Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
81194
View
482
Reply

Seni bela diri-kongsi pendapat-

[Copy link]

Author: cloud_hardcore       Show all posts   Read mode

Post time 21-3-2007 10:29 AM | Show all posts

The Dirty Truth About Aikido-By Lieutenant X

It seems that the idea of tossing your opponent or multiple attackers without much effort appeals to many people.

Therefore, one of the most popular martial arts still seems to be Aikido. Internet search numbers are off the chart, and every other month I always get a bunch of questions regarding it due to the fact that not only have I studied Aikido, but I also earned a Black Belt in Aiki-jutsu (the precursor to Aikido).

So without confusing or debating the issue any further, Ill say it again
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2007 01:50 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2007 01:54 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2007 02:02 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2007 07:38 PM | Show all posts
Originally posted by adwim79 at 21-3-2007 10:29 AM
It seems that the idea of tossing your opponent or multiple attackers without much effort appeals to many people.

Therefore, one of the most popular martial arts still seems to be Aikido. Inte ...

Saya ada kenal sorang hamba Allah ni yg pandai aikido. Dia pernah diganggu oleh 3 orang Arab semasa di sebuah negara Arab suatu masa dulu. Bila dia rasakan keadaan dah tak terkawal dan dirinya dalam bahaya, terus dia bukak buah2 aikidonya, lepas tu 3 orang Arab tu pun tergolek la semuanya... jadi saya tak tau Lt  X tu bercakap base on personal experience atau tidak.  Mmg aikido ni bila dipelajari, lama sungguh masa yg diambil utk memahiri teknik2nya. Kekadang terpikir jugak samada boleh pakai atau tidak dlm kes sebenar, kekadang konfiden level pun tak seberapa. Tapi, selain dari teknik2 asas aikido, terdapat juga apa yg dipanggil praktikal tekniks. Yg praktikal tu rasanya lebih sesuai utk streetfight yg memerlukan kepantasan pergerakkan tanpa banyak berfikir. Ader jugak teknik2 tradisional yg dipendekkan menjadi teknik2 shortcut, tapi still memerlukan lawan yg gagah dilembikkan atau dibius dulu. Ada juga dengar cerita sorang pakar aikido ni yg boleh lock joint lawannya walau macam mana cara serangan sekalipun, dengan mudah menangkap tangan dan mengepaknya, dan dia ni mmg diberitahu mempunyai pengalaman yg banyak dlm streetfights. Saya rasa benda ni depends on individu, kalau kondifen dan berani, dan kena caranya, InsyaAllah, boleh digunakan.
Tapi ada jugak cerita2 yg kurang enak didengar pasal aikido ni, di mana dlm streetfight, seorang aikidoka tak dapat menguasai tangan musuhnya spt yg dia mahukan, mungkin kerana lawannya tak makan bius atau pun seorang tough guy yg tau lubang2 escape from aikido. Bila perkara macam ni terjadi, maka memang nampak apa yg dipelajari dlm aikido selama ni sbg sesuatu yg tidak berupaya diguna pakai dlm situasi kecemasan. Tapi kalau sekadar nak berlatih, bersenam dan mengeluarkan peluh, mmg baik aikido ni sebenarnya, di samping exercise, teknik pernafasan yg betul juga dapat dipraktiskan dlm pekerjaan harian, dan ilmu joint lock yg dipelajari tu pun sikit2 pun jadi ler, daripada tak der langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 07:27 AM | Show all posts
aku ada soalan...

kan kalao dlm demo kan, pas crook kena belasah mesti terbaring atas lantai kan?

so in real world... kenape crook tu terbaring atas lantai?
apa jenis kecederaan yg diorg alami sampai terbaring atas lantai?

even kalao korang yg kena belasah, adakah korang akan terbaring atas lantai?


yg penah aku jumpa org terbaring atas lantai ni mmg dah lumat coz kena sepak beramai2 cam bdk2 skolh ragging junior tuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2007 01:33 PM | Show all posts

Reply #126 ReuK's post

mungkin tempat yang kena tu adalah tempat vital...
or mungkin tempat yan keni tu di dagu or hulu hati...
tempat tersebut klu kene serangan yang kuat leh pengsan....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 07:49 PM | Show all posts
selain dari kena vital point, kalau kaki atau tangan dah patah, boleh terbaring atas lantai jugak....takut kena lagi teruk kalau tak sengaja membaringkan diri....  lagi satu, kalau dah kena lambung head down first, terantuk atas lantai, mmg pening jugak kalau kena....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2007 09:23 PM | Show all posts

Reply #128 windof's post

:setuju: :setuju: :setuju:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2007 03:46 AM | Show all posts

maksud ko camni?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2007 03:48 AM | Show all posts

atau camni



mod reading access please.......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 09:07 AM | Show all posts

Reply #131 cloud_hardcore's post

:hatdown: :setuju: :ah:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2007 04:49 AM | Show all posts
blaja anatomi manusia....
nescaya martial arts yg di pelajari akan lebih effektif....
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 11:00 AM | Show all posts
ooo kira critical hit laa yer?

sbb slalunyer kalau fight ni mmg jarang nak menyerah kalah. slagi leh hayun mmg org hayun kan?

thanks for the pics :hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 11:02 AM | Show all posts

Reply #133 cloud_hardcore's post

aku slalu fikir,  kita selaku MA ni wajar ke serang kat anu?

rasa cam org picisan la kalau serang kat situ
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2007 03:29 PM | Show all posts

Reply #135 ReuK's post

bagi aku klu keadaan memaksa amat diperlukan....
jika lawan tu untuk suke2 xpelah...
tp klu lawan tu cm nk bunuh kite so itu xjadi masalah...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 07:10 PM | Show all posts
Apa saja asalkan musuh tumbang, cukup utk memberi pengajaran yg bermakna bagi dia...anu pun anu ler...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2007 09:57 PM | Show all posts

Reply #137 windof's post

thats right.... :setuju: :setuju: :setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2007 01:24 AM | Show all posts
betul tu. blaja sena bela diri bukan utk nak tnjuk kite power ke tak. tp utk jaga diri sndri n kawal emosi kita
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2007 05:09 PM | Show all posts

Reply #139 amiruddin86's post

pabila emosi di kawal...
ketenangan akan dapat...

pabila mendapat ketenangan...
mudah untuk membuat keputusan...

xkesah la keputusam mengambil gerak dlm MA or dalam kehidupan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085987s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list