JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
76844
View
482
Reply

Seni bela diri-kongsi pendapat-

[Copy link]

Author: cloud_hardcore       Show all posts   Read mode

Post time 1-2-2007 05:38 PM | Show all posts
Bagus sekali perbincangan di atas. Saya juga pernah mengalami adrenalin dump ni semasa diserang road bully dulu. Terbukti semuanya jammed dan kaku, especially saya yg tak der martial art. Tapi Alhamdulillah saya selamat sewaktu itu, as-sebabnya, dengan izin Allah, adik saya yg baru 6 bulan belajar silat cekak tak graduate, berjaya masuk dulu sebelum mamat tu hayun saya dengan kayu. Memang bagus reflex yg ditunjukkan adik saya tu, sayapun tak sangka. Mmg latihan reflex ni kalau disebatikan ke dalam pergerakan bela diri menghasilkan kombinasi auto manouvre cemerlang dalam bidang pertahanan diri.
Tapi sampai sekarang, saya masih bimbangkan adrenalin dump saya ni sekiranya terpaksa berhadapan sekali lagi ngan orang2 tak berapa betul kepala nih. Saya rasa benar segala motor skill yg dipelajari boleh tergamam dan teknik2 yg terbuku di kepala juga payah nak recall semasa real street fighting, unless semuanya dah sebati dan menjadi sebahagian dari reflex automatik anggota2 badan kita dalam saat genting.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2007 11:38 PM | Show all posts
ASM.
gitulah seperti yang dinasihat dek orang-orang tua, latihkan latah atau reflex ni sebab dalam keadaan sebenar, tak ada dah masa nak pikir-pikir. sapa berani, sapa cepat, sapa "nasib baik" siket, dia lepaslah. Di peringkat perbuatan ni, apa bela diri pun terasnya sama aje. Dua kaki, dua tangan, satu badan, satu kepala. Kalu kita perhatikan betul-betul, semua seni bela diri, sebenarnya menggunakan kaedah yang lebih kurang aje, mungkin dari segi variasi aje beza sikit-sikit. Harus aku rasa ada bela diri yang lebih baik dari yang satu lagi, itu biasalah, setiap yang baik, adalah yang lebih baik darinya. Tapi yang lebih penting, orang yang mengamal. Kalu yang mengamal bawak jalan salah, benda baik pun boleh jadi tak baik

waallahua'lam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2007 02:30 PM | Show all posts

Reply #52 sikomeng's post

Agreed with sikomeng.Tidak kira apapun matrial arts yang kita belajar,kalau tanpa latihan yang kerap,peratusan untuk mendapat adrenal dump amatlah tinggi.Kalau dirujuk pada artikel tuih,yang di uji semuanya mempunyai black belt,tapi bila situasi sebenar datang,mereka pun tak dapat berbuat apa apa.Ini kan pula orang yang baru belajar.Thats why,kita tak harapkan kepada latihan mingguan sahaja untuk mengasah refleksi.Habis sahaja latihan,kita pun stop.Refleks kita mempunyai memori,kalau kita tidak meletakkan memori kepada refleks,bila datang situasi pergaduhan sebenar,itu yamg jadi cramp.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2007 07:51 PM | Show all posts
Saya wonder apakah teknik2 ringkas dan tak banyak yg telah berjaya dibangunkan oleh pengkaji2 tersebut utk menghadapi apa jua cara serangan.... something effective and easy to use in any condition....ada depa sebut dan ajarkan di mana2?:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2007 11:31 PM | Show all posts
ASM.
pada fikiran aku, teknik ni bolehlah kita sifatkan macam kaedah, alat, atau "sesuatu yang kita boleh guna secara sistematik" bila perlu berdepan dengan musuh. teknik nih tak ada yang complicated sebenarnya. Tahap sama ada susah atau senang satu-satu teknik tu terpulang pada yang menggunakan. Bak kata orang keserasian lah. Kalau kita rajin, sebelum training tu, masa duduk-duduk tunggu cikgu/sifu/guru datang, cuba kita tengok dengan kawan-kawan yang rapat, ukuran tangan kita, kaki, bidang dada, tapak tangan, dan jarak penglihatan kita dll lah. Semua tu nampak macam sama, tapi itulah antara faktor yang akan menentukan jatuh bangunnya kita masa bertempur. Ada orang genggamannya besar. Ada orang, lengannya panjang. Ada pula yang pendek, tapi ototnya kuat. dll. lah. Jadi kita kena cari teknik mana yang sesuai dengan keadaan fizikal kita dan latihkan sehingga jadi "latahkan" macam yang adwim79 kata. Tak perlu kita ikut kemahiran orang lain kerana itu hak dia, rezeki dia. Dalam senibela diri ni, bukan siapa kuat, siapa gagah jadi ukuran tapi siapa yang menguasai seni...dialah yang duduk didepan.

