Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22699
View
197
Reply

Senarai bisness / pelaburan anda

[Copy link]

Author: abgzan       Show all posts   Read mode

Post time 1-5-2007 11:42 PM | Show all posts
bagus tu abgzan
banyak org melayu/ islam ni bodoh sombong, macam kambing!
ada yg terjerat dgn hutang bertimbun2, tapi tak pernah nak insaf.
malah, yg gaji berpuluh2 ribu pun sama jugak, besar kerak drp periuknye!

aku pun nak tau jugak drp abgzan, nanti aku pm ko
best jugak kalau blh buat group yg sama2 menuju matlamat yg satu..
la ni tak de geng lagi utk berborak2 pasal finance/ investment
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 01:27 AM | Show all posts

Reply #61 drsalehuddin's post

dr garang lak hari ni..
org melayu jadi tak cerdik coz dah terlalu lama berada dalam "confort zone".

[ Last edited by  mat403 at 2-5-2007 01:30 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2007 03:06 AM | Show all posts
yerp DrSalehuddin, kita boleh bincan dan borak2 ttg ekonomi atau bisness  dan camana kita bole majukan ummah...saya rasa takde org buat lagi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 03:06 AM | Show all posts
dr tak patut begitu emosi..menyamakan orang melayu seperti kambing adalah seperti meludah ke langit
akhirnya terpecik ke muka sendiri..bagi saya ada org melayu yg masih ketinggalan dan agak mundur dari segi
pengurusan kewangan dan sebagainya tetapi harus diingatkan ada juga orang melayu yg agak maju,berpengetahuan dan berbakat samada dlm bidang pengurusan atau perniagaan.

dr sendiri adalah dari org2 yg bernasib baik mendapat peluang melanjutkan pelajaran dan mendalami ilmu kewangan dgn mendalam dan seharusnya dr( saya agak org melayu ..mix maybe) memberi,mengajar dan mencurahkan ilmu yg anda perolehi dgn ikhlas kepada anak anak melayu..jgnlah cepat melenting dan melatah kerna
menunjukkan kejangkalan kita kerana org melayu berbudi bahasa orgnya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2007 03:20 AM | Show all posts
anazwan, saya ingin memohon ampun bagi pihak Drsalehuddin...maybe dia tak sengaja...saya juga pun sama, kalau saya tersalah kata...

Apa pun, kita semua sudah lama berbincang di forum ni, saya rasa, it is time to take a step further...

What say you?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 12:46 PM | Show all posts
rasanya dr tak mengatakan semua orang melayu macam tu...tapi 'kebanyakan' orang melayu mmg macam tu...so khas ditujukan kepada golongan tersebut sahaja..bak kata pepatah 'sapa yang makan cili, die yang terasa pedasnyer'...tapi mungkin juga penggunaan bahasa tersebut agak keras...so sapa2 yang terasa tu, harap amik la yang positif sahaja...so ada ke plan nak lepak2 minum teh sambil berbincang pasal finance? aku nk join...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 11:17 AM | Show all posts
tiada sambutan...takpe la...wish you all BEST OF LUCK in your own way...

Wassalaam.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:54 PM | Show all posts
ramai yg brminat ni....tp camne nak arrange....takkan nak dengar dari forum je....rasanya abg zan kena listing g mana satu yg orang paling berminat nak tau...bisnes lembu...properties...saham...kereta...atau yg lain2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 01:03 PM | Show all posts
tak kisah...bukan satu paksaan...tempat di rumah anda, restoran mamak, McD (atau seangkatan), atau rumah saya...tapi, tgk jugak la kalau rumah anda jauh, and my time limited, maybe kawasan Shah Alam ke...ok jugak...rumah saya pon ok jugak, preferable...nanti saya kasi la lunch ke atau dinner...

nak jumpe, tak semestinyer kena satu kumpulan terus...sorg2 pon tkpe...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:14 PM | Show all posts
hmmmm

sekarang ni tengah review financial planning cause pentingkan kalau tak review tak tau

tak tau mana nak tanya tapi try la kat sini.

mana lagik penting..budget atau savings?

say dapat gaji...terus tolak savings atau budget semua expenses baru ke savings?

also unit trust sekarang ni tak overpriced ke? I mean kalau nak beli kena take into account cost? the risk and timing...

selain ASB where else is a good place to save. Tabung haji pun ok kan sebab boleh transfer online kan?

what say u abg zan?

macam mana nak buat proper financial planning.

cam azizi ali his style was budgeting..safe money...cut down expenses. delayed gratification kata the financial freedom guys.

what is yr take on financial planning.

