Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
93425
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2007 11:59 AM | Show all posts
aku pun tak der ambik insurance sebab company husband aku ambik ing so dah ada ing medical card...
apa-apahal tunjuk jerk ing buat apalah susah payah aku nak ambik insurance lagik
tp aku sedar gak kepentingan insurance nie... cuma malas nak ambik jerk lagik!
ermm.. insurance pendidikan utk anak leh tolak income tax tak?
kalau leh tolak baru aku nak ambik boleh mcm tue?
sebab insurance+kwsp pun leh tolak maksimum 6 ribu so kwsp jerk dah habis dah kuota utk tolak insurance...
malas aku nak ambik insurance
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2007 12:03 PM | Show all posts
Mana - mana insuran education untuk anak2 boleh tolak incomtax maximum 3000  yg petak bawak tu ... bukan yg petak 6000... so kalau ader plan education tuk anak2 .... maximum tax deduction for KWSP + Insuran adalah RM 9000

Originally posted by errynn at 4-5-2007 11:59 AM
aku pun tak der ambik insurance sebab company husband aku ambik ing so dah ada ing medical card...
apa-apahal tunjuk jerk ing buat apalah susah payah aku nak ambik insurance lagik
tp aku sedar  ...

[ Last edited by  ibm632 at 4-5-2007 12:06 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 12:12 PM | Show all posts

Reply #22 ibm632's post

apasal aku isi form income tax this year utk kwsp + life insurance hanya rm 6000?
uiks nie form tahun bila cik abg?
tuelah tgh planning nak ambik insurance pendidikan utk anak nie tp kene tgk budget kewangan after dah bayar duit rumah plaks...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 07:24 PM | Show all posts
yg penting carik & kaji prodk insurans yg sesuai utk diri & keluarga, jgn main ikut sedap ejen je.

sedikit kisah ... bukan promosi !!!!!

mcm jiran aku dia keje swasta, wife tak keje & anak 2 org. Dia dah meninggal sbb eksiden, tp nasib baik dia amik insurans . So, dgn duit tu la skrg wife dia gunakan utk besarkan anak2 tu (+ amik upah jaga anak org) ....

so, sendri pikir la ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 08:22 PM | Show all posts
insurans ni adalah satu pelaburan yang bijak... hanya org yang bijak sahaja yang akan mengambilnya..... dengan perlindungan yang cukup dan bukan setakat ikut-ikutan atau melepaskan batuk di tangga....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2007 12:12 AM | Show all posts

Reply #1 ibm632's post

aku ade insuran .. tetapi lebih kepada keta .. life insuran.. tah la.. ade la kut .. hari tu .. great eastern dtg ...

cuma nak bg tau .. org melayu bukan fobia ngan insuran ...
tetapi org melayu .. cam posting member lain .. nyampah ngan insuran ...
esp .. life insuran ...
time minta duit ontime .. bila ade problem .. banyak cekadak .. esp takaful national ..
member ade pengalaman ... bebudak takaful nasional bila nak claim duit sbb say kematian ke ape ke .. cam mengelak je daripada membayar sperti yg dijanjikan ...

so .. instead of spend dalam insuran .. baik spend pelaburan ... sama ada yg selamat cam asb asn .. atau lg brutel .. hartanah dan pasaran saham semasa ...
lg baik simpan dalam tabung haji .. cukup jumlah .. leh naik hari ...
simpan dalam insuran? hmmmmmm jangankan haji .. nak beli dam pun lum tau leh keluar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2007 01:44 PM | Show all posts
Mmmm ramai orang ingat insuran kete boleh bayar tapi insuran diri sendiri rasa tak perlu. Tapi kalau kete rosak takpe lagi boleh pegi keje naik teksi, Tapi tup.. tup.. kita sendiri  yg sakit then untuk rawatan cepat kena masuk swasta , kos rawatan di jangka  50,000, insuran kesihatan tak ader do boleh ker kita buat diri kita macam kete sadai kat tepi ajer.
Then satu lagi time claim pulak bagi diri saya time claim lah paling seronok, sebab saya dapat membuktikan pada client saya yg apa yg saya ckp sebelum betul. Belum di ambik kira kita tengok wajah/air muka client yg dlm kesusahan/kesempitan bertukar gembira dgn pemberian cek.
Dan yg paling akhir... tak ader guna nyer duit yg kita simpan berpuluh-puluh ribu (tak kira lah dlm saving ker ASb ke tabung haji ker) kalau semua nyer di gunakan untuk bayar kos rawatan spital.


