JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20450
View
83
Reply

Camana nak halau tikus

[Copy link]

Author: as188       Show all posts   Read mode

Post time 15-5-2007 11:27 AM | Show all posts

Reply #39 myra316's post

Uisk tak adelah teman bawak tidur. Dia duduk kat perangkap dia jugak tu ler wehehehe.

Pentium9530, uisk kalo kena tikus mati tak jumpa tu time mengandung, rasenya mau seminggu kena duduk hotel ler. Kalo tak karang ader yang 24 jam kena morning sickness wehehehe.

Tuan rumah ni mana ye? sudah berjaya ke mak menti tu dihalau?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2007 12:47 PM | Show all posts

Reply #41 ura's post

belum berjaya lagi laaa ura.....
tapi masih tak putus asa dan terus mencuba semua cara2 yg kawan2 dah suggest kat sini....  (except for bela ular sawa tu la.....)

yg nak guna racun tikus tu mmg saya tak sanggup la.... tak tahan the bau nnt....
so far saya gunakan perangkap tikus je.  ada mengena sekali, punya besar bapak tikus kot, husband letak tgh panas je.  lepas tu takde kena lagi....

ni masih lagi berusaha melenyapkan semua keluarga2 tikus yg ada menumpang kat umah saya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2007 02:29 PM | Show all posts
Originally posted by ura at 8-5-2007 11:32 AM
Dulu rumah sewa saya pernah juga diserang tikus. Dok berumah belakang mesin basuh. Tersangat busuk dengan tahi dan kencingnya. So apa kami buat ialah alih mesin basuh dan bersihkan segala najis y ...


kekkeke lawaknya nama tikus ura tuh.. macam nama laki kawan saya jekkk... BASIRON! adusssss
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2007 04:27 PM | Show all posts
teringat lak pengalaman aku... lepas balik pantang 2 bln kat umah mak.. cam nak pengsan aku tgk umah.. ada satu bau.. n najis tikus merata kat bawah meja  dapur.. horror giler time tu.. ada je aku nak pelangkung hubby aku time tu.. tau lah bujang 2 bln..

pas tu aku pun start bebel.. byk kali benda ni melintas depan aku. siap lawan turun tangga ngan aku sapa sampai dulu .. langkah pertama aku letak daun pandan merata2 kat umah tu.. kurang berkesan gak.. pas tu hubby beli perangkap.. dpt 3 ekor.. alhamdulillah sekarang da ok.. tak nampak da.. roti kat umah pun tak berusik klau tetinggal atas meja...

lagi satu.. hubby tutup bwh pintu dapur tu dengan kayu.. assume tikus tu dr luar.. tak boleh masuk lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 04:59 PM | Show all posts
errr selain perkara di atas ada lagi tak cara nak halau tikus?..i pasang perangkap x dpt lak tikus...skrg i rase kat umah i ada2 ekor...yang plg tension rase mcm dia menginap kat dlm bilik tido lak sbb nampak tahi dia...smlm lagi best rase nyer dia main2 tendang pintu...seriau nyer kalau dpt masuk...perangkap tu i letak ikan kering tapi x dpt lak...

lagi satu racun tikus nak beli kat maner ye...tolong..urgent nie
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 05:12 PM | Show all posts
try beli gam tikus samada yg busuk tu atau pun yg jenis kadbod lipat dua tu...then letak sesudu  peanut butter kat tengah2....tunggu 2-3 hari kalau dia ada sure dia datang and melekat kat situ dlm usaha dia nak makan peanut butter tu....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 08:31 PM | Show all posts
aisey nak kene beli peanut butter plak ker..racun dah beli dah....kat umah ada tikus jenih kecik jekk......kecik sangat...memula dok main bilik blakang n dapur.nih beb ari lepas berani plak dia kuar ke living hall...terkujat wa....melompat trus..memula tuh takde ler dia menggigit tp ada skali ngk tepung yg lom bukak ada kesan gigitan dahh...wa suspect tikus tuh dah pandai lapar.time cuti seminggu b4 encountered umah ada tikus leh lak dia berthn tak menggigit haper..nih dah pandai plakk...hasben aku mula ler pokpek kata aku tak ngemas plakk..tp aku pegang pd rules..kalo takde makanan musti dia tak maiii..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 10:45 AM | Show all posts
smlm dpt seekor dia masuk perangkap...tapi i rase ada lagi seekor ....smlm ada beli gam kat kadbod pas tu letak ikan kering campur ngan racun tikus...i tgk gam kat kad tu mcm tak kuat aje...sbb gam lebih banyak kat tengah2 compared than bahagian tepi2....