I ada baca yr postings jgn ingat org tak baca.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 01:28 PM | Show all posts
Saya ada bagi postings ttg financial planning, dah laam gak, tak ingat lak kat thread mana...

sebenarnyer dua2 penting, savings and budgetting...u kena buat plan and compare, yg mana lagi tinggi, return dari savings ke atau interest rate dari ur loan...compare, and take ur action...nak citer pjg lak, and tambahan pula, sudah cerita seblm ni...malas nak taip balik...ni pulak tgh time makan ni, lapar ni, hehe...

anyway, feel free to email me, or pm me...we can chat later, on the phone ke, atau jumpe mana2, borak2 INFORMALLY...macam kawan2 borak2...hehe...nothing formal...

ok wslm
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 07:48 PM | Show all posts
best dpt sembang2 dgn u all pasal financial planning nih....
harap byk lagi info dapat dikongsi...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 10:09 PM | Show all posts
1st of all, minta maaf sebab ter'sama'kan org2 yg bodoh sombong dgn kambing. actually bahasa yg lebih halus ialah 'binatang ternak (al an'am), sbgmana yg disebut oleh Allah dalam alQuran; "mereka mempunyai mata, tapi tidak melihat dgnnya, mempunyai telinga, tapi tak mendengar dengannya, dan mempunyai hati, tetapi tak cuba utk memahami dengannya: mereka itu ibarat binatang ternak, bahkan lebih teruk drp itu." (sori tak ingat ayat dalam surah mana)

kambing termasuklah dalam golongan binatang ternak. kalau nak guna lembu ker, biri2 ker. ikut suka masing2 lah..

tapi, mana yg terasa, sorry lah. saya tak katakan semua, tapi kebanyakan yg terjerat dengan hutang dan tak insaf2 lagi. geram jugak kadang2 tu. puas aku nasihatkan, tapi banyak sangat dalih dan alasannya. itu yg aku samakan dengan kambing.

sekali lagi, kalau terasa, mintak ampun bebanyak.. tak berniat nak melukakan hati anda.

nabi ada pesan, org islam tak akan terjerat dalam lubang yg sama dua kali.
kalau sekali terjatuh dalam lubang hutang kad kredit citibank, lepas tu jatuh pulak kali kedua dalam hutang kad kredit HSBC (contohnya, takde kene mengena dgn yg hidup atau yg mati), bukankah tak mengikut pesan Rasulullah tu..

wallahu a'lam

[ Last edited by  drsalehuddin at 3-5-2007 10:11 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2007 09:56 AM | Show all posts
Setakat hari ni dah ada at least 5 org pm atau email me...satu sambutan yg menarik...tapi kalian jgn salah paham lak, ini bukak sesi CERAMAH ke, atau sesi FORMAL ke...jgn kalian nanti pakai KEMEJA and TIE pulak , hehe...

Ni macam sesi suai kenal aja....hehe, kita pon tak pernah berjumpa pon kan...apa salahnya...

alaaa, nak borak2 ttg bola pon bole...borak ttg kereta ke, atau bisnes ke, badminton ke, pon bole...ttg awek2 u all ke, anak2 , bini2 u all pon bole....

ringkasnyer, ni macam perjumpaan suai kenal aja..hehe

wslm
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 11:51 AM | Show all posts

Reply #74 abgzan's post

best gak tu boleh borak2 dan sekalian leh jumpa forumer2 kat sini..
some sort of minggu taaruf la ni bro..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2007 12:00 PM | Show all posts
tak kisah la nak panggil apa2 pon, hehe....

borak2 kosong pon ok..hehe..

jumpe sorg2 ke, 2 org, 10 org pon ok...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 12:06 PM | Show all posts
dah tau ke tempat n mase nak buat tu...?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2007 12:15 PM | Show all posts
tak tau lagi...tapi maybe weekend ni kot...ahad ke sabtu ke...u bg no tepon dulu...and email juga....wslm
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 02:18 PM | Show all posts

Reply #52 abgzan's post

Abgzan, cite pasal saham je ke? forex ada x? saya nak belajar forex...maklum la dari bacaan saya, forex ni modal x besar mana..ada RM100 pon dah bole trading..x mcm saham...

Tp dari forum ni, tgk sumer gentleman je y nak join..ladies x ada ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 02:22 PM | Show all posts
Saya juga berminat abgzan!!!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075057s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list