JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
19772
View
83
Reply

Camana nak halau tikus

[Copy link]

Author: as188       Show all posts   Read mode

Post time 26-4-2007 03:33 PM | Show all posts

Reply #25 lady_yuna's post

Lipas pulak Yuna boleh guna daun pandan.Ada satu lagi petua ubi kentang direbus dan dilecek + dengan baking powder/soda bikarbonat(tak ingat tapi pernah terbaca) dan bentukkan seperti bebola....

[ Last edited by  ladybirdninja at 26-4-2007 03:45 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2007 11:41 AM | Show all posts

Reply #26 ladybirdninja's post

ohh guna daun pandan ke...leh try nie...thanks ladybird
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 11:33 AM | Show all posts
tikus ni makin kita marah makin dia bermaharajalela.nasib umh den cepat siap..cepat2 den pindah.klu x tiap2 mlm dengar dia berlari larian kt syiling..kadang2 tu selamba je dia melintas kt depan kita ..kecut perut den ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 10:36 AM | Show all posts
takde ke org yg arif dlm hal2 menghalau tikus ni.......
saya rasa dah hampir buntu ni tak tau nak buat apa lagi.   
daun durian belanda masih tak dpt cari lagi.  perangkap dah pasang byk hari tapi masih takde yg mengena.  sampai saya rasa nak suruh husband cari n bela burung hantu la pulak.....  eeeiiii  geramnye......

last resort nampaknya kena jugak cari pest control.  tapi, ada gerenti ke nnt yg tikus2 ni takkan dtg balik ?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:53 PM | Show all posts

Reply #3 as188's post

kalau gam kat kotak lipat aje la kotak tu...nak bunuh tikus tu terpulang la...saya jemur aje sampai tikus tu mati.  Then masukkan aje dalam plastik sampah....senang sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:54 PM | Show all posts

Reply #7 birbyrd_puyoh's post

sanggup ke bela ular sawa...silap2 nanti tuan kena ngap....hahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 03:43 PM | Show all posts
Originally posted by myra316 at 4-5-2007 05:54 PM
sanggup ke bela ular sawa...silap2 nanti tuan kena ngap....hahahaha.

sekali dia ngap, kita ngeppp
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2007 03:10 PM | Show all posts


Kalau takut dier ngap miker..................bela yg ini jer laaaa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 03:01 PM | Show all posts
how to catch a mouse...

try tengok kat sini....

http://www.videojug.com/film/how-to-catch-a-mouse
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 11:32 AM | Show all posts
Dulu rumah sewa saya pernah juga diserang tikus. Dok berumah belakang mesin basuh. Tersangat busuk dengan tahi dan kencingnya. So apa kami buat ialah alih mesin basuh dan bersihkan segala najis yang ada tu. Berus  bersih-bersih pakai sabun berkuasa tinggi ehehe ka clorox ka kasi semua kesan bau dia hilang.

Lepas tu letak balik mesin basuh ke tempat asal dan selitkan belakangnya dengan secekak daun pandan. Pastu kat celah kabinet dapur ka kat celah peti ais kan pon kitorang letak. Kirenya letak kat tempat yang rase-rase dia nak bersarang ler. Selain dapur jadi wangi, tikus pun tak datang lagi...

p/s: Ada kawan dapat tangkap sekor guna perangkap dialah. Kesian nak bunuh jadi kami bela jer lah. Nama dia Basiron. Suka makan semut. Hari-hari mandi sampai bulu pun naik kelabu. Abis belajar takde sapa nak jaga maka  kitorang pon lepaskan lah

[ Last edited by  ura at 8-5-2007 11:36 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2007 03:42 PM | Show all posts

Reply #35 ura's post

biar betul ura bela tikus ???  
bela kat dlm kandang ke lepas gitu je ?

tikus2 ni selalunya bila dah terkena perangkap tapi lepas tu nasib dia baik dan terlepas, dia akan dtg balik balas dendam tau.  dulu2 pernah jadi, perangkap yg husband pasang mengena. lepas tu tah camane boleh terlepas balik, dia dtg balik rosakkan harta bende kita.....  habis almari semua dia gigit.  mmg they will haunt you like hell until tertangkap semula...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 11:44 AM | Show all posts

Reply #36 as188's post

Aah betul. Tikus rumah tu lah yang ekor panjang kaler gelap tu.

