Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
16300
View
21
Reply

KENDO

[Copy link]

Author: jojoba_beads       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-1-2007 11:39 AM | Show all posts |Read mode
ADA SESAPA TAU MAIN KENDO...

AKO PENAH JOIN DLU WAKTU SKOLA..

TP SKEJAP JER.. CUMA ADA SHINAI (PEDANG CM BULUH TU....). GUNA WAKTU TRAINING..

DULU COACH AKO ADA AJAK JOIN KELAB KENDO KAT KL TP TAK G PUN.. CM RUGI JAP TAK BLAJA BEBETUL...

ANYONE? ADA CITER LEH SHARE..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2007 03:21 PM | Show all posts

Reply #1 jojoba_beads's post

kendo kat kl ade kat area mane ek?
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 10:43 AM | Show all posts

Reply #1 jojoba_beads's post

ko tak dapat merasa katana ker?

huhuh watchaaa ReuK belah buah epal guna pedang kayu
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2007 10:09 PM | Show all posts
Originally posted by jojoba_beads at 9-1-2007 11:39 AM
ADA SESAPA TAU MAIN KENDO...

AKO PENAH JOIN DLU WAKTU SKOLA..

TP SKEJAP JER.. CUMA ADA SHINAI (PEDANG CM BULUH TU....). GUNA WAKTU TRAINING..

DULU COACH AKO ADA AJAK JOIN KELAB KENDO  ...


Tak silap dulu penah dapat pamphlet pasal kelas Kendo kat PJ...nanti saye confirm balik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2007 03:03 PM | Show all posts
dulu blajo kat skola... JICA kot. ako tak sure..dlu memain jer... ako ada pedang yang diperbuat daripada buluh.. ada lagi kat umah.. sapa mau lawan..

reuk.. jom lawan pedang.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 02:47 PM | Show all posts
Disiplin kendo
Oleh NORAINON OTHMAN

KENDO, sejenis seni bela diri Jepun, mungkin tidak sepopular seni bela diri lain seperti taekwondo, karate, silat atau tinju.

Aktiviti belajar menggunakan pedang sebenar ini atau dipanggil katana
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 02:47 PM | Show all posts
Men - a        fencing mask combined with shoulder flaps for protection of the head, face, throat and        shoulders
        
Do - a        breastplate, covering the torso and stomach
        
**** - a        pair of padded gloves for the hands and the wrists
        
Tare -        an apron which is worn around the hips to protect the thighs and the groin
        
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 02:49 PM | Show all posts




Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2010 11:41 AM | Show all posts
dulu blajo kat skola... JICA kot. ako tak sure..dlu memain jer... ako ada pedang yang diperbuat dari ...
jojoba_beads Post at 7-2-2007 15:03



    jojoba dah tau ke kat mana boleh belajar? nak sambung jugak..tapi semua set2 peralatan iols..iols tinggal kat obersi.. jimat ongkos ngangkut barang time balik sini
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2010 11:46 AM | Show all posts


kenangan dolu2..time ni friendly match dengan tokyo university
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2010 11:01 PM | Show all posts
Reply 10# siputsedut


    dah 5 thn thread ni.. ako dh lama tak jenguk haha.
  wow hebat ko. ako tak de la seteror ko. jd blaja2 basic je.
mula2 praktis asas kaki tu cm lawak  je... hehe.. kenangan 1o thn lepas beb..

ko sure blaja kt jopun dulu ni. ajo la ako sket..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2010 08:12 AM | Show all posts
Reply  siputsedut


    dah 5 thn thread ni.. ako dh lama tak jenguk haha.
  wow hebat ko. ako ...
jojoba_beads Post at 27-12-2010 23:01


haha tuh la..5 tahun lepas..iols dekat tpt lain..tak dapek nk menjenguk..

