JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
85682
View
412
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Post time 18-4-2007 03:31 PM | Show all posts
ni antara hidupan dlm air yg menjadi makanan ikan yg tak terlihat dek mata kasar.......

INFUSORIA



ROTIFER

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2007 08:35 AM | Show all posts
yesza kau mmg pakar azam..
breeding trap tu aka pokok2 la ye..gitu aku beli la banyak2 sket pokok tu..tak benapas pulak kang ikan2 tu..tapi ni bukan anak ikan jek suka..sume ikan pun suka dok situ..

lepas tu aku amik sauk tu aku kebas2 pokok tu barula nampak ikan2 tu sembunyi dlm..

hari minggu ni aku target nak tambah ikan gupi betine..terlalu banyak  yg jantan..berpeluh yg betina tu kejar

hmm..camana lak ngan buih2 kecik kat permukaan air..ade org ckp itu tandanya yg jantan nak mengawan..tol ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 11:16 AM | Show all posts

Reply #127 mYa's post

BUIH? SETAHU AKU IKAN PELAGA JANTAN JER YG MEMBUAT BUIH. MUNGKIN KEADDAAN AIR KUT.
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 19-4-2007 02:33 PM | Show all posts
sorry ler ...aku malas nak baca post2 yg kat belakang tu.  Azam kedai aquarium kau kat mana... aku minat gak bela ikan .... tapi goldfish
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 05:11 PM | Show all posts

Reply #129 birbyrd_puyoh's post

eh sapa kata aku ada kedai akuarium? aku peminat jer...dulu la. sekarang beralih kepada burng pulak. gold fish bagus gak. boleh biak gak. tapi aku nasihatkan kau supaya jgn bela dalam akuarium sekiranya filter tak cukup bagus. kena pandai kontrol makanan. dia ni asyik membedal dan melepas. berjela-jela najis dia. kena rajin cuci filter...bela dalam pond, ok.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 05:18 PM | Show all posts
Originally posted by mYa at 19-4-2007 08:35 AM
hmm..camana lak ngan buih2 kecik kat permukaan air..ade org ckp itu tandanya yg jantan nak mengawan..tol ke?


aku rasa air ni banyak nitrait ni. tak cukup bakteria penghurai. cuba vakum dasar kolam. buang sisa makanan dan sisa pereputan tumbuhan tu. pastu cari batu2 pelbagai saiz dan taruk kat dasar kolam. jgn cari batu yg licin, cari yg banyak jerawat. takpun isikan dgn potongan pendek paip pvc atau penggulung rambut. ni tempat bakteria melepak ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2007 10:07 AM | Show all posts
vakum pakai ape ? maapla ...soklan bodoh dr aku untuk otai cam kau jawap..

mmg lama dh aku tak tukar air tu..dah 2 minggu setengah dah..air dia pun hijau ..haha..batu tak licin tu mana nak dapat..aku nye batu sume yg licin tu..cam batu sungai..baik yg kecik maupun yg besar..

ok got it..nanti aku potong pvc boh dlm nengok ape jadik...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2007 01:24 PM | Show all posts

Reply #132 mYa's post

pam vakum tu beli kat kedai akuarium. yg paip dia putih dan pam dia warna biru. manual punya lena pakai tangan picit. kau kena kontrol mkanan tau. mula2 bg sikit, tgk habis tak. sisa makanan ni nanti jadi ammonia

[ Last edited by  azam2066 at 20-4-2007 01:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2007 05:25 PM | Show all posts
oh padanla pagi ni ade ikan mati
aku cakap ko, ikan aku tu perut dia kembung sungguh..so aku budget dia lebih makan..sedih..ikan tu warna biru muda..ekor dia..lain dr yg lain
tapi umur x panjang
ape nak buat...
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 22-4-2007 03:57 PM | Show all posts

Reply #130 azam2066's post

k zam, filter jonih apo yg paling baguih utk goldfish.  aku tak nak jadi macam mya........hari2 jadi pembunuh  ekeh..keh.ekeh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2007 09:20 AM | Show all posts
azam tu pompuan ko..
ces kau kata aku pembunuh ye birdy..ceh 1000x :@ ...husband aku pun cakap yg sama...kwang3..kasik can la baru nak belajar ...

aku dah tau la nape dia mati..kat filter atas tu dah jadik sarang nyamuk..seseorg dah spray pakai shieldtox..so bukan aku yg bunuh tetapi seseorg tu...

anyway smlm aku dah buat ini (bangga ngan achievement diri sendiri..)
           - tukar air (clean and clear sungguh air tu)
           - tambah 5 ekor ikan gapi betina...
           - beli kaki akuarium ..pending dah lama..rm40 hengget jek
             ..tapi pasal no budget..

hasilnye ..akuarium yang bole dibanggakan .. ..
misi : menjadik penternak ikan gupi yg sukses dan bukan :@ ikan...
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 23-4-2007 01:58 PM | Show all posts