Originally posted by sibel at 5-5-2007 12:12 AM
aku ade insuran .. tetapi lebih kepada keta .. life insuran.. tah la.. ade la kut .. hari tu .. great eastern dtg ...

cuma nak bg tau .. org melayu bukan fobia ngan insuran ...
tetapi org m ...

[ Last edited by  ibm632 at 7-5-2007 01:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 08:48 PM | Show all posts

Reply #27 ibm632's post

abah aku lps bersara dr keja kerajaan pi stop suma insurans dia.
alih2 dua bulan lepas kena heart attack abih lbh dr 50K utk kos surgeon ngan bil hosp.
mmg dia pesara kerajaan dan kalo pi IJN cost dia kurang skit.
tp abah aku x buleh tunggu nak buat kat IJN sbb dia dah tahap 'major' dah.

dr kejadian abah aku tu..teruih aku adik beradik timbul kesedaran nak amek insurans kat diri masing2 dengan ikot kemampuan.

kalo duit banyak pon tp bila benda2 yg tak disangka ni jadik mmg sakit.
apatah lagik kalo kurang duit cam aku aku ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 11:01 PM | Show all posts

Reply #26 sibel's post

lain konsepnya insurans & investment.

insurans utk protection bukan utk simpanan, kalo ASB ASN tabung haji segala tu investment adalah a form of simpanan utk pstikan duit kita grow & menjamin masa depan di mana mampu hidup over inflation rate.

kalo by investing tu kita mampu utk cover medical cost, why not? tp kalo bg yg kurang mampu, dlm ASB pun ada 6-7 ribu je, dgn return 7-8% setahun, kalo tiba2 kene eksiden ke sakit ke apa2, tak mungkin cukup tu utk cover perubatan, nak teruskan hidup lg.

insurans & investment adalah 2 konsep yg berbeza tp salah satu bole overcome yg lain. contohnya org yg success dlm investmnet xperlukan insurans sbb harta dah cukup nok cover if anything happen.
org yg investment xseberapa needs another form of protection in order to help them kalo jadi apa2.
kalo ada dua2 lg bagus. protection ada, return dr investment pun ada.

so its depend on keadaan seseorang lah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 01:26 AM | Show all posts
sekiranya aku dah ambik insuran slama 2 thn, tetiba sakit jantung.. dah nazak sangat nak kena operate/bypass.. kalau x operate, tuggu time jer, berapa lama nak tunggu clearance claim insuran tu?
Reply

Use magic Report

keptenmarbel This user has been deleted
Post time 8-5-2007 09:15 AM | Show all posts
laaaa...habih tu insuran moto kete tu ape kebendernyer.... mana fobia plak...
Reply

Use magic Report

ibm_prulink This user has been deleted
Post time 8-5-2007 12:06 PM | Show all posts
Bergantung kepada company mana yg Uambik insuran tu , sesetengah company cepat dan ade yg lambat, sebab tu bile nak ambik insuran tu kena survey dulu. Client aku kena sebelum posa tahun lepas, tgh jogging di bukit cerakah 7 30 pagi dia jatuh  then bawah spital 8 15 masuk bilik operate.

Originally posted by mziskandar at 8-5-2007 01:26 AM
sekiranya aku dah ambik insuran slama 2 thn, tetiba sakit jantung.. dah nazak sangat nak kena operate/bypass.. kalau x operate, tuggu time jer, berapa lama nak tunggu clearance claim insuran tu?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 04:25 PM | Show all posts

Reply #32 ibm_prulink's post

1. company apa yg paling cepat?
2. berapa lamakah masa yg paling cepat utk claim insurance?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2007 06:33 PM | Show all posts
Originally posted by mziskandar at 8-5-2007 04:25 PM
1. company apa yg paling cepat?
2. berapa lamakah masa yg paling cepat utk claim insurance?


