JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
88002
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 5-5-2007 12:12 AM | Show all posts

Reply #1 ibm632's post

aku ade insuran .. tetapi lebih kepada keta .. life insuran.. tah la.. ade la kut .. hari tu .. great eastern dtg ...

cuma nak bg tau .. org melayu bukan fobia ngan insuran ...
tetapi org melayu .. cam posting member lain .. nyampah ngan insuran ...
esp .. life insuran ...
time minta duit ontime .. bila ade problem .. banyak cekadak .. esp takaful national ..
member ade pengalaman ... bebudak takaful nasional bila nak claim duit sbb say kematian ke ape ke .. cam mengelak je daripada membayar sperti yg dijanjikan ...

so .. instead of spend dalam insuran .. baik spend pelaburan ... sama ada yg selamat cam asb asn .. atau lg brutel .. hartanah dan pasaran saham semasa ...
lg baik simpan dalam tabung haji .. cukup jumlah .. leh naik hari ...
simpan dalam insuran? hmmmmmm jangankan haji .. nak beli dam pun lum tau leh keluar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2007 01:44 PM | Show all posts
Mmmm ramai orang ingat insuran kete boleh bayar tapi insuran diri sendiri rasa tak perlu. Tapi kalau kete rosak takpe lagi boleh pegi keje naik teksi, Tapi tup.. tup.. kita sendiri  yg sakit then untuk rawatan cepat kena masuk swasta , kos rawatan di jangka  50,000, insuran kesihatan tak ader do boleh ker kita buat diri kita macam kete sadai kat tepi ajer.
Then satu lagi time claim pulak bagi diri saya time claim lah paling seronok, sebab saya dapat membuktikan pada client saya yg apa yg saya ckp sebelum betul. Belum di ambik kira kita tengok wajah/air muka client yg dlm kesusahan/kesempitan bertukar gembira dgn pemberian cek.
Dan yg paling akhir... tak ader guna nyer duit yg kita simpan berpuluh-puluh ribu (tak kira lah dlm saving ker ASb ke tabung haji ker) kalau semua nyer di gunakan untuk bayar kos rawatan spital.


Originally posted by sibel at 5-5-2007 12:12 AM
aku ade insuran .. tetapi lebih kepada keta .. life insuran.. tah la.. ade la kut .. hari tu .. great eastern dtg ...

cuma nak bg tau .. org melayu bukan fobia ngan insuran ...
tetapi org m ...

[ Last edited by  ibm632 at 7-5-2007 01:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 08:48 PM | Show all posts

Reply #27 ibm632's post

abah aku lps bersara dr keja kerajaan pi stop suma insurans dia.
alih2 dua bulan lepas kena heart attack abih lbh dr 50K utk kos surgeon ngan bil hosp.
mmg dia pesara kerajaan dan kalo pi IJN cost dia kurang skit.
tp abah aku x buleh tunggu nak buat kat IJN sbb dia dah tahap 'major' dah.

dr kejadian abah aku tu..teruih aku adik beradik timbul kesedaran nak amek insurans kat diri masing2 dengan ikot kemampuan.

kalo duit banyak pon tp bila benda2 yg tak disangka ni jadik mmg sakit.
apatah lagik kalo kurang duit cam aku aku ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 11:01 PM | Show all posts

Reply #26 sibel's post

lain konsepnya insurans & investment.

insurans utk protection bukan utk simpanan, kalo ASB ASN tabung haji segala tu investment adalah a form of simpanan utk pstikan duit kita grow & menjamin masa depan di mana mampu hidup over inflation rate.

kalo by investing tu kita mampu utk cover medical cost, why not? tp kalo bg yg kurang mampu, dlm ASB pun ada 6-7 ribu je, dgn return 7-8% setahun, kalo tiba2 kene eksiden ke sakit ke apa2, tak mungkin cukup tu utk cover perubatan, nak teruskan hidup lg.

