JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
48041
View
135
Reply

Top Martial Arts!

[Copy link]

Author: Wong Onn Yong       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 22-12-2005 09:58 PM | Show all posts
I was heard about Akedemi Wajadiri Malaysia before, that academy has start Japanese Kobujutsu Class in my old Aikido dojo in Bangsar DBKL Sports Complex. Various Japanese weapons are available, that Sensei is quite nice sensei. Especially Iaijutsu, gentle but able to kill people.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2006 02:03 PM | Show all posts
saya sudah vote....obviously saya vote for taekwondo....

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2006 06:16 PM | Show all posts
my vote goes for silat. tak pernah belajar silat. muay thai, tak penah belajar jugak.

karate, penah belajar. sampai blue belt ja.

capoeira, penah gak. dengan Master Firdaus. 4 tahun, pastu bahu aku terkehel. stop.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2006 03:52 PM | Show all posts
Dulu masa aku belajar dulu...
Aku pernah ikut Teakwoon do ITF cawangan seremban. setakat strip Black sahaja. sekarang belt itu masih aku simpan.....dah hampir 20 tahun dah tak ikut training semua pattern aku dah lupa...
ada sapa2 yg boleh ajar aku balik pattern teakwoondoo ITF ini. wa rang doo salah satu nama pattern itu. Teakwoodoo ini banyak tendang pakai kaki.
selepas belajar teakwoodoo aku masuk silat seni gayung.....
silat seni gayung ini sakit mau belajar 40 org mula buka gelanggang ...last2 hanya tinggal 10 org sahaja . Gimnastik silat gayung ini ramai yg takut buat....belajar silat gayung pun aku hanya sempat setakat kunci mati ke 11 sahaja . dan pentas 4 . combat setakat 10 sahaja . sekarang ini semua dah lupa. aku dah buat perbandingan antara silat seni gayung dgn teakwoodoo silat seni gayung memang best sebab.......silat seni gayung pukulan nya pukul maut...teakwoodoo hanya pakai kaki tendang . kick.
aku bukan nak kecil kan teakwoodoo tapi ini adalah dari pengalaman aku 20 tahun yg lalu...silat melayu hebat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2006 08:18 PM | Show all posts
Originally posted by Kilokahn at 13-2-2006 06:16 PM
my vote goes for silat. tak pernah belajar silat. muay thai, tak penah belajar jugak.

karate, penah belajar. sampai blue belt ja.

capoeira, penah gak. dengan Master Firdaus. 4 tahun, pastu ba ...


Dekat YMCA you belajar Capoeira? Sebab YMCA satu-satunya tempat yang ada ajar Capoeira
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 02:52 PM | Show all posts
Originally posted by Wong Onn Yong at 4-3-2006 08:18 PM


Dekat YMCA you belajar Capoeira? Sebab YMCA satu-satunya tempat yang ada ajar Capoeira


Tak jugak. Masa mula2 capoeira tengah nak naik kat Malaysia. That was back in 1998. Belajar kat Matric Centre UIAM, Lembah Pantai. Masa tu Master Ahmed Qadir Firdaus punya kelas, students UIA je yang join. Masa tu kurang sangat exposure capoeira kat sini. Our first break in public masa kat USM tahun 1998. Akademi Wajadiri tolong Master Ahmad popularize the martial arts. in 2000, master Ahmad buat kelas kat gym exclusive kat Menara Weld. YMCA came much later. Aku penah pegi YMCA sekali je.

Sekarang dah banyak group capoeira kat Malaysia. Syabas.

Bahu aku injured sebab nak execute 'dual au batido' tapi tak jadi. Ini sebab utama aku stop capoeira. Kalau tak kerana shoulder injury aku, aku still main capoeira.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 03:27 PM | Show all posts

Reply #56 Kilokahn's post

aik?
ko pun ada masa di USM tu?
i ada pegi tau...amik gambar bebudak group tuh lagik...
hehehehe....masa tu my bf (now my hubby) yg jadi penyelaras for malam seni tempur perwira kat USM tu....
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2006 04:22 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 6-3-2006 03:27 PM
aik?
ko pun ada masa di USM tu?
i ada pegi tau...amik gambar bebudak group tuh lagik...
hehehehe....masa tu my bf (now my hubby) yg jadi penyelaras for malam seni tempur perwira kat USM tu....


ooo. bukan, bukan. aku tak pergi malam seni tempur wira tu. Aku pegi show yang tengah tahun 1998, kat padang hoki USM. yang mlm tempur wira tu budak-budak group aku jugak tu, tapi aku tak join. teringat balik kenangan lama...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2006 09:11 AM | Show all posts

Reply #58 Kilokahn's post

oohh...gitu kisahnya...
kalo u pegi mlm tu...
mesti i boleh tau which one is you...
sebab i ada gambar bebudak team tu...
my fren minat sorang budak dlm group tu...
so dia paksa i amik gambar dia dgn the whole team...

