JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
87999
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 13-5-2007 07:23 AM | Show all posts
Bagus Jenglut,  panjang lebar awak terangkan. Harap semua dah faham
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:03 AM | Show all posts
Originally posted by white01whale at 12-5-2007 01:09 AM
paling penting... kalau beli insurans kesihatan, jgn sorokkan penyakit dgn harapan lepas insurans boleh digunakan... kita pergi jumpa doktor konon macam penyakit tu baru terjadik..... kalau terle ...


Ok sambungan..

Sebelum ambil polisi, cuba kira2 protection yg apa kita mau..pastikan ianya memenuhi keperluan kita...

eg. Kalau aku mati la agaknye, brapa byk ek utang aku tinggal kan utk mak aku/bini aku/anak aku langsaikan..
      Kalau dlm famili tu parents penah ade penyakit eg. kanser/jantung/kencing manis..tanya balik diri...Eh agak2 ek..brapa    kos pembedahan kalau nak buat by-pass jantung/kos dialysis buah pinggang/kos ubat kanser or diabetic
(sebab penyakit2 ni berisiko dan maybe related dgn kita, mcm kita ada sebidang tanah..suatu hari tentu kita akan agihkan
part tanah2 ni pada anak kita betul tak? sama jg dgn penyakit td..it may runs in the family..)

Dari sini kita dah bole tau apa keperluan medical coverage kita. So jgn tersilap ambil polisi yg tak sepatutnya..Discuss lah dgn ejen awak, your needs & not ejen needs..so tat dia bole cadangkan polisi mengikut keperluan & budget kita..

Macam kita nak travel jauh2 balik kampung eg. KL ke Alor Star..kete kita mesti check, air radiator kene penuh..minyak itam mesti full..tayar spare kene ada angin cukup..etc...Takkan kita nak jln jauh kat hiway, gamble isi minyak takat RM5 kot..Pastu blame petrol station..tak adil la cam tuu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:38 AM | Show all posts
Originally posted by hike80 at 10-5-2007 11:55 AM
Aku rasa bukan fobia insurans, tapi agen2 insurans, coz diorang meniaga mcm mendesak, pastu ayat2 yg digunakan tu, ayat2 yg sapa2 org pun mmg tak nak dengar.

"kata la awak amik insurans n ...


Memang kdg2 ejen tu terlalu mendesak utk clientnya..

Ada 2 kemungkinan:
1. Ejen tu nak close-sale sbb keperluan komisen-nya ATAU
2. Ejen tu nak close-sale sbb utk memenuhi keperluan kawan/client dia

Kalau ejen tu berjaya close-sale utk keperluan komisen..maka samaada ko untung n ejen untung atau dia untung n ko rugi..depends on polisi yg ko amik..maka ko la yg akan buat decision utk masa dpn ko..

Tapi kalau ejen tu berjaya close-sale utk memenuhi keperluan ko..maka dua-dua akan untung! In fact ko untung lebih drp untung ejen!!!

Ko percaya tak, dlm hidup..apa yg berlaku ke atas kita, 10% di sbb kan oleh pengaruh luar persekitaran..dan 90% adalah di sbb kan oleh decision kita sendiri..

eg.  ko naik kete kat hiway..ko bwk slow, tetiba org blakang bawak laju sondol kete kita...maybe 10% je yg berlaku
       ko naik kete kat hiway..ko decide whether ko nak bawak laju atau slow..kalau ko bwk laju..next destination either ko slamat or ko kene saman..so 90% yg jd ni sume kita yg decide

Sama gak kat sini, kalau ejen tu betul2 ikhlas..dia memang nak tolong ko..memang dia akan desak ko cara hikmah

Sbb mende ni sendiri penah terjd pada kawan aku 2 thn lepas..Dia ejen insuran co A..Dia meninggal eksiden selepas tolong client dia admit hospital..Masa tu dia on the way utk submit lebih 30 polisi pada customer dia yg lain..Masa tu aku ingat lg waris family dia dapat almost 1/2 milion..(bkn nak kasi family dia kaya, tapi skurang2nya terbela)

So masa tu, aku terpikir..kalau aku jumpa client..n tak close, ada 2 kemungkinan..sama-ada aku ada lg atau client aku..kalau aku tak ada, skurang2nya keluarga aku terbela..tp kalau kawan aku ni tak amik, aku belom tau bgaimana dgn keluarga dia...

[ Last edited by  jenglut at 16-5-2007 02:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 11:52 AM | Show all posts
Originally posted by wira_wirawan at 2-5-2007 12:33 AM
kesedaran orang melayu islam dlm bab ni masih berada tahap yg rendah...tak dinafikan la...budget antara penghalang kepada perkara ni....


Memang perkara alasan utama adalah budget bagi masyarakat kita..Aku tak nafikan

Budaya menabung belom ada lg dlm masyarakat kita..

