JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20486
View
83
Reply

Camana nak halau tikus

[Copy link]

Author: as188       Show all posts   Read mode

Post time 25-4-2007 02:12 PM | Show all posts
susah2 kan as...
panggil je pest control...
tapi kena spend ler skit....

but at least tak yah nak risau2 .....kan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 02:16 PM | Show all posts

Reply #19 meesha9501's post

meesha... yg soc kata tu kita org panggil appel hutan... tapi tak le makan sebab racun.... tapi sama la biasa kena tanam kat taman2.... bentuk bulat hijau licin....

tapi yg tu kan kita org tak kupas tau... simpan je buah tu mcm tu....
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 02:23 PM | Show all posts
buah tu, kami panggil buah pumpung, sebijik macam epal, kalau dah masak warnanya jadi merah.

tak perlu kupas ...letak saja buah tu, boleh halau tikus, tapi tak pernah le cuba lagi, sebab kat rumah tak ada tikus, cicak byk le
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2007 02:51 PM | Show all posts

Reply #21 Arwen's post

tu lah.....  
saya dah mmg ingat nak panggil pest control je tp husband pulak tak nak....
dia kata bazir duit je.... sbb umah kitorg duduk skrg ni umah sewa je...

tapi saya mmg dah sampai tahap tak tahan dah dgn bau ken***g tikus plus najis mereka yg bersepah2 atas stor loteng saya ni...

dah tu pulak, smlm ada kawan saya cerita psl saudara dia yg baru meninggal sbb yg ada kena mengena dgn najis tikus ni.....  lagi la saya jadi makin risau...

nnt nak try cari buah yg diorg ni ckp pulak.  nak try lagi skali kot this time menjadi ke....  mana tahu kan....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 12:18 PM | Show all posts
yuna nak tanya kalau lipas lak camner yea??geli lak nengok lipas..ada je yg dtg masuk umah
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 03:33 PM | Show all posts

Reply #25 lady_yuna's post

Lipas pulak Yuna boleh guna daun pandan.Ada satu lagi petua ubi kentang direbus dan dilecek + dengan baking powder/soda bikarbonat(tak ingat tapi pernah terbaca) dan bentukkan seperti bebola....

[ Last edited by  ladybirdninja at 26-4-2007 03:45 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2007 11:41 AM | Show all posts

Reply #26 ladybirdninja's post

ohh guna daun pandan ke...leh try nie...thanks ladybird
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 11:33 AM | Show all posts
tikus ni makin kita marah makin dia bermaharajalela.nasib umh den cepat siap..cepat2 den pindah.klu x tiap2 mlm dengar dia berlari larian kt syiling..kadang2 tu selamba je dia melintas kt depan kita ..kecut perut den ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 10:36 AM | Show all posts
takde ke org yg arif dlm hal2 menghalau tikus ni.......
saya rasa dah hampir buntu ni tak tau nak buat apa lagi.   
daun durian belanda masih tak dpt cari lagi.  perangkap dah pasang byk hari tapi masih takde yg mengena.  sampai saya rasa nak suruh husband cari n bela burung hantu la pulak.....  eeeiiii  geramnye......

last resort nampaknya kena jugak cari pest control.  tapi, ada gerenti ke nnt yg tikus2 ni takkan dtg balik ?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:53 PM | Show all posts

Reply #3 as188's post

kalau gam kat kotak lipat aje la kotak tu...nak bunuh tikus tu terpulang la...saya jemur aje sampai tikus tu mati.  Then masukkan aje dalam plastik sampah....senang sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:54 PM | Show all posts

Reply #7 birbyrd_puyoh's post

sanggup ke bela ular sawa...silap2 nanti tuan kena ngap....hahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 03:43 PM | Show all posts
Originally posted by myra316 at 4-5-2007 05:54 PM
sanggup ke bela ular sawa...silap2 nanti tuan kena ngap....hahahaha.

sekali dia ngap, kita ngeppp
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2007 03:10 PM | Show all posts


Kalau takut dier ngap miker..................bela yg ini jer laaaa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 03:01 PM | Show all posts
how to catch a mouse...

try tengok kat sini....

http://www.videojug.com/film/how-to-catch-a-mouse
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 11:32 AM | Show all posts
Dulu rumah sewa saya pernah juga diserang tikus. Dok berumah belakang mesin basuh. Tersangat busuk dengan tahi dan kencingnya. So apa kami buat ialah alih mesin basuh dan bersihkan segala najis yang ada tu. Berus  bersih-bersih pakai sabun berkuasa tinggi ehehe ka clorox ka kasi semua kesan bau dia hilang.

Lepas tu letak balik mesin basuh ke tempat asal dan selitkan belakangnya dengan secekak daun pandan. Pastu kat celah kabinet dapur ka kat celah peti ais kan pon kitorang letak. Kirenya letak kat tempat yang rase-rase dia nak bersarang ler. Selain dapur jadi wangi, tikus pun tak datang lagi...

p/s: Ada kawan dapat tangkap sekor guna perangkap dialah. Kesian nak bunuh jadi kami bela jer lah. Nama dia Basiron. Suka makan semut. Hari-hari mandi sampai bulu pun naik kelabu. Abis belajar takde sapa nak jaga maka  kitorang pon lepaskan lah

[ Last edited by  ura at 8-5-2007 11:36 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2007 03:42 PM | Show all posts

Reply #35 ura's post

biar betul ura bela tikus ???  
bela kat dlm kandang ke lepas gitu je ?

tikus2 ni selalunya bila dah terkena perangkap tapi lepas tu nasib dia baik dan terlepas, dia akan dtg balik balas dendam tau.  dulu2 pernah jadi, perangkap yg husband pasang mengena. lepas tu tah camane boleh terlepas balik, dia dtg balik rosakkan harta bende kita.....  habis almari semua dia gigit.  mmg they will haunt you like hell until tertangkap semula...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 11:44 AM | Show all posts

Reply #36 as188's post

Aah betul. Tikus rumah tu lah yang ekor panjang kaler gelap tu.

Tapi tak pasti pulak dia datang balik ke tidak sebab kitorang lepaskan bila nak pindah rumah. So maybe dia datang balik tapi kitorang dah pindah so dia tak jumpa kitorang dah kot

Tapi masa kitorang bela tu tadek lah dera dia. Makan pakai seme cukup. Mandi hehari lagi ehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 12:38 PM | Show all posts
beli perangkap tikut lagi better la...nih pendapat seposen me..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 03:02 PM | Show all posts
ura....ada ke bela tikus umah...hahahaha....geli teman.  Bawak tidor sekali tak?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 03:37 PM | Show all posts

halau tikus

guna 'vitamin' utk tikus. kat kedai hardware brg2 kontrak ada jual.ckp kat tokey kedai nak ubat halau tikus.

nanti tabur atas kertas bersama ngan nasi ke,ikan ke..sebagai umpan.bila tikus tu mkn,nanti dia akan mati keracunan makanan la..tapi disadvantage nya,tikus tu mati merata alam la..takut dia mati kat dlm syiling jerk..jenuh nak mencari..tahu2 ada bau bangkai jerk..

tikus kalau mati,baunya kuat..then,akan ada bau masam mcm bau kasut yg hapak.pastu..2 3 ari ada ulat mcm ulat sampah merayap..then,tamatlah riwayatnya..tikus tu dah lupus la...lebih kurang seminggu gak la korang kena tahan dgn proses pelupusan bangkai tikus yg tak berjaya dijumpai nih..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045537s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list