Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
111966
View
1196
Reply

Running - (RUNNING EVENTS SCHEDULE)

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-12-2006 05:40 PM | Show all posts |Read mode

not sure dah ada ke belum -
kerana so far ni la satu satunya sports yang
saya ambil bahagian for a number of years
(since dari university kat canada) --
well  not marathon per se
(baru sekali lari 42.2 km masa penang bridge)
but mostly  half marathon (21km) and 10km or sometimes
5km or 7km as well -

this year saya tak masuk satu race pun -
due to hectic life  work bla bla study bla bla -
cuma buat training saja (lari 3 times a week)
just jaga stamina mostly --
tapi saya dah masuk more than 200 races
dalam dan luar negeri -
and collecting medals  either as participants
or menang dalam larian tersebut --

*even ada satu tu - saya masuk larian Keadilan 5km -
kat taman bukit indah --  best  dapat hamper dengan medal -

running is quite a cheap sports
well comparison dengan baseball
dengan hockey
dengan tennis
or  golf - etc ...

cuz what u need only a pair of
very good racing shoes
and another pair for training -
(VERY IMPORTANT)
and comfy tops and shorts -

*untuk pompuan  sports bra yang sesuai la --

selalunya u kena plan dulu awal tahun apa races
yang u nak join that year
mostly yang big event  --
cuz yang races kecil  kecil  akan kita tahu
bila kita pergi races yang besar2 ni --
mouth to mouth from fellow runners mostly

pemakanan sangat penting pada runners -
especially prior to the race  - at least a week before the
actual race u have to avoid meat, spicy food and junk food -
(totally avoid --  walaupun kalau tak ada race pun those stuff
not very good for ya -- )
but more to fruits and vegetables, bread and fibres
and lots and lots of wadder -

kalau ada forumers yang boleh bincang - what kind of training is needed
to be a good runner ...  wud be great, eh --

*saya by far not a great runner - not yet but hopefully next year
dapat catch up semula  sikit skit --

btw i also participate in climbathon - 4 times ( lari naik gunung kinabalu)
and towerthon 3 times -  lari naik KL tower --
800m  lari  - then  climb 2058 stairs -
(masa lari international tu - 30 from malaysia - was a great race) -
and as well half ironman in desaru
1km swimming, 90km bike, and 21km run - very the mencabar
but one of an excellent race --


jom bincang pasal running --
cuz i am sure ramai forumers yang suka lari kan??  


[ Last edited by  dexa at 4-3-2009 08:39 AM ]
Last edited by karambunai on 25-7-2013 11:53 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2006 06:33 PM | Show all posts
weh...ada gak orang suka lari ni...

wow,nampaknye dexa ni banyak gak pengalaman ye dalam bidang ni-pernah lari dalam dan luar negara...marathon pun layan,triathlon pon layak gak...200 races...Wow,terer,terer

aku baru je berjinak-jinak dalam sukan ni awal tahun ni.Training lari 2 kali sehari: pagi lari kat titiwangsa,malam pulak kat  atas treadmill kat gym.bagi aku lari outdoor ni lagi mencabar dari berlari atas treadmill. ye la,sebabnye bila atas treadmill ni tak rasa sangat penatnye...selain dari tu aku ada gak buat weight training...makan pulak kadang-kadang jaga,kadang-kadang tak...

pengalaman masuk race takde, tapi hampir-hampir nak masuk tu ada la...like last month,aku dah register for the IOI community run,tapi terpaksa plak cancel sebab pegi bercuti ke Bali (travelling comes first, hehehe...)organizer tu siap call aku,tanya apsal tak pegi race (normal ke ni?).punya la aku training gila babi,last-last tak jadi...maybe next time...

tahun 2007 ni harap-harap le dapat masuk race...ni tengah training nak masuk towerthon (bln 2 kot) dan Kuala Lumpur International Marathon (18 mac).awal-awal ni takde la training gila-gila sangat,sebulan nak race baru la buat hardcore training...

member-member aku takde la plak minat sukan berlari ni,so hopefully kat sini dapat le tambah kenalan dan pengalaman dalam bidang ni...dexa kau ada masuk mana-mana local club ke?