Kalau nak kata "mana teknik yang paling ringkas dan tak banyak" aku rasa dalam mana-mana seni bela diri pun kaedah ni ada diajarkan. Paling tidak pun asas-asas gerakan yang menggunakan tangan dan kaki, boleh digunakan dalam suasana sebenar. Terpulang pada murid untuk cerap dan cernakan. Cuma yang terbaik aku rasa, bagi mendapatkan satu kaedah yang paling sesuai, seseorang yang menjalani latihan bela diri mesti belajar untuk satu jangka masa yang lama agar dia mampu membuat kesimpulan sendiri tentang apa yang dia belajar.

wallahua'lam.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2007 12:05 AM | Show all posts

Reply #55 sikomeng's post

Apa pendapat tuan ttg silat cekak yg dinyatakan boleh dikuasai oleh penuntut dalam masa 6 bulan sahaja, complete semua kaedah dan buah diajarkan, dan penuntut yg ditauliahkan dimaklumkan dapat bertindak dengan reflex yg cemerlang! Macam mana depa boleh buat demikian tanpa belajar utk satu jangka masa yg lama?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2007 01:07 AM | Show all posts
pasal Adrelin dump ni..pada pendapat saya,dalam aliran seni beladiri di nusantara/silat ni telah ada silibus/latihan tertentu untuk mengatasi maslah ni..cthnya kebanyakan silat di latih menggunakan senjata sebenar dan juga dilatih supaya cepat 'melatah'/refleks..permainan pentas(istilah dlm silat Gayong)/'adik-abang'/'adik beradik (sorry la tak tau istilah mana yang betula) juga sedikit sebanyak dapat membantu...terutama dlm timing,refleks dan stamina...walaupun pergeraka sudah dirancang/berbentuk choreography tapi cuba bayangkan parang/pisau/keris betul yang datang ke arah kita tak semestinya datang seperti yang dirancang..jadi tahap siapsiaga kita juga mesti tinggi seperti kita berlawan betul...     

pendapat saya la kan...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2007 02:26 AM | Show all posts
ASM.
pada tahu aku yang siket ni winof, memang cekak belajau umumnya 6 bulan tu. Komdian pengamal cekak baru boleh dapat bengkung putih, dan bagi yang teruskan boleh lah masuk kelas kemahiran dan insyaAllah boleh lah pakai bengkung merah pulak. Lepas tu bolehlah mengajar kalau aku tak salah. Tu umumnyalah. Kalau nak kata boleh jadi hasil dalam 6 bulan tu, aku rasa harus juga tetapi hanya bagi yang rajin berlatih, banyak bertanya kalau tak tau, dan ikut apa cikgu/jurulatih cakap. Ni lebih kepada kualiti dirilah. Hal yang sama pun apply pada sapa-sapa yang belajar ilmu bela diri yang lain.
6 bulan tu bagi aku lebih kepada nak mengambil pelajaran. Tu sebab ada peringkat kedua yang dipanggil "kelas kemahiran" kalau aku tak salah, nak bagi mahir dan nak bagi sesuatu yang depa tak dapat dalam 6 bulan pertama tu. AKu harap aku tak salah bagi information
Aku setuju dengan Periuk_api1209. Dalam Gayong memang gitulah. Contoh lain dalam Lincah Malaysia, Pusaka Gayong pun gitu juga. Lain-lain silat/ seni pun ada juga yang guna kaedah yang sama macam kalari payat, silambam dan buah-buah advance dalam karate. Ada juga silat melayu contohnya yang gunakan senjata betul juga dalam gelanggang tapi lebih kepada "isyarat" . Depa tak hayun giler macam dalam Gayong ke, Lincah ke. Ada jugak yang murid kena faham dan selami maksud gerakan tapak, macam kalau aku tak salah dalam Gayong Fatani, silat pulut, silat "tapak empat" dll lah. Masing-masing dengan cara dan keistimewaan masing-masinglah yang bagi aku sebagai peminat bela diri yang tak ada apa-apa, seronok dan bangga melihat.
Akhir tujuannya, sama saja, nak menyampaikan Ilmu yang bermanafaat, moga yang belajar jadi manusia berakhlak mulia, berperibadi tinggi, merunduk jiwanya, sayang pada semua yang bernyawa dan kenal diri,...kenal pencipta

