Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
93829
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2013 11:19 PM | Show all posts
Hot from oven.
New medical card from prudential bsn takaful!
Health enrich - same fungsi macam medical card sedia ada iaitu cover bil perubatan akibat penyakit,
tapi extra sikit, yang ni cover jugak bil perubatan due to pregnancy complication (8 jenis komplikasi)  
First in Malaysia..
PM for details Last edited by nur.FAR.hana on 17-7-2013 11:21 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2013 10:16 AM | Show all posts
WOW !!! ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2013 09:47 PM | Show all posts
ibm632 posted on 18-7-2013 10:16 AM
WOW !!! ...

Wow?
Kene sign up untuk wife la, baru wow..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2013 10:43 AM | Show all posts
Sharing is caring...
Client baru apply takaful, belum sempat approve lagi, tup tap dah warded due to batu karang
Batu karang pulak jatuh under sakit spesifik..
Tempoh menunggu untuk cover adalah 120 hari..

Moral of the story, jangan tangguh2 ambik insuran..
X tau bile nak sakit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2013 12:34 PM | Show all posts
nur.FAR.hana posted on 22-7-2013 10:43 AM
Sharing is caring...
Client baru apply takaful, belum sempat approve lagi, tup tap dah warded due t ...

Kalau macam tu nak buat macam mana dgn application dia tu ?

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 12:06 AM | Show all posts
Kene declare batu karang..
For sure policy kene hold sementara..
Kene dapatkan report doctor dulu..
Ambik mase 2-3 minggu biasanya...
Pastu dah siap report kene tunggu underwriter process..
Biase mesti kene exclusion, batu karang tu xkn dicover..
Mcm mane la nk cakap dgn clent
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2013 04:58 PM | Show all posts
Salam..

Mohon bantuan..huhu


Hmm..rs sgt terkilan ngan agent insurans hubby.. Kes camni, hubby tersilap kasi no kad debit sy, then bila sy realise,br hubby kasi tau agent n dia noted.. Kes tu berlaku pertengan jun.. Then check balik akaun hubby, potomgan ada dibuat 24 jun.. Oleh syrkt insuran yg sama... Last yg wat sy geram, hr ni pun ada potongan dr akaun sy pulak.. Call company tersebut, katanya tiada pembetulan diterima.. Yg pelik kt sini, napa dua2 akaun dipotong dgn jumlah yg tidak sama? Melalui surat perjanjian bila disemak waktuhubby tndatgn, jumalah rm180,tp semak balik potongan td, rm 154 n rm 334 pulak...

Siyessss x phm.. Rs cam give up n nk batalkan lak polisi ni...!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2013 05:00 PM | Show all posts
Afna posted on 6-8-2013 04:58 PM
Salam..

Mohon bantuan..huhu

Sorry, byk sgt silap eja...susah pakai ipad..hu2


Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 08:07 PM | Show all posts
Afna posted on 6-8-2013 05:00 PM
Sorry, byk sgt silap eja...susah pakai ipad..hu2

Better mintak clarification drpd agent..
mintak agent tu bg fresh form untuk tukar pembayaran..
mungkin terlupe..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2013 11:58 AM | Show all posts
Klien cilik saya, adik Muzammil baru baru ini dimasukkan ke wad Columbia Asia, Puchong. 3 malam dia warded. Bill kena dekat rm3,000. Tadi saya serahkan pula cek rm1200 elaun dia dok spital. Semua sekali Takaful bagi dekat rm4200 pada si Muzammil ni.

Takaful ni memang tak cerdik dan merugikan diri sendiri. Mana tidaknya, adik muzammil baru bayar Takaful dia 4 bulan, rm150 sebulan je pun.
Yang si Takaful ni pulak pegi cover sampai rm4200 cost treatment adik Muzammil ni.

Rugi betul si Takaful ni, orang bayar sikit..dia pegi cover sampai beribu ribu, gila!

Insaflah Takaful.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 02:20 PM | Show all posts
Sharing dari rakan sekerja :

Client tengah pasang langsir, terjatuh. Urat lutut putus, pakai urat betis sambung.
Bil 27k, insuran company cover 20k je. Lagi 7k bayar pakai duit sendiri.
Duit 7k tu pun ambik masa bertahun nak simpan, habis sekelip mata je..