insurans & investment adalah 2 konsep yg berbeza tp salah satu bole overcome yg lain. contohnya org yg success dlm investmnet xperlukan insurans sbb harta dah cukup nok cover if anything happen.
org yg investment xseberapa needs another form of protection in order to help them kalo jadi apa2.
kalo ada dua2 lg bagus. protection ada, return dr investment pun ada.

so its depend on keadaan seseorang lah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 01:26 AM | Show all posts
sekiranya aku dah ambik insuran slama 2 thn, tetiba sakit jantung.. dah nazak sangat nak kena operate/bypass.. kalau x operate, tuggu time jer, berapa lama nak tunggu clearance claim insuran tu?
Reply

Use magic Report

keptenmarbel This user has been deleted
Post time 8-5-2007 09:15 AM | Show all posts
laaaa...habih tu insuran moto kete tu ape kebendernyer.... mana fobia plak...
Reply

Use magic Report

ibm_prulink This user has been deleted
Post time 8-5-2007 12:06 PM | Show all posts
Bergantung kepada company mana yg Uambik insuran tu , sesetengah company cepat dan ade yg lambat, sebab tu bile nak ambik insuran tu kena survey dulu. Client aku kena sebelum posa tahun lepas, tgh jogging di bukit cerakah 7 30 pagi dia jatuh  then bawah spital 8 15 masuk bilik operate.

Originally posted by mziskandar at 8-5-2007 01:26 AM
sekiranya aku dah ambik insuran slama 2 thn, tetiba sakit jantung.. dah nazak sangat nak kena operate/bypass.. kalau x operate, tuggu time jer, berapa lama nak tunggu clearance claim insuran tu?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 04:25 PM | Show all posts

Reply #32 ibm_prulink's post

1. company apa yg paling cepat?
2. berapa lamakah masa yg paling cepat utk claim insurance?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2007 06:33 PM | Show all posts
Originally posted by mziskandar at 8-5-2007 04:25 PM
1. company apa yg paling cepat?
2. berapa lamakah masa yg paling cepat utk claim insurance?


Ada 2 company yg paling cepat settle kan kita punya claim iaitu Prudential dan Great Eastern

dan antara 2 tu yg lebih cepat ( pengalaman saya dan juga kawan2) adalah prudential ambik masa seminggu jer dia release check.
Reply

Use magic Report

lazyboy This user has been deleted
Post time 10-5-2007 12:27 AM | Show all posts

apa i rasa..

i rasa ni terpulang pada cara kita sampaikan mesej insurans tu la..kadang kala bila jumpa kawan yg kerja insurans, mrk asyik tanya pasal insurans saje, u pun rasa takut atau bosan kan?
Lagipun bukan semua orang blh terima cara insurans company tu buat pelaburan dlm saham...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2007 10:05 AM | Show all posts
Betul tu ... memang saya dulu pun anti insuran , sampai kan  nak jumpa kawan yg buat unit trust pun I lari... Tapi bila dah terkena baru lah kita tersentak nak ambik insuran .... makner  nyer saya jadi ejen ni adalah di sebabkan oleh pengalaman yg perit. Itulah sebab nyer bila nak promote insuran saya tekankan perlindungan dulu.

Originally posted by lazyboy at 10-5-2007 12:27 AM
i rasa ni terpulang pada cara kita sampaikan mesej insurans tu la..kadang kala bila jumpa kawan yg kerja insurans, mrk asyik tanya pasal insurans saje, u pun rasa takut atau bosan kan?
Lagipun  ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:07 AM | Show all posts
Originally posted by mziskandar at 8-5-2007 04:25 PM
1. company apa yg paling cepat?
2. berapa lamakah masa yg paling cepat utk claim insurance?


Aku ejen Prudential area Selatan..Aku memang berbangga dapat jadi ejen Prudential ni sbb ada produk Insuran bersifat Islamic (PruBSN-Takaful)..b4 aku ni, aku memang anti - ejen insuran, maybe sbb aku salah konsep atau salah paham kot..hehhe

Skrang ni seronok plak jumpa client borak2 pasal insuran..