wallahua'lam.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2007 07:50 AM | Show all posts
Gayong dan Lincah hayun giler senjata even masa latihan? Interesting. No wonder reflex mereka kelihatan cepat. Just wondering, budak2 sekolah kat Trengganu yg bergaduh 2 hari lepas pakai pedang dan parang tu belajar silat ker? Pasal menjadi kehairanan hamba hanya seorang yg cedera setelah bertempur selama setengah jam! Terer jugak budak2 tu, tapi salah bawak pulak, pasal bateri pun boleh bergaduh.
Tuan komeng, tuan menyatakan tuan peminat seni bela diri yg tak ada apa2, apa maksud tuan, tuan cuma merendah diri ya? Kalau minat tentu tuan ni mendalami ilmu2 bela diri ni seadanya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 02:25 AM | Show all posts
ASM.
ganas betol budak2 tu! tak taulah aku pulak sama ada diorang tu belajau silat ke dak. tapi haruslah kot. cuma penggunaan tu aku rasa tak wajarlah, sebab silat dll. ni bukan untuk "digunakan" tetapi untuk "kegunaan"
aku ni memang tak pandai winof, cerita ceriti gini bole la.  kalu nak cari orang pandai kena refer cloud la gamaknye! he he jangan marah clode, aku tau hang memang hardcore

salam!!!
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 07:11 AM | Show all posts
tak per la komeng, janji hang ada jugak knowledge pasai persilatan nusantara. Selamat sejahtera ke atas anda.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 10:19 AM | Show all posts
Hmmm adreanalin dump? menarik :hmm:

ni pendapat aku lah...

adrenalin dump ni sama ngn panik...membabi buta
bila kita panik maka tumbukan pon jadi lembik jer.. heh heh

aku musykil tentang demo tuh..

korang tau yg bullet man tu akan serang.... bukan serang hendap kat lorong sunyi yer? so selepas bertahun sparring, berlatih menumbuk.. logik korang akan hilang step?
unless kalau perasaan gemuruh dan malu memenuhi ruang laa

ada bnyk skill..tumbuk, sepak, kunci, elak takkan laa sumer tu langsung tak jalan?

of course laaa kalo nak ckp pasal street fighting mmg aku prefer cabut lari dari berentap ngn penjenayah tuh tapi still aku rasa demo yg ditulis dlm artikel tu ada sumthing wrong lah... hmmmm :hmm:

[ Last edited by  ReuK at 4-2-2007 10:33 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 10:36 AM | Show all posts

Reply #54 windof's post

teknik ringkas hadapi serangan?

jerit 'tolong!" dan cabut lariii

gerenti efisien hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 10:41 AM | Show all posts

Reply #57 Periuk_api1209's post

hohoho :setuju:

melatah tu lah yg membezakan pengamal seni beladiri dan bukan pengamal seni beladiri...

tapi melatah ni bahaya gak... den pernah terlepas 2 biji penumbuk.. member gua tetiba serbu bukan reti bagi salam
nasib baik tak kena

senior aku lak org tepuk bahu dia dari belakng terus dia redi penumbuk   
nasib tak lepas dan mmber aku berundur... kalo idak patah gigi tuh... penumbuk keras cam batu senior haku tuh

skrg aku dah tumpull...melatah pong cakap opocot sajaaa heee heee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2007 04:55 PM | Show all posts

Reply #60 sikomeng's post

aku bukan la hebat....
tahu pon bukan byk....tp sekadar berkongsi...
terima kasih pada sikomeng sbb byk pendapat yg diberikan...
ternyata pengatahuan die luas....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2007 04:58 PM | Show all posts
tentang latah....
aku de cite yg mane terkena pada aku....
ayah aku pernah juga blaja silat...tp aku pon xtau silat pe...die suruh aku mencari tp bukan dgn die...

back to the story....
mase aku kecik dlu ayh aku ni kuat gak melatah terutama nya ble die tido...
klu de org nk kejut die berhati2 ar....

