Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
31635
View
315
Reply

New York

[Copy link]

Author: zenita       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-2-2007 02:03 PM | Show all posts |Read mode
salam,

ade sesape kat sini yang penah pi new york tak... aku kene pi sane ade course for 2 weeks...masalahnya company antar aku pi sorang... n im a muslim lady...

so, kalau sesape ade contact muslim family kat sane, maybe bole share, just in case sesat ke/susah cari makanan halal ke ape..

n any ideas on tempat2 yg menarik untuk i visit kat sane?

thanks in advance
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2007 05:51 PM | Show all posts
NY yg paling best ialah di Manhattan . Di sana banyak Mall dan antara tarikan utama ialah Macy's yg terbesar di US , kalau anda kaki shopping kat sinilah tempatnya. Nak berjalan tak susah kat sini, kalau malas nak ambil teksi, ambil saja subway, murah saja tambangnya.

Tarikan utama ialah Empire State Building ... pengalaman paling indah kalau naik diwaktu malam, dapat melihat hampir keseluruhan bandar NY dari puncak bangunannya.

Disini juga tarikan terbesar ialah  Rockefeller Center, yg tersohor dgn Christmas tree, ice skating, , Radio City Music Hall dan banyak shopping komplek kat situ. kalau hendak kat sini pun lagi meriah waktu malam.

Org kata kalau ke NY tak sah kalau yak melawat Statue of Liberty ... naik feri ke sana, kalau kena musin cuti, beratur panjang ler baru boleh naik feri . Kat sana dulu boleh naik sampai kepuncak tapi sejak peristiwa 9/11 dah tak boleh naik dah sampai kekemuncaknya.

Kalau ke Statue of Liberty pasti kena singgah di Ellis Island Immigration Museum. Biasanya semasa perjalanan balik dari Statue of Liberty org singgah ke sana. Memang happeningg ler musium tuh macam2 bangsa yg mula2 immigrate ke US dia tunjuk...

Di tengah2 midtown Manhattan terdapat Bryant Park .. memang cantik ...

Nak cari restoran halal tak susah kat NY..yg paling best pada mok nik ialah Borobudur Cafe, restoran indonesia... masakannya memang bestttt ... kalau nak cuba masakan china yg halal kat NY ada 2 restoran halal china yg memang best Greenhouse Cafe dan Halal Restaurant. Semua masakana china yg halal dapat di sini , malahan kat Halal Restaurant tuh, pelayan cina dia pakai tudung tauuu ....

Juga jgn lupa ke South Street Seaport .. dari sana akan dapat lihat 2 jambatan besar di NY serta kehidupan laut di sana ... bau ikan jauh lagi dapat di cium , tapi seronok kalauu hendak cari makanan laut yg segar ...

2 minggu kat sana, dpt ler round seleuruh NY tuh, dan baisanya rugi kalau sampai NY tak ke Niagara Fall ... jgn lepaskan peluang ini...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2007 06:10 PM | Show all posts
Originally posted by zenita at 25-2-2007 02:03 PM
salam,

ade sesape kat sini yang penah pi new york tak... aku kene pi sane ade course for 2 weeks...masalahnya company antar aku pi sorang... n im a muslim lady...

so, kalau sesape ade conta ...


bestnyeee dpt gi nu yorkkkk!!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2007 09:18 PM | Show all posts
thanks mok_nik. tak sabar nak pegi sbnrnye... tapi the thought of going there alone cam buat takut gakla skit...

small gal in a big city lagi best kalau ade activity partner...

