JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
86870
View
412
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-3-2007 11:00 AM | Show all posts
rzman
saya guna garam kasar..so far masih idup la...yg betina dah saya alih masuk akuarium kecik..pasal dah boncit...

azam...kau ni pakar ye...

smlm pergi tgk akuarium ikan kat sbelah waterworld shah alam..ade gupy ni panggilnye golden head..besar la dr yg biasa..sekor dia jual rm4???
baikla aku beli ikan pelaling rm4..kenyang makan..

ade lagi satu tu gupy gak..dipanggil double sword tail gupy..ekor dia cam bercabang 2...yg jantan lawa a..yg betina cam biasa..tak cantik pun..

nak tanya berapa kali sehari nak bagi makan? kotor betul akuarium pasal makanan dia jatuh2 kat bawah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 12:53 PM | Show all posts

Reply #38 neotoxin's post

pakai air stone sehingga anak2nya dah besar. agak2 boleh mengelak dr sedutan pam filter tu ler...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 12:59 PM | Show all posts

Reply #39 neotoxin's post

kena ada. kalau tak live plant tak subur. ada dua faktor penyubur:-
1. cahaya
2. CO2

kalau nak tnm tumbuhan akuatik, ikan pun tak leh bela banyak2. kena seimbangkan. ada jugak ikan yg suka makan plant. apa kata kau buat sendiri aje CO2 filter tu. guna botol minuman terpakai, yis dan sedikit kretiviti..heheh baaru enjoy.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2007 01:05 PM | Show all posts

Reply #41 mYa's post

golden head? guppy atau gold fish tu? aku ni bukan pakar, peminat aje. makan ni , sekali seharipun tak per. ikan tak mati kalau kurang makan tapi mati kalau lebih makanan. jgn lebih dua kali ler senang cerita...pagi n malam....ni yg biasa aku buat ler. tengok la perut ikan tu, alahai kecilnya....bagilah makan ikut kapasiti perut dia tu baru la air tak kotor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2007 01:40 PM | Show all posts
gupy...yg penting bapak aku ade sekor camtu..pun boncit tapi kena kebas ngan sape tah...hantu betul..kurg2 tunggu la kawan tu beranak dulu..nak kebas 2 la lepas tu...

yg hitam kat perut tu anak dia ek...baru aku tau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2007 01:42 PM | Show all posts
gupy...yg penting bapak aku ade sekor camtu..pun boncit tapi kena kebas ngan sape tah...hantu betul..kurg2 tunggu la kawan tu beranak dulu..nak kebas 2 la lepas tu...

yg hitam kat perut tu anak dia ek...baru aku tau..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 02:11 PM | Show all posts
iikan guppy lelaki mkn tak ank ikan guppy?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 03:11 PM | Show all posts

Reply #47 rinafarha1709's post

kalau dia lapar dia makan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2007 03:15 PM | Show all posts
azam
hang mmg pakar..dah ku alihkan yg betina tu ke akuarium lain
hidup2..berjaya!
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 03:54 PM | Show all posts
susah sungguh nk tgkp ikan jantan ni..ada petua tak mcmna nk tangkap?
Reply

Use magic Report

spidernfly This user has been deleted
Post time 22-3-2007 08:14 PM | Show all posts

Reply #48 azam2066's post

tapi kan guppy ni.... cepat sgt mati.

padahal air tukar, sudah check PH la bagai.... tak tau la kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 08:46 PM | Show all posts

Reply #50 rinafarha1709's post

kau keringkan air,,,hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 08:58 PM | Show all posts

Reply #51 spidernfly's post

akurium baru kut? atau kau bela dalam apa?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2007 11:08 PM | Show all posts
rina nk asingkan ikan kap  jantan sbb tauke kedai ikan ckp ikan jantan suka mkn ank ikan guppy...susah tol nkk tgkp....tension sbb kolam rina besar.......
Reply

Use magic Report

spidernfly This user has been deleted
Post time 23-3-2007 06:53 AM | Show all posts

Reply #53 azam2066's post

i bela dlm aquarium la... tapi campur dgn ikan tetra
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2007 09:02 AM | Show all posts
tetra tu neon ke?
cantik aa ikan tu..glow in the dark..

ape lagi spesis ikan yg kecik2 yg bole letak dlm akuarium?

rina..pakai sauk besar tak leh ke? berapa besar kolam tu? sauk besar dgn ikan 2 kecik sekali kena tangkap..pastu asing la
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 01:12 PM | Show all posts

Reply #55 spidernfly's post

neon hidup ker?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 01:17 PM | Show all posts

Reply #54 rinafarha1709's post

apa susah, asingkan anak ler. buat apa asingkan bapak. but la breeding trap dalam kolam besar tu. letak daun yg boleh terapung, cth daun pisang ke. potong la, jgn ko taruk skpg besar tu. atau apa2 bahan yg boleh terapung dan ada lebih kurang 2-3mm air di atas permukaannya. bermakna, anak ikan akan dapat lindungkan dirinya dr serangan bapak atau ikan lain. bapak tak leh la pergi ke atas benda tu sebab air cetek...
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 05:59 PM | Show all posts
aku pernah bela ikan guppy.... aku tangkap lam longkan lu... nak bg dia biak kena asingkan yg prgnn 9 bulan dari bapak2 guppy tu... mak aku cakp le.. bapak dier suka makn ank2 yg baru lahir

weeii IKAN GUPPY TU BERANAK KAN..... BUKAN BERTELOR.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2007 06:02 PM | Show all posts
Weiii satu lagi citer...
member aku pyne ikan guppy punyelah subur2... saiz dier jauh beza dari aku nye...
ayahn dier bela lam telaga.. tak pernah bg makan pun... dia makan lumut kat telaga tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.040045s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list