JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
129327
View
259
Reply

TOOLS & ACCESSORIES

[Copy link]

Author: rileks       Show all posts   Read mode

Post time 9-1-2007 12:56 PM | Show all posts
Originally posted by razifah at 9-1-2007 12:37


tak pernah tgk...baru nie tgk...good info ni...:hmm:


bekas permulaan tapak semaian tu dibuat dari peat moss atau coconut peat.. bagus utk permulaan semaian kerana ia dapat menampung air/ kelembapan yang diperlukan utk percambahan biji benih dan anak pokok..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 03:09 PM | Show all posts


ini baja organik dr tahi kambing... la ni tgh guna utk orkid..

[ Last edited by  ilahairi at 16-1-2007 12:24 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 03:35 PM | Show all posts
Originally posted by razifah at 9-1-2007 12:37 PM


tak pernah tgk...baru nie tgk...good info ni...:hmm:


ACTUALLY bekas semaian ini dah lama ada di pasaran.
Ada yg di perbuat dari kertas.
Ada yg di perbuat dari daun kering yg di gam.
Ada yg di perbuat dari soluble material.

Ini agar benih tersebut tak perlu di keluarkan dan terus jer di tanam biler dier dah mula membesar.
Bekas tersebut akan hancur sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 03:43 PM | Show all posts

Reply #28 niceghost2005's post

:setuju: :setuju:
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 08:17 PM | Show all posts

Reply #28 niceghost2005's post

NG, KALAU GITU, LEH GAK KUT GUNA BEKAS TELUR TU..SBB DIA PUN KAN MCM KERTAS JEK. BOLEH KER?? :hmm:

NG..KALAU ADA GAMBAR2 BEKAS2 BAJA YG TELAH DICUCUK KER, LEKAT KER, GANTUNG KER, MEH TEPEK KAT SINI, NK KASIK JELAS DAN TERRRANG SKIT.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 08:37 PM | Show all posts
Originally posted by sheila at 9-1-2007 08:17 PM
NG, KALAU GITU, LEH GAK KUT GUNA BEKAS TELUR TU..SBB DIA PUN KAN MCM KERTAS JEK. BOLEH KER?? :hmm:

NG..KALAU ADA GAMBAR2 BEKAS2 BAJA YG TELAH DICUCUK KER, LEKAT KER, GANTUNG KER, MEH TEPEK KA ...


Assalamualaikum sheila,

Bekas telur......tak bley laaa.
MINTAK MAAF.

SEBAB nya...........dier terlalu jangkat(swallow).
Tak banyak bley taruh tanah.

p/s dah agak ada yg akan dapat idea cam g2
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 08:52 PM | Show all posts

Reply #31 niceghost2005's post

:lol..HANG NI NG... TAU TAK PER..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 09:24 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 9-1-2007 08:37 PM


Assalamualaikum sheila,

Bekas telur......tak bley laaa.
MINTAK MAAF.

SEBAB nya...........dier terlalu jangkat(swallow).
Tak banyak bley taruh tanah.

p/s dah agak ada yg akan dap ...



hheee including me kan.  Apa nak buat knowledge kita tentang tanam-tanaman ni jangkat jer NG.  Sekarang ni barulah terbuka mata mengenai benda-benda ni.  Walau bagaimanpun terima kasih keran sudi berkongsi pengetahuan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 09:25 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 9-1-2007 03:35 PM


ACTUALLY bekas semaian ini dah lama ada di pasaran.
Ada yg di perbuat dari kertas.
Ada yg di perbuat dari daun kering yg di gam.
Ada yg di perbuat dari soluble material.

Ini agar benih ...


Agaknya bekas-bekas semaian ni ada ker dijual di nursery pokok.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 09:40 AM | Show all posts

Reply #34 haniman's post

Tak semua nursery ada jual kak iman..
tapi kebanyakan department gardening kat shopping complex ada jual.. Ace Hardware kat Ikano Power Center dan Ace Hardware Mid Valley ada banyak jual peralatan gardening mcmni..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 10:49 AM | Show all posts
Originally posted by haniman at 10-1-2007 09:24 AM



hheee including me kan.  Apa nak buat knowledge kita tentang tanam-tanaman ni jangkat jer NG.  Sekarang ni barulah terbuka mata mengenai benda-benda ni.  Walau bagaimanpun terima kasih ker ...


