JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
85681
View
412
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

cik_suemie This user has been deleted
Post time 16-3-2007 08:47 AM | Show all posts
azam....leh x paste kan gmbo ikan guppy nih.. cam senang jerk nak bela 2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2007 09:26 AM | Show all posts
yeke azam
ok balik saya cuba.mmg betulla slalu kena ligan..tapi kalau yg betina cantik la..ade satu tu tak tahu guppy jenis ape..badan dia warna transparent tu..ekor jek ade sket calit kuning..tak berapa comel la..tapi dia slamat dr kena ligan..maybe pasal dia tak cantik ..huuhuuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 09:48 PM | Show all posts
ada gak bela memula mak kasi 10 ekor selang sehari sekor2 jiun..heran gak..anti klorin dah letak ikut sukatan gan mkanan..beli kali ke dua sama gak..last2 anak dah pnat asik kna tanam bangkai ikan tu ia ckp.. sian ikan ni asik mati lemas jer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 09:50 PM | Show all posts
ha yg ini guppy jantan. cantik kan? dlm dunia haiwan, yg cantik tu mesti jantan. tak macam dunia kita, yg cun tu aweks!
perhatikan sirip anal dia yg bawah perut tu, tu la pggl gonopodium, alat kelamin dia lah. kalau dia kejar betina sambil mengereng macam corner baring tu, cuba lihat alat ni, mesti tecuit keluar..he he he....



yg bawah ni betina. wekkk .....tak menarik langsung. kalau dia bunting, kita akan nampak bayang2 anak dalam kandungan dia...hehe jgn intai...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 10:00 PM | Show all posts
kalau tanpa penguadaran, mcm nak bela dlm pot water lily, atau lotus, pastikan stock tak padat. kalau nak bela dlm akuarium, pastikan ada pengudaraan sebaik2nya.
yg jantan, anal fin dia meruncing. yg betina mcm bentuk kipas atau 3 segi.

rujuk gambar di bawah ni



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 11:11 PM | Show all posts
ensem nyer ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2007 11:17 PM | Show all posts
aku ingatkan ikan pelaga...heheheheh
Reply

Use magic Report

cik_suemie This user has been deleted
Post time 17-3-2007 08:51 AM | Show all posts
heheh comey gak ikan nih...mmm.. boleh p intai2 ni.. kot2 bekenan leh bela... heheheh jgn asyik nnti kena tanam dah.. wat nyer ikan 2 lemas lagik dlm air, ye x suria??? hehehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2007 10:11 AM | Show all posts
:geram: ni yg buat rasa nak bela ikan lagi nih  Dulu penah bela tp xde masa nak jaga so hantar kat kampung... Skang nih akuarium tgh kosong je nih
Kombinasi ni sesuai tak?
- Discus (sepasang)
- Angelfish (4 ekor)
- Neon Tetras (10 ekor)

Kalu aku campurkan tiga jenis ikan tu.. gaduh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2007 12:15 PM | Show all posts

Reply #34 neotoxin's post

tak sesuai ler neo. discus tu besar sdgkan 2 spesis lain tu kecik jer. angelfish ngan neon , ok. discus ni tenang, tak mau di ganggu. try biak kan discus nak? nanti aku ajar cara-caranya.
neon ni berkumpulan. kena bela ramai2. dia main berhampiran dasar. anggel pulak tengah2. kau tambah guppy, dia ni main kat berhampiran permukaan akuarium. cantik mcm tu......
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2007 01:10 PM | Show all posts

Reply #35 azam2066's post

biakkan discus? best tuu... kira mahal gak spesis nih (walaupun cuma 30++ je). camno nak wat?