Tapi tak pasti pulak dia datang balik ke tidak sebab kitorang lepaskan bila nak pindah rumah. So maybe dia datang balik tapi kitorang dah pindah so dia tak jumpa kitorang dah kot

Tapi masa kitorang bela tu tadek lah dera dia. Makan pakai seme cukup. Mandi hehari lagi ehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 12:38 PM | Show all posts
beli perangkap tikut lagi better la...nih pendapat seposen me..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 03:02 PM | Show all posts
ura....ada ke bela tikus umah...hahahaha....geli teman.  Bawak tidor sekali tak?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 03:37 PM | Show all posts

halau tikus

guna 'vitamin' utk tikus. kat kedai hardware brg2 kontrak ada jual.ckp kat tokey kedai nak ubat halau tikus.

nanti tabur atas kertas bersama ngan nasi ke,ikan ke..sebagai umpan.bila tikus tu mkn,nanti dia akan mati keracunan makanan la..tapi disadvantage nya,tikus tu mati merata alam la..takut dia mati kat dlm syiling jerk..jenuh nak mencari..tahu2 ada bau bangkai jerk..

tikus kalau mati,baunya kuat..then,akan ada bau masam mcm bau kasut yg hapak.pastu..2 3 ari ada ulat mcm ulat sampah merayap..then,tamatlah riwayatnya..tikus tu dah lupus la...lebih kurang seminggu gak la korang kena tahan dgn proses pelupusan bangkai tikus yg tak berjaya dijumpai nih..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 11:27 AM | Show all posts

Reply #39 myra316's post

Uisk tak adelah teman bawak tidur. Dia duduk kat perangkap dia jugak tu ler wehehehe.

Pentium9530, uisk kalo kena tikus mati tak jumpa tu time mengandung, rasenya mau seminggu kena duduk hotel ler. Kalo tak karang ader yang 24 jam kena morning sickness wehehehe.

Tuan rumah ni mana ye? sudah berjaya ke mak menti tu dihalau?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2007 12:47 PM | Show all posts

Reply #41 ura's post

belum berjaya lagi laaa ura.....
tapi masih tak putus asa dan terus mencuba semua cara2 yg kawan2 dah suggest kat sini....  (except for bela ular sawa tu la.....)

yg nak guna racun tikus tu mmg saya tak sanggup la.... tak tahan the bau nnt....
so far saya gunakan perangkap tikus je.  ada mengena sekali, punya besar bapak tikus kot, husband letak tgh panas je.  lepas tu takde kena lagi....

ni masih lagi berusaha melenyapkan semua keluarga2 tikus yg ada menumpang kat umah saya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2007 02:29 PM | Show all posts
Originally posted by ura at 8-5-2007 11:32 AM
Dulu rumah sewa saya pernah juga diserang tikus. Dok berumah belakang mesin basuh. Tersangat busuk dengan tahi dan kencingnya. So apa kami buat ialah alih mesin basuh dan bersihkan segala najis y ...


kekkeke lawaknya nama tikus ura tuh.. macam nama laki kawan saya jekkk... BASIRON! adusssss
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2007 04:27 PM | Show all posts
teringat lak pengalaman aku... lepas balik pantang 2 bln kat umah mak.. cam nak pengsan aku tgk umah.. ada satu bau.. n najis tikus merata kat bawah meja  dapur.. horror giler time tu.. ada je aku nak pelangkung hubby aku time tu.. tau lah bujang 2 bln..

pas tu aku pun start bebel.. byk kali benda ni melintas depan aku. siap lawan turun tangga ngan aku sapa sampai dulu .. langkah pertama aku letak daun pandan merata2 kat umah tu.. kurang berkesan gak.. pas tu hubby beli perangkap.. dpt 3 ekor.. alhamdulillah sekarang da ok.. tak nampak da.. roti kat umah pun tak berusik klau tetinggal atas meja...

lagi satu.. hubby tutup bwh pintu dapur tu dengan kayu.. assume tikus tu dr luar.. tak boleh masuk lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 04:59 PM | Show all posts
errr selain perkara di atas ada lagi tak cara nak halau tikus?..i pasang perangkap x dpt lak tikus...skrg i rase kat umah i ada2 ekor...yang plg tension rase mcm dia menginap kat dlm bilik tido lak sbb nampak tahi dia...smlm lagi best rase nyer dia main2 tendang pintu...seriau nyer kalau dpt masuk...perangkap tu i letak ikan kering tapi x dpt lak...

