Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30340
View
157
Reply

Mazda3 ker...Honda city ker atau Vios

[Copy link]

Author: MamaIlya       Show all posts   Read mode

Post time 30-4-2007 05:13 PM | Show all posts
Originally posted by takumi86 at 30-4-2007 12:00 AM


aikk.. sejak bila encik matsuda hiroshi tu kawin dgn minah bangla sampai boleh convert warganegara ni?? :stp:

:lol


setahu aku nama founder mazda ni matsuda jujiro... camne bule kuar hiroshi kun tu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 07:56 PM | Show all posts
Mungkin tukar nama kot


Originally posted by ryo_takahashi1 at 30-4-2007 05:13 PM


setahu aku nama founder mazda ni matsuda jujiro... camne bule kuar hiroshi kun tu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 11:34 PM | Show all posts

Reply #41 ryo_takahashi1's post

yg tu encik matsuda hiroshi tu.. nama anak dia yg ke 4.5 generation laa..
takpee.. asal kan pangkal ada matsudaa.. kira owner laa tu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 11:11 PM | Show all posts
Originally posted by True-X at 28-4-2007 04:18 PM
MAZDA keta jepun yer?


U tak tahu ke mazda ni keta buatan bangladesh? heh.heh
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 11:17 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 11:18 PM | Show all posts
tatapilah M3 ku.....sure lebih lawa dari City dan Vios..memang tak sesuai nak dibandingkan dengan vios dan city .
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:34 AM | Show all posts
aku suka mazda3 yg hatchback tu lagik..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:44 AM | Show all posts
tunggu vios baru kuar!!!! cantik gile!!!! serious!!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:48 AM | Show all posts
nape tak letak honda civic dalam choice ko?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 05:06 AM | Show all posts
Originally posted by ameer at 3-5-2007 12:44 AM
tunggu vios baru kuar!!!! cantik gile!!!! serious!!!



ada secantik beyoncetak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 05:14 AM | Show all posts
Originally posted by ahmad78 at 2-5-2007 11:18 PM
  tatapilah M3 ku.....sure lebih lawa dari City dan Vios..memang tak sesuai nak dibandingkan dengan vios dan city .


nahh tatapi laa vios org ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 08:33 AM | Show all posts

Reply #51 takumi86's post

Jiran ko semua kereta pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 09:58 AM | Show all posts

Reply #51 takumi86's post

errkkk... apsal haku nampak cam wira jer...
jgn mare aaa abg umi...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:25 PM | Show all posts

Reply #24 ahmad78's post

Aku laki si lesung ni lah... aku bg pendapat.. Camnie cete aku pulok...

Aku currently guna mazda lantis h/b 1.6. Beza lantis jika d bandingkankete sezamannye mcm corolla SEG 1.6, honda EG9 1.6 dll adalah beratdepa... Mazda aku memang berat... dekat 1.3tan! Kalu enjin stall,meleleh ingus pun x tetolak 1-2 org weh... So apa maknanye ni? Kakbedah/pak dolah dr kampung ulu dedap pun bleh bg jwpn - lagi berat lagibyk le besi weh... so tahan lasak le... Tu pase kalu sprint test lantisdok belakang je... power same je....

Bebalik to Mazda 3 (Ma-ze-da kate Nippon), sifatnye same je mcm lantisaku (lantische kata Nippon). Terase solid-molid, balun mana-manakona-monar kat genting/cameron mcm kentang je... pase, body lasak &keras... Suspension stendet pun mcm after market punye rase... Nak testdrive kete kat situ la... bukan straight line dr KL-JB or KL-Perlis...Bukan nak bias kpd Mazda3 or adik-beradiknye, tp aku penah jadiex-trainer advance driving & riding... Aku gunakn pengalaman tu utkbandingkan kelebihan/kelemahan every kete yg berpeluang test, dari dulusampai sekarang.

