Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
93467
View
414
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-3-2007 12:48 PM | Show all posts |Read mode
Hi sesiapa nak share macam mana nak bela ikan guppy yg efektif. Asik2 ikan mati jek...camana ye
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 02:14 PM | Show all posts
dari apa yg sy tau, ikan guppy nie agak sensitip dgn klorin dlm air pipe. so make sure campurkan air tu dgn garam khas atau anti klorin drop...insyallah akan bertahan lama sket....wallahualam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2007 02:25 PM | Show all posts
oh..saya nanti cuba..baru jek saya bubuh garam tu..bukan garam khas..garam biasa jek..

masalahnye yg betina selalu gol walaupun baru seminggu....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 02:26 PM | Show all posts

Reply #2 rzman_07's post

bela ikan guppy ni nak kena guna motor pusing air tu ke? plan nak
bela ikan jugak ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 02:32 PM | Show all posts
letak garam kat kedai akuarium tuh jer..... aku bela kat opis dulu dlm balang kecik jer siap beranak pinak lagik...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 02:39 PM | Show all posts
dulu ade gak bela kat opis.. siap letak anti klorin yg amik kat lab lagik. hehehe.. tapi tak tahan jugak.. makin lama makin kurang ikan lam bekas.. last2 tinggal bekas jer. hehehe.. sampai skang malas nak bela lagik dah.. anti klorin pun tak abih lagik nih
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 02:57 PM | Show all posts
Sensitip sangat..lagi sensitip dari gold fish..
Tapi dengar boleh buat duit ...tul ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2007 03:10 PM | Show all posts
wkq..
maunye tak buat duit..sekor minimum 50 sen..ade yg jual sekor rm2..kalau biak banyak tu..anak ikan la katakan..beribu2..sebenarnye bapakku ade bela..suka2 ..lepas tu dia beranak pinak..so saya ambikla barang 20 30 ekor..skrg ade akuarium yg  2 kaki punye...ikan2 tu dah start besar.banyak jantan..so saya berangan nak ternak sendiri..belila yg betina....tapi tulah yg betine kurreng tahan..usaha masih tak berjaya


ralit dok tgk anak2 ikan ni...sbb mcm2 warna dia
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 03:20 PM | Show all posts
saya dulu bela ikan guppy ni dalam pasu tembikar.pasu yg agak leper org letak pokok bunga kiambang tu.bela ikan tu sepasang aje mulanya.tapi cepat membiak.mmg serasi sangat duduk dlm pasu tu.just pakai air paip biasa je.simpan 1 mlm mendapkan air tu.esoknya baru letak dlm pasu ikan tu.sebab sejuk kot.n depa suka makan akar pokok kiambang tu, tu yg membiak banyak tu.lepas tu dah banyak sangat tak larat nak bela.balik kampung lepas dlm kolah besar.Alhamdulillah semakin banyak beranak pinak.cantikk sangattt

lepas tu kakak ipar geram ambil bawak balik kl.letak dalam akuarium.habih mati.saya rasa ikan ni memang sesuai duduk dalam pasu tembikar or tempat sejuk2 mcm dlm kolah tu lah.tu pendapat saya lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 03:54 PM | Show all posts
Ape makanan die yg paling OK?
Kalau dah banyak..nak jual kat sape?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2007 05:37 PM | Show all posts
saya kan beli makanan ikan yg 1.20 pun pastu saya kisar..pasal ikan ni kecik 2 kan..mulut tak muat nak makan yg besar

ieza saya punye masih hidup..dah 2 minggu saya bawak balik ke kl...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2007 05:44 PM | Show all posts
wkq
tak tau la nak jual sama sape...cuba tanya kedai jual ikan guppy kalau2 diorg nak beli..tolak 30sen sekor pun dah untung tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 10:32 PM | Show all posts
ikan guppy ni yg warna itam or orange??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2007 08:30 AM | Show all posts
guppy warna warni kan..
ikan jantan lagi cantik drpd betina...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2007 09:15 AM | Show all posts

Teknik budidaya ikan Guppy

dipetik dari http://www.suaramerdeka.com/cybernews/lelaki/hobi/hobi-lelaki01.html


.GUppy-jantan


Guppy awalnya hidup di rawa air payau. Ikan ini berkembang biak dengan cara beranak sehingga pemijahannya tergolong mudah. Induk jantan mempunyai warna yang cerah, tubuh yang ramping, sirip punggung yang lebih panjang, mempunyai gondopodium (berupa tonjolan memanjang di belakang sirip perut) yang merupakan modifikasi sirip anal berupa sirip panjang. Untuk indukan betina mempunyai tubuh gemuk, warna yang kurang cerah, sirip punggung kecil, sirip perut berupa sirip yang halus.