Soalan ko tu amat baik skali aku jawab..

Kalau ikut pengalaman aku yg tak seberapa dalam mengendalikan proses claim client aku..Company yg paling cepat bole claim ialah company insuran yg besar..

Betul cakap Ibm td : PRUDENTIAL & GREAT EASTERN

Kalau tak caya, before nak amik insuran tu..pi kat hospital pakar swasta, pi tanya kaunter admission..tanya la receptionist ni, mostly diorg akan mention nama co tu..

Claiming proses -> aku suggest ko amik plan insuran yg ada medical card (kemudahannya 'CASH-LESS', maksudnya ko masuk hospital without putting a big deposit, and after treatment..ko tak payah lalaui proses 'PAY FIRST & CLAIM LATER' ..lambattt..With medical card, automatic co. insuran trus bayar pada hospital..Dari segi elaun-elaun perubatan max. 2 weeks dpt cek atau manfaat kematian normally 1 month (sebab urusan mati nakkan document mati etc.)
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:16 AM | Show all posts
Originally posted by errynn at 4-5-2007 12:12 PM
apasal aku isi form income tax this year utk kwsp + life insurance hanya rm 6000?
uiks nie form tahun bila cik abg?
tuelah tgh planning nak ambik insurance pendidikan utk anak nie tp kene tgk  ...


Untuk insuran anak boleh redeem up to RM3,000
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:25 AM | Show all posts
Nasehat peribadi saya untuk amik insuran:

1. Tentukan pakej yg menepati citarasa keperluan diri, bukan keperluan ejen..carum ikut kemampuan
2. Pilihlah company yg reputasi tinggi, pilihlah ejen yg ikhlas tanggungjwb
3. Ambil insuran sewaktu kita muda dan sebelum kita sakit (kerana caruman rendah dan lebih menguntungkan dalam jangka masa pjg)
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:32 AM | Show all posts

Reply #38 jenglut's post

tuelah tgh planning ambik insurance untuk anak cuma nak settlekan umah dulu after that nak search insurance yg terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:46 AM | Show all posts
Originally posted by errynn at 10-5-2007 10:32 AM
tuelah tgh planning ambik insurance untuk anak cuma nak settlekan umah dulu after that nak search insurance yg terbaik


Takpe..pelan2..buat survey yg terbaik untuk anak..

Org non-bumi memang suka simpan duit anak2 kat sini..

Benefit in Prudential : sekurang2nya medical bill anak, insuran dah cover dan ada saving utk dia   & kalau parents dapat kritikal illness (mintak jauh), syarikat insuran plak akan sambung tabungan (auto-saving) utk anak kita sehingga 25 thn..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 11:55 AM | Show all posts
Aku rasa bukan fobia insurans, tapi agen2 insurans, coz diorang meniaga mcm mendesak, pastu ayat2 yg digunakan tu, ayat2 yg sapa2 org pun mmg tak nak dengar.

"kata la awak amik insurans ni, n awak mati ke, accident ke, sakit kronik ke, kitorang akan cover bla..bla..bla.......tapi ye la, bukan kitorang nak awak mati"

cuba la guna ayat2 yg indah sikit

"kata la pemegang insurans kami mengalami sebarang kecelakaan contoh mati, pemegang insurans akan dicover bla..bla..bla......."  - takde la ngeri sgt!

ini tidak, direct cakap AWAK, itu dah mcm doa je tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2007 12:07 PM | Show all posts

