Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
31634
View
315
Reply

New York

[Copy link]

Author: zenita       Show all posts   Read mode

Post time 17-6-2010 11:02 PM | Show all posts
Post Last Edit by faraway1 at 17-6-2010 10:08
putri,

oh u nak gi bulan 9 ni. Masa ni baru nak start fall, so cuaca tek panas sangat. tapi kalau ...
uda Post at 17-6-2010 08:45


exact, belah canada lagi cantik..
dan alang alang dua minggu tu..
kalau drive lagi 8 jam dr new york..
sampai quebec city...
the most beautiful historic european city kat north american.....
lepas tu keluar canada lalu kat maine.. petite petive village
belah sana.. cantik cantik gila tau.. buat road trip memang berbaloi..
nama pun best cam belfast, dublin, bar harbor, bath, boothbay harbour,
lepas tu pi shopping town kat freeport..

kami kat NY tu, parking keta aje, tak berani nak drive.. sebab humang aii..
cam malaysia tahap kesesaktan dia, hon sana sini, bingit...
lagipun transport sana senang, metro, kami ambil bas 2 tingkat tu...
anyway, i love ny,sebab banyak benda boleh dibuat...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2010 05:26 PM | Show all posts
my-alja,
Bila u nak pi NY? Tapi mmg pening gak kan ...tambah2 ngan budak2...harapnya sumer ok la...
plannya nak pi Boston, Washington...ingat nak pi white house tu...then may be drive pi
niagara fall belah canada tu...sambil2 tu nak shopping gak

uda,
putri tgk kat internet, katanya b4 20/9 weather still lawa, betul ker? plannya nak pi 2 hari
after raya pose...thanks uda coz bg info pasal factory outlet tu...tu mmg salah satu agenda putri ngn hb kat sana byk manholes ek? Mcm citer2 kat tv tu ker? Best gak tu...hihihi..
mmg nak drive kat sana sbb senang nak bawak baby...tapi risau gak uda ckp pasal depa bawak ganas2 tu...

faraway,
quebac city tu mmg dlm list...8 jam drive? Mak aiii, tu kira lebih kurang travel kb ke kl...
hmmm, ok gak kot...apa lagi yg best ek kat sini? Dulu faraway study sini ker?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2010 05:32 PM | Show all posts
ops lupa lak nak tanya...mcm mana org depa ek? ok ker ngn kita yg pakai tudung ni? Mcm scary lak kat NY ni...lg satu kat airport lak senang tak? Sbb last year putri pi LA, puyala lama hb putri kene bersoal jwb ngn imegresen tu...putri ngn anak dah lepas, dia jer yg sangkut...masa tu mmg takut gila, mana lah tau kot2 kena jail ker laki ku...hahaha...
so kat NY ni, jfk airport tu, ok tak? Ada tak sesaper nak suggest hotel yg best..murah dan lawa makanan halal senang tak? Lg satu ada tak tmpt tuk budak2? Mak bapak nak shopping, at least 1 day kene bagi budak2 main2 lak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2010 06:19 PM | Show all posts
Reply 63# putri


    syok nyer 2 minggu kat sana... baru2 ni dapat 2 malam jer kat NY.. sempat pegi Times Square and Macy's jer.. huhu.. nak buat camne, pegi pun pasal keje.

Abt. LA airport.. memang kena jugak.. siap kena tahan tepi coz metal detector tu berbunyi..  habis kena raba satu badan. Then tak tau yg kalau cardigan pun kena bukak.. tak pasal jer kepala bertudung tapi pakai sleveless.. huhu.. bukan saya sorang.. ramai yg kena tahan utk detail checking, budak pun kena check detail sebab detector tu bunyi..

Balik ikut New York, JFK..  kat sini takde apa2..  tak nampak pun ada org yg kena tahan tepi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2010 06:59 PM | Show all posts
faraway,
quebac city tu mmg dlm list...8 jam drive? Mak aiii, tu kira lebih kurang travel kb ke kl...
hmmm, ok gak kot...apa lagi yg best ek kat sini? Dulu faraway study sini ker?
putri Post at 18-6-2010 04:26


8 jam tu biasa tuk me.. i love road trip...
ni pun tunggu laki tak keja tuk off ke gaspesie, 8 jam dr sini..
goggle nama gaspesie tu, mau u nak ke situ jugak...
cantik tempat dia...

me duduk kat quebec city, masuk 5 tahun dah..
best place dan u akan rasa cam kat france lah
sebab sini kami speak french bukan english
cam tempat lain kat kanada.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 12:07 AM | Show all posts
fara & putri,

Yes Quebec memang lama - byk bangunan lama yang france influence. Infact bandar dia terbahagi kpd dua - ada english dan france. Tenguk signboard dia : yg english - tulis dlm english and yg france- tulis dlm france.

