Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
95186
View
766
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 27-2-2014 11:26 PM | Show all posts
Bersusah2 dahulu ..... bersenang2 kemudian ... nasihat kepada Pakcik yg saya jumpa tadi agar declare yg pakcik sudah mendapat rawatan utk Slip Disc .... takut nanti bila nak mendapatkan rawatan dikemudian hari ... then pihak takaful tak cover ... siapa nanti yg rugi ...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2014 05:45 PM | Show all posts
Saya nak share.  

Dapat email dari seorang ibu muda nih, semasa kelahiran pertama, dier diuji dengan mendapat anak hidap konginantal illness. Berkaitan dengan jantung. Dier bernasib baik further study d eropah n entitled utk dapat rawatan percuma di sana.

Tahun nie dier akan kembali ke Malaysia. Ibu muda nie bimbang akan kelahiran ke dua.  Untuk sebarang persiapan  dier ingin ambik insurans. Memandangkn rawatan perubatan d malaysia tiada yg percuma. Untuk itu saya cadangkn ambik pru my child. Kerna pru my child cover penyakit konginental. Walaupun x cover seluruh penyakit konginental, at least dier sudah ader something for protection.

Ya , pru my child x patuh shariah. Biler saya perhatikn, takaful infant care x der yg cover konginental illness. Tue yg propose pru my child

Just my 2 cents of thought. Cheers
Last edited by mbk on 1-3-2014 05:36 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2014 12:39 PM | Show all posts
Sila update DOkumen polisi Takaful anda ... Pastikan ada pewaris/Hibah/Wasi ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2014 04:46 PM | Show all posts
latest form berkaitan dgn PruBSN takaful boleh rujuk sini

http://www.takaful.my/muaturun.php
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2014 03:46 PM | Show all posts
Sekarang ni ramai orang melayu dah sedar kepentingan takaful. Alhamdulillah.
Ramai yang dah buat plan B.
Skrg trend ambik 1 million policy pulak, antara tujuan :
- cover hutang piutang especially yg besar2
- digunakan utk menderma kepada badan amal seperti tahfiz & rumah anak yatim
- tinggalkan nafkah untuk anak dan isteri sekiranya sesuatu berlaku untuk mereka meneruskan kehidupan seperti biasa. Bil utilities, sewa rumah, yuran sekolah, bayar kereta, makan minum, pampers dan susu tetap berjalan seperti biasa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2014 12:01 PM | Show all posts
Wow ... dapat client 1 million policy  ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2014 03:52 PM | Show all posts
Amin.. InsyaAllah someday..
100k dah ade la..
3-4 org..
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2014 07:12 PM | Show all posts
Sabtu hari tu visit kawan kat hospital sungai buloh. Kawan perempuan yg kene half stroke berumur 27 tahun. Pagi tu mase nak pegi keje tengah sarung seluar tetibe collaps, sempat sarung seluar sebelah kaki je. Tangan dgn kaki kanan tetibe x boleh bergerak. Anak sulung kpd 5 adik beradik, yg kecik masih bersekolah. Mak dgn ayah dah lame meninggal. Selama ni die yg take over tanggungjawab, dialah mak dialah ayah. Bile berlaku mcm ni, sy terfikir kalau sy ditempat die.. Macam mane nak buat, ape nak buat.. Dan sy sedih sbb die xde something yg boleh bantu bile berlaku mcm ni, ye, xde insuran. Sy just mampu bagi hadiah dari segi kewangan sikit, 100 below masih boleh. Tapi 20,000 / 30,000 / 50,000 even 100,000 and above, hanya insuran sahaja yg boleh.. Sekarang baru betul2 tawakal.. Same2 doakan supaya dia cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 10:13 AM | Show all posts
adooiii

Umur 27

Tinggi 162 cm dan berat 56 kg pun boleh kena strok ... bahaya ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2014 01:09 PM | Show all posts
Bile client berumur 18 tahun disgnose ade cyst.............
Terkejut... Medical card baru ambik 2 tahun lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2014 11:18 AM | Show all posts
nur.FAR.hana posted on 20-6-2014 01:09 PM
Bile client berumur 18 tahun disgnose ade cyst.............
Terkejut... Medical card baru ambik 2 t ...

Semuanya kerna pemakana. Kita dapat apa yg kita makan. Ader jugak case umur baru 20++ tapi dah dapat breast kancer n masih bujang.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2014 11:03 AM | Show all posts
May your blessings be too many to count... And your worries too few to matter... May your days be filled with Sunshine... And your nights in comfort.. May you never go hungry... And be able to share your bounty... May God bless and protect you... And strengthen your faith..

SELAMAT RAMADHAN AL MUBARAK
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2014 01:47 PM | Show all posts
Baru settle buat claim kemalangan luar untuk anak client.
Jalan2 shopping, anak terjatuh kat escalator.
Lebam n bengkak kat bahagian kaki n dada.
Pegi klinik, resit Rm 65.

Bende tak dijangka, Alhamdulillah boleh bantu sikit client ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2014 10:28 AM | Show all posts
nur.FAR.hana posted on 9-7-2014 01:47 PM
Baru settle buat claim kemalangan luar untuk anak client.
Jalan2 shopping, anak terjatuh kat escala ...

Good job ejen muda yg comey

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2014 12:10 PM | Show all posts
Kepada semua pemegang policy, digalakkan membuat bayaran awal pada bulan ni.
Kaunter dan office akan tutup sempena cuti raya.
Jage diri, jage makan, selamat hari raya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2014 02:08 PM | Show all posts
nur.FAR.hana posted on 18-7-2014 12:10 PM
Kepada semua pemegang policy, digalakkan membuat bayaran awal pada bulan ni.
Kaunter dan office aka ...

Aik ... bukan ker Pakej PruBSN ni payah nak lapse ?

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2014 06:50 PM | Show all posts
Mmg payah nak lapsed kalau ade bust extra investment..
Ataupun kalau policy mmg bayar cantik lepas setahun..
Liat sikit nak lapsed..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2014 02:05 PM | Show all posts
Selamat hari raya kepada semua client prubsn n warga mforum
Berhati-hati pulang ke kampung
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 12:40 PM | Show all posts
Selamat pulang ke kota. Safe journey.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2014 10:07 AM | Show all posts
Sharing drpd client yg merupakan antara top management sebuah resort di Shah Alam:

Ade sorang staff sy ni, selalu sakit2 belakang. Bnyk kali dah suruh pegi buat check up, tapi tak pegi2 sbb takut. The end kena paksa baru buat check up, di KPJ Shah Alam. Result?

Slip disk yang dah teruk, doctor cakap kenape lambat sangat datang? immediate operation perlu dibuat atau boleh jadi paralyze. Estimate cost Rm 30,000. Insuran company hanya cover Rm 20,000. Lagi Rm 10,000 tu kena pakai duit sendiri. Macam mane nak buat?

HR pun dah pening kepala, so kena buat agreement HR bayarkan dulu kemudian tolak gaji tiap2 bulan ikut persetujuan. Lagi kesian, wife die pulak baru diagnose kena kanser.

Client sy tanye, kalau mcm ni boleh ambik personal insuran lagi tak? Jawapan sy, boleh cube nak apply, tapi no guarantee akan dapat.

Ape yg kite belajar daripada pengalaman org lain?
Nak ambik sekarang atau tak tau bile?
Yg dah ada policy, jagalah policy anda, bukan senang nak dapat. Somehow, kite tak tau bile kite akan pakai. Mungkin esok, lusa, next week.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081302s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list