JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
225342
View
1012
Reply

~ KAUNTER PERTANYAAN - REQUEST RESEPI SAHAJA ~

[Copy link]

Author: shidaaziz       Show all posts   Read mode

Post time 27-3-2007 05:58 PM | Show all posts
Originally posted by pinKy180 at 26-3-2007 07:14 PM
eh nama dia paiti ka??
apa jelah....
sy mmg dok cari recipe tu....klau ada tempekla


dah kasik kat atas link tuh..
cu belek balik kat atas..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 08:46 AM | Show all posts
apasal tak nampak kacip punya posting.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 04:48 PM | Show all posts
ikan merah sesuai dimasak apa ek?? suami saya suka sangat suruh saya beli ikan merah..last2 goreng kunyit...tak pun masak lemak cili api...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 05:52 PM | Show all posts
Originally posted by lipbalm at 2-4-2007 04:48 PM
ikan merah sesuai dimasak apa ek?? suami saya suka sangat suruh saya beli ikan merah..last2 goreng kunyit...tak pun masak lemak cili api...


buat sup sedap....buat kari pun sedap...klau bhgn kepala lagi kowww...

saya paling koman buat masak merah
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 12:54 AM | Show all posts
Hai semua....
Ade tak resepi nak buat DADIH....
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 06:46 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

bunga001 This user has been deleted
Post time 4-4-2007 01:36 PM | Show all posts
kite nak sgt request RESEPI KEK/MUFFIN yg tak menggunakan butter & susu..... tolonglah kasi pada sape yg sudi.... bole ke kalo nak buka thread baru yg bertajuk " KEK & MUFFIN - TANPA BUTTER or MILK ???
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2007 12:52 PM | Show all posts
saya nak resipi macaroni n cheese yang macam kat Kenny Rogers tu... ada tak? mekasih all..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2007 08:36 AM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 5-4-2007 12:52 PM
saya nak resipi macaroni n cheese yang macam kat Kenny Rogers tu... ada tak? mekasih all..


Boleh cari kat Food & Recipe Archive...under KOMPILASI PASTA...

:dia: PASTA


[ Last edited by  nhuda at 6-4-2007 08:46 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2007 07:46 PM | Show all posts
Hai, saya baru lagi,... best jugak thread ni,,.....

nak tanya kalau tahu camne nak buat sos thai dipping untuk steamboat macam kat Johnny's tu... sedapnyerrr..... nak makan selalu kat sana, mahal la...

sesiapa yang tahu...  thank you
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2007 07:43 AM | Show all posts
Originally posted by yummymummy at 8-4-2007 07:46 PM
Hai, saya baru lagi,... best jugak thread ni,,.....

nak tanya kalau tahu camne nak buat sos thai dipping untuk steamboat macam kat Johnny's tu... sedapnyerrr..... nak makan selalu kat sana, ma ...


:dia: STEAMBOAT

harap link tu dpt membantu.
next time boleh guna button search kat atas tu...tak pun boleh tengok kat FOOD & RECIPE ARCHIVES
kat situ byk koleksi resepi mengikut kategori
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2007 08:57 PM | Show all posts

Birthday kek

Kepada semua forum, yang di luar sana, I nak minta tolong sikit.. harijadi Mrs. I tak lama lagi..I nak buat kek tapi tak tau recipes buat, simple kek...kalau beli rasa sama aje..kalau bolehlah, sangat2, nak handmade..tq..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 12:13 PM | Show all posts
Originally posted by bunga001 at 4-4-2007 01:36 PM
kite nak sgt request RESEPI KEK/MUFFIN yg tak menggunakan butter & susu..... tolonglah kasi pada sape yg sudi.... bole ke kalo nak buka thread baru yg bertajuk " KEK & MUFFIN - TANPA ...

