JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
86871
View
412
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Post time 23-3-2007 09:13 PM | Show all posts

Reply #59 kk_o's post

ikan guppy bertelur, tapi menetas dalam badan dia
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 11:44 AM | Show all posts

Reply #61 azam2066's post

OOOO... i c...
itu macam ka..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2007 08:33 PM | Show all posts
anak dia banyak susah nak asingkan anak..punyalah susah nak tgkp ikan guppy jantan ni..kalau guna sauk..dia sembunyi celah batu.......
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2007 02:01 AM | Show all posts
tension ler...asyik gagal jer tgkp ikan jantan ni.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2007 09:22 AM | Show all posts
azam
haritu ikan betina kena patuk sama ikan jantan - dah setel

harini ikan jantan patuk ikan jantan - camana nak buat?asing gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 11:27 AM | Show all posts

Reply #65 mYa's post

kau bela kat mana? akuarium ke? kalau kau asingkan, tak cantik pulak suasana dalam akuarium tu. kalau kau bela untuk baka, asingkan la. patuk mematuk tu biasa, ada lagi ke ikan betina dikalangan ikan jantan tu? tu yg berebut tu kut?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2007 12:40 PM | Show all posts
baru beli last week 3 ekor, agaknye la tuh
aku nak breed kan la ikan2 tu..testing..nanti kalau dah boncit aku alih la ...oh perebutan ye..tak terpk lak..mmg jantan lagi banyak heheh..pasal cantik2
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 01:03 PM | Show all posts
klu letak black molly bersama ikan guppy...leh tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2007 01:43 PM | Show all posts
letak je kot..macam ok jek...

saya letak neon tetra ..cantik la plak..tapi 2 ekor jek..takde la dia kacau ikan lain ke ape..sama sword tail..sword tail ni ganas sikit tapi ok ..masih terkawal..sword tail saya dr kecik sampai la ni ..takde sekor pun mati.maybe sword tail jenis lasak...

ikan2 kecik lain..kureng berminat lagi..lagikpun dah mcm2 sgt ikannye...sian plak takut ikan2 tu sempit..

saya punye gupi yg dr kg tu..ekor dia kebanyakan warna merah dan bulat...yg beli mcm ribon dan kalau ekor bulat pun mesti bintik2..mcm2 jenis la pulaknye gupi ni..

ade sekor ni plak..badan dia cam biasa putih silver tu..tapi ade bintik hitam besar kat badan dia...2-2 belah ade..bila malam bintik tu cam kabur..jenis ape tak tau...ini pun amik dr kg..masa kecik mana la tau..sumenye warna std..hitam tu jek...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2007 04:36 PM | Show all posts
sword taik ni yg colour orange kan.....suka lompat sikit..

ikan guppy selalu mengandung pastu beranak byk,,,tu yg best tu.....

rina suka ikan tiger tu,,,cantik sgt...klu campur semua specis dlm satu kolan boleh ke ni?????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2007 12:33 PM | Show all posts
yes..kaler oren..dia bole membesar ...lebih kurg syiling 50sen
ikan tiger tu ikan ape? ade gambar?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 02:38 PM | Show all posts
tiger barb ke? Lis rasa tiger barb tu nakal sikit. nnt dia kacau ikan lain.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 09:22 PM | Show all posts
mya sorry takder gambar...yes tiger barb...nakal ke lis?????mmg nmpk cam ganas jer,,seekor kat sini rm1
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 09:25 PM | Show all posts
tadi rin beli anak ikan kap..pastu letak dlm kolam ikan guppy...letak sementara...esok baru nk pindahkan ke kolam lain....murah jer rm 2.50 ank ikan kap rin..warna hitam tompok orange,.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2007 09:40 PM | Show all posts
lagi satu rin nk tnya..ikan guppy betina mati ke lepas beranak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 12:51 AM | Show all posts

Reply #73 rinafarha1709's post

nakal sikit.. kalau tak cukup kawan, dia suka patuk sirip ikan2 lain.. tapi kalau bela banyak2 (>10 ekor), takde pulak dia kacau ikan lain sbb diorang main2 sesama sendiri je...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 03:11 PM | Show all posts

Reply #75 rinafarha1709's post

tak mati. kalau mati mungkin stress tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2007 04:35 PM | Show all posts
ikan pun ade stress ke ? isk isk isk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2007 04:39 PM | Show all posts
ikan pun ade stress ke ? isk isk isk
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 04:59 PM | Show all posts
ikan guppy nenek yang 1st dulu sakit aneroksia...
kasik makan dia takmo makan...last2 mati..

tinggal sekor  ni... alone in the balang :lol
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.040580s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list