JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
48608
View
135
Reply

Top Martial Arts!

[Copy link]

Author: Wong Onn Yong       Show all posts   Read mode

Post time 24-3-2005 09:09 AM | Show all posts
by Lindsay

so besides from the above is there any martial arts were not mention from the poll?

There are many like the Brazilian Jujutsu a.k.a Capoeira, also Philipine's Knive and Stick Fighting Arts, Kenjutsu and Kendo and so many more.

The above lists are only the populars ones with kids today. :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2005 11:46 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 24-3-2005 09:09 AM:
by Lindsay

so besides from the above is there any martial arts were not mention from the poll?

There are many like the Brazilian Jujutsu a.k.a Capoeira, also Philipine's Knive and St ...



Philipine's Knive and Stick Fighting Arts


= KALI


Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2005 01:28 PM | Show all posts
Nope, I believe it is called Arnis.

During Spanish invasion, they banned ALL form of martial arts, just like what they did in South America. So, the people come out with mock-fighting like dances which they perform in front of the Spanish. That is what known as Kali.

Arnis is single and double stick fighting which can be very devasting. You guy should see two stick fighters go at it. It is pure, beat-em up competition where the one who withstands the pain to the last moment wins. :bgrin:

Yup, your thorougly did it also.

http://www.martialinfo.com/HistoryPhilipine.htm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2005 07:19 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 24/3/2005 11:46 AM:



Philipine's Knive and Stick Fighting Arts


= KALI




Is that Dan Inosanto? Inosanto is a disciple of Bruce Lee and certified JKD Instructor, a disciple of Inosanto now teaches JKD in Bangsar but i don't know is there still remains or not.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2005 05:13 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 24-3-2005 01:28 PM:
Nope, I believe it is called Arnis.

During Spanish invasion, they banned ALL form of martial arts, just like what they did in South America. So, the people come out with mock-fighting lik ...



Kali , Arnis or Encrima is same.... :ah:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2005 05:45 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 26/3/2005 05:13 PM:



Kali , Arnis or Encrima is same.... :ah:


It's true, Escrima is a spanish term.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2005 08:41 PM | Show all posts
I vote taekwondo coz my two children are in it
Reply

Use magic Report

killkaze This user has been deleted
Post time 16-8-2005 09:22 PM | Show all posts
I vote silat. Currently in Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2005 10:55 AM | Show all posts
vote silat

blajar masa kat skolah dulu
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2005 09:47 AM | Show all posts
baru pagi tadi aku tengok kat MHI TV3 citer tentang seni mempertahankan diri ''KAPI'' tengok macam ''KALI''

Senaman Kapi merupakan satu sistem pembelajaran seni tempur jarak dekat yang terulung di Pulau Pinang dan terunggul di Malaysia. Senaman Kapi adalah sistem seni yang CEPAT, MUDAH dan BERKESAN untuk dipelajari.

Objektif utama adalah untuk memperkembangkan budaya dan peningkatan kefahaman sebenar SENI KAPI. Dengan mengendalikan program yang berkonsep wajadiri untuk menyatukan semua golongan masyarakat dalam sama-sama menimba ilmu pengetahuan disamping meningkatkan ketahanan mental, fizikal dan spiritual.

Dengan ini pihak Akademi berharap anda dapat menghebahkan maklumat Seni Kapi kepada rakan-rakan yang ingin mempelajarinya. Dengan meramaikan lagi ahli-ahli Perguruan Seni Kapi dapatlah kita melahirkan lebih ramai pembantu jurulatih dalam bidang seni kapi. Secara tidak langsung ia dapat memudahkan kita merencanakan program-program seperti seminar, kursus jurulatih, pembantu jurulatih, kursus sehari, kursus jangkamasa pendek, wakil negeri serta kelas-kelas latihan dinegeri masing-masing dalam memartabatkan satu budaya SENI WARISAN MALAYSIA ke peringkat yang lebih tinggi.

K - KEKUATAN

A - ADA

P - PADA

I - ILMU

Senjata tekpi ini pernah digunakan oleh Tan Sri P. Ramlee dalam filem Enam Jahanam pada 1969.
Untuk keterangan lanjut atau berminat untuk mengikuti kelas latihan, sila hubungi :

Ibu Pejabat
AKADEMI WAJADIRI MALAYSIA
No. 570-D, Taman Makmur Jaya,
Jalan Sultan Azlan Shah, 11900   Penang, Malaysia.
Tel: 04-656 9518
H/P: 016-478 0303, 012-418 3649
Email: enquiry@kapimalaysia.com

---------> http://www.kapimalaysia.com/
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-12-2005 09:58 PM | Show all posts
I was heard about Akedemi Wajadiri Malaysia before, that academy has start Japanese Kobujutsu Class in my old Aikido dojo in Bangsar DBKL Sports Complex. Various Japanese weapons are available, that Sensei is quite nice sensei. Especially Iaijutsu, gentle but able to kill people.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2006 02:03 PM | Show all posts
saya sudah vote....obviously saya vote for taekwondo....