mlm tu i tak ikut persembahan....
sebab busy bercinta.....ehehehehhe
lagipun jadi penonton lagi best....boleh tgk semua persembahan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2006 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 7-3-2006 09:11 AM
oohh...gitu kisahnya...
kalo u pegi mlm tu...
mesti i boleh tau which one is you...
sebab i ada gambar bebudak team tu...
my fren minat sorang budak dlm group tu...
so dia paksa i amik gambar  ...


a-hah! aku rasa aku tau sapa kawan u minat tu. Rupa jambu-jambu sket, kan? Fair skin, kan? Ada... Dia dah kawen rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2006 03:55 PM | Show all posts

Reply #60 Kilokahn's post

yups....hehehehe....kurus2...kiut2....sangat obvious....
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2006 07:50 PM | Show all posts
for me..prefer silat,dulu ade ler blaja skit silat gayong...pergh teringat waktu belajar dulu.. perit oh..
belajar pentas,buah kombet/buah pukul, Kuncian,buah pisau,buah keris,buah tongkat,buah simbat,buah parang..tapi banyak da lupa...argh!!!..macam nak belajar balik jer!!!!!

tapi kenape ye silat kat malaysia ni macam ketinggalan skit???
aku start keja baru aku perasan,most non-malay still ingat silat ni macam tarian,banyak bunga2...
need more adv. i think??
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 10:45 AM | Show all posts
hehehe tertinggal kapal dah berlayar...

voted silat, muay thai and aikido

personal reason :bgrin:
Reply

Use magic Report

Sniper_Wolf7 This user has been deleted
Post time 26-3-2006 04:30 PM | Show all posts
For me, I vote all. Because all martial art have thair own strength and weakness. It is up to us to master it. Martial art is for ourself and not for showing off to see who's martial art is the best. I hope all use their Knowledge wisely.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 11:37 PM | Show all posts
Hi sniper long time no see :bgrin:
Reply

Use magic Report

Sniper_Wolf7 This user has been deleted
Post time 30-3-2006 06:01 PM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 27-3-2006 11:37 PM
Hi sniper long time no see :bgrin:


Yah. I'm studiing at Ng. 9. that's why i can't log on.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 12:11 AM | Show all posts
nobody likes savate ? french boxing rasanya.

another I like is Jedi hahahahaha, may the force be with u
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 12:35 PM | Show all posts
baru perasan sekarang dekat iklan di malaysia banyak memaparkan konsep Capoeira
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2006 01:27 PM | Show all posts
Originally posted by atan at 31-3-2006 12:35 PM
baru perasan sekarang dekat iklan di malaysia banyak memaparkan konsep Capoeira


yerlah baru aku perasan lah!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2006 08:21 PM | Show all posts
Originally posted by zenslack at 31-3-2006 12:11 AM
nobody likes savate ? french boxing rasanya.

another I like is Jedi hahahahaha, may the force be with u


Kicking to knee is illegal in Savate tournament, other parts don't matter
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 09:19 PM | Show all posts
Saya suka sejenis seni beladiri Russia bernama SYSTEMA. Ianya memang unik dan pelik. Saya dah kaji teknik2 Melayu, Cina, India, Jepon, Korea, Amerika Latin tapi belum pernah jumpa yang mcm Systema.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2006 11:40 AM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 5-7-2006 09:19 PM
Saya suka sejenis seni beladiri Russia bernama SYSTEMA. Ianya memang unik dan pelik. Saya dah kaji teknik2 Melayu, Cina, India, Jepon, Korea, Amerika Latin tapi belum pernah jumpa yang mcm Systema.


WonBin boleh terang lebih detail tak Seni beladiri ''SYSTEMA''
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2006 07:17 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 10-7-2006 11:40 AM


WonBin boleh terang lebih detail tak Seni beladiri ''SYSTEMA''


http://www.russianmartialart.com
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2006 08:01 PM | Show all posts
Aku nak vote tiga sekali boleh tak?

Silat Pusaka Gayung, Muay Thai dan Krabi Krabung... Aku tak belajar mane pun... dan badan tak kuat untuk praktis ke3-3 martial tersebut.. hanya boleh menonton tv sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2006 08:07 PM | Show all posts
Originally posted by karim_pin at 10-7-2006 08:01 PM
Aku nak vote tiga sekali boleh tak?

Silat Pusaka Gayung, Muay Thai dan Krabi Krabung... Aku tak belajar mane pun... dan badan tak kuat untuk praktis ke3-3 martial tersebut.. hanya boleh menonton ...


Krabi Krabung ? Peliknya nama......ada jugak kat kat Kelantan, namanya Sepelek. Buahnya pon ganas. Kat Kelantan dan Kedah kau akan jumpa banyak silat yang takda dalam buku, mereka gabung silat dengan Tomoi. Bahaya wooo...aku tak berani lawan dengan mereka.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056274s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list