some of my resources:
http://www.runnersworld.com

http://www.pacesetters.com.my/

http://www.runnersmalaysia.com.my/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2006 08:12 PM | Show all posts
im running free yeah......
im running free yeah......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2006 09:45 PM | Show all posts

Reply #2 digweed's post

digweed --
ada lari kat klcc tak?
kalau free ha --
training kat situ okay gak
satu round 1.3km

saya training kat situ and pusat sukan kg pandan


suka baca post you
nak re read ni......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2006 10:01 PM | Show all posts

Reply #2 digweed's post

i am a member of pacesetter

and as well clark hatch fitness centre
for a number of years --

saya buat weight kat gym
mula2 dulu lari kat treadmill sebab udara
kat KL teruk

now dah adapt
saya lari kat luar -- petang and pagi
dan tak lari kat threadmill lagi

u join club mana?

oh btw
saya juga join hashers  
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2006 10:13 PM | Show all posts
ooo...kau selalu la lari kat klcc,pagi ke petang?aku tak pernah lari kat sana,tapi nanti la satu hari nanti... 1.3km?kat sana ada marker ke?

macam aku ni memang biasa lari kat titiwangsa je...orang pun tak ramai sangat...selalu lari 3 round je,tapi tak tau la pulak 1 round berapa km.kalau kat treadmill selalu lari: speed-10, incline-2%, duration-30minit...so selalunya kalau lari 30 minit atas treadmill tu dapat le dalam lebih kurang 4.5km...

dexa,awal-awal tahun ni takde ke small-small race?
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2006 10:57 PM | Show all posts
buat masa ni aku takde join mana-mana club..ada pon aku masuk fitness first je,tiap-tiap hari aku lepak kat sana...

pacesetters...selalu ke lari ngan diorang?aku seriously nak join tapi tak kenal sesapa le...

hashers?im not familiar with it..ada website tak?boleh gak aku usha-usha...sorry im still a noobie

seems like you're a serious runner,boleh le tunjuk ajar kat aku ni yek...timekasih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2006 11:29 PM | Show all posts
Originally posted by digweed at 25-12-2006 10:13 PM
ooo...kau selalu la lari kat klcc,pagi ke petang?aku tak pernah lari kat sana,tapi nanti la satu hari nanti... 1.3km?kat sana ada marker ke?
macam aku ni memang biasa lari kat titiwangsa je...orang pun tak ramai sangat...selalu lari 3 round je,tapi tak tau la pulak 1 round berapa km.kalau kat treadmill selalu lari: speed-10, incline-2%, duration-30minit...so selalunya kalau lari 30 minit atas treadmill tu dapat le dalam lebih kurang 4.5km...

dexa,awal-awal tahun ni takde ke small-small race? ...


kat klcc
ada marker every 100 m
saya kadang kadang buat fartlek kat sana
100 m jog  300 m  run --
ada marker senang --
next day tu  lari about 6 laps +200m
actually usually about 8km aje -
tu pun  tak kuat sangat stamina
sebab saya tak race all year 2006
sebelum tu every 2 weeks ada race
(sans ramadhan - 1 month off)

ada kadang kadang  2 races in one weekend -
sabtu sekali
ahad sekali
pernah cam tu --

sabtu saya flew to kedah  friday evening
larian pendang 19km (lari kat atas tebing sawah juga)
balik petang sabtu
esok tu larian kat  KL -- rasanya larian siemens  7km -

kalau kat pusat sukan kg pandan --
buat 200m x 8 fast run -  senang kat sana -
good training  yang tu --

ohhh
not bad tu  speed 10 kira bagus tu!! -- with 2% duration -
ahhh  good training  macam tu --
4.5km kat treadmill - awesome  i think --

awal tahun saya selalu masuk
x country kat  templer park
saya tengah find out if there'll be one this year --
sebab last november  dengar nya ada construction kat situ
so hafta find out first
then  larian yang saya masuk awal tahun  
Larian Hari Wilayah  yang 10km tu
or 7km  can choose --

nanti saya find out more

best tak lari kat titiwangsa?  lari dengan siapa??
kat gym  ada buat weight gak ka??
ada lari kat tasik perdana?  sana kita buat ahad pagi --
long run -- tapi lama dah saya tak join sunday morning run there-
lari kat rumah aje -- ada padang depan rumah saya -
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 12:36 AM | Show all posts
wow...dex,kau ni dah kira hebat ni...2 kali seminggu race,ni bukan amatur lagi ni...hehehe