kat umah i banyak dah taik tikus..geram aje
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 11:29 AM | Show all posts
Hari tu, entah camner leh sesat sekor Mak Ti masuk dalam rumah anis, masa tu mmg ada bukak pintu kat belakang sebab yerlah, rimas kan kalau kat dapur tutup pintu tingkap bagai kan...tapi itu lah pulak dapatnya, masuk Mak Ti..sedornya ada Mak Ti ni ialah plastik sampah cam kena selongkar..mula2 ingat lipas lah kan...diam lagi, esok pagi lak, ada lagi..diam lagi..esok nya tepung anis yang anis letak atas meja kena tebuk...masa tu dah terfikir, Mak Ti ke ni, kabor kat suami, dia cakap..lipas kott..sabor jer lah...

Seminggu pastu, yakin ada Mak Ti dalam rumah pasai dah jumpa najis dia..suami mula pasang perangkap, boh ikan lah, ayam lah, pizza lah tapi Mak Ti langsung tak mo jengah, cam tau2 jerrr..tak jalan..sebulan juga lah Mak Ti tu dok dalam rumah..kalau terlupa simpan makanan dalam tempat yang selamat, jawabnya mmg selamat lerr, makanan simpan bawah tudung saji pun dia dapat masuk..seriau lah jugak.Ni Mak Ti ke atau jelmaan Mak Ti...

Bengang jugak, belikan perangkap tikus yang pakai gam tu, dah ler mahai, satu petak tu 8.00, pasang lerr kan...makanan abis, Mak Ti lepas..ada lah kesan2 dia tersangkut kat gam tu tapi Mak Ti nyer ilek...beli lagi..begitu gakk...Beli perangkap tikus yang jenis cam perangkap samar tu...terpijak jer..tupp...beli sampai 2 tapi setiap kali boh makanan...makanannya hilang tapi perangkap samar tu tak terjongket pun...masa tu dah suspen gilerr..dah mula fikir yang bebukan..hantu ke nihh..

Lepas sebulan, jiran sebelah bagi jagung, anis buat ler sikit puding jagung kan...kemudian suami anis boh sepotong kat dalam perangkap rumah tu, boh jugak kat jerangkap samar tuuu....anis lak..lagi brutal...puding tu anis gaul dgn racun....abis merah2...puding dgn tulang kfc tuu....esok paginya...puding kat jerangkap samar tu abis licin, TAPI puding yang anis boh racun bagai dalam rumah perangkap tu berjaya gak menarik Mak Ti tu untuk masuk ke rumah perangkap tu...berjaya gak nak nangkapnyerr...Sebulan lebih tuuu...

Oleh sebab dia makan puding beracun, tak sampai sehari dia dalam jaring perangkap tu, dia pun mati...sekarang, tak berani dah nak bukak pintu belakang, tingkap belakang...kabor kat suami, kalau nak bukak jugak, pasang dulu jaring halus tuuu...kalau dak...No way...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 12:10 PM | Show all posts

Reply #49 AnisSuraya's post

kak...jaring haluih plastik tu rsnyer dia pandai geget kak...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 12:17 PM | Show all posts

Reply #50 honeybee1802's post

tok sah pakai jaring plastik tuu, jaring yang cam besi halus tuu, yang selalu org pasang utk cegah nyamuk masuk tu...kalau itupun dia pakat gigit..jawabnyerr tak berbukak lerr tingkap dgn pintu kat belakang tuuuu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 12:28 PM | Show all posts
suami ummiy letakkan racun tikus dengan ikan keringkat atas kertas je... biar je kat situ... tikus tu takkan mati kat situ... dia akan rasa haus dan cari air...

banyak hari jugak selalu letak racun tikus tu... sampai satu waktu racun tu terbiar je.. maknanya dah takde tikus kat kawasan tu...