Fakta: Mazda 3 masuk kategori sub compact (small family car) spt Focus,Altis, Sentra, VW Golf, BMW 1 series, Lancer, Civic. Nk tau sub compactsenang je, dlm range model tu ada 1600cc-2000cc dan ke atas. Mazda3 katMsia baru entry level je... kalu dia bwk model Mazda3 MZR 2.3Mazdaspeed turbo... aiyo, EVO pun mengah nak kejor weh...

Vios & City bukanlah kategori sub compact, tapi depa light compact(supermini). Iaitu sama kategori Myvi dan Mazda2. Harga pun dah larijauh la kalu nak banding Mazda3... So next time frenz out there, kalunak buat comparison, make sure u all tau kete2 tu masuk kategori ape...Silap kategori dah kira x betul le comparison tu...

Frenz...Yang penting bila nak beli kete baru, bukan pada lawa or palingpopular & murah or paling 'famous' (kata org Parit, Perak..). Nakciri2 lawa, beli le Ferrari. Nak paling popular&murah, beli lekancil model 1995. Nak paling 'famous' beli le prutun wiru/sagu,bezaman dok camtu je design... pehtu depa kate model baru... ish ish.Tetapi, SAFETY lah yang paling2 penting. Makin jauh perjalanan, makintinggi risiko jika kete tu xpenah ada piawai "collision test" ygdiiktiraf antarabangsa.

Sila refer http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/introduction.php dan ketahuilah sejauh mana selamatnye kete u all.

Model2 kete di atas aku dah testdrive suma. Tak mau komen, hangpa pisendiri test drive la... Topik Mazda3 jd aku rekomen sgtlah terutamamodel 2000cc. Byk beza drp 1600cc terutama brek, enjin respons, agility& fuel consumption. Aku suka 2000cc coz aku kaki lari... Lantis akupun dah lama convert V6 2000cc type-R.

Ok...

[ Last edited by  lesung at 3-5-2007 12:45 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:58 PM | Show all posts
lesung, bagus betul kau punya report.

aku pun recommendkan sesapa yang ada bajet lebih utk ambil m3 2.0. harga dia RM130k...beza 30k dengan 1.6.

bagi yang bukan kaki lari mcm aku nih, 1.6 dah consider cukup bagus dan power. di karak highway semalam, aku betul2 boleh test handling dan jalan berbukit. aku amat berpuas hati sakan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:10 PM | Show all posts

Reply #51 takumi86's post

cettt... lagi taknak ngaku orang kaya nih....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:15 PM | Show all posts
Bagus kereta mazda 3 2,000cc ni


Originally posted by lesung at 3-5-2007 12:25 PM
Aku laki si lesung ni lah... aku bg pendapat.. Camnie cete aku pulok...

Aku currently guna mazda lantis h/b 1.6. Beza lantis jika d bandingkankete sezamannye mcm corolla SEG 1.6, honda EG9 1. ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:23 PM | Show all posts
Originally posted by d34n at 3-5-2007 01:10 PM
cettt... lagi taknak ngaku orang kaya nih....


Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:36 PM | Show all posts
Originally posted by ryo_takahashi1 at 3-5-2007 09:58 AM
errkkk... apsal haku nampak cam wira jer...    


kalau ko nak tau ni laa keter wira convert to vioss..
terrror laah ko ni.. heheeee..

ish.. korang cakap aku kaya lah pulak.. harap termakbul aku jadi kaya nanti..
aku kalau jadi gi gath tu pun naik motor jerr..
harap boleh sampai ler ke ampang dari puchong tu nanti.. :pray:
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:43 PM | Show all posts
Masih nak berselindung lagi


Originally posted by takumi86 at 3-5-2007 01:36 PM


kalau ko nak tau ni laa keter wira convert to vioss..
terrror laah ko ni.. heheeee..

ish.. korang cakap aku kaya lah pulak.. harap termakbul aku jadi kaya nanti..
aku kalau jadi ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077867s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list