kat titiwangsa ni course dia flat je,takde bukit...bagi beginner cam aku ni ok la kot...kalau bagi ko tak mencabar le kot,mungkin ko nak add some hill training kan.aku biasa kat gym sorang,kat titiwangsa pon sorang je...takde kawan le nak sparing ngan aku beb,member-member sume tak minat berlari.yang aku tau   paling minat berlari,minah sorang ni,best fren adik aku,petra nabila.tu pun dah takde kat sini,belajar oversea,kalau tak bole la belajar ngan dia...
yup,kat gym ada buat weight but more to tone up my body je...

ko pernah masuk cross country yek...kasut untuk cross country sama ke dengan kasut lari?berapa km?mesti best kan lari tengah-tengah hutan tu (sejuk sikit)...larian wilayah 1 feb la kan?
pasal club pacesetters tu camne,ok ke?ramai ke yang train hari ahad tu?apa lagi aktiviti selain berlari?diorang ada ajar teknikal ke?pasal hash tu can u tell me more about it?ko selalu lari ngan sape?sori yek aku banyak tanya?

nak compare ngan aku ni mana la terer cam ko.aku baru la tahun ni berkecimpung dalam ni,tu pun tak sampai setahun lagi...tu la kalau bole nak mintak tolong ko ajar le aku ni yek...

p/s:kalau ada race bagitau la kat sini yek...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2006 07:05 AM | Show all posts

Reply #9 digweed's post

kat titiwangsa ni course dia flat je,takde bukit...bagi beginner cam aku ni ok la kot...kalau bagi ko tak mencabar le kot,mungkin ko nak add some hill training kan.aku biasa kat gym sorang,kat titiwangsa pon sorang je...takde kawan le nak sparing ngan aku beb,member-member sume tak minat berlari.yang aku tau   paling minat berlari,minah sorang ni,best fren adik aku,petra nabila.tu pun dah takde kat sini,belajar oversea,kalau tak bole la belajar ngan dia...
yup,kat gym ada buat weight but more to tone up my body je...

ko pernah masuk cross country yek...kasut untuk cross country sama ke dengan kasut lari?berapa km?mesti best kan lari tengah-tengah hutan tu (sejuk sikit)...larian wilayah 1 feb la kan?
pasal club pacesetters tu camne,ok ke?ramai ke yang train hari ahad tu?apa lagi aktiviti selain berlari?diorang ada ajar teknikal ke?pasal hash tu can u tell me more about it?ko selalu lari ngan sape?sori yek aku banyak tanya?

nak compare ngan aku ni mana la terer cam ko.aku baru la tahun ni berkecimpung dalam ni,tu pun tak sampai setahun lagi...tu la kalau bole nak mintak tolong ko ajar le aku ni yek...

p/s:kalau ada race bagitau la kat sini yek...


saya rasa course kat titiwangsa tu excellent bukan untuk you saja tapi to
everyone yang nak training and just take care of health by jogging -
saya juga selalu lari sorang aje -- therefore kalau kita boleh sparring wud
be great -- ada juga kawan kalau kita nak pergi race ka - or just jogging/
running sama - boleh tukar tukar fikiran --  i vouch for that -

saya masuk x country kat templer's park 3 kali - 7km
juga awana run di genting 3 kali -- yang ni lebih mencabar dari
templar park tapi memang fun race ni -- 12km - lari kat jalan and as
well masuk dalam hutan  and for 4 km kita lari turun bukit and then
8km kita terpaksa daki naik la pulak -- ramai participation tu -
juga masuk larian kenyir kat tasik kenyir - i drove there with 2 friends -
was a great run - hadiah pun lumayan - i got 5th that time dapat dalam rm800 -  
first place dapat rm2000 -  just so u know ada few runners (mostly saya kenal
mereka sebab jumpa kat tempat nak race) jadikan running sebagai cari makan gak -
yang ni memang serious runner - ada gak kerja tapi boss depa tahu depa race selalu
top 5 - so lenient dapat cuti -- mostly depa ni india -- yang saya kenal baik mostly
yang guy runners - indian some of them - ada 2-3 melayu gak - and few chinese --

