JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
89153
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-5-2007 10:50 PM | Show all posts |Read mode
Salam!Bolehsapa2 bagi idea kenapa kebanyakan orang melayu sangat fobia denganinsurans?Sebut saja insurans semua pakat mencebik dan lari,padahalkereta pun ada insurans.Padahal insurans lah salah satu alternatifapabila menghadapi apa-apa risiko.Sebab itu orang melayu penuh kathospital kerajaan,tengok gate hospital swasta/pakar pun takberani..MAHAL.Padahal mereka dapat juga menerima rawatan di sana jikamemiliki medical card.Berapa ramai janda2 yang terpaksa bekerja semulauntuk menampung nafkah diri dan anak2.Dah banyak sangat ceritadipelbagai majalah dan akhbar yang menceritakan keperitan hidup merekaapabila suami tiada lagi di muka bumi ini.Masihkah tiada kesedarandikalangan orang melayu?Kereta boleh dimake up sampai beribu2,motor punberibu2 tapi untuk simpanan persaraan,perancangan kesihatan diri dankeluarga RM100 pun macam RM10000.Beginikah sikap kita sampaibila-bila?Cuba ytanya bangsa lain (yang ada kesedaran)berapa banyakpolisi mereka?
Harap menjelang tahun 2007,minda melayu kita tidak layu lagi!

[ Last edited by  ibm632 at 27-11-2007 10:16 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 11:45 PM | Show all posts
kalo ikutkan tipikal malaysian, ramai yg takde bajet utk bayar ansuran insuran ni.

cam aku la, tapi bagi aku, ada insuran kemalangan peribadi (PA) pun dah cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 12:33 AM | Show all posts
kesedaran orang melayu islam dlm bab ni masih berada tahap yg rendah...tak dinafikan la...budget antara penghalang kepada perkara ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2007 11:14 AM | Show all posts
Sebab mereka pikir bajet laa yg membuatkan mereka rugi bila dah tak ader pilihan lain then terpaksa masuk specialist maka time tu la mereka terpaksa berbelanje atau bergadai, sdg kan skarang ni hanya dengan mencarum RM 100 utk hari saja mereka dah boleh dpt medical card.
Kalau kita pikir betul2 adakah semua orang cina yg dulu2 semua nyer kaya ? rasa nyer tak semua orang cina kaya tapi bagi mereka walaupun tak berapa mampu nak ambik insuran mahal mereka ambik skadar yg mampu, itu lah punca nyer mereka tak perlu nak minta derma dlm surat kabar utk dptkan rawatan pakar.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 11:30 AM | Show all posts
bukan sbb bajet je ... tp org melayu dah sebati dgn subsidi .......... dulu ramai org melayu mmg keje gomen je. So, bila masuk hospital bayarannye ciput .... tu pasai depa tak heran dgn life/hospital insurans ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2007 11:50 AM | Show all posts
Tu pasai laaa kita kena ubah , kalau semua org dok harap sepital gomen alamat nyer tau sendir laa... gini la kita ambik contoh kalau kita di beri quaters, adakah kita tak nak beli rumah utk kita sendiri  piki2 lah  dok gitu wak sir...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2007 12:18 PM | Show all posts
masa aku sekolah dulu, cikgu nk kutip duit insurans takaful. ramai parents xmo bayar, alasan derang, "NYAWA ANAK KAMI BUKAN BOLE TUKA GANTI DENGAN INSURANS TU".

hehe. derang xde awareness sebenarnya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2007 12:34 PM | Show all posts
Memang pemikiran mereka macam tu, dia orang ingat insuran utk ganti nyawa, depa tak tau takaful pun boleh cover aper sajer bill hospital.

Originally posted by sitilina at 2-5-2007 12:18 PM
masa aku sekolah dulu, cikgu nk kutip duit insurans takaful. ramai parents xmo bayar, alasan derang, "NYAWA ANAK KAMI BUKAN BOLE TUKA GANTI DENGAN INSURANS TU".

hehe. derang xde awar ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:20 PM | Show all posts
aku x mampu byr mahal2, cukup 60 sebulan....x de saving dah...itupun kdg2 ikat perut...terpaksa jual henpon dan pc kalau ada emergency case...