Reply #42 hike80's post

Betul tu hike80... idea yg bernas tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 09:41 AM | Show all posts
IBM632,

ko nie tak lah tak paham-paham.............camana orang melayu tak fobia Insuran....nak ambik insuran ko ingat tak pakai duit ke?????..........gaji orang-orang melayu nie banyak lebur pada kereta, beli rumah dan banyak plak yang masuk dalam akaun untuk menunaikan haji (paling kurang RM 14 ribu)........ko bayang kan betapa lah banyak nya nak kena sediakan duit....itu belum lagi anak-anak nak sekolah.....lagipun cuba ko tengok gaya hidup orang melayu wanita2 nya bergaya dengan barang kemas beribu-ribu, barang2 perhiasan rumah serba serbi ada.......pakaian plak jenis yang mahal dan selalu bertukar-tukar saban bulan........kalau bangsa lain plak deorang nie kurang sedikit habiskan duit beli pakaian tapi tiap-tiap bulan untuk bayaran insuran..........lagi satu budaya orang melayu nie tak macam bangsa lain......orang melayu nie suka berlumba-lumba bertukar-tukar kereta dah lah gaji paras hidung hutang melambak-lambak keliling pinggang....
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 10:33 AM | Show all posts
Originally posted by hasmania at 11-5-2007 09:41 AM
IBM632,

ko nie tak lah tak paham-paham.............camana orang melayu tak fobia Insuran....nak ambik insuran ko ingat tak pakai duit ke?????..........gaji orang-orang melayu nie banyak lebur ...


hasmania,

i rasa dah ramai gak melayu yg amik insurans skrg ni, for me i rasa org2 melayu perlu diberi pengetahuan yg jelas ttg insurans ni, once they well aware about it's benefits, rasa takde masalah, issue besarnye nak kluar duit yg agak banyak je (if prudential and GE), tapi kalo lain2 insurans rasa skit je kot bulan2, but in term of senang nak claim atau susah tak tau la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 12:09 AM | Show all posts

Reply #46 white01whale's post

good info.. tak semua org aware pasal nih.. cerita lah lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 01:27 AM | Show all posts
ni aku nak kongsi citer la...... masa aku keja kat tempat lama dulu (hospital)... ader la sorang lelaki ni... accident... cedera tak teruk manapon... fracture clavicle.... (tulang selangka)... dah repair... tangan boleh gerak cuma limited movement.. tapi standard la... baru operate kan.... (anyway... laki aku accident clavicle dia bengkok selamba jer dia biar sampai skarang)

tapi... dia boleh mintak doktor tulis surat untuk declare status dia as OKU untuk claim insurance dan tak nak kerja tapi dibayar sepanjang masa dia tak bekerja tu... boleh gitu??? patot ker tak patot??
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 02:19 AM | Show all posts
kenapa kontrak perlu berbelit? x leh ke buat yg straight forward yg layman pun bley paham?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 10:59 AM | Show all posts
Originally posted by white01whale at 11-5-2007 11:39 PM
soal reimbursement or claim ni bergantung pada kes tu sendiri.....

setengah orang... ingat ader medical card... ader polisi... lepas la masuk hospital.... ader yang kena kes pay & file (ba ...



Ok ini perbincangan yg menarik, jadi adalah tanggunjwb aku sebagai ejeninsuran utk menjelaskan (mengikut pendapat peribadi) apa yg kabur..Apa yg aku tau ni pun sbb masakursus b4 jd ejen..

Firstly about premium (ada co offer murah, ada juga co yg cekik darah)Contohnya: co A kata premium utk kita RM30 sebulan jek..co B katapremium dia RM150 sebulan. Then ko tanya ejen tu balik apa medicalcoverage nya? Sure medical coverage yg bernilai RM30 & bernilaiRM150 berbeza. Mcm kita beli kete Kancil RM30ribu dgn kete Honda RM150ribu mesti ada beza dr specifikasi betul tak? Kesimpulannya 'u pay the value that u get'..Soini lah antara sebab pemegang polisi itu sendiri terasa tertipu, samadadi tipu oleh ejen itu sendiri atau tak ambil tau or tak baca langsungpun buku polisi. Sedangkan kita sendiri beli insuran kete pun, ada kdg2tak baca langsung pun policy tu.

