Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
50399
View
135
Reply

Top Martial Arts!

[Copy link]

Author: Wong Onn Yong       Show all posts   Read mode

Post time 21-11-2008 09:27 PM | Show all posts
i dont have anything against other type of martial arts ..
setiap sesuatu ada kelebihan dan kekurangannya ...
sebagai sport .. aku minat giler ngan taekwondo ...
sbb taekwondo la paling payah nak master ....
dier require balance, speed, right timing, controlled combat distance, preseverance, persistance.. ngan know your body well .... time aku dak .. aku almost gibab ngan taekwondo ni .. sbb aklo tengok dier bagi advantage lebih kepada sesapa kaki panjang ... tetapi hakikatnya ... taekwondo is all about brain ... bijak membaca lawan .. dan no hesitation .... ni ade kaitan ngan decision making ....
time kecik aku nak join karate ... tetapi last2 .. aku join taekwondo .. sbb time tu kat skola .. yg ada tu aje .... dari pengakap aku alih ke taekwondo .. dan setiap petang isnin rabu jumaat atau sabtu ada latihan taekwondo...
tetapi perkara yang sangat menyentuh jiwa time belajar taekwondo ... adalah .... control..
tangan kaki dagu bahu ngan siku .. leh jadi senjata ... seme orang leh execute tendangan .. bagi lawan pensan .. atau mati .. tetapi tidak semua leh buat tendangan .. pantas dan tepat ..tetapi control darisegi impact power.

Sayang ... taekwondo skarang ni bukan cam dulu .. skkang lebih kepada sport ... dan yg pathetic .. naik belt.... dulu .. nak naik dari yellow ke green nak terkial2... skang ni .. tutup mate pun leh dapat black belt.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2009 09:40 PM | Show all posts
Mungkin itu W.T.F, ITF dan GTF pula traditional.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 10:22 AM | Show all posts
me suka muay thai.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 02:09 PM | Show all posts
kalau WTF, lembik2 pun leh naik belt, gitu jugak dengan shotokan karate-do, aku penah belajar dua2.

aku pun suka muay thai, dan jugak lian. best lian nih, mcm kungfu, no wonder la, sebab asal pun dari china. lian ada pelbagai aliran, seperti buah pukul mersing, silat gayang lima, gerak silat lian, silat lian yunan, lian padukan. aku penah tnya budak mersing, diorg tau ke buah pukul mersing, diorg kata tak tau, tak penah dgr, pelik...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by BulldogKing at 14-1-2009 09:40 PM
Mungkin itu W.T.F, ITF dan GTF pula traditional.



WTF???  yang aku taw  WTF tu  what the f#@^ ????  LMFAO.... ghopanya ada term gak kat martial arts ni yang WTF ekkkkk     
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 05:39 PM | Show all posts

Balas #105 amazed\ catat

wah.. ye ler kalu wtf tu...  suka ek ko amazed
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 06:06 PM | Show all posts
Sekarang komersil beladiri memang sangat tebal, tak kira aliran.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2009 01:47 PM | Show all posts
maner2 pon ade kelebihan dan kekurangan...
ia bergantung pada pengamalnyer...
mcm tomoi,mmg bahaya..sapa kena siku repeat,lutut repeat,siku tumpang,siku layang mmg xkan berdaya nak bangun..
tapi tomoi camne pon kalau dah kena kunci silat mmg akan terkunci trus..so kalau tomoi lawan silat pon,bergantung pada pengamalnye..sapa lebih laju,dia akan menang..
psst:aku blajar tomoi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2009 05:17 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 23-1-2009 05:39 PM
wah.. ye ler kalu wtf tu...  suka ek ko amazed



errr   ye lorrr  MOSTI ler suker....   ko suka dak, karam???   ke yg part 'f'  tu jer... ekkk aku  aku tanyer ko innercern ajer nihhh...    tarak maksud aper aper  wokeyyy     
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2009 06:47 PM | Show all posts

Balas #109 amazed\ catat

owh.... xtaw ker? kang aku bagitaw maksud F tu kang kena banned la pulak...

amazed.. meriahkan lagik sub board ni....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2009 07:11 PM | Show all posts
Originally posted by ymhr1 at 25-1-2009 01:47 PM
maner2 pon ade kelebihan dan kekurangan...
ia bergantung pada pengamalnyer...
mcm tomoi,mmg bahaya..sapa kena siku repeat,lutut repeat,siku tumpang,siku layang mmg xkan berdaya nak bangun..
ta ...


Oleh itu sesetengah fighter MMA bergabung Tomoi dan BJJ
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 01:35 AM | Show all posts
penah tengok Fight Quest,. dorang kata silat adelah seni pertempuran paling bahaya didunia,sebab buleh membunuh dengan hanya tangan kosong sahaja, so my vote is silat
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 02:00 PM | Show all posts

Balas #112 gelugugu\ catat

yup..silat mmg bahaya..tapi x kurang jugak tomoi..kalau korang tgk tomoi dorang lawan gelanggang mmg x mcm bahaya..sbb dorang lawan lebih kepada nak kutip mata..tu org panggil tomoi olahraga..kalau tomoi lawan bebetulnyer,orang penumbuk skali kita balas 30-40 dgn siku2 skali...tp pape pon..silat pon ada kelebihan..kunci....orang nak lawan ngan silat ni perlu mencegah kunci silat..nampak jer dorang nak kunci kene cepat2 bertindak..tapi kalau silat tu pon laju dan kemas..mmg susah..so,silat mmg power...silat yg effective untuk mempertahankan diri bagi aku adalah silat  cekak..99% pertahanan je..x payah serang orang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 04:06 PM | Show all posts

Reply #113 ymhr1's post

bila ko sebut sebut tomoi  nih..tingat  ex aweks aku yg duk kat USJ dekat summit saner.... tomoi  betuil!!


ekkk tomoi.. tomboi   samer ler tu kan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 04:07 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 25-1-2009 06:47 PM
owh.... xtaw ker? kang aku bagitaw maksud F tu kang kena banned la pulak...

amazed.. meriahkan lagik sub board ni....



karam... kalu ko sebut  dan tulis kat post maksud 'f' tu....... aku kasik ko  50 kedit.. .amacam??? ADA BERANI... mate??
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 06:08 PM | Show all posts
Aduh, TKD olahraga pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2009 11:20 AM | Show all posts

Balas #114 amazed\ catat

haha..same la kot..tapi gaya mcm tomboi lagi merbahaya je..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 01:45 PM | Show all posts
Originally posted by amazed at 26-1-2009 04:07 PM



karam... kalu ko sebut  dan tulis kat post maksud 'f' tu....... aku kasik ko  50 kedit.. .amacam??? ADA BERANI... mate??



xmau... xberani... ahhaha... jahat ko amazed.. menghasut aku...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 01:46 PM | Show all posts
dulu tgh belajo2 tomoi ni last2 bapak menjerit dari jauh.. ye le.. dia takut bertomoi2 last2 tertomoi tut lak... xke nya...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2009 09:03 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 4-2-2009 01:46 PM
dulu tgh belajo2 tomoi ni last2 bapak menjerit dari jauh.. ye le.. dia takut bertomoi2 last2 tertomoi tut lak... xke nya...


Nasiblah kalau kat tournament masih hidup lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081426s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list