Agak2 kalau kita mana pilihan utama?
1. Simpan dulu, belanja kemudian ATAU
2. Belanja dulu, Simpan kemudian..

Kalau kita slalu buat no 1, insyallah tak de masalah..

Memang susah ajak org menabung, dan susah jg nak menabung..apa lg dlm bentuk yg tak nampak, yg nampak buku polisi aje..baca pun tak paham..

Menabung ni adalah salah satu cabang pengurusan kewangan kita..

Biarlah kita susah2 dahulu menabung, jgn kita susah kemudian..

So mula lah menabung, tak kira lah di mana2...ASB ke UNit Trust ke..Tabung Haji ke..Insuran ke
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 09:10 AM | Show all posts
ejen insuran ni, time kita belum jd klien dia, bukan main baik, cakap lembut sj...siap ajak dtg makan di rumah
bila da jd klien, aku dtg bayar monthly premium, dia dok dlm ofis tu, buat tak nampak aku sj

aku ada ambik health card AIA, time aku nk ambik kad tu, baru dia bgtau rupanya tak sumer doktor di specialist center tu akan trrima helath card tu...dlm hati aku dah menyumpah2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2007 03:40 PM | Show all posts
Betul cakap anda ... mungkin sesetengah ejen ni time nak suruh kita masuk ... huuhhh punya lah baik ... tapi bila dah masuk .. dia buat kita ni mcm tak wujud ajer.... Itu kalau ejen yg nak berniaga jangka masa pendek. Kalau ejen yg nak berniaga  untuk jangka masa lama ... dia orang akan niat dlm hati lain .. bukan duit semata2 ... Dia orang tak tau kalau dia orang  jaga betul2 klien yg ada ... klien yg ader tu jugalah yg akan provide lebih ramai klien yg baru ... Cuba bayangkan komisyen(profesional fee) RM 15.... tapi anda kena ready servis untuk dia 24 jan sehari ...

Originally posted by PEPPERMAN at 17-5-2007 09:10 AM
ejen insuran ni, time kita belum jd klien dia, bukan main baik, cakap lembut sj...siap ajak dtg makan di rumah
bila da jd klien, aku dtg bayar monthly premium, dia dok dlm ofis tu, buat tak namp ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 11:50 AM | Show all posts
Originally posted by PEPPERMAN at 17-5-2007 09:10 AM
ejen insuran ni, time kita belum jd klien dia, bukan main baik, cakap lembut sj...siap ajak dtg makan di rumah
bila da jd klien, aku dtg bayar monthly premium, dia dok dlm ofis tu, buat tak namp ...


patutnya kau sumpah aje dia idup2..jgn sumpah dlm ati..

anyway..there are bad apples in every profession..

Sama la dgn client..kata janji nak buat appointment..tapi last minute ghaib camtu jek..

The insuran ejen is only the middle man who stands between your problems n the solution to your problem. So kalau your concern is quality then it's our responsible to advice him to improve his/her service..to be more efficient as n agent!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2007 10:57 PM | Show all posts
Sampai sekarang ramai lagi orang kita yg tak boleh beza ASB dengan Insuran. Mmm... objection yg senang nak patahkan tapi melalui penerangan yg lengkap bukan nyer penulisan kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2007 08:13 AM | Show all posts
Originally posted by jenglut at 13-5-2007 11:38 AM


Memang kdg2 ejen tu terlalu mendesak utk clientnya..

Ada 2 kemungkinan:
1. Ejen tu nak close-sale sbb keperluan komisen-nya ATAU
2. Ejen tu nak close-sale sbb utk memenuhi keperluan kawa ...



wow! never thought akan ader org reply back on my message yg dah agak lama, anyway jenglut thank you 4 the reply and info.  yeap i do agree with you, and fyi aku dah amik insurance in almost 2 years now.  aku sendiri mmg very interested nak amik insurance sebelum aku start keje lagi, coz i know the benefits (i thanked my aunt for this, she used to be an insurance agent (part-timer).  Aku rasa dier dah berenti skrg coz insurance comp that she used to work with dah pun kena beli dgn other company.  So from her aku realize 2 things:

1 - amik insurance from very stable insurance comp
2 - amik agent yg work full time selling insurance (coz aku ader a few members yg pernah jual insurance then berenti, so his clients satu hal plak nak kena tukar agent).
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2007 09:03 AM | Show all posts
Originally posted by hike80 at 24-5-2007 08:13 AM



wow! never thought akan ader org reply back on my message yg dah agak lama, anyway jenglut thank you 4 the reply and info.  yeap i do agree with you, and fyi aku dah amik insurance in almos ...