Begini ringkasan step servis seorg ejen pd client nya:
1. Jumpa dan present tentang produk insuran pd client
2. Sekiranya bersetuju, sign borang dan ejen submit di opis
3. Setelah buku polisi siap, dan tugas ejen run-tru the policy book (menerangkan page by page) face2face dgn client
4. Sekiranya:
        - Client rasa policy tak menepati citarasa keperluannya, boleh cancel policy within 2 weeks & premium di kembalikan
        - Client berpuas hati, boleh teruskan mencarum
5. Every 6 months, it's the ejen responsible to run-tru lg skali policy dgn client (mengingatkannya tentang medical coverage)
6. Kalau ada claim, hubungi ejen anda
7. Sekiranya tak puas hati samada dgn ejen atau syarikat insuran itu sendiri, kita ada hak utk buat report pada Bank Negara (sbb Bank Negara yg memantau sume ni)


Berkenaan dgn 30 hari atau 120 hari baru bole claim sesetengah penyakiteg. darah tinggi, kencing manis, gastrik - sbb apa penyakit2 mcm niafter 30 days baru bole claim? Tapi apsal lak denggi, food poisoningbole claim trus 24 jam?
Sbb co. insuran tak mau suatu penipuan/cheating berlaku. Biasanyapenyakit darah tinggi, kencing manis, gastik ni sume adalah penyakit ygbkn bole ada on the spot mcm denggi td..Penyakit ni kene dpt pengesahandr doctor dulu, dan biasanya ujian pengesahan akan mengambil masa. Sbbtu masa kita isi borang apply insuran jgn menipu. Kalau ada penyakitdeclare awal2. Dah ada penyakit then baru nak amik insuran, sorryla..tak ada lg insuran nak tanggung kita. Kalau ada pun, sume org sakitdah byk beli insuran dgn aku..silap2 co insuran pun bankrupt. Sama lamcm, kalau kete kita eksiden tanpa roadtax & insuran, pastu besokbaru nak buat..sorry la beb..tu menipu namanya..

Just bayangkan, kalau kita sendiri owner sesuatu co insuran, sudahtentu kita akan set regulation utk customer kita. Kita nak customerkita terjamin risiko nya, awak untung kerana kami jamin risikoawak..kami kenakan upah sewajarnyauntuk jenis perkhidmatan yg kami sediakan utk kemudahan awak..bukankami menzalimi awak..so win-win situation la..Lg pun, amik insuran bknutk buat untung duit, tapi utk protection..kalau kita ingat kita lgcerdik, co insuran lg cerdik, diorg pun ada lawyer, ada doctor sendiri..

Di sbb kan kemudahan protection yg di sediakan ni td, maka adalahsesetengah pemegang polisi yg menipu syarikat insuran or misused thebenefit..maka bermula lah restriction dlm polisi itu td.

Sekiranya lah, kita berisiko tinggi eg. obese atau dlm famili adakencing manis, mungkin syarikat insuran akan request kita  buat medicalcheck-up, dan bil ini sume di tanggung oleh syarikat. Bkn utkmenyusahkan kita, tapi kan lg bagus kesan penyakit lebih awal drpterlambat..


Knp  kdg2 pemegang polisi itu terasa tertipu?
1. Kene tipu dgn ejen yg buat keje tak ikhlas
2. Pemegang polisi tak baca buku polisi

Adakah syarikat insuran menipu?
Jika co insuran menipu, aku rasa takada la Prudential, Great Eastern, AIA or byk2 lg insuran (sedangkanmereka wujud lebih 100 thn lg). Tapi ejen insuran yg menipu ada! akutak nafikan..tapi korang jgn takut, kalau dia menipu ari ni..besok diadah tak lama lg la tu..
Kalau lah syarikat insuran tu menipu, agak2 korang ada tak doctor atau lawyer yg nak amik insuran??? Rata2 yg doctor clinic tu mostly ada..


akhir skali nasihat aku:

1. Jgn lah kita menipu
2. Ambil la insuran waktu kita muda & sehat (kerana caruman rendah & lebih menguntungkan dlm jangka masa pjg)
3. Dah ambil, BACA BUKU POLICY (tak paham, tanya!) Jgn buat anak main conteng2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 04:10 PM | Show all posts
stuju sesangat ngan jenglut......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043646s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list