lagi satu racun tikus nak beli kat maner ye...tolong..urgent nie
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 05:12 PM | Show all posts
try beli gam tikus samada yg busuk tu atau pun yg jenis kadbod lipat dua tu...then letak sesudu  peanut butter kat tengah2....tunggu 2-3 hari kalau dia ada sure dia datang and melekat kat situ dlm usaha dia nak makan peanut butter tu....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 08:31 PM | Show all posts
aisey nak kene beli peanut butter plak ker..racun dah beli dah....kat umah ada tikus jenih kecik jekk......kecik sangat...memula dok main bilik blakang n dapur.nih beb ari lepas berani plak dia kuar ke living hall...terkujat wa....melompat trus..memula tuh takde ler dia menggigit tp ada skali ngk tepung yg lom bukak ada kesan gigitan dahh...wa suspect tikus tuh dah pandai lapar.time cuti seminggu b4 encountered umah ada tikus leh lak dia berthn tak menggigit haper..nih dah pandai plakk...hasben aku mula ler pokpek kata aku tak ngemas plakk..tp aku pegang pd rules..kalo takde makanan musti dia tak maiii..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 10:45 AM | Show all posts
smlm dpt seekor dia masuk perangkap...tapi i rase ada lagi seekor ....smlm ada beli gam kat kadbod pas tu letak ikan kering campur ngan racun tikus...i tgk gam kat kad tu mcm tak kuat aje...sbb gam lebih banyak kat tengah2 compared than bahagian tepi2....

kat umah i banyak dah taik tikus..geram aje
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 11:29 AM | Show all posts
Hari tu, entah camner leh sesat sekor Mak Ti masuk dalam rumah anis, masa tu mmg ada bukak pintu kat belakang sebab yerlah, rimas kan kalau kat dapur tutup pintu tingkap bagai kan...tapi itu lah pulak dapatnya, masuk Mak Ti..sedornya ada Mak Ti ni ialah plastik sampah cam kena selongkar..mula2 ingat lipas lah kan...diam lagi, esok pagi lak, ada lagi..diam lagi..esok nya tepung anis yang anis letak atas meja kena tebuk...masa tu dah terfikir, Mak Ti ke ni, kabor kat suami, dia cakap..lipas kott..sabor jer lah...

Seminggu pastu, yakin ada Mak Ti dalam rumah pasai dah jumpa najis dia..suami mula pasang perangkap, boh ikan lah, ayam lah, pizza lah tapi Mak Ti langsung tak mo jengah, cam tau2 jerrr..tak jalan..sebulan juga lah Mak Ti tu dok dalam rumah..kalau terlupa simpan makanan dalam tempat yang selamat, jawabnya mmg selamat lerr, makanan simpan bawah tudung saji pun dia dapat masuk..seriau lah jugak.Ni Mak Ti ke atau jelmaan Mak Ti...

Bengang jugak, belikan perangkap tikus yang pakai gam tu, dah ler mahai, satu petak tu 8.00, pasang lerr kan...makanan abis, Mak Ti lepas..ada lah kesan2 dia tersangkut kat gam tu tapi Mak Ti nyer ilek...beli lagi..begitu gakk...Beli perangkap tikus yang jenis cam perangkap samar tu...terpijak jer..tupp...beli sampai 2 tapi setiap kali boh makanan...makanannya hilang tapi perangkap samar tu tak terjongket pun...masa tu dah suspen gilerr..dah mula fikir yang bebukan..hantu ke nihh..

Lepas sebulan, jiran sebelah bagi jagung, anis buat ler sikit puding jagung kan...kemudian suami anis boh sepotong kat dalam perangkap rumah tu, boh jugak kat jerangkap samar tuuu....anis lak..lagi brutal...puding tu anis gaul dgn racun....abis merah2...puding dgn tulang kfc tuu....esok paginya...puding kat jerangkap samar tu abis licin, TAPI puding yang anis boh racun bagai dalam rumah perangkap tu berjaya gak menarik Mak Ti tu untuk masuk ke rumah perangkap tu...berjaya gak nak nangkapnyerr...Sebulan lebih tuuu...

Oleh sebab dia makan puding beracun, tak sampai sehari dia dalam jaring perangkap tu, dia pun mati...sekarang, tak berani dah nak bukak pintu belakang, tingkap belakang...kabor kat suami, kalau nak bukak jugak, pasang dulu jaring halus tuuu...kalau dak...No way...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 12:10 PM | Show all posts

Reply #49 AnisSuraya's post

kak...jaring haluih plastik tu rsnyer dia pandai geget kak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047035s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list