailah tujuan kita hidup didunia nih...

salam!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2007 08:28 PM | Show all posts

Reply #37 sikomeng's post

yup........
seni beladiri ni klu di dalami leh mengenali diri kite....
aku sokong tu....

tp bg aku, aku join seni beladiri sbb aku minat....
so dgn minat itu aku masih mengikuti beladiri......
klu juz untuk belajar separuh jalan, aku nasihat kan baek xpyh....
sbb iilmu beladiri adalah ilmu seumur hidup kene belajar.........

[ Last edited by  cloud_hardcore at 24-1-2007 07:39 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2007 07:40 PM | Show all posts

mutiara kata

--roh dan minda adalah pemandu kepada jasad. Sebatikan roh minda dan jasad supaya menjadi satu kekuatan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 02:20 AM | Show all posts
Originally posted by cloud_hardcore at 23-1-2007 08:28 PM
yup........
seni beladiri ni klu di dalami leh mengenali diri kite....
aku sokong tu....

tp bg aku, aku join seni beladiri sbb aku minat....
so dgn minat itu aku masih mengikuti beladiri... ...


ko belajar silat apa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080392s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list