cubalah.. racun tikus tu yang warna pink...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 28-2-2008 12:17 PM
tok sah pakai jaring plastik tuu, jaring yang cam besi halus tuu, yang selalu org pasang utk cegah nyamuk masuk tu...kalau itupun dia pakat gigit..jawabnyerr tak berbukak lerr tingkap dgn pintu k ...

kak anis ker yg ada anak2 asthma tuh?kalo iyer nampak gaya kene extra cautious skit...kencing dia nih cepat vapor...kalo org lelah quite alergik ler...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 01:28 PM | Show all posts
Nak alau tikus.. Syoh.. syoh..

Melawak je tu.  Cuba hang pakai perangkap yang terus bunuh tikus tu.  So tak ada lah nak aniaya binatang tu kalau pakai perangkan idup tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 02:11 PM | Show all posts

Reply #53 honeybee1802's post

Honey, anak kak anis tak der yang ada asma, anak forumer lain kot...tapi mmg, najis dia bau dia kuat betui, satu lagi bahaya kalau kita minum atau makan yang dah tercemar dek najis dia tu...Jenuh nak tangkap ari tu, sampai anis kabor kat suami anis yang Mak Ti masuk rumah kita ni pergi school pasai kita boh racun, dia tak usik langsung, boh makanan dalam rumah perangkap tu pun dia tak sudi nak singgah...school tinggi Mak Ti ni...

Perangkap yang terus bunuh tu camner?..biasa racun lah kan...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 02:29 PM | Show all posts
umah i mmg pasang jaring..tapi mak ti nie jenis educated sbb leh bukak jaring nie...tension tul...tikus yang i dpt smlm tu i jemur aje ...ingat lepas nie nak masuk dlm plastic sampah lepas tu buang jauh2 tak sangguup nak bunuh dia
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 02:35 PM | Show all posts
uiks tikus...

last 2 week nampak ada tikus dalam umah ni.. tah mana tah datangnya.. terkejut lah gak bila bukak pintu umah pas makan malam tiba2 dia berlari2 dalam umah..   before ni tak pernah lak nampak.. mana tah dia masuk.. puas le hubby kejar halau dia.. ku dah bertenggek dah atas kerusi..

last2 dia kuar lalu pintu dapur.. pandai gak tikus ni ye..

pagi2 esoknya.. past solat subuh dengar sometin dalam tong sampah.. ku tak berani nak tengok sebab dah rasa2 cam cik Ti tu je.. soh hubby jengok.. sah cik Ti.. apa lagi suruh hubby ikat terus plastik sampah tu.. angkut terus letak kat tong sampah kat luar.. tutup rapat !  

2 hari pas tu g bukak tong tu tengok cik Ti tu dah tergolek dok dalam tu... alhamdulilah sekarang tak nampak lagi mana2 cik T.. jangan le kaum kerabat dia datang lagi   la ni siap2 letak daun pandan kat celah2 kat dapur.. takutttttttt..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 02:54 PM | Show all posts

Reply #57 dealova77's post

Kalau boh daun pandan, Mak Ti tak mai erkkkk?...Berapa banyak nak boh?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 03:17 PM | Show all posts
saya biasa boh daun pandan untuk halau lipas kat dalam rumah .
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 05:07 PM | Show all posts
Originally posted by as188 at 3-5-2007 10:36 AM
takde ke org yg arif dlm hal2 menghalau tikus ni.......
saya rasa dah hampir buntu ni tak tau nak buat apa lagi.   
daun durian belanda masih tak dpt cari lagi.  perangkap dah pasang byk hari  ...



ada tak enviromental department kat malaysia? sorry sbb i tak tau sgt about kat sana..
klau kat sini org panggil enviromental nie.. bila dah panggil dorang akan check satu bangunan..
even spider yg cinonit tu pon klau org ngadu benda tu ada dlm bangunan enviromental health nie dtg dan check..
ada la mcm2 benda dorang apply utk make sure rumah / bangunan free dr makhluk tidak diingini

rumah kat kampung dulu byk tikus tp bila parents bela burung ngan kucing.. tak berani dia kan kuar memalam semua dtg dan rembat tikus2 nie.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047258s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list