tak perlu bukak thread baru...
bunga just refer thread yg sedia ada..
muffin..kek pun pelbagai resepi ada...
boleh check kat arhieve erkk..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 12:55 PM | Show all posts
Originally posted by eontect at 9-4-2007 08:57 PM
Kepada semua forum, yang di luar sana, I nak minta tolong sikit.. harijadi Mrs. I tak lama lagi..I nak buat kek tapi tak tau recipes buat, simple kek...kalau beli rasa sama aje..kalau bolehlah, s ...


kakliza rasa ada banyak pilihan kek
cuba tenguk
:dia: CAKE DECORATION

:dia: CHOCOLATE CAKE

:dia: Kek COKLAT KUKUS

:dia: Kompilasi KEK

kalau rajin surf..mmg banyak sungguh....
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 01:22 PM | Show all posts
Hati ayam msk lada hitam [ninoZ]

hati ayam - marinate dgn sos tiram, kicap manis kipas udang n kicap cair maggi
bwg beso - potong gegelang
halia muda - hiris nipis
garlic - chopped
spring onion - finely sliced
lada hitam - tumbuk kasar
limau nipis
sedikit minyak bijan
minyak masak

panaskan minyak, tambah minyak bijan sket, saute garlic dgn halia  n spring onion till aromatic, tambah lada hitam..kacau seketika
masukkan hati ayam serta seasoning nyer..kacau rata [ api bior kuat sket]
masukkan bwg beso..kacau lagi hingga hati tu masak..tambah air sket jika perlu
season garam gula secukup rasa..perah limau nipis sket

tak tau nak letak pertanyaan saya ni kat ner..arap saya tak salah tempat ...   tengok resepi kat atas ni ada tulis spring onion,spring onion tu yg maner..arap ninoz(tuan punya resepi )  ke sesapr yg tau boleh tlg jawabkan..... lagi satu kalo ader sesaper resepi lain guna hati ayam boleh tolong kasik tak..jumpa ni satu jer kat archieve.... doktor kata tekanan darah saya rendah tu yg nak start makan hati ayam nih....
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 01:42 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 10-4-2007 01:22 PM
Hati ayam msk lada hitam

hati ayam - marinate dgn sos tiram, kicap manis kipas udang n kicap cair maggi
bwg beso - potong gegelang
halia muda - hiris nipis
garlic - chopped
spring onion  ...


spring onion tu daun bawang. bukannya sejenis bawang
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 03:58 PM | Show all posts

Reply #141 nhuda's post

ooooyeke..hahahaha thanks huda...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2007 02:52 PM | Show all posts
sapa tau resipi kopi/teh yang berlayer-layer tu? kalau cina salu sebut teh C peng. i salu buat, mesti susu tercampur dgn kopi/teh . kalau di sarawak, diorg serve with Gulapong (mcm gula melaka) kat bawah air tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2007 02:31 AM | Show all posts
Originally posted by tieyramisu at 16-3-2007 07:59 PM
Ntah ye ntah tidak eja dia cenggitu...tp pronounce dia Pakapau la. Nasik yg dimakan dengan daging (kisar), sup kosong, sambal belacan and also telur dadar.

Sapa ada resipi dia harap kongsi.


sian awakkkk..
meh nak tolong jawabkan...


i think wut u're looking for is  either Nasi Phad Krapao/Krapow @Thai Basil Fried Rice [phad - goreng ; krapao - daun selasih thai] ataupun set nasi putih dgn Daging Phad Krapao, sup kosong, ulam & sambal belacan n telur dadar..me not so sure lah
so kita kasik 2-2 sekali eh

paling penting u kene ade...Krapow / daun selasih.. ade 2 jenis..satu bunga purple..satu lagi yg daun dia cam berbulu sket...both jenis u bleh gunakan...janji daun selasih [jgn beli italian basil dah ler]

utk Nasi Phad Krapow camni resepinyer...

nasi putih
bawang putih - chopped finely
cili padi - dititik
udang atau ayam/daging kisar
telur
minyak secukupnya
daun selasih
lada putih/hitam secukup rasa
sedikit sos ikan [ ganti dgn kicap pun bleh gak]
gula secukup rasa

panaskan minyak n tumis bwg putih hingga kekuningan. masukkan daging/ayam/udang kacau lagi hingga masak then masukkan telur..kacau biar berderai
then masukkan nasi putih, daun selasih n cili padi..perisakan dgn sos ikan, sedikit lada putih n gula secukup rasa
siap utk dihidangkan


utk Daging/Ayam Phad Krapow lak camni resepinyer...