Please cek coverage company berapa....
Kalau 70,000 macam mane la nak cari duit......
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2013 08:53 AM | Show all posts
nur.FAR.hana posted on 13-9-2013 02:20 PM
Sharing dari rakan sekerja :

Client tengah pasang langsir, terjatuh. Urat lutut putus, pakai urat ...

siapa sangka.. jatuh langsir boleh jadi mcm tue. life is unpredictable.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2013 07:56 PM | Show all posts
mbk posted on 14-9-2013 08:53 AM
siapa sangka.. jatuh langsir boleh jadi mcm tue. life is unpredictable.

Yup, really unpredictable...
perempuan tu yang jatuh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2013 11:37 PM | Show all posts
nur.FAR.hana posted on 13-9-2013 02:20 PM
Sharing dari rakan sekerja :

Client tengah pasang langsir, terjatuh. Urat lutut putus, pakai urat ...

DIa kerja syarikat apa?

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2013 12:15 PM | Show all posts
ibm632 posted on 14-9-2013 11:37 PM
DIa kerja syarikat apa?

Syarikat besar jgk..
Anak syarikat under bank negara malaysia..
jawatan pun bukan biase2..


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 03:02 PM | Show all posts
ok korang semua. korang dah ader medical card kan? coverage baper? tak perlu inform aku korang dah tahu sendirik kan? buku polisi jangan buat arkid negara wokehh..

just nak tanya khairat asas korang baper? maksud aku pampasan kematian. tahu tak? kenaper kita kena ambik tahu. Cer kita kira utang n nafkah yang ditanggung kita:-

hutang pokok bagi rumah ialah sebanyak RM 170.000.00. Tolak segala keuntungan bank. Kita kira pada hutang pokok sahaja, kerana apabila kita bayar langsam pihak bank hanya mengambil hutang pokok sahaja dan segala keuntungan akan ditolak (rebit).

Hutang kereta : Contoh hutang kereta sebanyak RM 70.000.00. konsepnya sama juga seperti hutang rumah.

Pembiayaan peribadi : contoh loan peribadi sebanyak RM 50.000.00.

Nafkah keluarga : setiap bulan RM 2000.00 termasuk semua perbelanjaan sekolah dan rumah.

Jumlah keseluruhan komitmen kita ialah sebanyak RM 314.000.00. Jadi sum cover (tabung khairat asas) kita tentukan sebanyak 314.000.00. Kenapa perlu begini? Jawapannya ialah kerana untuk mengelakkan kita menyusahkan keluarga kita, elak dari tekanan emosi, hutang yang ada dapat dilunaskan, dapat membantu persekolahan anak kita dan banyak lagi.

korang nampak tak?

Cuba fikirkan kalau sum cover ini kita ambil hanya RM 20.000 hingga 30.000. Alahaiiiiiii!!!..  Apa yang kita dapat bantu keluarga kita dalam menyelesaikan masalah yang mereka tanggung waktu kita lumpuh atau mati nanti. Sekurang-kurangnya dapat menampung nafkah mereka selama setahun, sudah memadai untuk kita rasa selesa dengan tanggungjawab kita kepada keluarga.

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 09:03 AM | Show all posts
heheheh kereta Honda Jazz. Tiap tahun melancong oversea. Proposed medical card RM100 pun kata x de duit. hahahah.  Meleis
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 08:28 AM | Show all posts
Maybe awareness masih kurang..
Kite doakan semoge pintu hati die terbuka utk ambik takaful..

Biase yg saya jumpe, nak ambik takaful sbb baru diagnose ade sakit..
Agent hanye boleh membantu dgn berjumpe dan share why kene ambik takaful..
Then kite akan tolong client utk apply...

Lepas atau tidak, bukan bidang kuasa agent..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2013 02:49 PM | Show all posts
Senarai Ejen yang perlu anda hubungi jika ada kemusykilan berkaitan PruBSN

http://www.rakantakaful.my/_v2/hubungi.php
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:09 AM | Show all posts
Selamat menyambut awal muharram pada hari selasa ni

Sedang compile documents dan bill hospital client yg nak apply medical card
Client baru lepas discharge daripada hospital sbb sakit perut, cek kat hospital detect ade 2 ketul batu
Unexpected, buat masa ni doctor suruh makan ubat dulu untuk pecahkan batu tu, kalau x boleh, kene operate.

Kemungkinan2 yg ada :
-exclusion untuk ape2 sahaja berkaitan batu karang
-application kena hold sementara sampai client habis treatment (follow up)

Fact : Berumur 19 tahun, perempuan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.143136s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list