btw i am using the cross trainer school adidas untuk yang ni -(hilly run)
grip dia different and suitable for larian bukit -
nanti kita bincang hal shoes pulak cuz thats THE MOST important thing
in running --  a good pair of running shoes -

ramai ahli club setter - kena bayar fee dia -- u gave that link earlier kan
u click there u can find out the fee and stuff- a good group -
every sunday once a month ada long run then we all have breakfast
kat tasik perdana (park kat bukit aman)

saya tak terrer mana -mediocre saje- in fact this year memang saya teruk tak masuk
satu race pun sebab busy with work life stuff to do tapi saya sentiasa
lari just for my health as well to keep in shape -- sebab saya suka makan --
so  bila ada exercises boleh balance tu --

digweed, i am glad u take this up and wanna have running as part of your
activitiy - given you dun have knee problem or any torn ligament and careful
dalam pilih kasut  untuk running - i am sure u will enjoy and have a good run
always --
nanti kita boleh pergi race sama-sama  kalau u interested
i gather u live in KL  then  not only we can get together for a race
but perhaps i can even meet you once or twice a week for training --

kalau u nak masuk penang bridge marathon -- u can participate half marathon
this june - and we can start training early year  and masuk la apa apa race kecil
along the way as part of the training as well --

are you still at school or working?  kerana apa apa yang you buat pun - just make
sure it is not disturbing your school work  or clash dengan kerja you --

i am sure u gonna be a successful runner with your enthusiasm and your preserverance-
nanti saya akan pastekan apa apa newcoming races -- soon

u can pm me if u need my number to contact and we can have a cuppa
and talk about training --

*dun apologize to ask some questions -- thats what we do to learn -
we ask - macam saya la juga -- akan tanya kalau saya tak faham dan tak tahu --

dex -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2006 07:18 AM | Show all posts

Reply #9 digweed's post


lupa nak state:
hashers tu ialah group lari  mostly from expatriates yang reside kat malaysia
saya join hash run kat damansara - sebab depa sokmo lari x country kat sana -
then lepas lari mesti ada makan makan --  saya stay untuk makan aje - then
saya balik  - sebab depa ni MESTI minum beers lepas makan tu  - in fact
ada pertandingan sapa minum banyak  dan orang sorak -- saya tak suka benda2
cam tu - saya suka part yang kitorang lari  -  and fun cuz kita tak tahu mana kita
pergi -- kena pakai petunjuk dengan kain yang leader dah lekatkan kat batang pokok
or bushes kat dalam hutan tu --  lari sama sama -- find the direction--
ini bukan race but more to run together, have fun and stuff-- budak kecik pun ada -
memang best -- (usually dalam 10km  kalau ada budak boleh ada option 5km or 7km)

saya masuk hash kat sarawak 1 kali, juga kat kerteh - masa tu saya bercuti di cherating
then dapat tahu ada hash run saturday nite-- saya drove to meet up the hashers kat
kerteh lari la -- best juga -- mostly mat salleh yang lari ni -- tapi ada few malays or
chinese gak -- ha -- boleh tukar2 pendapat dengan mereka - as well depa ni mostly kerja
dengan  oil and gas kat kerteh tu - schlumberger ka, exxon mobil ka shell ka  --  best  cam tu!! -

untuk hash run - saya ada kawan yang sokmo inform bila run ni -- saya tak join selalu
only bila saya free  saja --


[ Last edited by  dexa at 26-12-2006 07:22 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 08:39 AM | Show all posts
just got back from titiwangsa.not a good run,just did 2 laps,mungkin sebab semalam tido lambat...

waa...lari ngan ko ke?nak,nak...tapi kan,aku takut ganggu ko training je...ye la takut nanti aku tak bole ikut ko nye pace la...semangat gak baca ko nye citer,ni yang berkobar-kobar nak berlari lagi ni...hehehe.best jugak  lari-lari dapat duit ni,tak pernah pulak terlintas di hati.selalu aku fikir kalau dapat habis pun dah kira ok sangat le tu...