Daging/Ayam - dicincang halus/kasar..ikut suka
bawang putih - dicincang
daun selasih
cili padi - dicincang atau titik
sos ikan dan gula [kalau dapat gula kelapa/somtam lagi best]
minyak secukupnya
sedikit lada putih

panaskan minyak then tumiskan bawang putih sampai kekuningan, masukkan cili padidan kacau.
Masukkan daging/ayam n kacau sampai masak..kalau agak2 cam berair tu..masak la bior kering sket[tp jgn kering sgt..tk best]
pastu perisakan dgn gula n sos ikan secukup rasa n last sekali baru masukkan daun selasih..kacau sampai agak2 rasa dah sebati [jgn lama sgt nanti bau selasih ilang terus]
sprinkle dgn lada putih sket je..pastu boleh  terus dihidangkan  bersama nasi putih, sup kosong, ulam & sambal belacan [buat sambal style thai pun best] n telur dadar

variasi:
kalau takmo pedas sgt, kita boleh jugak gantikan cili padi dgn cili merah.
tumbuk/cincang cili merah tu dgn garlic tp bior kasar2 sket la..tumis both sekali gus n the rest follow je cara2 di atas.


maaf kita tak kasik sukatan yg tepat..agak2 aje lah yer
Selamat Mencuba!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:39 AM | Show all posts
ada sesiapa tahu buat dadih air kelapa...sbb sy penah terbaca tapi tak ingat kat mana..cari kat tajuk dadih tak der lak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:51 AM | Show all posts
nak tanye ade tak sesape tau recipe kuih ni apong/telinga gajah. kuih ni hanye terdapat di kawasan pantai timur sahaja kot specially di area kelantan. ghoper dia macam pancake/lempeng gitu tapi dalamnye ade filling kastard atau kaya eena tak pasti. for pancake/lempeng tu berkaler kuning danfilling tu berkaler merah/pink2 gitu. uhukssss eena dah CSI merata sowang pon tak tau nama apatah recipenye. eena dapat nama kat atas tu pon thru kak senorita . tolong yeee kalau sesapa ade recipe
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 05:57 PM | Show all posts
Originally posted by qai at 18-4-2007 10:39 AM
ada sesiapa tahu buat dadih air kelapa...sbb sy penah terbaca tapi tak ingat kat mana..cari kat tajuk dadih tak der lak.

tak penah rasa lagik dadih air kelapa..
ingatkan tadik nk resepi agar2 air kelapa dan isi kelapa..
rasanya boleh jenguk di thread dadih..
kalau tak ada resepi tuh..qai boleh laa adjust mana2 resepi mengikut citarasa qai..
link tu ada di atas sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 10:38 PM | Show all posts

serikaya

resepi serikaya sesiapa boleh kongsikan disini tak? kalau dah ada tolong mergekan ya. mekacih....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 10:02 AM | Show all posts
nak tanya kawan2 kuih bebola bijan dlm inti kelapa tu namanya kuih ape eh..kita search tak jumpe la..ade resepi tak..thanks
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 10:35 AM | Show all posts
Originally posted by ashra at 20-4-2007 10:02 AM
nak tanya kawan2 kuih bebola bijan dlm inti kelapa tu namanya kuih ape eh..kita search tak jumpe la..ade resepi tak..thanks


kuih bom ke? Boleh tenguk sini :dia:http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=216321&extra=page%3D1&page=11#
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044941s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list