JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
72031
View
97
Reply

(Merged) Laman Web Militari (local & International)

[Copy link]

Author: Laxamana.       Show all posts   Read mode

Post time 1-11-2007 08:34 AM | Show all posts

Reply #25 coxn's post

Untuk sementara waktu, web TD tidak dibenarkan mengadakan forum. Mungkin masa hadapan ia akan kembali.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2007 09:31 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2008 10:30 AM | Show all posts
............

[ Last edited by  yusri191090 at 17-12-2008 11:00 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2008 10:35 AM | Show all posts
aiyak..........

[ Last edited by  yusri191090 at 25-3-2008 10:37 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2008 10:36 AM | Show all posts
sorry mod..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2008 12:59 PM | Show all posts
Korang minat dengan siri anime Robotech? Ingin tahu info statistik & teknikal ttg jenis mecha, pesawat pejuang, kapal angkasa pasukan pertahan Bumi & makhluk asing?

Sila lawati laman web ROBOTECH REFERENCE GUIDE, penuh dgn maklumat teknikal & persenjataan macam majalah Jane's, tp versi Robotech lah!

http://www.robotechreferenceguide.com/
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 02:32 PM | Show all posts

Reply #24 standupper's post

Thanks for the link standupper. I stumbled across the site a while back and lost the url hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2008 05:40 PM | Show all posts

Reply #28 yusri191090's post

songlap dari mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2009 09:58 PM | Show all posts
Gempur Wira tak masuk list ke..tak patuuut

[ Last edited by  tin at 28-2-2009 01:24 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 01:26 AM | Show all posts

Balas #34 areguard\ catat

tak payah iklan laaa...

ada yg geng kat sini yang jadi members kat sana
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 01:28 AM | Show all posts
ni sapa la punya blog nih.

http://gerakgempur.blogspot.com

penat jer buat tapi tuan rumahnya tak dapat dikesan.

a very good effort though...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 02:31 PM | Show all posts
Sapa dah masuk laman ni...menarik juga citeranya..

http://militaryofmalaysia.blogspot.c...atut-tahu.html


29 RAHSIA NEGARA YANG ANDA PATUT TAHU

PERKARA YANG ANDA TAHU DAN MUNGKIN TIDAK TAHU MENGENAI MILITARY OF MALAYSIA
(Fakta yang saya kemukakan ini mungkin di bawahnya ada yang tidak tepat kerana tidak dapat disahkan kebenarannya. Saya berharap ada pembaca yang akan terangsang mindanya dan cuba mencari kebenaran akan cerita-cerita di bawah ini)

1. Malaysia pernah menghantar pasukan tentera semasa Perang Vietnam bagi membantu Amerika Syarikat menjejaki gerila Viet Cong.

2.Kemalangan pesawat MAS (MH653) di Tanjung Kupang bukan berpunca dari kerosakan enjin atau pilot error tetapi ada orang kata perbuatan sabotaj atau rampasan.

3. Komando Malaysia pernah membantu tentera AS bagi menandakan sasaran-sasaran tentera Serb melalui Laser Target Designator untuk dimusnahkan dengan "Smart Bomb" dari pesawat pengebom NATO.

4.Pernah berlaku pemberontakkan "Mutiny on ship" dalam sejarah Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), mereka yang terlibat kemudian dibicarakan di Mahkamah Tentera (Fakta tidak dapat disahkan).

5. Kapal perang TLDM, KD Selangor pernah terlibat dengan pertempuran laut dengan tentera Indonesia di mana seorang anak kapalnya mati semasa peristiwa konfrantasi dahulu.

6. Tahukah anda filem "Black Hawk Down" mengisahkan pemberontakan di Somalia, menyelewengkan fakta sebenar di mana sebenarnya tentera Malaysialah yang menjadi wira , tetapi oleh kerana ia filem Hollywood, maka peranan Malaysia langsung tidak diiktiraf.

7. Beberapa orang pegawai dari lain-lain pangkat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah ditangkap kerana menjual maklumat semboyan kepada pihak Singapura.

8. Juruterbang Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) akan standby di cockpit pesawat mereka 24 jam apabila timbul isu panas terutama yang melibatkan Singapura.

9. TUDM telah menghantar pesawat Hawk ke Labuan semasa untuk kemungkinan peperangan semasa isu perebutan kepulauan Ambalat dengan Indonesia.

10. Seorang rakyat Malaysia pernah menjadi perisik KGB dan telah ditangkap oleh pegawai perisikan negara di antara tahun 70 - 80an dahulu dan beliau mengakui pegawai Cawangan Khas dan risik ATM sebenarnya sangat cekap.

11. Malaysia pernah mahu membeli pesawat Boeing AWACS semasa tahun 80an dahulu tetapi membatalkan hasrat tersebut selepas niatnya di bocorkan oleh media tempatan, wartawan yang mendedahkan isu itu kesemuanya di soal siasat oleh polis Bukit Aman.

12. TLDM sudah pun mempunyai kapal selam tetapi dalam bentuk mini subs, untuk kegunaan pasukan PASKAL.

13. Filiphina pernah "mengacah" sebuah kapal perang TLDM apabila dua jet pejuang F-5 mereka terbang rendah semasa satu isu dahulu.

14. TLDM sering membantu AS melalui pergerakkan kapal-kapal selam Russia di Selat Melaka semasa era Perang Dingin dahulu dan ini menunjukkan, TLDM sudah pun mempunyai sistem pengesan kapal selam yang amat baik pada ketika itu.

15. Singapura sering menguji sistem pertahanan Malaysia terutama radar melalui sistem peperangan elektroniknya dari dahulu sehingga sekarang.