aku penah kejut die untuk makan..
tp aku dlu makan penyepak die....sakit oi......
tp skrg ni dh xmelatah la...dlu2 je.....
huhuhu.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2007 05:04 PM | Show all posts

adreanalin dump

berlatih untuk menjadi kan seni tu hak amat lah susah....
kadang2 ble melatah,kite dah ready ng penumbuk tp
ble kite dh sedar ng keadaan sekeliling akan timbul adreanalin dump ni...

pernah terjadi pada sepupu aku....
die 2nd dan black belt holder teakwondo...

cerita nya ade terlanggar blakang keta org...ketika tu hujan...
pemilik kereta yg kena langgar ni hangin lalu marah n pukul die...
tp die tak lawan balik....

selepas tu aku tye la die..
nape tak lawan balik?...
die kate jam..tak tau nk wat pe...die panik...

ni spupu aku yg 2nd dan black belt holder...
dah boleh buke klaz teakwando..tp still mengalami adreanalin dump...

pikir2 kan lah cerita ini.....
berlatih...berlatih....berlatih.....

wassalam...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2007 12:09 PM | Show all posts

Reply #67 cloud_hardcore's post

refer pada citer sepupu ko nih...ada bnyk sbb kenapa dia panik..

sbb satu ialah perasaan bersalah... dan cuak juga yer lah saper yg tak gabra bila terlibat ngn xcdent kan?

sekenly bila dah xcident kita ni biasanyer lebih pentingkan kenderaan dr diri sendiri..contohnye aku dlu masa xcden sedera parah kat muka nih tapi still nak anta moto gi kedai dari anta diri sendiri gi hospital :lol

jadi kita ni tak redi lah nak bertumbuk ngn org.. jadi lah panik nih..

yang penting nak hindari panik ialah dgn memelihara ketenangan sepanjang masa, cerdas akal utk putar alam 360 darjah

susah tu tapi tak mustahil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2007 12:20 AM | Show all posts
yup...
mungkin ape yg ko btau tu menjadi penyebab nye...
tp tak kisah ape penyebab nye...
pengamal seni beladiri sebenar nye telah diajar untuk bertenang...
dengan pemikiran yg tenang, otak akan menjadi cerdas, pandangan menjadi jelas dan jasad membela diri...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 02:38 AM | Show all posts
ASM.
aku pernah jugak dengar ada orang tua kata cam ni. manalah tau, bole kita buat pedoman siket-siket

Teras pada hasil belajar tu ada 4. Kekuatan, kepantasan, ketepatan dan keseimbangan.
Kekuatan itu pada zahirnya tulang empat kerat. Kalau diri tak kuat, tak ada daya kita nak bertahan apa lagi nak melawan...
Kekuatan itu pada bathin nya akal, fikir, bathin dan rohani. Disitulah letak segala kunci pada Ilmu yang dibelajar...

Kepantasan itu pada zahirnya "hadir apabila orang lain belum hadir".  Maknanya dalam apa perbuatan pun, segala gerak segala tapak, segala perbuatan orang, adalah dalam gerak kita dan kita mendahului mereka bukan sebaliknya...
Kepantasan itu pada bathinnya adalah "hadir hati apabila hati orang lain belum hadir". Maksudnya hati kita bergerak dahulu dari badan. Itulah yang kita katakan "latah" tu. Kerana gerak bukan lagi difikir, tapi hadir tanpa kita sendiri sedar...

Ketepatan itu pada zahirnya "sampai pada tujuan". Kalau sasaran, tepat kesasaran. Tak perlu pada gerakan yang banyak, cukup dengan satu tumbukan tetapi kuat, pantas dan tepat, maka hasilnya bolehlah kita fikirkan akibatnya...
Ketepatan itu pada bathinnya "betul sangkaan pada gerak". Maknanya tiap gerak yang kita pilih adalah tepat untuk masa dan keadaan...yang kadang tak sampai pun setengah saat untuk kita memilih...

Seimbang itu pada zahirnya adalah "timbangan badan yang memikul dengan seni yang dibawa". Maksudnya kita kena imbangkan badan dengan apa yang nak dibawa. Jangan terlebih, jangan terkurang. Contohnya, Jangan pulak baru belajar, dah merasa diri pandai seperti sudah pengalaman berpuluh tahun...begitulah lebih kurang.
Seimbang itu pada bathinnya adalah " timbangan urusan dunia dan urusan akhirat". Siapa yang boleh mengimbang keperluan dirinya untuk hidup dan mati, dialah yang berjaya...