Tp one thing.. aku mmg tak minat guppy la sbb derang main kat permukaan je... aku suka ikan dasar ngan ikan tengah2
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2007 01:28 PM | Show all posts

Reply #36 neotoxin's post

kau pi tinjau kat kedai ikan tu, tengok yg dah couple tu, beli. tak lama kau bela dia akan bertelur dgn sendirinya. kena buat lah tempat bertelur dia. nanti aku paste kan gambar. kalau bela jgn pakai filter tau. nanti anak2 dia kena sedut. cukup pakai 'air stone' jer. kontrol makanan supaya air tak kotor.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2007 02:16 PM | Show all posts

Reply #37 azam2066's post

erkkk... kena guna air-stone brp lama? cepat kotor tak air tu nannti? aku ni dahle jenis malas tukar air selalu  (sayang oooo... nnt biological filtration hilang)
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2007 02:31 PM | Show all posts
Neon Tetras - lawaaaaaa


Discus - comeiiiiiiiiii


Angelfish - pendiam tp garang


Lagi satu nak tanya... kalu nak bela live plant, wajib ada tank CO2 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 09:52 AM | Show all posts
Originally posted by mYa at 12-3-2007 02:25 PM
oh..saya nanti cuba..baru jek saya bubuh garam tu..bukan garam khas..garam biasa jek..

masalahnye yg betina selalu gol walaupun baru seminggu....


eh jgn nanti jadi ikan masin plak heheh..guna garam yg dijual kat kedai ikan..one ore thing makan depa pun jenis serbuk tu mmg mahal sket...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2007 11:00 AM | Show all posts
rzman
saya guna garam kasar..so far masih idup la...yg betina dah saya alih masuk akuarium kecik..pasal dah boncit...

azam...kau ni pakar ye...

smlm pergi tgk akuarium ikan kat sbelah waterworld shah alam..ade gupy ni panggilnye golden head..besar la dr yg biasa..sekor dia jual rm4???
baikla aku beli ikan pelaling rm4..kenyang makan..

ade lagi satu tu gupy gak..dipanggil double sword tail gupy..ekor dia cam bercabang 2...yg jantan lawa a..yg betina cam biasa..tak cantik pun..

nak tanya berapa kali sehari nak bagi makan? kotor betul akuarium pasal makanan dia jatuh2 kat bawah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 12:53 PM | Show all posts

Reply #38 neotoxin's post

pakai air stone sehingga anak2nya dah besar. agak2 boleh mengelak dr sedutan pam filter tu ler...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 12:59 PM | Show all posts

Reply #39 neotoxin's post

kena ada. kalau tak live plant tak subur. ada dua faktor penyubur:-
1. cahaya
2. CO2

kalau nak tnm tumbuhan akuatik, ikan pun tak leh bela banyak2. kena seimbangkan. ada jugak ikan yg suka makan plant. apa kata kau buat sendiri aje CO2 filter tu. guna botol minuman terpakai, yis dan sedikit kretiviti..heheh baaru enjoy.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 01:05 PM | Show all posts

Reply #41 mYa's post

golden head? guppy atau gold fish tu? aku ni bukan pakar, peminat aje. makan ni , sekali seharipun tak per. ikan tak mati kalau kurang makan tapi mati kalau lebih makanan. jgn lebih dua kali ler senang cerita...pagi n malam....ni yg biasa aku buat ler. tengok la perut ikan tu, alahai kecilnya....bagilah makan ikut kapasiti perut dia tu baru la air tak kotor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2007 01:40 PM | Show all posts
gupy...yg penting bapak aku ade sekor camtu..pun boncit tapi kena kebas ngan sape tah...hantu betul..kurg2 tunggu la kawan tu beranak dulu..nak kebas 2 la lepas tu...

yg hitam kat perut tu anak dia ek...baru aku tau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2007 01:42 PM | Show all posts
gupy...yg penting bapak aku ade sekor camtu..pun boncit tapi kena kebas ngan sape tah...hantu betul..kurg2 tunggu la kawan tu beranak dulu..nak kebas 2 la lepas tu...

yg hitam kat perut tu anak dia ek...baru aku tau..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 02:11 PM | Show all posts
iikan guppy lelaki mkn tak ank ikan guppy?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 03:11 PM | Show all posts

Reply #47 rinafarha1709's post

kalau dia lapar dia makan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2007 03:15 PM | Show all posts
azam
hang mmg pakar..dah ku alihkan yg betina tu ke akuarium lain
hidup2..berjaya!
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 03:54 PM | Show all posts
susah sungguh nk tgkp ikan jantan ni..ada petua tak mcmna nk tangkap?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048707s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list