JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20484
View
83
Reply

Camana nak halau tikus

[Copy link]

Author: as188       Show all posts   Read mode

Post time 28-2-2008 05:15 PM | Show all posts
kedua.. kalau you dah tau rumah bertikus maka kena rajin make sure tong sampah dlm dan luar rumah ada lid.. kalau takder lid makin senang penyakit merebak.

make sure makanan simpan dlm bekas... coz tikus2 nie dtg dr byk sumber cthnya dr pembentungan air.. maybe rumah u ada saliran yg tikus2 nie boleh gunakan sbg 'shortcut' masuk rumah.. rumah you maybe ada food.. n last but not least sorry eiks klau menyinggungkan perasaan.. maybe (kalau bukan rumah you ) ada certain tempat yg kotor n dia mudah berpesta..

klau cik T nie ada you kena rajin buang sampah.. coz sampah nie mengundang cik T. Rumah i kat kampung pula.. cik T nie ada sbb my parents house nie ada ubi kayu dan some pokok buah-buahan.. maksudnya.. dia jdkan attic kami as sarang . dia nak kuar tak berani sbb kucing ada dlm rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 06:05 PM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 28-2-2008 02:54 PM
Kalau boh daun pandan, Mak Ti tak mai erkkkk?...Berapa banyak nak boh?

Originally posted by notiey at 28-2-2008 03:17 PM
saya biasa boh daun pandan untuk halau lipas kat dalam rumah .


uishh.. salah info ke ni..

dapat petua ni dari SIL.. kalau dia salah bagi info tu salah le ku.. haha..

tak pasal2 membazir daun pandan.. tak pe2.. at least bagi wangi sikit dapuku itu.. hik hik
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 06:08 PM | Show all posts
Originally posted by eva at 28-2-2008 05:15 PM
kedua.. kalau you dah tau rumah bertikus maka kena rajin make sure tong sampah dlm dan luar rumah ada lid.. kalau takder lid makin senang penyakit merebak.

make sure makanan simpan dlm bekas ...


eva.. sampah memang tiap 2 hari ku kuarkan.. almaklumla kan kat sini lambat sikit je.. emm.. bau tak ingat..

tapi maybe sebab umah sewa ni dekat dengan bendang.. tu yang ada cik T tu..

tapi sebagai langkah berjaga2.. semua food mmg simpan elok2..

bila nak pakai pingan mangkuk pun ku pastikan basuh dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 06:09 PM | Show all posts
Originally posted by dealova77 at 28-2-2008 06:05 PM




uishh.. salah info ke ni..

dapat petua ni dari SIL.. kalau dia salah bagi info tu salah le ku.. haha..

tak pasal2 membazir daun pandan.. tak pe2.. at least bagi wangi sikit dap ...


mabe ada betulnya dea..
cuba bubuh lemongrass @ serai... berani tak lipas2 nie berpesta?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 06:17 PM | Show all posts
Originally posted by dealova77 at 28-2-2008 06:08 PM


eva.. sampah memang tiap 2 hari ku kuarkan.. almaklumla kan kat sini lambat sikit je.. emm.. bau tak ingat..

tapi maybe sebab umah sewa ni dekat dengan bendang.. tu yang ada cik T tu.. ...


tiap 2 hari tu pon kira orait... tp cik T nie pon nak cari rezeki yg halal   so dorang berduyun2 ke rumah u la agaknya dea
tp kan dea.. sudah ku duga.. rumah both u n tuan tanah dekat2 ngan kws sarang dia
dia bleh masuk rumah sbb saliran la tu..

tu la dea.. even dlm rumah pon kena bubuh lid kat tong sampah tu..dulu kat library i keja  ( library nie dekat ngan padang luas ) memang bersih, takder food etc etc tp cik T nie berpesta sakan... buat rumah kat dinding library. Bila panggil enviromental health katanya sbb library tu dekat ngan padang.. ada saluran dia guna utk masuk dlm building bercucu cicit dlm library.. menjerit2 library users bila tengok makhluk kecil nie tp dia buat derk je

takder ke enviromental health kat malaysia? penting tauu...
kalau ada u contact cepat2.. 3/4 populasi kat Europe mati sbb Black Death dtg dr tikus.