Ada 2 company yg paling cepat settle kan kita punya claim iaitu Prudential dan Great Eastern

dan antara 2 tu yg lebih cepat ( pengalaman saya dan juga kawan2) adalah prudential ambik masa seminggu jer dia release check.
Reply

Use magic Report

lazyboy This user has been deleted
Post time 10-5-2007 12:27 AM | Show all posts

apa i rasa..

i rasa ni terpulang pada cara kita sampaikan mesej insurans tu la..kadang kala bila jumpa kawan yg kerja insurans, mrk asyik tanya pasal insurans saje, u pun rasa takut atau bosan kan?
Lagipun bukan semua orang blh terima cara insurans company tu buat pelaburan dlm saham...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2007 10:05 AM | Show all posts
Betul tu ... memang saya dulu pun anti insuran , sampai kan  nak jumpa kawan yg buat unit trust pun I lari... Tapi bila dah terkena baru lah kita tersentak nak ambik insuran .... makner  nyer saya jadi ejen ni adalah di sebabkan oleh pengalaman yg perit. Itulah sebab nyer bila nak promote insuran saya tekankan perlindungan dulu.

Originally posted by lazyboy at 10-5-2007 12:27 AM
i rasa ni terpulang pada cara kita sampaikan mesej insurans tu la..kadang kala bila jumpa kawan yg kerja insurans, mrk asyik tanya pasal insurans saje, u pun rasa takut atau bosan kan?
Lagipun  ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:07 AM | Show all posts
Originally posted by mziskandar at 8-5-2007 04:25 PM
1. company apa yg paling cepat?
2. berapa lamakah masa yg paling cepat utk claim insurance?


Aku ejen Prudential area Selatan..Aku memang berbangga dapat jadi ejen Prudential ni sbb ada produk Insuran bersifat Islamic (PruBSN-Takaful)..b4 aku ni, aku memang anti - ejen insuran, maybe sbb aku salah konsep atau salah paham kot..hehhe

Skrang ni seronok plak jumpa client borak2 pasal insuran..

Soalan ko tu amat baik skali aku jawab..

Kalau ikut pengalaman aku yg tak seberapa dalam mengendalikan proses claim client aku..Company yg paling cepat bole claim ialah company insuran yg besar..

Betul cakap Ibm td : PRUDENTIAL & GREAT EASTERN

Kalau tak caya, before nak amik insuran tu..pi kat hospital pakar swasta, pi tanya kaunter admission..tanya la receptionist ni, mostly diorg akan mention nama co tu..

Claiming proses -> aku suggest ko amik plan insuran yg ada medical card (kemudahannya 'CASH-LESS', maksudnya ko masuk hospital without putting a big deposit, and after treatment..ko tak payah lalaui proses 'PAY FIRST & CLAIM LATER' ..lambattt..With medical card, automatic co. insuran trus bayar pada hospital..Dari segi elaun-elaun perubatan max. 2 weeks dpt cek atau manfaat kematian normally 1 month (sebab urusan mati nakkan document mati etc.)
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:16 AM | Show all posts
Originally posted by errynn at 4-5-2007 12:12 PM
apasal aku isi form income tax this year utk kwsp + life insurance hanya rm 6000?
uiks nie form tahun bila cik abg?
tuelah tgh planning nak ambik insurance pendidikan utk anak nie tp kene tgk  ...


Untuk insuran anak boleh redeem up to RM3,000
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:25 AM | Show all posts
Nasehat peribadi saya untuk amik insuran:

1. Tentukan pakej yg menepati citarasa keperluan diri, bukan keperluan ejen..carum ikut kemampuan
2. Pilihlah company yg reputasi tinggi, pilihlah ejen yg ikhlas tanggungjwb
3. Ambil insuran sewaktu kita muda dan sebelum kita sakit (kerana caruman rendah dan lebih menguntungkan dalam jangka masa pjg)
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 10:32 AM | Show all posts

Reply #38 jenglut's post

tuelah tgh planning ambik insurance untuk anak cuma nak settlekan umah dulu after that nak search insurance yg terbaik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073628s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list