tak hebat la yang oiiii..iols pon basic2 je..dah ambik first 5 tests on basic movements sebelum masuk level 1 tu..taktau ni standard ke tak..sbb negaro den belajar tuh ikut guideline dari persatuan kendo nasional kat sana..tp dah pernah keluar few matches..tapi tak pernah menang eden jadik bahan pukulan je kenangan betul..

bukan jopun..sebelah jopun nu ha..

tapi kendo ni bagus..memang betul2 ajar disiplin..dapat pulak coach yang garang mcm coach dengan mentor iols nangis kene paksa je manjang..purata waktu training dalam satu hari adalah 4 jam non stop.. tp iols stop je pura2 lalu lalang pasthu cepat2 masuk bilik salin baju rehat sat time summer camp..lebih 12 jam sehari

kenangan sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2011 12:46 AM | Show all posts
Yang saya boleh kata itu satu set kendo bogu itu lebih kurang RM1k, tapi shinai dijual dekat Kedai Oriental murah saja. Saya hanya ada bokken saja, tapi saya pernah main shinai di dalam dojo.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2011 12:08 PM | Show all posts
Yang saya boleh kata itu satu set kendo bogu itu lebih kurang RM1k, tapi shinai dijual dekat Kedai O ...
Wong Onn Yong Post at 1-1-2011 00:46



errkkk mahalnya.. saya beli satu set dekat korea..kalau convert to RM..dapat RM400 je..tp shinai saya free..ada senior bg hadiah..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2011 03:14 PM | Show all posts
Hai ... Sudah lama bokken aku masih tersarung dlm sarung dia. Pedang saya pun, sudah disapu minyak (supaya tak berkarat) dan diletakan dlm kotak yg saya beli dulu itu. Hai :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2011 12:59 AM | Show all posts
kendo ni mcm ala2 samurai ke?
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 01:23 AM | Show all posts
kendo ni mcm ala2 samurai ke?
Komrade Post at 17-5-2011 00:59



    Iaido lagi mesra dengan itu, mereka pakai katana tulen.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2011 01:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by HangPC2 at 30-6-2011 14:05

macam mana dengan Haedong Gumdo @ Haidong Kumdo..... ada perbezaan dengan Kendo / Iaijutsu... sebab pihak Korea Selatan Klaim mengatakan Seni Pedang itu berasal dari Mereka...





http://www.youtube.com/watch?v=yvxiTWZW_BY
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 12:30 PM | Show all posts
macam mana dengan Haedong Gumdo @ Haidong Kumdo..... ada perbezaan dengan Kendo / Iaijutsu... sebab  ...
HangPC2 Post at 30-6-2011 13:55


Memang benar bahawa Seni pedang yg ada di China, Korea dan Jepun dulu kalanya berasal dr satu kelompok tetapi persamaan itu hanya berakhir di situ je. Fahaman mengenai "tenaga dalaman" bukannya berasal dr China spt apa yg banyak orang fikirkan. Ianya berasal dr India di mana text lama2 menceritakan manusia mampu menghasilkan, mengawal dan meletuskan tenaga seakan nuklear energy (sama spt apa yg diceritakan oleh pengikut Haedong itu). Konsep Haedong itu boleh dikatakan bersamaan konsep dr China - iaitu Konsep Yin-Yang (yg diambil dr India - Phrana atau pernafasan).

Bercakap tentang pedang pula, ilmu Kendo pula dicipta berdasarkan beratus-ratus tahun peperangan di Jepun. Ianya mungkin hanya serupa dlm bentuk pedang dan pergerakan asas shj tetapi nak kata kedua2nya bersamaan itu susah lah. Saya tak dpt buat apa2 kenyataan yg terperinci tanpa melihat aksi dua orang seni pedang berlawanan (spt apa yg saya biasa tengok dlm seni Kendo). Tetapi apa yg saya boleh nampak adalah, seni pedang Haedong lebih kpd konsep "hentam" dan bukannya "potong".