NO HAL.....hani,

Tapi kalau komer nak MODIFY skit bekas telor tu.......ghaser teman o.k. juga.
Gunting n gam or staple kat ataih dier....kasi dier panjang skit.

Amacam???:hmm:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2007 03:44 PM | Show all posts
yup..sy dpt bekas semaian dan racun tu dr ACE hardware,,

cuba cari kat nusery takde...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 04:20 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 10-1-2007 10:49 AM


NO HAL.....hani,

Tapi kalau komer nak MODIFY skit bekas telor tu.......ghaser teman o.k. juga.
Gunting n gam or staple kat ataih dier....kasi dier panjang skit.

Amacam???:hmm:  


Ala NG, akak ni taklah rajin sangat pun.  Tapi good idea jugakan.  Manfaat barang terbuang.

Saya nak tanya sikitlah tentang hormon penggalak akar.  Saya baca hal ni dalam artikel tentang pokok2. Pernah tak member kat sini gunakan.  Saya difahamkan hormon penggalak akar ni untuk membantu penumbuhan pokok.  Ingin juga nak cuba.  Selalunya semai batang macam tu jer.  10 batang semai, dapat hidup 1,2 pun tak kira bagus.

Selalunya bila semai, batang2 tu bertunas, tetapi selepas beberap hari kering macam tu jer.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 04:40 PM | Show all posts
Originally posted by haniman at 10-1-2007 04:20 PM


Ala NG, akak ni taklah rajin sangat pun.  Tapi good idea jugakan.  Manfaat barang terbuang.

Saya nak tanya sikitlah tentang hormon penggalak akar.  Saya baca hal ni dalam artikel tentang ...


Assalamualaikum hani,

Baja penggalak akar ada bbrp jenis.
1. utk buat tut or tanam keratan batang. - warna putih
2. utk di taburkan di lubang.(sekira nya hendak tanam pokok dari polybag)- warna merah

Salam
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 11:00 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 10-1-2007 04:40 PM


Assalamualaikum hani,

Baja penggalak akar ada bbrp jenis.
1. utk buat tut or tanam keratan batang. - warna putih
2. utk di taburkan di lubang.(sekira nya hendak tanam pokok dari polybag ...


Thanks NG.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2007 09:11 AM | Show all posts
Originally posted by rileks at 8-1-2007 10:43 AM

ni pun baru nak try guna.. cuba kat cantasan pokok bunga kertas

**yg sy beli ni warna putih,... cara pakai celupkan je btg yg dicantas tu..pastu tanam..

tak tau lak ade yg warna merah...NG thanks for the info...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 09:54 AM | Show all posts
Originally posted by rileks at 11-1-2007 09:11 AM

**yg sy beli ni warna putih,... cara pakai celupkan je btg yg dicantas tu..pastu tanam..

tak tau lak ade yg warna merah...NG thanks for the info...


Yang kaler merah......selalu di gunakan olih NURSERY.
Penggalak akar juga.....especially kalau mengubah pokok dari poly bag ke tanah.

Kasi akar dier cepat membiak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 11:16 AM | Show all posts
Originally posted by rileks at 11-1-2007 09:11 AM

**yg sy beli ni warna putih,... cara pakai celupkan je btg yg dicantas tu..pastu tanam..

tak tau lak ade yg warna merah...NG thanks for the info...


Oh terima kasih banyak rileks.  Masa saya tengok tv hari tu pun, warna putih.  Dia selupkan sahaja sebelum menanamnya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:13 AM | Show all posts


Gunting pokok nie amat penting sekali pada Ifa...susah kalau takde nie

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:15 AM | Show all posts


baja pelebat buah mangga...ditabur semasa pokok mangga sedang berbunga..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:16 AM | Show all posts


digunakan untuk mengikat anak2 pokok ke sokongan kayu..beli di Tesco..just rm 2.90 only...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:18 AM | Show all posts


Yang nie digunakan kalau untuk sembur racun atau baja air...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 02:56 PM | Show all posts

Reply #47 razifah's post

Fuhh Ifa.Macam pro. :solute:
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 07:27 PM | Show all posts

Reply #48 afyyzuul's post

..,mana ader fizul......setakat tepek pic jer..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 08:51 PM | Show all posts
Originally posted by afyyzuul at 23-2-2007 02:56 PM
Fuhh Ifa.Macam pro. :solute:

a'ah laa .. nie buleh berguru dgn ifa nampaknya :bgrin:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043136s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list