apa plak tak terer,kalau dah masuk 200 races,dah pernah menang bagai,dah kira terer la tu.kagum plak aku ...memang plan nak masuk big-big race ni,yang terdekat aku tau towerthon ngan kl marathon(bulan 2 & 3).tu la tengah training dari skang.nak menang tu takde la,tapi janji dapat habiskan je...no high hopes coz i'm just a beginner.masa tu takde la masalah sangat,sebab aku kerja sendiri,so boleh la lari bila-bila pun.

yup aku duduk kat kl,maybe bole le nanti join ko sesama pegi race,ada gak member.takde la aku nervous sangat nanti.ye la first timer beb,mesti nervous nye...im looking forward for it...

hmm...ko ada buat long run tak tiap-tiap minggu?selalu kalau ko buat long run berape km?


ooo...just what i tot about this hash club...."a drinking club with a running problem"-hehehe. thats one way of good balance diet...this is so like freemasonry...hehehe.mesti diorang ni takde beer belly kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 08:46 AM | Show all posts
dex,
u got pm...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2006 09:53 AM | Show all posts

Reply #12 digweed's post

saya ada timetable  untuk training for half marathon
and stuff --
kita discuss nanti --
as well saya juga akan post kat sini
pada kawan2 forumers lain yang berminat

untuk beginner
intermediate

wud be a good thing to discuss
sebab saya pun masih belajar
dan baca banyak tentang running ni -


*got your pm
and u got one  ;)
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2006 12:42 PM | Show all posts
ooo...ko ada program,that would be good...
since ur the senior here,maybe u can share some of ur experience...before and after race preparations maybe,what should and not to wear on a race day,bla,bla...

dex,
ko beli kasut,baju sume kat ne?ingat nak beli kasut (kasut aku ni dah sedih sangat le) this week,bole la usha-usha tempat ko shopping...


err...aku ngan ko je ke yang suka berlari,mana yang lain?yang dulu masa bebudak suka main kejar-kejar polis-pencuri pon bole join gak...the more the merrier...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2006 11:14 PM | Show all posts
Originally posted by digweed at 26-12-2006 12:42 PM
ooo...ko ada program,that would be good...
since ur the senior here,maybe u can share some of ur experience...before and after race preparations maybe,what should and not to wear on a race day,bla ...


saya tak la senior mana
segan saya u tulis cam tu --

gosh lots of experience really
ada funny  ada sad  ada fun....  

nanti bit by bit boleh cerita --

i have 5 pairs of running shoes -
sebab ada yang specially untuk racing saje --
yang tu saya ada satu yang very light saya beli
kat warehouse sale --  tu adidas -
saya suka adidas -
ada 3 pairs adidas  for  training - just running biasa
then ada just for xtraining -- bukit
and one pair for racing
and another 2 pairs nike air  for training --
just running  biasa --


digweed pulak camana?

*hope ada la orang lain juga yang suka running ni  --
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 12:00 AM | Show all posts
:ting: suka gak jejoging atau lari nih. sekali sekala jek masuk race tu pon cuma masuk sesuka jek. last sekali masuk race nuang challange aritu. pewai giler..ahakss.. bab kasut nih aku x reti sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 12:26 AM | Show all posts
sadly, i only have a pair of running shoes...itupun aku rasa dah 3-4 tahun aku pakai...baru le sakng ni terpikir nak tukar...

h@i,
waa...at least ko pernah masuk race...jeles aaa....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 12:39 AM | Show all posts
aku aritu masa lari kat nuang tu pakai kasut getah jek.. alaa kasut mcm pegi kebun tuh, yg murah tu... ahaks... kira ok arr tu digweed ada kasut selagi boleh pakai.. aku dulu masa sekolah lari tak pakai kasut jek, skrg nih kasut aku selagi tapak tak tercabut selagi tuh le aku pakai, koyak pon koyak larr..ahakss.. selalu dok tgk kasut adidas atau nike nih kalo kekedai, emm ntah bila nak rembat satu ntah. kasut power gak yg mampu ku rembat.. heheh. bulan 2 nih ada ledang challange, bulan 3 laks ada taman negara eco challange. ntah bila aku nak start training pon aku tak tahu... emmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2006 06:11 AM | Show all posts

Reply #18 digweed's post

nanti kita boleh discuss pasal kasut
and examples about it -
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091568s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list