statue of liberty & niagara falls tu jauh tak from the NY city centre? how far eh..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2007 10:40 PM | Show all posts
gi sorg ye?
me tak le kenal muslim/malaysian family kat sane..
tapi ramai student study kat stevens institute of technology..
university ni kat new jersey, tapi dekat sgt ngan new york.. across hudson river je..
kalo nak contact number malaysian students kat steven, me buleh bagi..
ny banyak kedai halal rasenye.. buleh check kat zabihah.com
the easiest way to get around ny is by subway..
tempat2 yg best kat ny city ,moknik dah bitau...  times square, statue of liberty,central park, empire state, donal trump tower,chinatown.. statue of liberty tu leh naik sampai level 2 je (kaki lady liberty).. rasenye , dah lame tourist tak leh naik sampai kat torch liberty tu ,berpuluh2 tahun before 9/11.. security kat statue of liberty ni leceh sket.. nak naik feri kene screening.. nak masuk dlm monument tu pun kene screening lagi.. so, better check schedule & wat resevation.. nnt tiket abis..

niagara falls jauh sket dr ny city.. if i'm not mistaken, 2-3 hrs driving from nyc..  mungkin ade bus service dr nyc ke niagara fall..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 03:03 AM | Show all posts
chinatown NY antara terbesar di US ... kat tengah2 Chinatown tuh ada 2 reastoran china dari malaysia .. mok nik dah luap nama dia.. menurut kawan mok nik pemiliknya china dari pahang dan penang. tapi mok nik tak masuk sebab jumpa restoran china yg halal buat apa nak makan kat sana kan biar pun reatoran tuh nama malaysia sekali pun :bgrin:

mok nik selalu turun NY menetap di Herald Towers di tengah2 Manhattan.Dekat dgn semua attractions. Seronok kat situ kita buleh masak  ...

statue of liberty tak jauh  from the NY city centre .. tapi kalau niagara fall jauh..mok nik tak pernah drive kar niagara fall. Dari NY city kami naik flight ke Niagara Fall, sampai sana sewa kereta utk ronda ... flight ke sana lebih kurang 45 minit .. ambil Delta ... murah aje .

Kalau ke niagara fall, masuk dua dua side baru best ...jgn hanya belah US, masuk juga belah canada ...lagi cantik jelas dan nyata Horse Shoe nya ...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 11:07 AM | Show all posts
bestnyer dapat pegi new york
one of the places yg itono mmg nak pegi
lucky you
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 11:16 AM | Show all posts

Reply #1 zenita's post

lupa nak kasi tahu zenita, try contact konsul msia di nyc .. cari remy rahman, kawan mok nik. dia nie jenis suka bawa org msia meronda ny.baik dan peramah orgnya
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 12:03 PM | Show all posts
mok_nik,
Rasanya nama restaurant yang kat china town tu either Sri Melaka or Penang. Dulu adalah pergi, kami makan rojak mamak dan abc. So datanglah bil, so kami ni bayarlah exactly the amont. Pas tu bising waiter dia - cakap cina, marah-marah. Pas tu datanglah taukeh restaurant tu, cakap kat kami yang kat sini kena add in tips araound 5-15 %. Kami manalah tau,so bayarlah. Buat malu aje! lepas tu dah tak pergilah  restaurant chinese. Kami hanya pergi ke restaurant bangla/pakistan di Queens and Jackson Heights.
New York memang seronok but di Manhattan tu especially China town kena hati-hati sikit. ramai imigrants disana.Rockefeller square pun ok.Statue of liberty memang dah takleh naik sampai torch dia. dulu naik kena beratur sikit punya panjang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 12:27 PM | Show all posts
Uda
kawan mok nik pun kata rojak kat sana best ...iya ker uda. Mok nik tiap kali ke sana, hanya lalu aje .. kalau terasa nak makan rojak makan aje kat  Borobudur Cafe, memang jawa style.
Pasal tips tuh rasanya kat US semuanya kena kasi xtra 10-15%, kat setengah state ia dah masuk dalam bil, kat setengah tempat tidak ... jadi pandai2 lah kita addkan jumlah tu ..