Tahniah Hike80!..mudah2an kita sume di jauhi segala musibah..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-5-2007 07:25 PM | Show all posts
Kepada yg dah rasa faham akan keperluan Insuran/Takaful, harap boleh set dgn ejen/wakil yg berdekatan dgn anda tak kira lah ape brand insuran/takaful tu. Yang penting minta penerangan percuma dari mereka, ingat penerangan dari mereka percuma dan seharus nyer tiada paksaan untuk anda ambik insuran/takafu itu atau tidak. Kalau boleh bila dah setuju tu, sebelum sain tu tanyer ejen tu APA LAGI ISU YG TERSEMBUNYI YG EJEN/WAKIL TU TAK CERITA LAGI.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2007 12:56 PM | Show all posts
Fobia nyer dah berkurangan ..... cuma ramai persoal claim tak dapat dan claim lambat...

itu mungkin sebab mereka tersalah pilih syarikat insuran/takaful.. maklum lah ... beli keta proton tapi harap qualiti macam Mercedes...
Reply

Use magic Report

LongSleeve This user has been deleted
Post time 2-6-2007 11:37 PM | Show all posts
bukan fobia..

tapi i mmg tak minat masuk insurans




bila smsialdarsita memakan 30 kredit,ciipapnya akan mengemut 30 kali
bila dia makan 100kredit,ciipapnya akan mengemut 100kali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2007 07:44 PM | Show all posts
Originally posted by LongSleeve at 2-6-2007 11:37 PM
bukan fobia..

tapi i mmg tak minat masuk insurans




bila smsialdarsita memakan 30 kredit,ciipapnya akan mengemut 30 kali
bila dia  ...


Memang laa tak minat insuran masa sehat ni , bila masa tak sehat mula lah cari insuran... tapi jgn menyesal la... sebab bila masa kita sakit tu laaa insuran akan lari dari kita. No second chansss...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2007 10:13 PM | Show all posts

Reply #67 ibm632's post

maybe dia dah mampu tanggung biaya perubatan, family, etc. & xperlukan insurans. duitnya bole diinvest kat tempat yg bole kasik more and more and more return.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2007 03:18 PM | Show all posts

Reply #68 sitilina's post

Mungkin betul kata awak sitilina... tapi yg heran nyer bangsa lain walaupun kaya tapi masih lagi bermacam2 insuran ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2007 05:28 PM | Show all posts
pada aku insuran menipu..:@
so saper2 yg nak beli insuran tu kena dptkan peguam sendiri sblm tandatangan apa2 perjanjian..
perjanjian mmg berbelit..
pada aku sapa 2 berhasrat nak beli insuran sampai 5% drp gaji sebenar baik lupakan..
kalau 1% takpe lagik..
baik korang simpan..insuran nie bukan bleh caya..
cth korang buat medical kad..
lepas tuh sakit jantung,dua injap kena bedah...lepas tuh dia bleh putar alam...
claim hanyalah untuk tiga injap jantung..
tiga injap jantung tuh..dah nak padam dah maksudnyer..:@
better simpan dlm asb atau tabung haji..
atau kalau berani dlm saham ngan unit trust..
sbb pulangan dia kompem..
simpanan dlm insuran mmg takdek masa depan..
janji cukup baik..
tak pecaya bleh chek kat mahkamah pengguna..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2007 05:34 PM | Show all posts
aku bleh kata org yg jual insuran nie..kalau umah baru renovate cepat berkulat..anak2 selalu sakit2..yg kelaka nyer sedara aku ader sorang agen insuran..tetiba..anak dia sakit..so pegiler kat 5 star hospital..last2..kena bayar sendirik..tak bleh claim..padan muka..terkena pd dirik sendirik...so kesimpulannya..insuran tak ubah cam MLM..duit 20% tuh agen dah amik siap2 dlm komisen dia...yg lain tuh syarikat insuran yg amik...cuma aku skrg nak tau sgt insuran mana yg baik sgt nak kasi syarikat dia rugi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2007 09:50 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:28 PM
pada aku insuran menipu..:@
so saper2 yg nak beli insuran tu kena dptkan peguam sendiri sblm tandatangan apa2 perjanjian..
perjanjian mmg berbelit..
pada aku sapa 2 berhasrat nak beli insuran ...


Kesimpulan nyer awak tak tau ape itu medical kad dan aper itu insuran ... bagi awak benda tu sama .... untuk pengetahuan awak .. yg awak dok ckp tunggu 3 injap tersumbat tu, itu untuk dapat cek pampasan 36 penyakit tu... Kalau awak ader medical card awak boleh masuk sepital baring atas katil wad tu paling kurang 6 jam semua bill dia tanggung ... tak kira aper sakit ... malah tersimpul urat kentut pun dia cover.  Saya tak salahkan awak, same juga dgn saya dulu anti-insuran tapi bilaadik ipar saya putus 2 tendon sbab main bola the operation d spital swasta bill RM 23,+++ tak cukup dgn tu MC dan tiap2 hari dlm wad dibayar... so adik ipar saya terima cek lebih RM 8+++ (ribu)

P/S: Remizati lain kali ambik broucher medical card tu, baca dan faham dulu baru boleh berhujah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2007 10:08 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:34 PM
aku bleh kata org yg jual insuran nie..kalau umah baru renovate cepat berkulat..anak2 selalu sakit2..yg kelaka nyer sedara aku ader sorang agen insuran..tetiba..anak dia sakit..so pegiler kat 5 s ...