200 utk loan mara..200 rumah..250 transpot+minyak...300 utk makpak adik belajar lg..last2 tinggal baki 80 je utk perut..

so jgn memaksa org x mampu (gaji aku dulu 500 pun depa paksa2 aku join), @ semata2 kejar komisyen @ target tahunan

bantulah dgn org islam dgn ikhlas, ramai lagi org kaya luar sana utk depa cari dan mampu bayar takaful keluarga
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 12:23 PM | Show all posts
bagus utk cover loan mara kalau meninggal sblm habis bayar loan mara
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by ibm632 at 1-5-2007 10:50 PM
Salam!Bolehsapa2 bagi idea kenapa kebanyakan orang melayu sangat fobia denganinsurans?Sebut saja insurans semua pakat mencebik dan  ...


Ginilah,

Aku tak jual insuran, tapi aku pembelinya...
Dulu bukan 'fobia' tapi 'nyampah'...
Pernah tak korang baca kata2 'kawan' sekampung aku dulu, Tim Allen (ala yg berlakon sitcom Home Improvement tu)
Begini kata2nya:

"... in life, there are worst thing than death... have you ever spent an evening with a life insurance agent?"

Amacam? Fobia? Tak... nyampah!
Lagi satu, aku ada anak buah Cina dulu. Dia ni graduate. Anak org senang la kira tapi... dia ambik masa dua tahun utk beli polisi insuran pertama dia, sebab...
Nyampah dgn kawan dia yg jual insuran...
Jadi, pengajaran di sini (pd aku la):
- Melayu bukan fobia, nyampah je
- cara yg lebih berhemah utk jual insuran (atau apa saja) sgt diperlukan sekarang ni.
Aku dah mulakan langkah 'berhemah' ni, baru sikit2.
Check http://sekolah-jurujual-baru.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 01:34 PM | Show all posts
Aku dulu belum aku belin insuran aku fobia ajer belum sampai tahap menyampah lagi ... sbab tak pernah ade ejen push aku.
Memang dulu aku tak pandang pun insuran , maklum lah keje company besar pangkat besar... tapi ader sorang kawan ni terpaksa keluar duit beribu2 untuk bayar perubatan anak dia maka dari situ lah aku dah mula rasa perlu nyer insuran ...  tu laaa orang kata benda yg kita tak suka tu yg kita dapat.
Then sepanjang aku insuran ejen plak ... aku tengok ramai orang yg nak beriya2 nak ambik insuran ni terdiri dari golongan yg dah tak layak nak masuk insuran ... contoh nyer orang tu dah nak penceng, dah ader sakit kronik dan macammacam lagi...
Itu laaa sedia kan payung sbelum ujan ..
Originally posted by my-nezrulh at 3-5-2007 01:21 PM


Ginilah,

Aku tak jual insuran, tapi aku pembelinya...
Dulu bukan 'fobia' tapi 'nyampah'...
Pernah tak korang baca kata2 'kawan' sekampung aku dulu, Tim Allen (ala yg berlakon sitcom Hom ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 01:38 PM | Show all posts
Betul tu jgn sampai ikat perut untuk bayar insuran ... insuran ? sepatut nyer org yg tak berapa nak bayar bill sepital sendiri lah yg sepatut nyer ambik insuran ... bukan nyer orang kaya... sbab mreka org kaya masuk spital swasta bayar bill sendiri then kita ni yg tak berapa kaya ni kena lah pegi goment ... sbab aper ...sebab masa sihat tak nak ambik insuran ...

Originally posted by ninja boy at 3-5-2007 12:20 PM
aku x mampu byr mahal2, cukup 60 sebulan....x de saving dah...itupun kdg2 ikat perut...terpaksa jual henpon dan pc kalau ada emergency case...