[ Last edited by  eva at 28-2-2008 06:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 08:14 PM | Show all posts
lagi satu daun durian belanda untuk halau pepijat petua ni masa dok kat kg dulu.kalau tikus tu tak de cara lain bela kucing je sekor.perangkap pun kadang dia tak akan masuk sebab ada bau tikus ....menatang ni cerdik juga.dulu masak duk kg aku halau nga punyapu lidi ,malam tu dia naik kat badan aku mengerit gila aku jangan lah mencarut kat dia sok kau kat dapur apa dia buat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 08:38 AM | Show all posts

Reply #66 notiey's post

pasal tak boleh mengamuk, marah2 atau mencarut kat Mak Ti yang termasuk kat rumah kita tu, Mak anis ada kabor mcm tu jugak, kalau kita buat lagu tu, jawabnyer makin bermaharajalela dia kat rumah kita...Anis ikut gak petua tuuu...nak marah pun, kat opis...
Malam anis gaul puding dgn tulang kfc dengan racun tu pun, anis cakap bisik2 kat anak2 anis...sebab deme tanya...buat untuk siapa tu bu...anis jawab pun cara bisik2 lah...utk kita nyer baby...

Pasal daun pandan tu, yang anis pernah dengar utk halang lipas berpesta, kalau dah kering, kena buang cepat sebab nanti Mak Ti lak mai kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 09:03 AM | Show all posts
Originally posted by eva at 28-2-2008 06:17 PM


tiap 2 hari tu pon kira orait... tp cik T nie pon nak cari rezeki yg halal   so dorang berduyun2 ke rumah u la agaknya dea
tp kan dea.. sudah ku duga.. rumah both u n tuan tan ...


ayooo.. soh soh... cik T ooooooooo cik T.... cari la umah lain ye..

environmental health ?? kat sini ?   tak pernah dengar la pulak.. rasanya memang tak de je.. tatau la kalau ku tak de info tu.. kalau ada sure banyak tempat dah clear ngan cik T ni..

ada sekali pergi umah my cousin.. tau tak punya la banyak tikus berkeliaran kat kaw. umah dia..   umah dia dekat2 dengan food court tu yang banyak tu kot.. masa pergi tu pun terkejut badak tengok tikus tu sihat2.. besar kucing... dok lari2.. tak takut org lak tu...  silap2 kucing pun takut ngan tikus2 tu..   tapi imagine je la.. food court tempat org makan.. dengan tikus2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 09:04 AM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 29-2-2008 08:38 AM
pasal tak boleh mengamuk, marah2 atau mencarut kat Mak Ti yang termasuk kat rumah kita tu, Mak anis ada kabor mcm tu jugak, kalau kita buat lagu tu, jawabnyer makin bermaharajalela dia kat rumah  ...


ha tu la ku pun dengar gak cam tu.. pandai tikus2 ni ye.. advance sungguh..

** alamak.. nak kena buang dah daun2 pandan ni.. pasal2 kan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 12:47 PM | Show all posts
nak tanye sket, air kencing tikus ni kuat yek bau die?..
adakah die cam berminyak2 sket?.,
kalu taik die tu aku kenal, cume air kencing die aku x pernah tgk lg..(soklan bodoh ni, hehehehe)

[ Last edited by  leukoplast at 29-2-2008 12:48 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 02:11 PM | Show all posts

Reply #70 leukoplast's post

kencing tikus ni bau dier menyengattt...hancinggg sungguh...kalah bau kencing kucing...
Tak tau ler pulak dia ni berminyak2 ke cuma anis tak tahan sungguh dengan bau dia....sakit pala dibuatnyerr
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 03:01 PM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 29-2-2008 02:11 PM
kencing tikus ni bau dier menyengattt...hancinggg sungguh...kalah bau kencing kucing...
Tak tau ler pulak dia ni berminyak2 ke cuma anis tak tahan sungguh dengan bau dia....sakit pala dibuatnyerr


ok, thanx for da info..konpem dlm bilik aku ni bkn kencing tikus, psl aku dah suspicious td..
psl aku test xde plak bau hancing..bkn test ngn mulut, ngn hidung n tgn yerrr...
tp taik tikus ade la aku nampak kt blkng rak dapur ni..hampasss sungguh..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 05:48 PM | Show all posts
Originally posted by honeybee1802 at 27-2-2008 08:31 PM
aisey nak kene beli peanut butter plak ker..racun dah beli dah....kat umah ada tikus jenih kecik jekk......kecik sangat...memula dok main bilik blakang n dapur.nih beb ari lepas berani plak dia k ...