Seorang ahli Kendo dgn pedang Jepun (katana) akan menumpukan tumpuannya utk memotong musuhnya dgn teliti. Dia tidak akan lompat sana sini (terlalu banyak pergerakan physical) dan tidak akan mengunakan kuasa momentumnya utk memotong. Dia akan mengawal pedang dan mengunakan kuasa tubuh badannya - tangan utk mengawal pedang, kaki utk maju dan menstabilkan keadaan dan pinggang utk menjanakan kuasa. Haedong pula lebih kepada mengunakan kuasa memontum dan saiz badan utk menghentam dgn pedang, sebab itu bundle rumput kering itu menpunyai kesan potongan yg "smooth" di bahagian mula tetapi berkecai di bahagian belakang (di mana pedang itu exit - sama spt kesan peluru pada tubuh mangsa).

Contoh evolusi seni pedang di Jepun boleh dilihat dgn meneliti seni Iaijutsu. Iai-jutsu adalah seni tarik pedang (Sword-drawing technique). Saya tak nampak sebarang indikasi bahawa Haedong boleh disamakan dgn Iai-jutsu. Dlm konsep asas, seorang yg menpratikan seni Iai-jutsu boleh menbunuh pihak lawan walaupun dlm keadaan duduk dan senjatanya masih dlm sarung. Dia akan mampu menbunuh pihak lawan sudah menghunuskan pedang dan berdiri di hadepan dlm sedemikian. Maaf kalau saya cakap, bila berhadepan dgn seseorang yg menpunyai skill sedemikian, seorang praktik Haedong akan mati.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 02:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by HangPC2 at 15-9-2011 14:09

Memang benar bahawa Seni pedang yg ada di China, Korea dan Jepun dulu kalanya berasal dr satu kelompok tetapi persamaan itu hanya berakhir di situ je. Fahaman mengenai "tenaga dalaman" bukannya berasal dr China spt apa yg banyak orang fikirkan. Ianya berasal dr India di mana text lama2 menceritakan manusia mampu menghasilkan, mengawal dan meletuskan tenaga seakan nuklear energy (sama spt apa yg diceritakan oleh pengikut Haedong itu). Konsep Haedong itu boleh dikatakan bersamaan konsep dr China - iaitu Konsep Yin-Yang (yg diambil dr India - Phrana atau pernafasan).

Bercakap tentang pedang pula, ilmu Kendo pula dicipta berdasarkan beratus-ratus tahun peperangan di Jepun. Ianya mungkin hanya serupa dlm bentuk pedang dan pergerakan asas shj tetapi nak kata kedua2nya bersamaan itu susah lah. Saya tak dpt buat apa2 kenyataan yg terperinci tanpa melihat aksi dua orang seni pedang berlawanan (spt apa yg saya biasa tengok dlm seni Kendo). Tetapi apa yg saya boleh nampak adalah, seni pedang Haedong lebih kpd konsep "hentam" dan bukannya "potong".

Seorang ahli Kendo dgn pedang Jepun (katana) akan menumpukan tumpuannya utk memotong musuhnya dgn teliti. Dia tidak akan lompat sana sini (terlalu banyak pergerakan physical) dan tidak akan mengunakan kuasa momentumnya utk memotong. Dia akan mengawal pedang dan mengunakan kuasa tubuh badannya - tangan utk mengawal pedang, kaki utk maju dan menstabilkan keadaan dan pinggang utk menjanakan kuasa. Haedong pula lebih kepada mengunakan kuasa memontum dan saiz badan utk menghentam dgn pedang, sebab itu bundle rumput kering itu menpunyai kesan potongan yg "smooth" di bahagian mula tetapi berkecai di bahagian belakang (di mana pedang itu exit - sama spt kesan peluru pada tubuh mangsa).