Selain warna, bentuk dasar ekor ikan guppy juga bervariasi. Guppy dibagi berdasarkan bentuk ekornya yaitu wide tail (ekor lebar), sword tail (ekor panjang), dan short tail (ekor pendek). Tiap varietas mempunyai 4 macam bentuk ekor. Varietas terbaru yaitu Ribbon/Swallow. Ini merupakan varietas baru dari berbagai persilangan menyebabkan mutasi gen merupakan hasil dari kawin silang dari berbagai jenis ikan ini.

Guppy berkembang biak dengan cara beranak. Anak guppy yang baru lahir sudah langsung dapat berenang dengan baik. Hal ini terjadi karena proses pembuahan guppy secara internal yaitu perkawinan terjadi pada saat organ gondopodium yang terletak pada sirip anal dimasukkan ke dalam organ telur betina.

Guppy jantan yang akan mengejar betina siap kawin. Setiap kali perkawinan dapat dijadikan 3 kali kelahiran. Waktu kelahiran berkisar 3 minggu dan seekor betina dapat menghasilkan 60 ekor burayak
Dengan memahami proses pembuahan sampai dengan kelahiran ikan guppy maka perlu dipakai suatu metode agar perkawinan guppy dengan mudah dapat diatur dan dikendalikan sesuai dengan keinginan kita. Kelemahan dari pembudidayaan guppy adalah ketidaktelitian terutama yang menggunakan sistem kawin masal. Teknik yang digunakan dalam menghasilkan strain guppy yang unggul dalam dengan menghasilkan F4 atau biasa juga disebut dengan sistem line.

Untuk mencari guppy yang bagus biasanya dapat dicari dengan betina yang mempunyai bentuk ekor yang bagus. Sedangkan untuk jantan biasanya dicari warna yang paling cerah juga dominan. Untuk guppy Ribbon, betina Ribbon sangat dominan, sedangkan untuk jantan tetap jantan normal, sehingga untuk mendapatkan guppy Ribbon jantan yang bagus masih diperlukan jantan normal. Sehingga untuk guppy ini bisa dijual per trio.

Cara Mengatasi Penyakit

PENYAKIT yang umum menimpa guppy adalah jamur. Perlu dipahami jamur tumbuh dengan cara yang berbeda dari bakteri. Jamur tumbuh dengan spora dan selalu tumbuh dengan kondisi tertentu. Mereka berkembang mempunyai siklus tertentu berupa spora kemudian berubah menjadi organisme yang disebut miselium.

Jamur ini dapat berkembang biak sangat cepat, berbentuk seperti benang/ulir dan membentuk jaringan-jaringan seperti lapisan yang tipis. Sedangkan bakteri yang biasa menyerang guppy adalah mycobacterium piscium, juga beberapa penyebab lainnya.

Perlu diperhatikan untuk melakukan pengobatan secara efektif harus melakukan diagnosa yang akurat, sehingga dapat mengatasi penyakit yang timbul. Penyakit yang umum menyerang ikan guppy adalah :

a. Saprolegnia.

Ciri-ciri ikan yang terserang adalah bercak-bercak putih pada kulit ikan. Perawatannya teteskan alkohol metapen dalam tempat sebanyak 2 tetes dalam satu galon air/4 1,12) liter air. Langkah selanjutnya berikan garam dan biarkan beberapa saat.

