Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
75154
View
901
Reply

MASIH BEKERJA TAPI MINAT BISNES ( takut2 )

[Copy link]

Author: sinar_inspirasi       Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2007 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by Mr.Forensics at 21-2-2007 02:48 PM
aku masih keje jugak tapi dah busan.
aku nak meniaga tp aku mmg ada takut sikit
sebab dulu penah trauma dgn MLM,aku pikir setiap perniagaan tu mesti approach orang,pujuk sini,pujuk sana,build n ...

org rumah kau keje?
Reply

Use magic Report

Mr.Forensics This user has been deleted
Post time 21-2-2007 03:07 PM | Show all posts
Originally posted by karipap at 21-2-2007 02:50 PM

org rumah kau keje?

aku takde orang rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 03:23 PM | Show all posts
Originally posted by Mr.Forensics at 21-2-2007 03:07 PM

aku takde orang rumah.

ko cerai ke ape?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 03:43 PM | Show all posts
Liz pun keja lagi walau minat business.

Byk benefit antara sbb saya stay sini.

Jika tak.. bye bye
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 03:49 PM | Show all posts
betul la.. kalau company tak dak benefits... baik blah jer...

cam company aku dulu, ayooo.. dah la tak dak benefit, gaji lak lambat... lama2 aku cabut...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 04:28 PM | Show all posts
saya pun termasuk dlm golongan yg masih berkerja tapi minat nak berniaga...

takut2 sebab.....:-
1. tak pasti income bisness byk mana sebulan...blh ke survive (walaupun dah byk baca dlm forum ni ramai yg blh survive...)...- saya rasa benda ni sebab saya tak terjun lagi bidang ni..bila dah terjun nanti..baru dapat budget income per month berapa kot...

2. tak berani terjun tanpa buat apa2 persediaan....bagi mereka yg start dgn pat time tu ...saya rasa cara tu bagus (bg yg tgh bekerja la)..ye la..waktu kerja dpt mcm2 benefit...medical la..insurans la...So...takut nak ilang semua tu secara mangejut..melainkan "TERPAKSA" (aku rasa...aku ni kena paksa kot baru berani terjun.. )~~walaupun hati dah melonjak2 nak terjun... ...ade sesape yg boleh tolong tolak??


3. masih tercari2 ape bisness nak buat...baca yg tu..rasa mcm nak buat bisness tu...baca yg ni..mcm boleh buat bisness ni...anyway....semangat nak berbisness tu mmg ade..tapi mencari2...

4. .......
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 05:08 PM | Show all posts
Liz dah nak masuk 4 tahun business online. masih belum sedia nak resign

Selain dari faktor umor (rasa nak resign tua siket kot)
dan tunggu CASH utk modal niaga $$$ banyakkkk siket.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 05:52 PM | Show all posts
yup...selain modal persediaan dari duit kecemasan pun penting... cth kena ready duit umah, bulanan kete, makan,dll sekurang2 nye 3-4 bulan....kalau business tak jalan...mahu satu persatu kena tarik huhuhuh

nak business ape pun dah kena tahu...berapa pulangan + camane market dia.... kalau main terjun je.....mahu cepat lingkup... kalau boleh unik + lum ramai org buat....mesti cepat dpt pulangan....

sbb tu kawan lum business ape2 hehehehe byk lum ready... berangan je dulu huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 06:01 PM | Show all posts
Originally posted by Mr.Forensics at 21-2-2007 02:48 PM
aku masih keje jugak tapi dah busan.
aku nak meniaga tp aku mmg ada takut sikit
sebab dulu penah trauma dgn MLM,aku pikir setiap perniagaan tu mesti approach orang,pujuk sini,pujuk sana,build n ...


moga2 berjaya la brader, tgk mcm2 brader dah buat. Aku pun mcm brader la, MLM ni tak dapat teruskan. MLM ni lain sikit, kena ja positif thinker (bagus ni kalo lama2) pasal nak kena cari customer baru. Nak pujuk org satu hal. Endurance kena kuat la. Tgh try gak biz online. Nampak ok. Tp baru berjinak2 dalam berniaga kan. Belajar sikit2 la kumpul pengalaman .Soronok pulak rasa.
Reply

Use magic Report

pear_madu This user has been deleted
Post time 22-2-2007 07:47 AM | Show all posts
saya pun berhajat nak berhenti kerja dan buat biz jugak tapi masih blur kejap....

penah cakap dgn asben kalau dia bleh bagi 2X ganda dr gaji skrg mmg saya resign dan buat biz.

biz yg nak buat dah ada bbrp kategori jugaklah tapi byk nak plan jugak...

at least dpt 10K sebulan hasil dr biz baru sedap nak resign....

lagi satu hati mak nak kena jaga jugak...dia htr belajar tinggi2 tapi last2 dok rumah....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 08:19 AM | Show all posts
Tak pelu ditakutkan kalau u all betul betul bekerja dengan ikhlas. Kaalau ua all hard working bekerja 8 jam untuk orang, why not u all kerja 10 jam satu hari utk diri sendiri for the d begining.