Maka setelah lengkap dan faham seorang yang belajar itu akan kelengkapan dan bekal, maka tehasillah apa yang dinamakanorang "Seni". "Seni" ini adalah umpama "Ibu jari bagi 4 jari" yang awal tadi...Dan bila sudah lengkap "5 jari" tu, hanya ketika itu kita boleh menggenggam.....   

wallahua'lam...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 02:34 PM | Show all posts
pasal adrenalin pump, pada pemahaman aku iallah semua dgn izin Allah.

kiter berlatih bersungguh2, sama ada kite dapat bergerak atau tidak semasa diperlukan, semuanya atas keizinan Allah. kita tak boleh takbur, ilmu, dari Allah.

mcm aku slalu cakap, kita makan, akan rasa kenyang,sapa yg kasi rasa kenyang. kalau kita haus,minum air, hilang rasa haus.siapa yg hilangkan rasa haus? melainkan dgn izin Allah jua. kalau Allah tak izinkan kita rasa kenyang, makan 1 dulang pon tak kenyang2.

abis tuh, kenapa belajau martial art? kalau berlatih tapi tak dapat guna? mestilah kite belajar, manakan sama...org berilmu dgn org yg tak berilmu.tak rugi pon belajar martial art.makin belajar, makin bertamba keimanan, rasa sabar, menghormati dan rendah diri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2007 04:51 PM | Show all posts

The Truth About Fighting Multiple Opponents

It's interesting to read articles in leading martial artsmagazines about fighting or defending against more than one opponent.

Some of the authors make it sound easy. They claim that if you know what you're doing you can easily defend against two,three or even four or more attackers.

I have seen video/DVD authors say the same thing.

Here's the truth....

BULL!!

Defending yourself against even two opponents is not only extremely difficult in most cases but many times a losing battle. Going against three or four, well depending on who they are, you probably don't have much of a chance.

Yes it does depend on who the attackers are. How much street fighting (including mugging) experience do they have?

Are they teens feeling their 'oats' or a few drunks with 'beer muscles'? Yes you have a much better chance
against them (if you know what you're doing). Notice I said a chance, not a guarantee.

I can tell you that even the most experienced and tough fighters would have a very hard time against three or four street wise thugs who have been there many times before.

The same is true if the attackers were three college football players. Big strong guys in good shape who
were used to getting banged around, even if they really didn't know how to fight.

Another important factor in multiple opponent defense is where the attack takes place. Are you in a bar or closed in area where it's impossible to move (movement is one of the most important elements in successful multi-opponent self defense)? Or, are in an open area like a wide side
walk, street or parking lot?

Look, I not saying it's impossible but real street attacks don't happen like in the movies where the star picks off the attackers one by one with spinning kicks, throws and multiple hand techniques.

Real attackers usually come at you together, simultaneously,making it very difficult to keep them off of you.

So is it useless to even try to learn multiple opponent self defense? No, of course not. But understand that it's not the best place to find yourself. You had better be able to dismantle to the first guy very quickly and know how to move so that you are only fighting one (to one and one half) attacker at a time.