takde peanut butter ke kat umah....alaaa...beli yg botol kecik tu je. baru rm4.  lepas tu boleh guna sapu kat roti (yg balance tau bukan yg bagi tikus tu...hehehe).
masa kat umah lama dulu pernah gak ada cik T kat umah. arwen amik gam  tikus yg hitam dan busuk tu..(gam ni kalau kena kat cik T sure tak lepas punya.  bau  memang busuk so letak kat tpt2 yg tersorok skit ler...mula2 je bau busuk  lama2 nanti immune ler...) .  2 kali arwen ada masalah ni tapi settle bila guna peanut butter.....

p/s :  gam tu make sure letak kat atas kadbod yg keras takut meleleh  nanti  kalau lekat kat  lantai susah nak tanggal.

one more thing....cuba check kot2 kat  dlm rumah tu mungkin ada tempat cik T ni boleh nyorok. mungkin dia dah buat sarang...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 10:56 PM | Show all posts
attee, wehh!!!

wahai tikus!

KELUAR KAU DARI RUMAH INI, DAN JANGAN KAU BALIK2 LAGI :@ :@ :@ !!!

ni kira halau laaa ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2008 05:02 AM | Show all posts
Originally posted by dealova77 at 29-2-2008 09:03 AM


ayooo.. soh soh... cik T ooooooooo cik T.... cari la umah lain ye..

environmental health ?? kat sini ?   tak pernah dengar la pulak.. rasanya memang tak de je.. ta ...


takder ke? ishhhh...
kat my place dulu yg ada pon keja dia cuba pastikan takder tempat bertakung..
cuma check klau2 kws rumah tu jd potential sarang nyamuk..
tak ingat la pulak apa term kami guna utk org yg keja dia pastikan kws rumah bersih nie
pest control kot..

cuba try tanya pest control under govt. jgn ambik private.. mahal tau ambik private..
pest control nie releks je keja dia so apa salahnya u contact dorang.. bg bz sikit lagipon dorang punya cost free.. apa lagi  gunalah segala kemudahan yg govt bagi

klau tikus dah sebesar kucing...tu dah terlebih sihat
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2008 05:04 AM | Show all posts
Originally posted by spitfire007 at 29-2-2008 10:56 PM
attee, wehh!!!

wahai tikus!

KELUAR KAU DARI RUMAH INI, DAN JANGAN KAU BALIK2 LAGI :@ :@ :@ !!!

ni kira halau laaa ni


dia tak sekolah.. mana dia nak paham bahasa2 mcm nie..
bahasa racun dan perangkap je dia paham
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 08:44 PM | Show all posts
Reply 75# eva


    betol ke ade pest control gomen free... anai2 rumah aku ya Allah banyak nyee.. tikus pon ramai...

kucing aku sakit skali bawak rm 5 kat klinik haiwan.... tu kene charge
2 ekor kucing = rm 10... tambah 30 posen... leh dapat dinerplate kfc
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 09:28 AM | Show all posts
ms dulu2 rumah my parents mmg banyak tikus, suka bebenor masuk dlm bilik tidur sy. Satu hari ada org suruh bubuh daun kucai kat tempat2 yg tikus tu suka pergi. Sy pon bubuh daun kucai banyak2 sebelum nak tidur sbb tikus2 tu suka keluar tengah2 malam. Betul pulak tu tikus2 tu taknak pergi kat tempat2 berkucai tu. My room selamat tp bilik lain lak jadi mangsa
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 12:35 AM | Show all posts
sesiapa yang tahu tu, tolong lah saya atasi masalah tikus ni......
as188 Post at 19-4-2007 11:04


Bela kucing.. Insyallah larilah tikus tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 05:56 PM | Show all posts
Reply 78# buzzbuzz


   kena try n...sblum n dengar petua daun durian belanda..tapi susah dpt...lpas n kena cari daun kucai lak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049906s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list