I dulu pergi masa summer (ogos), pergi berlenggang aje but bila sampai quebec- punyalah sejuk so terpaksalah beli sweatshirt disana.

Pastu boleh tenguk di castle(?) - Apa dia panggil ye?yg bila change duty dia orang akan bawa maskot dia orang iaitu kambing putih. Ada macam ritual gitu. Pastu boleh ambil gambar dgn guard dia yg muka serius mcm di london.

I dulu stay di connecticut and selalu pusing canada iaitu dari toronto ke montreal ke Quebec and balik semula. Boleh singgah ke Bar habor - tenguk 'whale watching'. Along negeri-negeri 'new england' ni memang banyak seafood and kalau summer lobster dia murah-murah.

Putri,
Factory outlets di CT ada di Tangers (westbrook), clinton crossings(clinton), woodbury di NY, secaucus (NJersey) dan byk lagi.

Makanan pula : kalau di NY city byk yg halal iaitu kedai-kedai arab dan pakistan. Tempat byk kedai muslims ialah di area Queens (tpt I selalu beli daging). Di sini boleh makan nasi beriani.

Kalau di Washington DC juga ada beberapa restaurant halal - nasi beriani dan naan. Kalau drive dari washington DC ke NY mengambil masa dlm 4-5 hrs. Kalau drive, u akan lalu new jersey turnpike yang mana kena campak duit (exact change)dlm bakul utk bayar tol. Pastu rest area dia di tengah-tengah h/way. Kalau nak masuk ke laju-laju and kalau nak keluar pun kena laju-laju
Kalau hotel di NY city - agak pricey juga. Kalau nak murah stay di sub sikit spt di bridegport or new jersey. Kalau budget motel spt. howard johson, motel 88, holiday inn express, best western. Selalunya apa yg I selalu buat : bila singgah di rest area - ada tourist info- di snini selalu ada mcm booklet/flyers and dlm tu ada coupun discounts utk motel-motel along the h/way. so boleh gunakan coupun tu untuk discounts.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 03:00 AM | Show all posts
fara & putri,
ara & putri,

Yes Quebec memang lama - byk bangunan lama yang france influence. Infact bandar dia terbahagi kpd dua - ada english dan france. Tenguk signboard dia : yg english - tulis dlm english and yg france- tulis dlm france.

I dulu pergi masa summer (ogos), pergi berlenggang aje but bila sampai quebec- punyalah sejuk so terpaksalah beli sweatshirt disana.

Pastu boleh tenguk di castle(?) - Apa dia panggil ye?yg bila change duty dia orang akan bawa maskot dia orang iaitu kambing putih. Ada macam ritual gitu. Pastu boleh ambil gambar dgn guard dia yg muka serius mcm di london.
uda Post at 18-6-2010 11:07


quebec city memang sejuk, in fact orang kata antara montreal dan quebec city, walau still
same provence, tapi quebec lagi sejuk.. even summer sejuk, cam tahun lepas, kami
ada cold summer, masa kami ke europe tahun lepas, itulah paling panas me rasa sepanjang tahun...

tempat tu dipanggil citadelle of quebec,
kalau tenguk dari atas, macam bentuk bintang...
moscot kambing tu dipanggil le bouc Batisse..
ni masa tukar guards......

quebec cantikkan..
me dah pegi banyak negara,
tapi bila balik, tak da tempat lagi
cantik selain quebec
(tidak, quebec tourism tak bayar me tuk kata ni)
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 05:55 PM | Show all posts
quebec city memang sejuk, in fact orang kata antara montreal dan quebec city, walau still
same  ...
faraway1 Post at 19-6-2010 03:00


Betul tu. Memang cantik
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 07:45 PM | Show all posts
Reply 66# uda


    uda...thanks a lot...byk info yg membantu...putri mmg tgh dok survey hotel skrang ni...flight dah booked...
pi 15/9...after rayer pose...alang2 tiket flight offer,ambik jer la terus...harapnya panjang umur, sampai la
putri ke NY....act takut gak sebenarnya sbb punyi nama NY tu mcm scary skit....hahaha...