16. Jumlah pelancong Singapura akan bertambah di sesuatu kawasan apabila ATM membuat eksesais tentera di kawasan terbabit.

17. Tentera Singapura akan membawa peluru betul tetapi berselindung di sebalik nama latihan apabila timbul isu panas dengan Malaysia sebagai contoh ketika lawatan seorang pemimpin Israel ke negara itu satu ketika dahulu.

18. CIA pernah memasang pelbagai alat pengintipan canggih di KLCC, aktiviti tersebut berselindung di sebalik pengambaran filem Entrapment lakonan Sean Connery dan Catherine Zeta Jones (Fakta tidak dapat disahkan)

19. Komando Malaysia pernah dihantar dalam satu misi khas ke Manila untuk mengambil dokumen berkaitan dengan Sabah satu ketika dahulu (Fakta tidak dapat disahkan)

20. Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghancurkan ancaman komunis sedangkan kerajaan demokratik Vietnam yang dibantu oleh Amerika Syarikat tewas kepada komunis.

21. Program permodenan ATM yang dikenali PERISTA dibatalkan oleh bekas PM, Mahathir Mohamad apabila terlalu banyak penyelewengan dalam program itu. PERISTA dibangunkan sebagai persediaan untuk menghadapi ancaman komunis yang telah menang di Vietnam.

22. Kapal perang tercanggih TLDM (bergantung kepada zaman) akan dihantar dahulu dan berlabuh di perairan antarabangsa apabila ada lawatan Perdana Menteri Malaysia ke negara itu.

23. Pesawat Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad pernah divert (tidak diketahui sesiapa) ke Pakistan untuk melihat ujian bom nuklear pertama negara itu. Mahathir kini TUN menjadi satu-satunya pemimpin Islam di luar Pakistan yang pernah menyaksikan ujian tersebut (maklumat ini disampaikan sendiri dari seorang anggota perisikan Pakistan kepada penulis satu ketika dahulu).

24. Juruterbang Australia pernah mengelar pilot pesawat pejuang TUDM, "Berani tetapi Gila" dalam satu temuramah dengan media di negara kita. Australia dan TUDM sering mengadakan latihan bersama semasa negara itu mempunyai skuadron pesawat pejuangnya di Butterworth.

25. Helikopter Nuri pernah ditembak jatuh dengan roket semasa darurat dahulu.

26. Peristiwa di Pasar Bakara, Somalia menyaksikan dua buah kereta kebal Pakistan yang sepatutnya melindungi konvoi tentera Malaysia bertindak melarikan diri (Ini disahkan oleh seorang pegawai tentera).

27. Kapal peronda TLDM pernah karam di Laut China Selatan akibat cuaca buruk dan beberapa orang anak kapalnya hilang.

28. Dua pesawat pejuang jenis Sabre dari Butterworth (tahun 1970an) pernah dilancarkan ke udara selepas radar di pengkalan itu mengesan pencerobohan pesawat asing (UFO-hal ini pernah saya baca dalam akhbar di Perpustakaan Negara dan ada dalam sebuah buku mengenai UFO yang saya temui di perpustakaan UiTM Shah Alam).

29. Komando Malaysia pernah mencerobohi kompleks pertahanan udara Singapura di Bukit Batuk (Nak tahu sila baca artikel tulisan wartawan MG Pillai yang saya sertakan dalam blog ini pada Dec, 2008).
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 03:23 PM | Show all posts

Reply #37 areguard's post

setengah dari citer 29 rahsia ni bukan rahsia pun...setengah tu mungkin citer sensasi dan bukannya rahsia
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 03:48 PM | Show all posts

Reply #38 mmc's post

Yg best tu pasal F86 Sabre launched to intercept UFOs...entah2 SR71 yg lalu kut..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:53 PM | Show all posts

Reply #37 areguard's post

aku baru belek2 blog nih, penulisan dia best gak jadi bahan bacaan aku, he3
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 12:24 PM | Show all posts

Reply #37 areguard's post

ada yg tak rahsia pun..tp ikutkan semuanya bukan rahsia pasal dah masuk blog
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2009 11:29 PM | Show all posts
Akhirnya aku jumpa link ke Buku Putih Pertahanan Indonesia 2008 yang diterbitkan DEPHAN IndonesiaFebruari 2009.

http://219.83.122.172/~majalahd/buku/putih/

Sekadar rujukan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2009 09:12 AM | Show all posts

Balas #37 areguard\ catat

aku ada masuk c2 . Kira bagus gak cite mamat ni
yg bab VERA-E tu .

salut gak dia bleh bayangkan situasi n cara kerja VERA-E.

Comment pasal rahsia negara refer kat MP.net kira bleh pakai gak la.
ada yg betul
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2009 09:20 PM | Show all posts

Balas #37 areguard\ catat

macam mana nak masuk blog tu.. alamat tu x penuh.. bole tak pm alamat tu pada saya, kalau tak bole di catat openly dalam forum
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2009 10:10 PM | Show all posts

Reply #44 sol's post

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 09:55 AM | Show all posts

Reply #45 mmc's post

Tenkiu much..wa tak sempat reply sibuk dgn urusan gahmen..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 11:45 AM | Show all posts

Reply #46 areguard's post

heheheh..masing2 dah jadi follower masing2, so apa salah sama2 promote
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 04:36 PM | Show all posts
Ada tak site lain selain forum or news? Mcm artikel ke, atau e-magazine ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 04:47 PM | Show all posts

Reply #48 pcboss's post

defence blogs pun banyak gak...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2009 05:40 PM | Show all posts
Wow! Jumpa benda menarik. Defense Technology International issue sepanjang 2008.
Cari kat http://www.nxtbook.com/. Siap boleh download lg.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043806s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list