Berikan hydrogen peroksida untuk membunuh bakteri yang melekat pada jaring ikan selama 15 sampai 30 detik. Atau bisa juga digunakan malachite green atau methyline blue atau acriflavin sebagai disinfektan. Cara perawatan ikan yang terkena infeksi bakteri sebaiknya diberi tambahan ruang sebelum mengobati.

b. Penyakit Bengkak atau Bloat

Ikan tampak gelisah, badan tampak lebih besar karena kembung. Ini disebabkan karena peradangan usus ikan. Isolasi ikan yang terkena, lalu masukkan ke dalam satu galon air yang telah dibubuhi 2 sendok penuh garam Inggris. Biarkan selama 4 atau 6 jam, kemudian tambahkan air selama 12 jam. Setelah sembuh dapat dikembalikan ke tempat asal.

c. Jamur Mulut

Ciri ikan yang terkena jamur mulut mudah dilihat dari warna putih yang terletak di depan mulutnya. Jamur putih tersebut merupakan koloni sangat besar yang menempel pada mulut ikan, sehingga menutup mulut ikan sampai tidak bisa bernapas dan makan dapat menyebabkan ikan mati. Pengobatan menggunakan aureomycin 25 mg untuk 1 galon air tambahkan 1 tetes obat merah dan metopen 2 tetes.

d. Penyakit Insang

Ciri ikan yang terkena peradangan insang biasanya disebabkan oleh organisme virus. Ciri pada penyakit ini insang membuka, malas makan dan selalu di atas permukaan air. Penyakit ini disebabkan oleh beberapa bakteri dan jamur dan paling sulit untuk diatasi.

Ciri ikan ini jika mati insangnya tampak memerah dan membusuk lebih cepat dari badannya. Beberapa cara yang sudah berhasil dilakukan adalah dengan memberikan metapen mercurochrome direndam beberapa saat secara bersamaan kemudian lakukan perawatan dengan menggunakan air garam dan memberikan tempat yang lebih besar dan luas.

e. Penyakit Kembung

Ciri-ciri ikan yang terkena peradangan perut antara lain ikan tampak sulit berenang ke dasar. Cara mengatasinya berikan 1 sendok teh garam Inggris tiap 1/2 liter air, dan rendam ikan selama 3 sampai 4 jam, kemudian pindahkan ikan ke dalam tempat yang ketinggian airnya 3 kali tinggi badan ikan. Masih ada beberapa penyakit yang sudah umum diketahui, misalnya kutu atau jarum. (Sri Mulyadi, Ir Wantoro)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2007 09:28 AM | Show all posts
Originally posted by mYa at 12-3-2007 05:37 PM
saya kan beli makanan ikan yg 1.20 pun pastu saya kisar..pasal ikan ni kecik 2 kan..mulut tak muat nak makan yg besar

ieza saya punye masih hidup..dah 2 minggu saya bawak balik ke kl...


bagusla mcm tu .haritu bila akak ipar asyik call cakap ikan dia mati.mcm kesian je.yg dia ambil dr kampung mmg habih mati.dia replace dgn yg beli.pun mati.tinggal sekor je sekarang.ke dia tak serasi bela ikan?huhu.ade ke mcm tu eh?uhuh.cian ikan.huhuuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2007 10:25 AM | Show all posts
isk best la info ikan guppy tu..versi indon ke ni..jamur tu ape? kutu ke..ehehhe..cantik2 lak gambar tu...skrg anak2 ikan saya dah besar2 sket..bila nak bagi makan tu dia semua naik atas...ade spesis gak guppy ni ye...

ade sekor saya punye warne dia biru gelap...ekor belakang dia cam terbelah 2..bahagian atas dia tu cam kembang2 bila berenang..garang bukan main..yg betina asik kena kejar..agaknye sebab tu mati kot...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2007 06:10 PM | Show all posts
hehehe ganas gak ikan guppy jantan awak tu ye mya...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2007 10:52 PM | Show all posts
Assalamualaikum semuer,

TEman udah 7-8 tahun bela ikan guppy.

Alhamdullilah......semakin beranak pinak dier lam kolam ayor terjun.
Dah banyak di beri kpd jiran jiran.......

And now ada kat ghumah baru....................beranak pinak lagi.

Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2007 08:28 AM | Show all posts

Reply #17 mYa's post

JAMUR = cendawan, kulat?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091895s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list