Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
75029
View
901
Reply

MASIH BEKERJA TAPI MINAT BISNES ( takut2 )

[Copy link]

Author: sinar_inspirasi       Show all posts   Read mode

Post time 22-2-2007 03:39 PM | Show all posts

Reply #58 MillionIdeazKid's post

pasal bini dua nih aku tak penah sebut...tapi kan...
bila org rumah aku dok dengar citer pasal madu nih...siap bukak biji mata2 leluas
kat aku "kalau abang buat gini huh "siap"...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 03:44 PM | Show all posts

Reply #60 halimijuliana's post

thanks........ sama-sama lah kita berdoa......bangsa melayu berjaya dalam hidup!!
Saya sendiri pun masihh ada rasa takutt-takut......tapi..there's no turning back for me now!
Kawan-kawan....JOM... sama-sama berbisness........!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 04:36 PM | Show all posts

Reply #62 seana's post

tahniah seana!!:pompom: :hatdown: :bodek:
saya doakan moga berjaya
mai2 la jemput kami mkn nasik lemak nanti
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 04:53 PM | Show all posts

Reply #62 seana's post

abis la ko seana..makan nasi lemak je la ko pas ni...

hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 05:09 PM | Show all posts
mari kita ramai2 doakan kejayaan masing2... heheehe

Caiyo... caiyo....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 10:10 PM | Show all posts

Reply #54 barney1412's post

kau lawan perasaan takut dengan buat gerak gempur berniaga..insyaaalh Allah selalu menolong orang yang berusaha.

let me share a motivation real story dalam group kami. Forumner Ahmad79 dan sorang lg rakan beliau forumner kat sini jugak  yang berhenti  kerja as an executive di GLC . ahmad79  already married and sebagai lelaki banyak liabiliti must be sttle every month. rakan beliau masih bujang dan both of them have no experience dalam sales industry

For the first month mereka  tak buat sales, pasal ada fake propaganda dr newspaper. bulan kedua masih tak de sales, hanya mampu close less than 20k per month..Rakan ahmad79 putus asa, masuk kerja balikk..

btw, bulan ketiga he (ahmad79) got momentum and close more than 70k permonth,,and sekarang dia simply boleh  close more than 100k permonth dan cahaya  success dah nampak didepan mata...aku boleh nampak dalam masa setahun dr sekarang, dia boleh dapat income 5 angka sebulan.....

Soorang lagi forumner Tauke, fresh graduate UPM, berasal dari Tawau, sabah. Resign dr GLC kerana ingin mengubah nasib, baru join setahun, tahun lepas aje dah close 2 million. bulan feb 2007 dah close 500 ribu..500K x komisyen 3.47% dah hampir 17k sebulan tu..rahsia kejaan ialah bekerja kuat, siang hari buat sales dan malam malam prepare paper work dan planning for next day..

moral of the story, dalam bidang apa jua sekali pon, kalau kita bersungguh sungguh mengnakan akal dan fikizal, insyyalah kejayaan menjadi hak milik kita semua..tak perlu sceptical ..tepuk dada tanya mahu atau tidak sahaja..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2007 10:12 PM | Show all posts

Reply #60 halimijuliana's post

saya pon..mendoakan semua berjaya.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:10 AM | Show all posts

Reply #56 seana's post

tahniah... aku kagum ngan keberanian ko...
nanti bgtau location kat mane yer, leh aku dtg beli...
aku mmg peminat nasi lemak... hehhehee..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:42 AM | Show all posts

Reply #66 kirawang's post

wah... kagum dgn motivation ko nih...

aku takut gak sebab org2 sekeliling aku asyik failed jer... kawan aku sorang tu, laki, renti ikut bini posting cikgu... hajat nak buat bisness.. tapi lingkup then sekarang dah stahun tak keje.. dok jual buku2 sekolah kecil-kecilan.. income pun tak tetap...

pakcik aku lak... renti keje buat bisness.. bisness ok menjadik.. tapi orang dengki lak, jenis sesama melayu tak leh tgk orang senang skt.. kawan sendiri bomohkan dia sampai kurus kering.. takuttt laaa...

tapi aku akan usaha gak utk berjaya......
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 09:52 AM | Show all posts
Originally posted by MillionIdeazKid at 22-2-2007 04:53 PM
abis la ko seana..makan nasi lemak je la ko pas ni...

hehe...



sekurang2 nya ko ada gak nasi lemak utk di makan....

masa aku buka niaga diaper i-chi-ban dulu..... boleh ke makan diaper???? hehehee... sekarang aku dah 'ambil' sorang graduate utk teruskan usaha aku jual diapers... walaupun blm cukup besar tapi berdaya maju.... sekurang2nya boleh bantu orang lain cari rezeki...


jgn risau... rajin usaha... rezeki Allah swt ni di mana-mana.....

selamat maju jaya
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 10:44 AM | Show all posts

Reply #70 I-chi-ban's post

I suka betul baca u all punya idea2....i pun mcm tu gak....memang dalam kepala ni takde pikir lain, pikir nak bisness je.....
tapi takut nak berenti, i keje dgn GLC and gaji pun ok tapi lately banyak sgt politik which i don't like.....