Some people they are taking for granted. bila kerja sendiri, perasan jadi boss, start bangun lambat, tak focus dengan business dan banyak personal activity time bekerja.

Company benefit bukannya banyak kalau u all draw on the paper. Like say u ada ESOS, insurance coverage, highest EPF contribution..etc.once u all start bekerja sendiri, gandakan jadi 3-4 kali your income.kalau dulu bergaji 3k, plan yr business utk dapatkan 9-12  ribu per month.


From 12 ribu per month tu, u all boleh dapat blue chip share, the best uinsurance coverage in the town ( mediacal insurance coverage  sekarang ni pon not expensive), diversify investment kat property, stock, etc..make sure every quarter u all makan angin kat oversea...

Trust me, once u reach certain level, rasanya very peace in mind..hidup ini rasa bebas, bebas  sebebasnya.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 08:31 AM | Show all posts
KOPITIAM
hai..kengkawan..aku ada rancangan macam nak buka cafe kopitiam..
ada sesiapa yag tahu tak berapa agak2nya anggaran kos nak buka kopitiam nie..
aku ada tengok kopitiam kat KEMAMAN TRG baru2 nie..memang ramai ler org kat situ..
timbul plak idea nak buka kopitiam nie..
lokasi aku rasa nak buka di PAKA TRG..apa pendapat korang...
dari segi kos & lokasi tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 08:31 AM | Show all posts
KOPITIAM
hai..kengkawan..aku ada rancangan macam nak buka cafe kopitiam..
ada sesiapa yag tahu tak berapa agak2nya anggaran kos nak buka kopitiam nie..
aku ada tengok kopitiam kat KEMAMAN TRG baru2 nie..memang ramai ler org kat situ..
timbul plak idea nak buka kopitiam nie..
lokasi aku rasa nak buka di PAKA TRG..apa pendapat korang...
dari segi kos & lokasi tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 10:50 AM | Show all posts
bila la buleh berfikir cam kirawang nih....

takut2 tapi mahu....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 01:00 PM | Show all posts
aku sentiasa berusaha ke arah itu hehe..perasan sorang2
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 01:00 PM | Show all posts
a'kum......
Setelah agak lama bertangguh...akhirnya..Yey! dah submit resignation
letter.....tinggai 2 minggu lagi nak keja dengan orang.
Macam semua org....ada hutang......byk commitment....tapi ....MESTI buat juga...... nak tunggu sampai bila?? Itu apa apa yg saya rasa......
Orang tanya ...resign nak buat apa nanti....Jual Nasi Lemak! Betul!...
jual nasi lemak.... sementara tunggu bisnes yg besar sikit... sy akan berusaha buat sedaya upaya apa yang telah dirancang!
Kalau nak buat...buat jer.jgn peduli..apa org cakap.......yg penting kita tahu apa yg kita buat!
Bagi yang masih buat part time biz....teruskan selagi rasa ok..dgn apa yang ada sekarang....certain bisnis boleh di buat secara part time....ada yg tak bolehh........*setiap orang ada sebab tersendiri dgn keputusan yang di buat
Doakan saya berjaya! Sy memang minat dgn KOPITIAM....!
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 01:26 PM | Show all posts
Originally posted by sinar_inspirasi at 17-2-2007 06:29 AM
mungkin ada juga yg takut bisnes ni adalah sebab utama dari sokongan keluarga dan masyarakat setempat... ini juga menjadi satu tekanan utk memulakan bisnes... sebabnya byk hal2 negatif ditimbulka ...



tang kena kat aku nih...sokongan orang terdekat jadi tekanan...kekadang balik meniaga org rumah tanya "ok ker ari", aku jawap ok la dari takde apa2...dia kata balik, "kalau tak ok takyah meniaga, buat penat" ..namun aku go head jugak...orang tak sokong aku buat sendiri, tak bagi modal aku korek sume tabung aku....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 01:49 PM | Show all posts

Reply #57 abuhafizd's post

"kalau tak ok takyah meniaga, buat penat"
patutnya ko jawab gini....
'betul tu.kalo abg kawin sorg lagi pon rasanya x penat gini...'

sure pastu dia akn sapot ko meniaga...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 02:19 PM | Show all posts
amboi!!!!!! bab kawin lebih ni cepat jer jawab... hehehe patut la nama pun millionidea
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 03:26 PM | Show all posts

Reply #56 seana's post

Saya doakan anda berjaya ... :pray:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093528s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list