Reply #136 mYa's post

mudah2an........panjang ler umur ikan gupi dan semoga beranak pinak selepas pembunuhan trajis kekawan nye. good luck. kalau nak lagi berjaya, anak pertama ikan tu kau kasi kat azam dan anak kedua kau kasi kat aku... anak ketiga dan seterusnya kau kasi ler kat sapa2. kau simpan betino dan jantan jerrrr.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2007 02:13 PM | Show all posts
tak ingin aku nak kasi kat kau la birdy puyoh
kau pi beli kat kedai apek la..singgit seko...

ikan emas lagi manja tuh...sat2 terapung..tinggal lama sikit balik kg terapung...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2007 08:40 PM | Show all posts

Reply #135 birbyrd_puyoh's post

akupun tak tau nak cadangkan filter jenis apa. semua filter ok. tapi penyenggaraannya kena kerap la. kena rajin cuci pd part mekanikal filter tu. ikan emas ni kerja dia makan dan melapas.....

[ Last edited by  azam2066 at 23-4-2007 08:42 PM ]
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 25-4-2007 10:15 AM | Show all posts

Reply #138 mYa's post

binatang ternakan kena zakat tau. jangan kedekuttttttttttttt

kalau balik kampung, taruk ler holiday food 3-4 ketoi....baru selamat
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 25-4-2007 10:19 AM | Show all posts

Reply #139 azam2066's post

itu ler aku sedang cuba2 nie....... yg pasti every 2 days nak kena tukar air cikit, baru ler sodap mata memandang. ingatkan ada filter/pam yg baguih so senang cikit aku
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 11:55 PM | Show all posts
akurium kat umah aku nih ok lak airnya...dah bertahun tak tukar2 airnya...jernih jer...tp, airnya berkurang kekadang kena tambah...aku tak pulak jenih filter apa..aku pun heran gak apsal la kat umah org lain akurium diorang keruh semacam jek...
walaupun airnya jernih aku tahu kat bwh batu2 kecik tu byk gak hasil buangan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2007 09:05 AM | Show all posts
mama
saya pun nak maintain rekod cam mama la..
akuarium saya...jernih tapi warna nye cam tak clear(haritu)...mmg bnyk hasil buangan kat bawah tu...la ni cuma tukar 3 minggu sekali...itupun kalau tgk banyak hasil buangan..lepas azam kata mungkin banyak nitrat saya tukar haritu..

mama pakai filter ape? saya pakai yg bulat tu...kena submerged dlm air..pehtu span dia belah atas..so air jatuh dr atas...macam ok jek..jenama tak ingat la..tapi dlm rm30+ 2-2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 09:39 PM | Show all posts
Wah dah bersemangat balik nih nak bela guppy balik....esok jugak akan ku cari kedai yang ada jual guppy.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 11:14 AM | Show all posts
meya
semangat jgn tak semangat..
selain guppy mmg banyak ikan2 comel (yg tak garang jek tau..) yg bole dicampur2 dlm akuarium
baru nampak meriah..sword tail tu aje banyak jenis dan color..molly pun sama...bebaru ni saya nampak ikan kecik warna kuning..bila tanya org cakap itu molly..so molly pun banyak warna..

meya kalau dah de akuarium jom tempek sini..share gambar ye!

saya ade kutip kayu buruk kat tepi pantai...yg biasa warna hitam ..org buat tanam pokok2 air atas dia..tapi saya tak leh tenggelamkan dia la..dia terapung...kena ikat dgn batu ke ..nak bagi dia tenggelam..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 09:03 PM | Show all posts

Reply #145 mYa's post

mya. kayu tu bergaram. kau rendam kat tempat lain dulu. pd ikan guppy tak lah bermasalah sgt, tp kalau ikan lain , padammmmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2007 08:29 AM | Show all posts
dah aku rendam pun...mmg ade pasir2 lagi...
nanti aku nak rendam lagi barang seminggu..punyela excited aku masukkan dlm akuarium..nasib la tak mati ikan2 tu..keh keh..jadik la aku pembunuh lagi..:@ :@

kena ikat ke ape kayu ni nak bagi tenggelam?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 09:11 PM | Show all posts

Reply #147 mYa's post

tak perlu ikat. lama2 dia tenggelam sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2007 09:15 AM | Show all posts
azam
mana nak cari breeder box..ade banyak jugak ikan betina gupi yg dah buncit..ade aku ternampak artikel camana nak breed gupi...guna breeder box..aku cari kat kedai tak jumpa..bole ke ah so tu cam tak tau..ke dia tipu aku ...

pokok2 air yg aku letak..ikan2 suka sangat gigit..pehtu putus...dah banyak jadi gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 04:46 PM | Show all posts

Reply #149 mYa's post

kt msia tak der jual. berapa kerat je orang nak beli. buat je sendiri. cari nett yg agak2 anak ikan boleh tembus. baut mcm sangkar 4 segi gitu. letakkan tumbuhan air di luar kotak jaring tu. bila ikan beranak, anak dia akan berenang ke luar mencari pokok2 tu. selamat mencuba.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043791s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list