Contoh evolusi seni pedang di Jepun boleh dilihat dgn meneliti seni Iaijutsu. Iai-jutsu adalah seni tarik pedang (Sword-drawing technique). Saya tak nampak sebarang indikasi bahawa Haedong boleh disamakan dgn Iai-jutsu. Dlm konsep asas, seorang yg menpratikan seni Iai-jutsu boleh menbunuh pihak lawan walaupun dlm keadaan duduk dan senjatanya masih dlm sarung. Dia akan mampu menbunuh pihak lawan sudah menghunuskan pedang dan berdiri di hadepan dlm sedemikian. Maaf kalau saya cakap, bila berhadepan dgn seseorang yg menpunyai skill sedemikian, seorang praktik Haedong akan mati.
Sephiroth Post at 15-9-2011 12:30


ya memang betul kebanyakan seni mempertahankan diri dan Seni bermain Pedang berasal  Asia Tenggara dan Asia Timur kebanyakan berasal dari India.... dan saling  berkait satu sama lain  dan sentiasa berkembang.....



Konsep Pedang Haedong itu mungkin digunakan dalam Peperangan Mengunakan Unit Kalvari Berkuda Teknik Hentam... dan Teknik Pedang Jepun (Memotong) mungkin untuk  pertempuran jarak dekat....



contoh :




Pedang Korea ( Gum @ Geom @ Kal / 검 )






Yedo ( 예도 / J )

This sword is generally a single edged saber ranging from 3 to 4 feet (1.2 m).


Samgakdo ( 삼각도 / ǵ )

The samgakdo, is also a recently used terminology for swords used for mat cutting. The cross section of the sword is triangular in shape hence the name Samgakdo (which means 3 sided sword).


Ssangsudo ( 쌍수도 / pֵ )

This is a single edged long sword that varied from 5 to 7 feet (2.1 m). Its name means 'Two-handed sword'


Jingum @ Jingeom ( 진검 / )

Haedong jingeom (해동진검 / |) This literally means ' East Asian Practical Sword '. It is a newly used terminology that is used for today's practical Korean swords.




Pedang China ( Dao )








Changdao ( / L)

Anti-cavalry sword used in China during the Ming Dynasty. Sometimes called Miao dao (a similar but more recent weapon), the blade very much resembles a Japanese dachi. This weapon was adopted by General Qi Jiguang, who acquired a Kage-ry (Aizu) manual from Japanese wokou, studied and modified it for his troops and used against enemies on the Mongol border circa 1560.



Miao Dao (絶)

Miao Dao is a Chinese two-handed dao or saber of the Republican era, with a narrow blade of up to 1.2 meters or more and a long hilt. The name means " sprout saber ", presumably referring to a likeness between the weapon and a newly sprouted plant. While the miao dao is a recent weapon, the name has come to be applied to a variety of earlier Chinese long sabers, such as the zhanmadao and changdao. Along with the dadao, miao dao were used by some Chinese troops during the Second Sino-Japanese War.








Pedang Jepun ( Katana / Nihonto / )









Sources : Ji Xiao Xin Shu

Chinese Originally Consisted Of 18 chapters. However a revised 14 chapter version actually more popular in China than the 18 chapter version for the past few centuries. In fact, it is known to exist in 6 different editions, more numerous than the original. The first 14 chapter edition was published in 1584. The remaining editions were published in 1592, 1604, 1644; there are also other Ming-era handwritten copies.


http://en.wikipedia.org/wiki/Ji_Xiao_Xin_Shu



Mu Ye Je Bo


The Muyejebo is a Korean martial art manual written during the reign of King Seonjo in 1598.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mu_Ye_Je_Bo



Dan Seni Mempertahankan Diri Melayu pun ada Seni Bermain Pedang yang dipengaruhi dari  India (Bharat), China dan Jepun



Pedang Melayu (Pedang Jenawi)



Pedang Jenawi Patani















Sources :http://www.konrakmeed.com





Last edited by HangPC2 on 22-1-2013 07:09 PM

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090974s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list