I memang bertekad nak bukak bisness kedai makan ala2 kampung.....cuma tak tau nak start dari mana.......soal modal dalam 100k tu takde masalah....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 12:08 PM | Show all posts
satu perkara yg duk musykil dan sering tuna pertikaikan dalam hati sendiri

bab2 membomohkan/santau/rosakkan bisnes orang lain.. bab2 pelaris la, tangkal la

ramai yg percaya benda ni kan? tuna pun percaya sbb ia pun hasil kejadian Tuhan gak

tapi tuna lebih percaya pada kuasa Yang Maha Esa

kepantangan tuna, masa memula buka bisnes.... ramai la peniaga dok bgtau, suh pakai tangkal la, jumpa bomoh mintak pelaris la.... siap sound tuna, dia cakap tanpa pelaris, bisnes tuna tak ke mana... hakikatnya, orang yg dok guna pelaris tu, bisnes dia yang tak ke mana... sedangkan bisnes tuna saban tahun ada peningkatan dan ada kemajuan.... Alhamdulillah...

tuna tak nak la kufur nikmat....  cuma yg tuna nak amalkan sekarang, jgn jadikan pelaris ker tangkal ker sbg punca rezeki kita bertambah ... kalau boleh tuna nak semua org pun gitu.... even dalam family tuna kuat amalkan benda2 nih... tu yg tuna menyampah tu.... tak suker... sbb takut jatuh syirik.. dah ler iman senipis kulit bawang...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 04:31 PM | Show all posts

Reply #72 tuna_sandwic's post

bab santau ni aku tgk bisnes yg bersifat tradisi org melayu...mcm buka gerai makan,jual jagung tepi jalan, berniaga kat pekan2 kecil/kampung dan seumpamanya. kenapa x de lak nak santau bos2 kat co2 yg buat menyusahkan rakyat ..tiap2 tahun declare rugi juta2?

korg x pelik ke? atau bomoh tu x cukup power? atau bos2 tu hire bomoh tahap super punya? atau bomoh2 tu hnya taraf srp...so dia pnya sasaran pun kpd bisnes taraf srp gak?

aku pun heran mcm ko juga. at last aku pk ini mnkin penyebabnya....

org yg kena santau tu disantau sbb dia mmg percayakan santau...bukan percayakan tuhan...atau dia mmg takut dgn santau...atau santau sntiasa sentiasa bermain dlm minda dia. aku x rasa ceo2 big company ada masa nak pikir siapa nk  santau dia....apa yg dorg pkir ialah berapa lama lagi dorg boleh bertahan utk jawatan itu dan bilakah dorg akn kena fired.

mnkin siapa yg disini yg claim dirinya disantau atas sbb bisnes dpt kongsi cerita disini..then sama2 kita analisis citer dia....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2007 05:33 PM | Show all posts
Originally posted by su_hanim at 23-2-2007 04:31 PM
bab santau ni aku tgk bisnes yg bersifat tradisi org melayu...mcm buka gerai makan,jual jagung tepi jalan, berniaga kat pekan2 kecil/kampung dan seumpamanya. kenapa x de lak nak santau bos2 kat c ...



MUngkin bab santau ni kena thread lain atau ade tempat yg sesuai kat dlm forum ni kot..........takut nanti ter "off topic" je...

Sorry ...cuma bg pendapat...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2007 12:19 AM | Show all posts

Reply #69 barney1412's post

Tip untuk kau..Jangan dekatkan diri dengan mereka yang gagal. Banyakkkan bergaul dengan mereka yang bermotivasi tinggi dan berfikiran positive....

That's why very imporant for us to  hanging around dengan mereka yang berjaya..Trust me, sedikit sebanyak aura motivation orang akan dapat tempias kat diri kita..

kalau asyik bergaul dengan orang lemah, nanti kita akan lemah jua..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2007 11:10 AM | Show all posts
sesape yg memerlukan panduan untuk start buat business online,bleh lah pm sy,mane tau bleh bantu insyallah
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 11:10 AM | Show all posts
Thanks .. kawan-kawan!
Kalau nak makan nasi lemak pandan.....mai penang lahh.............
Saya belanja!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 11:12 AM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 24-2-2007 12:19 AM
Tip untuk kau..Jangan dekatkan diri dengan mereka yang gagal. Banyakkkan bergaul dengan mereka yang bermotivasi tinggi dan berfikiran positive....

That's why very imporant for us to  hanging a ...


Tq.. tq

aku mula nak bersemangat nih...
Reply

Use magic Report

naz This user has been deleted
Post time 26-2-2007 03:04 PM | Show all posts

Berminat

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 03:09 PM | Show all posts
Originally posted by seana at 26-2-2007 11:10 AM
Thanks .. kawan-kawan!
Kalau nak makan nasi lemak pandan.....mai penang lahh.............
Saya belanja!!!



penang, belah mana???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077394s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list