far,
putri dah tgk gipasie(betul ker spelling ni)....mmg lawa gila...kalau la blh sampai sini...tapi mcm jauh la pulak..
apa pon, quebec city mmg dlm list...dah dpt green lite tuk pi sana...so alang2 pi NY ni, kitorang pi la quebec tu skali..
mcm tak sabar la pulak...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 09:26 PM | Show all posts
my-alja,
Bila u nak pi NY? Tapi mmg pening gak kan ...tambah2 ngan budak2...harapnya sumer ok la... ...
putri Post at 18-6-2010 17:26


plan nya mei next year....hubby nak melawat unibersiti dia
ntah laa....cam kureng excitement plak....excited lagik nak masuk umah baru
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 07:29 AM | Show all posts
Fara, uda..
boleh suggest tak mana2 tmpt parking kete yg murah kat manhattan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 10:19 AM | Show all posts
Kalau pergi pagi-pagi, boleh parking di tepi jalan and masukkan duit dlm meter. Kalau nak parking di garage, pun kena gi pagi-pagi sebab ada 'early bird 'special
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 02:28 PM | Show all posts
bestnye dpt pi NY tu....insyaALLAH...kalo ade rezeki aku pn nk g sane... =)
semoga seronok kt sane ye....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 06:00 AM | Show all posts
Fara, uda..
boleh suggest tak mana2 tmpt parking kete yg murah kat manhattan?
putri Post at 9-8-2010 18:29


oh kami dulu tinggalkan kereta kat hotel aje..
naik public transport.... NY nya kesesakan melampau..
buat stress memandu aje.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 12:05 PM | Show all posts
oh kami dulu tinggalkan kereta kat hotel aje..
naik public transport.... NY nya kesesakan melam ...
faraway1 Post at 12-8-2010 06:00



    Betul tu, memang stress giler. Rasa I dalam banyak-banyak state yg I dah pergi, di NY ni lah org gila-gila bwk kereta - Mana nak tenguk kereta, pastu dgn org jalan kaki lagi ,then dgn manholes dia lagi. Memang tension. tapi I bwk kereta juga sbb memang shopping brg-brg basah disana. Tu lah, kena pergi early morning and weekends saje.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 05:46 PM | Show all posts
Thanks uda, fara...
tu la tgh dok pikir mcm mana cara ni...may be kereta tu park kat hotel kot mcm fara ckp..
then naik subway ker...tapi kalau naik public tran ni, senang tak kalau nak pi cari mknan halal nanti? ye lah sbb ngan baby kan...takut jauh jer kedai makan tu..

bdk2,
insyaallah harapnya selamat sampai...u nanti pon mana tau ada rezeki nanti, insyaallah sampai la tu...

Bila tgk2 balik mcm byk jer tmpt nak pi ...mcm tak cukup lak 2 weeks tu...tp nak wat mcm mana, lagi lama...lagi byk la ongkosnya...kereta dah book...usd500 tuk 2 weeks...hotel  tak book lagi..blh suggestkan tak mana2 hotel yg dekat...yg tak mahai? putri insyaallah pi boston and washington skali...then drive ke niagara fall tapi yg belah sini jer la...belah canada tak sempa lak nak pi....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 07:54 PM | Show all posts
Post Last Edit by faraway1 at 12-8-2010 11:16
Thanks uda, fara...
tu la tgh dok pikir mcm mana cara ni...may be kereta tu park kat hotel kot mcm  ...
putri Post at 12-8-2010 04:46

makanan halal ni senang nak dapat,
masa kat sana, me makan kat
gerai gerai tepi jalan tu aje...
sepanjang dekat sana, memang ini me makan..
best satu hal, turkey nya makanan, lepas tu senang nak jumpa..
kat times square, depan bangunan radio..
so dont worry pasal makanan ni...

dekat boston, kami tinggal dekat dekat
Bed & Breakfast tak jauh dr university harvard..
5 malam kami bayar $545.
tuan rumah pun peramah alam..
jenis kalau dia tengah makan,
mesti dia panggil makan walau masa tu bukan breakfast,
jalan kaki ke harvard metro, dekat aje..
so senang nak ke boston..
kami selalu bawak basikal sekali masa travel,
so naik basikal ke boston pun senang
dan mudah, sbb lalu sebelah laut aje.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 11:59 PM | Show all posts
Reply 77# faraway1

was in Boston last June.. sayang sekali bukan bercuti.. sempat try seafood at legal sea foods restaurant.. superb.. jalan2 kat Harvard and MIT..then pegi Quincy Market...
itu jer..  they said Harbour Cruise best.. tapi xsempat nak pegi pun..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2010 09:20 PM | Show all posts
salam semua...putri insyaallah bertolak ke NY rabu ni 15/9...flight kul 5pm dr sini...time malaysia kul 12mlm....plan nak lepak NY 4 days, then drive ke niagara falls, then boston..then balik ke NY ...then pi washington...then balik semula NY....hopefully semua ok...doakan putri selamat pi selamat kembali, insyaallah...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2010 12:04 PM | Show all posts
Reply 79# putri


    mudah2 an selamat..total brapa jm sblum smpi NY..naik airlines ape eh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096091s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list