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2006 06:16 PM | Show all posts
my vote goes for silat. tak pernah belajar silat. muay thai, tak penah belajar jugak.

karate, penah belajar. sampai blue belt ja.

capoeira, penah gak. dengan Master Firdaus. 4 tahun, pastu bahu aku terkehel. stop.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2006 03:52 PM | Show all posts
Dulu masa aku belajar dulu...
Aku pernah ikut Teakwoon do ITF cawangan seremban. setakat strip Black sahaja. sekarang belt itu masih aku simpan.....dah hampir 20 tahun dah tak ikut training semua pattern aku dah lupa...
ada sapa2 yg boleh ajar aku balik pattern teakwoondoo ITF ini. wa rang doo salah satu nama pattern itu. Teakwoodoo ini banyak tendang pakai kaki.
selepas belajar teakwoodoo aku masuk silat seni gayung.....
silat seni gayung ini sakit mau belajar 40 org mula buka gelanggang ...last2 hanya tinggal 10 org sahaja . Gimnastik silat gayung ini ramai yg takut buat....belajar silat gayung pun aku hanya sempat setakat kunci mati ke 11 sahaja . dan pentas 4 . combat setakat 10 sahaja . sekarang ini semua dah lupa. aku dah buat perbandingan antara silat seni gayung dgn teakwoodoo silat seni gayung memang best sebab.......silat seni gayung pukulan nya pukul maut...teakwoodoo hanya pakai kaki tendang . kick.
aku bukan nak kecil kan teakwoodoo tapi ini adalah dari pengalaman aku 20 tahun yg lalu...silat melayu hebat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2006 08:18 PM | Show all posts
Originally posted by Kilokahn at 13-2-2006 06:16 PM
my vote goes for silat. tak pernah belajar silat. muay thai, tak penah belajar jugak.

karate, penah belajar. sampai blue belt ja.

capoeira, penah gak. dengan Master Firdaus. 4 tahun, pastu ba ...


Dekat YMCA you belajar Capoeira? Sebab YMCA satu-satunya tempat yang ada ajar Capoeira
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 02:52 PM | Show all posts
Originally posted by Wong Onn Yong at 4-3-2006 08:18 PM


Dekat YMCA you belajar Capoeira? Sebab YMCA satu-satunya tempat yang ada ajar Capoeira


Tak jugak. Masa mula2 capoeira tengah nak naik kat Malaysia. That was back in 1998. Belajar kat Matric Centre UIAM, Lembah Pantai. Masa tu Master Ahmed Qadir Firdaus punya kelas, students UIA je yang join. Masa tu kurang sangat exposure capoeira kat sini. Our first break in public masa kat USM tahun 1998. Akademi Wajadiri tolong Master Ahmad popularize the martial arts. in 2000, master Ahmad buat kelas kat gym exclusive kat Menara Weld. YMCA came much later. Aku penah pegi YMCA sekali je.

Sekarang dah banyak group capoeira kat Malaysia. Syabas.

Bahu aku injured sebab nak execute 'dual au batido' tapi tak jadi. Ini sebab utama aku stop capoeira. Kalau tak kerana shoulder injury aku, aku still main capoeira.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 03:27 PM | Show all posts

Reply #56 Kilokahn's post

aik?
ko pun ada masa di USM tu?
i ada pegi tau...amik gambar bebudak group tuh lagik...
hehehehe....masa tu my bf (now my hubby) yg jadi penyelaras for malam seni tempur perwira kat USM tu....
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 04:22 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 6-3-2006 03:27 PM
aik?
ko pun ada masa di USM tu?
i ada pegi tau...amik gambar bebudak group tuh lagik...
hehehehe....masa tu my bf (now my hubby) yg jadi penyelaras for malam seni tempur perwira kat USM tu....


ooo. bukan, bukan. aku tak pergi malam seni tempur wira tu. Aku pegi show yang tengah tahun 1998, kat padang hoki USM. yang mlm tempur wira tu budak-budak group aku jugak tu, tapi aku tak join. teringat balik kenangan lama...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2006 09:11 AM | Show all posts

Reply #58 Kilokahn's post

oohh...gitu kisahnya...
kalo u pegi mlm tu...
mesti i boleh tau which one is you...
sebab i ada gambar bebudak team tu...
my fren minat sorang budak dlm group tu...
so dia paksa i amik gambar dia dgn the whole team...

mlm tu i tak ikut persembahan....
sebab busy bercinta.....ehehehehhe
lagipun jadi penonton lagi best....boleh tgk semua persembahan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2006 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 7-3-2006 09:11 AM
oohh...gitu kisahnya...
kalo u pegi mlm tu...
mesti i boleh tau which one is you...
sebab i ada gambar bebudak team tu...
my fren minat sorang budak dlm group tu...
so dia paksa i amik gambar  ...


a-hah! aku rasa aku tau sapa kawan u minat tu. Rupa jambu-jambu sket, kan? Fair skin, kan? Ada... Dia dah kawen rasanya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048358s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list