Teringat satu kes kat Miami dulu, kecoh dalam semau tv dan akhbar, pasal mat siam yg tak nak kasi tips ... budaya kita org asia mana kasi tips kan??

mok nik rasa uda, seluruh US ni ramai imigrants, dalam ramai imgirants ni,  mok nik palinggg cuak dgn puak2 hispanic ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2007 01:22 PM | Show all posts
thanks semua... wah sounds like a very interesting place to go.
chuckiey, mok nik.... bole jugak nanti kite bole amik contact details.. thanks

memang pegi sorang...kalau nak jalan best kalau ade member kan...

uda, thanks cite psl tips tu.. i ade dgr jugak... now really gotta remind myself abt that

itono, NYC pun in my list jugak... tapi ntah bile la nak sampai kalau company tak antar flight je pun dah mahal kan?

so, guys... ade do's & dont's tips for travelling in US tak, particularly NYC?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 01:28 PM | Show all posts
Originally posted by zenita at 26-2-2007 01:22 PM
   
so, guys... ade do's & dont's tips for travelling in US tak, particularly NYC?


mok nik rasa dah ada tips for travelling kat us ni...cuba rujuk thread kat belakang ni.. "thread kenangan di US"
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 01:32 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 02:32 PM | Show all posts
Mok_nik,
Yelah kena berhati-hati dengan hispanic dan pak hitam. Tapi ada juga yang baik tapi kat new york ni, kalau nak cari orang bawa kereta gila-gila, pergilah ke Manhattan dan Bronx. Seram!
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 04:46 PM | Show all posts
NYC satulah badaraya yg I nak kunjungi semula. Masa kat sana teringat2 nama2 tempat bila tengok movie. sebab kita dah banyak di explotasikan dengan cerita2 US, banyaklah nama tempat2 yg familiar. Masa kat Kat NYC tak rasa takut, subway pun I dah cuba, ok je. Best dpt jalan2 kat Manhanttan... jalan semua ada no. senang je nak cari. Ada Statu of Liberty (I lalu je, naik ferry free dari Battery Park ke Staten Island), ada Centre Park (leh tengok zoo cerita Madagascar), ada Muziem apa tu, dlm cerita a nite at muzuem. Then kalau nak shopping tu jgn lupa gi jenguk2 kat Century 21, betul2 depan tapak Empire State Building.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2007 10:42 AM | Show all posts
Oh ye lagi satu,kalau tenguk cerita-cerita dalam TV tu selalu nampak ada asap keluar atas jalan. kat NY ni boleh tenguk asap-asap tu keluar (steam) dari bawah jalan/mainhole. Satu lagi, shopping mall yang kononnya terbesar(describe as grandfather) kat sana ada di New jersey. Lupa pula namanya, dulu ada gi sekali. Fashion outlet ada di Long Island.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 05:33 AM | Show all posts
selain centrel park, pegi statue liberty, mana lagi wajib pegi yek..
restoren halal masakan melayu ada tak kat sana.

oh ya, kami buat road trip dari florida balik ke quebec city..
agaknya sapa pernag buat road trip dr florida ke new york atau new york ke canada, boleh bagi tips ke cadangan
mana patut lalu, patut buat.

[ Last edited by  faraway at 7-3-2007 04:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 08:24 AM | Show all posts
Originally posted by faraway at 8-3-2007 05:33 AM
selain centrel park, pegi statue liberty, mana lagi wajib pegi yek..
restoren halal masakan melayu ada tak kat sana.

oh ya, kami buat road trip dari florida balik ke quebec city..
agaknya s ...


gi times square. chinatown, empire state building, trump tower.. niagara fall jauh ske dr nyc, tapi mmg wajib gi..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 09:59 AM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 7-3-2007 07:24 PM


gi times square. chinatown, empire state building, trump tower.. niagara fall jauh ske dr nyc, tapi mmg wajib gi..

ok thanks, dan kat florida, me pegi disney world lagi, tak puas pegi tahun lepas.
niagara fall, kami memang balik kanada lepas tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 11:06 AM | Show all posts
check zabiha.com kalau nak makan halal.
nak makanan m'sia halal kena gi SF la..itu pon mkn thai hehe

nyc masa malam kena hati2, especially if your lodging is far from busy streets.
Ikut cakap mok nik kalau nak jumpa orang melayu kat sana....
kalau sempat tgkla broadway

semoga selamat pergi & pulang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087834s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list