Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22709
View
197
Reply

Senarai bisness / pelaburan anda

[Copy link]

Author: abgzan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-4-2007 01:49 PM | Show all posts |Read mode
As'kum,
saja aja nak tau, maybe kita boleh discuss, dan kongsi maklumat, segala jenis bisness anda, pelaburan anda, dan juga, how can we diversify our investment utk masa depan...supaya sama2 kita leh maju utk agama, bangsa dan negara...wslm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2007 01:55 PM | Show all posts
Saya start dulu, susunan di bawah adalah mengikut chronicle ianya berlaku:

1) ASB (sejak darjah 2 kot, tak ingat)
2) Property (sejak umur 20 thn)
3) Bank Rakyat (umur 22 thn)
4) Unit Trust (22 thn)
5) Forex (22thn)
6) Gold / emas
7) Saham
8) Perniagaan Lembu
9) Perniagaan berkaitan kereta
10) Takaful Nasioanal (22 thn)

So far so good, kecuali ASB, skrg ni dah makin berkurang, sbb:
1) return paling rendah...
2) issue haram...

wslm

[ Last edited by  abgzan at 7-5-2007 08:07 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 02:24 PM | Show all posts

Reply #2 abgzan's post

muda2 lagi dah mula invest...mmg atas inisiatif sendiri ke atau famili mmg dah exposed ngan investment ...aku umo 22 tahun masih terhegeh2 study sambil menghitung bila duit loan nak masuk..umo 25 baru start keje..cuma mmg dari kecik dah ada akaun tabung haji, then masa lps spm tu ada buka ASB & ASW
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 02:26 PM | Show all posts
1. ASB
2. Bank Rakyat
3. Bank Persatuan
4. Takaful National Anuity
5. Small business as part time (fast food kiosk run by workers)
6. Option Trading
7. Insurans Takaful (protection & saving) & Major Medical (protection).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2007 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by mantan at 25-4-2007 02:24 PM
muda2 lagi dah mula invest...mmg atas inisiatif sendiri ke atau famili mmg dah exposed ngan investment ...aku umo 22 tahun masih terhegeh2 study sambil menghitung bila duit loan nak masuk..umo 25 ...


Mak saya jenis suka menyimpan, sikit2 suh masuk ASB, sikit2 masuk ASB. Walaupon umur masih sekola rendah. Saya dari kecil (darjah 2 camtu) dah kira2, dgn duit yg ada time tu (about RM10k, masa darjah 2 camtu, dari duit raya, etc), disbbkan compound interest, bole jadi jutawan, bila umur 70 thn, hehe...tapi time 70thn, tak tau hidup lagi ke tak/..

Target jutawan when i am 25, tapi tak achieve, now next target by 28 insyaAllah...wish me luck...

wslm

p/s: ada sesiapa di sini sudah jutawan? saya yakin musti ada ...Andak? Gabanzack?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 02:45 PM | Show all posts
Aku nyer sekarang
1. ASB
2. Unit Trust ( baru start 3 tahun lepas)
3. Bank Rakyat (2 tahun)
4. Bank Persatuan ( sethn)
5. Insurans Prudential investment link (medical & life)
6. Property (thn lps tapi kecil-kecilan saja, aku buat rumah kedai atas tanah aku then sewakan)
7. Tabung Haji
8. Koperasi tempat keja aku

Yg dulu ada tapi sekarang dah takde
1. Sijil simpanan premium
2. ASW
3. Takaful Sihat


Masa depan aku nak try
1. Saham - dah ada CDS tapi masa tu tiba2 modal guna utk invest buat so tak start lagi saham)
2. Forex
3. Bisnes- ada cadangan nak buka bisnes berkaitan makanan, tapi tak tau ler bila boleh terlaksana
4. REIT - nak kumpul tanah pulak
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 02:48 PM | Show all posts

Reply #5 abgzan's post

dasat2.. insyaallah target ko tercapai...aku dah lebih 28 tapi setengah jutawan pun tak sampai

[ Last edited by  mantan at 25-4-2007 02:57 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 03:22 PM | Show all posts
paling aku kesal ialah tak sempat nak transfer seluruh $$ dlm ASB ke bank persatuan last year. because hanya dibenarkan bawak keluar 25k per withdrawal utk ASB. meaning kalau ada 200k, kena ulang alik bank 8 kali utk withdrawal. masa tu bulan June. Bank Persatuan offer sapa2 yg sempat masuk within bulan june consider dia sudah invest since January, meaning dividen dikira dari January, not starting from June. sikit punya baik ka this offer masa tu. tup-tup Bank Persatuan limit to 5k, so tak leh nak top up dah. so kisah Bank Persatuan ni sebijik mcm kisah Bank Rakyat jugak. berjanggut ler sapa yg nak top up.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 04:25 PM | Show all posts
investment aku :
1) property
2) stock
3) bank rakyat
4) tabung haji



target nak belajar :
1) forex
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 04:44 PM | Show all posts
utang banyak la
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 05:21 PM | Show all posts
kalau good libility tak pe..
asal jgn over leverage sudah la.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 05:29 PM | Show all posts
kalau good libility tak pe..
asal jgn over leverage sudah la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2007 05:30 PM | Show all posts
You all takmo try main saham tanpa modal? Main kontra dan pungut beratus atau beribu everyday, kalau kena paada stateginya......hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 05:36 PM | Show all posts

Reply #13 abgzan's post

aku dah jumpa beberapa orang yg tak berjaya : jatuh bangkrup coz of Contra saham..
too risk utk aku.
pelan-pelan kayuh.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 05:40 PM | Show all posts

Reply #13 abgzan's post

aku golongan tory dalam hal investment ni, baru nak mula kena belajar satu2
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 05:53 PM | Show all posts
Originally posted by mantan at 25-4-2007 05:40 PM
aku golongan tory dalam hal investment ni, baru nak mula kena belajar satu2


ape yg ko blaja?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2007 06:14 PM | Show all posts
cipan bakar, pic sapa u pakai tu, hotnyer...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 07:20 PM | Show all posts

Reply #17 abgzan's post

aikkk sudah gaharu cendana pula
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 07:27 PM | Show all posts

Reply #16 cipanbakar's post

aku start dgn saving tabung haji, ASB, then UT, then beli saham bank rakyat & bank persatuan, pastu property. Lps ni nka belajar stock, forex, bisnes....selain drp belajar sikit2...aku jugak kumpul modal sikit2..nak bayar utang lagik ..kalau cam investment yg abgzan ckp tu..kena pandai berstrategi jugak selain drp rezeki kan...jadi kene ler tau strategi main saham dulu
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 05:45 PM | Show all posts

Reply #19 mantan's post

camana blaja stock?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.602525s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list