Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
70779
View
208
Reply

Sudut Kolej Profesional MARA

[Copy link]

Author: rurouni_khairul       Show all posts   Read mode

Post time 26-6-2008 12:08 PM | Show all posts

Reply #160 cey's post

rm 265 lg ke elaun? sy ambil akaun. anak akak hnd ye.. bleh kate course pling susah tu..dlu pun rmai kawan dr course hnd. hnd ni banyak assignment. course lain ada juga tp x mcm hnd. kalu minat ngan it, computer, programming sme insyaallah anak akak bleh wat. kalu  x d kmpter sndiri pun x pe sbb ada computer lab. printer pun ada. cme kertas je sendiri lg senang ada cmpter sendiri la bleh wat keje kat hostel je.

ttg cafe plak...dlu ok. makanan sedap. harga pun berpatutan la ngan student. skang x tau la..

kat ostel plak..mesin basuh di sediakan. tp kne take turn maybe ada 1 atau 2 je. bilik tv pun ada..

kalau nak kuar..kdai terdekt kat belakang kolej. bleh ikut pintu blakang je. bndar terdekat semenyih. pekan kecil tp sme lengkap kat ctu. bandar besar ckit kajang la.. kalau nak lg besar kl la. dr kajang bleh naik bas atau komuter. seremban pun dekat gak naik bas.

wa..terlebih plak sy bercerita.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 12:11 PM | Show all posts

Reply #155 padlie's post

Adik Padlie ambil bidang apa/
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 12:29 PM | Show all posts

Reply #161 tejarieza's post

a'ah anak akak ambil HND.  Ada tak kawan Tejarieza ambil HND ni, kalau ada macamana dah kerja ke atau further study kat oversea.  Cite sikit ye.  Akak risau juga semua orang kata HND memang susah.  Ramai tak yang kandas.  Cite sikit ye.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 12:55 PM | Show all posts

Reply #163 cey's post

yang kandas tu mmg ada. mungkin diorg dah x bleh wat. sbenarnya kolej bg peluang. kalau x lulus 1 subjek tu bleh redo,maknenya wat blik exam atau assignment tu. kalau fail lg kne la repeat subjek.bleh repeat 3 kali je. kalu dah repeat berkemungkinan akan extend sem la..pastu pointer pun kne jaga juga la.. kalu x ckup mungkin berada di dlam keadaan yg bahaya
kawan2 dlu ada ada yg smbg kat unikl,unimas. yg pergi overseas pun ada gak. keje kebanyakannye smbg trus lpas praktikal.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 01:15 PM | Show all posts

Reply #164 tejarieza's post

Ramai orang berpendapat bahawa HND memang susah tetapi kalau lulus mudah dapat pekerjaan.  Betul ke? Tejarieza tak sambung belajar ke atau dah kerja?
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 01:59 PM | Show all posts

Reply #165 cey's post

sy keje smbil wat part time acca.. keje tu mungkin sng sbb skang ni ape2 pun nak pkai kmpter jd kne la ada pkarnya..wat bisnes sendiri pun bleh.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 02:17 PM | Show all posts

Reply #161 tejarieza's post

kalau nak gi ke Banting lak camner ek?
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 02:21 PM | Show all posts

Reply #162 cey's post

Sama gak, HND-BIT..
dia minat yg tu.. dua2 beradik background computer... tak berkembang langsung.. tp senang gak saya boleh buat tuisyen utk dia
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 02:54 PM | Show all posts

Reply #168 padlie's post

Boleh ke?  
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 03:03 PM | Show all posts

Reply #169 cey's post

tak tau la...
tengok silibus tu, banyak yg saya pernah ajar masa kerja kat U dulu..
Nanti tgk la...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 03:31 PM | Show all posts

Reply #167 padlie's post

nak pg banting x sure la.. maybe dr beranang naik bas ke kajang..pastu x tau la ke mane  kajang ke banting kot...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 07:34 PM | Show all posts
tue sebab market HND nie tngi skit berbanding ngan diploma lain.. walaupun susah
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 08:10 PM | Show all posts

Reply #171 tejarieza's post

satu lagi, bilik dia macam mana?
satu bilik berapa orang?

sama cam mrsm ke 1 bilik 4 org?
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 08:57 AM | Show all posts

Reply #173 padlie's post

bilik - 1 bilik 6 org..bilik besar la.katil double decker.
kalu bilik yg btl2 sbelah toilet 4 org je sebilik. kecil la ckit bilik tu.
hostel 3 tingkat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 06:28 AM | Show all posts

Reply #152 AyieBoyZ's post

err DECom takla susah sgt kot..depends atas org kot..
kalau cam ada subjek yg kite tak minat..mmg susah la jadinye.
contoh : me tak suke Business Comm..siap slambe derk cakap kat lecturer "i don't like this subject bcoz i hate business related stuff" (nasib baik lect tu dah kenal dr sem 1 merangkap mentor..tau perangai i yg honest to a fault kekeke).

oh yea...sebelum terlupa..
sem 1 kalau decom ni..yg dorang panggil "killer subject(s)" -

1) General Reading
2) Penghayatan Islam

memang ramai yg repeat 2-2 subjek ni tetiap sem.
even sy masa nak amek result first sem dulu menggigil2 takut gagal PI tu hahaha XD

hmm..i think memula masuk ni mungkin akan ade kene wat interview senior kot (subjek Project & Presentation)..tatau la kot2 batch baru ni dah tayah buat ke pulak..tunggu dan lihat la ye


p/s: kalo ade fasi ayie nnt budak DECom semester 4..kate miko kem salam eh kot tak kenal wa mmg nak kene la dak2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 06:31 AM | Show all posts

Reply #154 padlie's post

dunno about beranang..
yg pasti kpmim beroperasi ala2 MRSM (bukan saya kate ye..dak2 lain yg cakap )
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 06:37 AM | Show all posts

Reply #161 tejarieza's post

laa bestnye..
kat kuantan tu mmg masa kelas je lah boleh guna lab sume tu..
tu pun ntah hape2 punye pc..tp padan la kot..sbb beranang pusat HND-BIT kan skarang..

ohh katil double decker ke kat sana?
kat kuantan single bed biasa tu je..tapi 7 org la satu bilik kalau hostel lama..
bilik paling dekat dengan bilik air either buat stor ataupun 2 orang je duduk satu bilik (ni hostel lama jugak la)..
hostel baru (siswi je..yg laki tadak) best la..complete meja krusi stadi bagai..satu bilik 4 orang je, single bed..ala2 mrsm la kot..

sy ni tak pernah pi KPM lain sbb tak aktif kat kolej..
ada bebudak yg aktif dah sampai ke Seri Iskandar sume nu..
SI lagi best kemudahannye kate dorang..
kafe punye pilihan makanan pun tip top katenye
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:31 PM | Show all posts

Reply #175 emiko's post

hehe.. ayie br jerk abes orientasi.. best giler ah blajo kt cni.. emm, orientasi pung ok jerk..yg tensionnye, asyik jerk kene duduk sparuh..

emm, esok da start blajo.. camner la ek??   tkut xleh nk ikut jerk.. kt cni, mentor ayie madam umi kalthom... hehe

klu ade gambo, nnti ayie tempek kt cni ek??
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:50 PM | Show all posts
page
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:56 PM | Show all posts

Reply #177 emiko's post

a'ah.. kasukma thn nih wat kt sri iskandar.. hmm.. nk ikut gak r diorg..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094590s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list