Boleh bagitau kat sini tak kenapa sedara awak tu tak boleh claim....dan syarikat mane yg dia jadi ejen tu.

Boleh bagitau tak ape yg rugi nyer awak masuk insuran ... pernah tak awak campur semua duit yg awak labur dlm insuran  dan bandingkan dengan jumlah duit simpanan dlm insuran beserta dengan jumlah medical kad + jumlah pampasan kena 36 penyakit + Khairat kematian + Khairat kematian kemalangan + elaun harian RM 400 x 120 (had stahun) + MC yg mana anda dibayar bila MC + Pampasan tahunan bila kena 36 penyakit + Pampasan tahunan TPD dan banyak lagi...

Then bab komisyen tu ...anda tahu tak komisyen tu orang luar panggil profesional fee.. same juga pegi jumpa lawyer ker doktor ke ... let say doktor, kalau anda pegi jumpa doktor dia diagnos anda the dia minta nurse bagi ubat kat awak ... tapi awak tau tak ubat tu ader di jual di farmasi. Ubat tak sampai RM 10 tapi doktor charge Rm 50 ... 80% masuk poket doktor. Kenapa anda tak pertikai dgn doktor tu .... kenapa yg jaga client 24 jam sehari dgn profesional fee 20% dari RM 100 hanyalah RM 20 tapi kalau client sakit pukul 2 ke 3 pagi then perlukan kan khidmat ejen, ejen kena pergi jugak. Bagi anda Rm 20 sebulan tu berbaloi atau tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:00 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:28 PM
pada aku insuran menipu..:@
so saper2 yg nak beli insuran tu kena dptkan peguam sendiri sblm tandatangan apa2 perjanjian..
perjanjian mmg berbelit..
pada aku sapa 2 berhasrat nak beli insuran ...





Hmm..simpati saya kat org yg kene tipu dgn syarikat insuran tuu..Nape Bank Negara tak pantau ke? Tak buat aduan ke?

Saya ni pun ejen insuran, saya carik makan utk anak bini pun dgn buat insuran..

kalau co insuran saya menipu, maka haram la darah daging anak bini saya..

jadi kalau bole, sila nyatakan co insuran yg menipu tu di sini dgn butir2nya..so saya tau yg co insuran tempat saya bekerja ni tak bersubahat..

Jumpa lawyer tu bagus utk distribute pampasan utk waris.. ..dalam syarikat insuran saya bekerja pun byk lawyer dan doctor..kalau nak exchange pendapat, bole kita fix appointment..Co. saya pun telus, bole trus hubungi http://www.prubsn.com.my/contactus.php

Tapi nak tau bagus ke idak pasal insuran, bagus kita jumpa bakal janda kita atau bakal anak yatim kita..

Tapi tak rasa co insuran menipu, kalau betul menipu, mana bleh survive..mau kene bom syarikat tuu..kalau ejen menipu tu mungkin la kot..atau pun pemegang polisi tak baca buku polisi tuu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:02 PM | Show all posts
kalau insuran dari company mcis plak mcm maner?...ader aper2 pendapat tak dai korang2 nie? ader sesiaper yg pernah amik?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:07 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:34 PM
aku bleh kata org yg jual insuran nie..kalau umah baru renovate cepat berkulat..anak2 selalu sakit2..yg kelaka nyer sedara aku ader sorang agen insuran..tetiba..anak dia sakit..so pegiler kat 5 star hospital..last2..kena bayar sendirik..tak bleh claim..padan muka..terkena pd dirik sendirik...so kesimpulannya..insuran tak ubah cam MLM..duit 20% tuh agen dah amik siap2 dlm komisen dia...yg lain tuh syarikat insuran yg amik...cuma aku skrg nak tau sgt insuran mana yg baik sgt nak kasi syarikat dia rugi...


Dia ejen insuran co mana tu beb? kelako juga nak dgr..

Aku bole rekmen insuran co yg betul2 nak membantu..

Kita fix appointment..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:19 PM | Show all posts

Reply #75 bawang-putih's post

bawang prefer conventional insurance atau takaful form?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 01:42 PM | Show all posts

Reply #77 jenglut's post

aper beza antara 2 tue?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047783s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list