200 utk loan mara..200 rumah..250 transpot+minyak ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 01:39 PM | Show all posts

Reply #11 my-nezrulh's post

yer betul... aku pun nyampah ngan agent insurance.

time suruh beli, laju jer... time ada problem, sms pun x nak reply (yg ngaku kononnya kengkawan yg nak tolong kengkawan masa jual insurance).

aku pakai insurance kereta sbb nak renew roadtax, tu pun minimum.

bab halal, haram... aku x confident.. so aku ada kesangsian... sbb tu aku try avoid.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 02:08 PM | Show all posts
Yang pergi ambik insuran yg company tu tak leh bayar claim buat aper... ejen tu orang tengah .. makne nyer kalau company insuran yg dia jual tu tak nak bayar, baik dia senyap ajer tak kan dia nak bayar duit dia semdiri kot. Tu la nak beli insuran tu baca betul polisi then kalu tak puas ati cancel dlm masa 15 hari , jagan dok caya 100% ejen tu ckp. Percakapan ejen tak semesti nyer semua betul.

Originally posted by mziskandar at 3-5-2007 01:39 PM
yer betul... aku pun nyampah ngan agent insurance.

time suruh beli, laju jer... time ada problem, sms pun x nak reply (yg ngaku kononnya kengkawan yg nak tolong kengkawan masa jual insurance). ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 03:57 PM | Show all posts
pandangan aku sbb agency fees melampau. org mcm aku hanya mahu health coverage; no life products.

the problem here is the insurance industry tidak menitikberatkan tahap perkhidmatan, not to mention forcing ppl to subscribe to what they do not want in the first place.

dlm sejarah industri insurans kita di tahun 80an sudah terkantoi insurans company byr agency fees melampau.

Di akhir 90-an pulak sesuka hati mak bapak dia secara unilateral memaksa annuity policyholders soh byr premium anywhere fr 6-16 months extra utk policy yg sepatutnya matang. Di manakah etika dan moral syarikat2 insuran ini? Janji berbagai last2 menzalimi clients.

Dan tgk lar pulak cara dia buat kerja: kalu eksiden kete, sepatutnya just notify insurans company and they should take care of everything. Ini kita sbg pengguna nak kene ke hulu ke hilir bwk segala mcm papers, tentukan pulak dgn pihak kita eksiden nak claim atas insuran sapa, dan ntah hapa2 lagi karut-marut.

my conclusion 10 tahun lepas and still is today; the local malaysian insurers are nothing more than legalised pyramid schemes. Saturated market on non-bumi segment so now trying build up base of bumi segment. Lepas bumi segment saturated agak2 apa jadi?
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 06:33 PM | Show all posts
Originally posted by ibm632 at 3-5-2007 01:38 PM
Betul tu jgn sampai ikat perut untuk bayar insuran ... insuran ? sepatut nyer org yg tak berapa nak bayar bill sepital sendiri lah yg sepatut nyer ambik insuran ... bukan nyer orang kaya... sbab  ...


like my FIL, dia xamik insurans sbb mampu utk bayar bil hospital kalo sakit.
my father plak, xberapa mampu, so dia beli insurans utk 1 famili, utk protection kalo ada jadi apa2 kat sapa2. so xde la nak susahkan orang lain.

to me, before beli insurans/ dgr ceramah agent tu baik cari ilmu pasal insurans dulu, baru kita tau kepentingan insurans tu & pro serta cons nya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2007 08:22 PM | Show all posts

Reply #17 sitilina's post

Betul tu... so siapa kat sini yg dah ader insuran tapi blum disertakan dgn medical kad
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 08:36 AM | Show all posts
ibm632...

join cari semata-mata nak promote Takaful PruBSN ke???
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 11:10 AM | Show all posts
aku plak, meluat tu rasa nye idak le, pada aku it is all about make ppl understand the necessity of it.  kepada yg tak keje gomen tu bole la tengok kalo2 kompeni yg diorang keje tu cover for 1 family atau dier sorang je, but then it is good la kalo ader buat persediaan awal dgn insurance.  selain medical bagus jugak utk education anak2, mana la tau kan kot2 masa akan datang takde lagi jpa, mara and so on bagi study loan.  so bole buat saving, coz dulu aku pernah cuba la buat saving guna ASB dan bank, tapi aku tengok, bila saving tu bole kluar, mmg la kiter akan kluar kan, so insurance ni mmg strict la skit, tak bole kluar selagi tak sampai tempoh.  lagi satu pada aku kalo nak carik agent carik yg 100% buat insaurance, kalo yg buat saje2 (or part time) ni takut tak tahan lama, tot2 nanti agent dah blah, kena la plak tukar agent.

[ Last edited by  hike80 at 4-5-2007 11:12 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051767s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list