Most of the training I have seen on this is incomplete at best. There are a few fairly decent videos on the subject but I find most martial arts and self defense instructors are teaching old theory without any (or very few) training drills to help their students learn this effectively.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 12:07 AM | Show all posts
ASM.
Seni bela diri/seni mempertahankan diri ni tentulah sakit dan banyak kemungkinan buruk boleh berlaku. Tapi itulah hakikatnya...
Nak kata cara gini bagus, cara gitu tak bagus, susah jugak sebab maklumlah keadaan sebenar susah nak kata apa yang akan berlaku.
Kalu dua tiga lima orang serang kita seorang, harus kita mati, harus cedera, harus jugak orang lain tu semua pendek umur. Petua untuk tempur "close combat" ni banyak di ajar, terpulang pada murid nak cerap dan amal. Kalu harap berlatih takut sakit, benci kat cikgu kalau cikgu marah, tak nak  kena herdik, kutuk, belasah, tok sah belajar...selalunya siapa yang hati dan badan nya dah lali kena belasah dalam gelanggang, bukan takat lima, mai lah lima puluh orang pun, insyaAllah dia sapu semua...tak kiralah lepas tu dia sendiri pun lunyai jugak. Rasanya tak ada bergaduh sebenar yang tak sakit, tak cedera...tu baru orang letak tangan atau kaki kat badan...belum kira orang letak parang kat batang leher, laras senapang atau pistol kat kening...tok sah ceritalah risikonya...
Dalam latihan, siapa yang jadikan badan dia ""punch-bag" , siapa yang tulang empat keratnya dah lali, siapa yang hatinya kering dari orang lain, siapa yang serius berlatih, siapa yang rapat dengan guru, siapa yang hatinya murni, tak buruk sangka dengan orang, siapa yang belajar untuk jadi manusia terbilang, dialah yang berjaya. KAdang tu bukan banyak pun dibelajar, tapi dek kerana dilatih terus menerus, jadi lebih baik dari orang yang tahu banyak tapi dia sendiri bercelaru...
Ada latihan yang menekankan suasana betul dalam gelanggang. Bukan tak ada. umpama free sparring lah, tapi gunalah senjata betul dan serang pun serang jelah betul-betul. Selalunya yang mula-mula muncul ialah "takut cedera" dll. lah. Selagi ada rasa takut yang gini, aku nak gerenti tak lah, tapi kalu kita letak orang ni kat medan tempur, maaf aku kata, silap-silap boleh basah seluar....Bak kata orang melayu "alah bisa tegal dek biasa". Kalu dah biasa luka, bejahit 9,12 jahit kat badan, kat muka, dah masuk klinik, hospital dek kerana belatih, senget benget tulang menulang dek kerana latihan...biasanya orang gini tak nak begaduh dah pulak, takut kesan tak baik pada orang lain lah pulak!
SEni bela diri ni seni perbuatan. Boleh dibincang tapi tanpa amal, tanpa pengorbanan yang bukan calang-calang, tok sah lah kita nak harap hasil. Ni kenyataan. Kalu berlatih tanpa pengalaman, memang susah nak cerita. Gitulah lebih kurang....
salam!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 03:02 PM | Show all posts

Reply #73 sikomeng's post

komeng... konyer posting kasi itu paragraph turun jauh sket laaa... kelabu mata aku nak baca weh!

tapi best baca pendapat ko :hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 03:17 PM | Show all posts

Reply #72 adwim79's post

aku suka dgn artikel nih... kena ngn pemikiran aku..

ni lah cara terbaik utk hilangkan panik/adrenalin dump dan sbgnyer...analisis kekuatan lawan dahulu alaaa mcm dlm komik tuuu... test power org jawa ckp

kita tgk kalau bdk yg tahap gila2 remaja tunjuk lagak kuat, perlu ker kita buat kuda2, bunga pastu tumbuk kat titik maut contoh cam ulu hati?
dulu aku penah jumpa bdk2 camni, aku cuma tangkap tangan dia sebelah pastu lempang bnyk kali sambil bagi nasihat a.k.a leteran kat dia

so tindak balas kita harus bergantung pada lawan... analisis dulu camana dia leh menyerang, ada bhg yg dia nmpk sakit?, umur, air muka yg panik atau buat2 ganas, cara pegang senjata..

seriously kesilapan besar kita pengamal seni beladiri ni ialah terlalu menggunakan semua ilmu... mcm nak buru sekor arnab pakai sebuah keter kebal.. tentulah lari arnab tu kan?

kalau drug addict, mata kuyu, kurus melengkung tapi pegang pisau
perlu ke kita buka kuda2 dan tunggu serangan dia?
kan lebih baik diri tegak, ambil jarak yg selamat dan lepaskan tendangan padu ke dagu dia? atau ada cara laen yg lebih ringkas

tak laa bermaksud segala bunga, langkah yg kita belajar tu tak membantu
kita harus ingat, gerak paling asas dlm beladiri ialah tumbuk, tendang, tangkis dan elak dan mmg itulah yg kita belajar dlm gelanggang atau kelas.. betul?

jadi jangan laa malu kalau kita defense tapi tak guna cara yg 100% sama ngn aliran bela diri kita
sebab asasnya tetap sama- tumbuk, tendang, tangkis dan elak

kalau kawan tanya "Apsal ko pakai tomoi bukan cekak masa lawan?" kita jawab lah "Ko ingat tomoi je yg pandai menumbuk?"

ok, spt biasa its strictly my personal opinion but open for discussion :solute:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057117s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list