JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
89166
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 27-5-2007 07:25 PM | Show all posts
Kepada yg dah rasa faham akan keperluan Insuran/Takaful, harap boleh set dgn ejen/wakil yg berdekatan dgn anda tak kira lah ape brand insuran/takaful tu. Yang penting minta penerangan percuma dari mereka, ingat penerangan dari mereka percuma dan seharus nyer tiada paksaan untuk anda ambik insuran/takafu itu atau tidak. Kalau boleh bila dah setuju tu, sebelum sain tu tanyer ejen tu APA LAGI ISU YG TERSEMBUNYI YG EJEN/WAKIL TU TAK CERITA LAGI.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2007 12:56 PM | Show all posts
Fobia nyer dah berkurangan ..... cuma ramai persoal claim tak dapat dan claim lambat...

itu mungkin sebab mereka tersalah pilih syarikat insuran/takaful.. maklum lah ... beli keta proton tapi harap qualiti macam Mercedes...
Reply

Use magic Report

LongSleeve This user has been deleted
Post time 2-6-2007 11:37 PM | Show all posts
bukan fobia..

tapi i mmg tak minat masuk insurans




bila smsialdarsita memakan 30 kredit,ciipapnya akan mengemut 30 kali
bila dia makan 100kredit,ciipapnya akan mengemut 100kali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2007 07:44 PM | Show all posts
Originally posted by LongSleeve at 2-6-2007 11:37 PM
bukan fobia..

tapi i mmg tak minat masuk insurans




bila smsialdarsita memakan 30 kredit,ciipapnya akan mengemut 30 kali
bila dia  ...


Memang laa tak minat insuran masa sehat ni , bila masa tak sehat mula lah cari insuran... tapi jgn menyesal la... sebab bila masa kita sakit tu laaa insuran akan lari dari kita. No second chansss...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2007 10:13 PM | Show all posts

Reply #67 ibm632's post

maybe dia dah mampu tanggung biaya perubatan, family, etc. & xperlukan insurans. duitnya bole diinvest kat tempat yg bole kasik more and more and more return.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2007 03:18 PM | Show all posts

Reply #68 sitilina's post

Mungkin betul kata awak sitilina... tapi yg heran nyer bangsa lain walaupun kaya tapi masih lagi bermacam2 insuran ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2007 05:28 PM | Show all posts
pada aku insuran menipu..:@
so saper2 yg nak beli insuran tu kena dptkan peguam sendiri sblm tandatangan apa2 perjanjian..
perjanjian mmg berbelit..
pada aku sapa 2 berhasrat nak beli insuran sampai 5% drp gaji sebenar baik lupakan..
kalau 1% takpe lagik..
baik korang simpan..insuran nie bukan bleh caya..
cth korang buat medical kad..
lepas tuh sakit jantung,dua injap kena bedah...lepas tuh dia bleh putar alam...
claim hanyalah untuk tiga injap jantung..
tiga injap jantung tuh..dah nak padam dah maksudnyer..:@
better simpan dlm asb atau tabung haji..
atau kalau berani dlm saham ngan unit trust..
sbb pulangan dia kompem..
simpanan dlm insuran mmg takdek masa depan..
janji cukup baik..
tak pecaya bleh chek kat mahkamah pengguna..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2007 05:34 PM | Show all posts
aku bleh kata org yg jual insuran nie..kalau umah baru renovate cepat berkulat..anak2 selalu sakit2..yg kelaka nyer sedara aku ader sorang agen insuran..tetiba..anak dia sakit..so pegiler kat 5 star hospital..last2..kena bayar sendirik..tak bleh claim..padan muka..terkena pd dirik sendirik...so kesimpulannya..insuran tak ubah cam MLM..duit 20% tuh agen dah amik siap2 dlm komisen dia...yg lain tuh syarikat insuran yg amik...cuma aku skrg nak tau sgt insuran mana yg baik sgt nak kasi syarikat dia rugi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2007 09:50 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:28 PM
pada aku insuran menipu..:@
so saper2 yg nak beli insuran tu kena dptkan peguam sendiri sblm tandatangan apa2 perjanjian..
perjanjian mmg berbelit..
pada aku sapa 2 berhasrat nak beli insuran ...


Kesimpulan nyer awak tak tau ape itu medical kad dan aper itu insuran ... bagi awak benda tu sama .... untuk pengetahuan awak .. yg awak dok ckp tunggu 3 injap tersumbat tu, itu untuk dapat cek pampasan 36 penyakit tu... Kalau awak ader medical card awak boleh masuk sepital baring atas katil wad tu paling kurang 6 jam semua bill dia tanggung ... tak kira aper sakit ... malah tersimpul urat kentut pun dia cover.  Saya tak salahkan awak, same juga dgn saya dulu anti-insuran tapi bilaadik ipar saya putus 2 tendon sbab main bola the operation d spital swasta bill RM 23,+++ tak cukup dgn tu MC dan tiap2 hari dlm wad dibayar... so adik ipar saya terima cek lebih RM 8+++ (ribu)

P/S: Remizati lain kali ambik broucher medical card tu, baca dan faham dulu baru boleh berhujah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2007 10:08 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:34 PM
aku bleh kata org yg jual insuran nie..kalau umah baru renovate cepat berkulat..anak2 selalu sakit2..yg kelaka nyer sedara aku ader sorang agen insuran..tetiba..anak dia sakit..so pegiler kat 5 s ...


Boleh bagitau kat sini tak kenapa sedara awak tu tak boleh claim....dan syarikat mane yg dia jadi ejen tu.

Boleh bagitau tak ape yg rugi nyer awak masuk insuran ... pernah tak awak campur semua duit yg awak labur dlm insuran  dan bandingkan dengan jumlah duit simpanan dlm insuran beserta dengan jumlah medical kad + jumlah pampasan kena 36 penyakit + Khairat kematian + Khairat kematian kemalangan + elaun harian RM 400 x 120 (had stahun) + MC yg mana anda dibayar bila MC + Pampasan tahunan bila kena 36 penyakit + Pampasan tahunan TPD dan banyak lagi...

Then bab komisyen tu ...anda tahu tak komisyen tu orang luar panggil profesional fee.. same juga pegi jumpa lawyer ker doktor ke ... let say doktor, kalau anda pegi jumpa doktor dia diagnos anda the dia minta nurse bagi ubat kat awak ... tapi awak tau tak ubat tu ader di jual di farmasi. Ubat tak sampai RM 10 tapi doktor charge Rm 50 ... 80% masuk poket doktor. Kenapa anda tak pertikai dgn doktor tu .... kenapa yg jaga client 24 jam sehari dgn profesional fee 20% dari RM 100 hanyalah RM 20 tapi kalau client sakit pukul 2 ke 3 pagi then perlukan kan khidmat ejen, ejen kena pergi jugak. Bagi anda Rm 20 sebulan tu berbaloi atau tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:00 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:28 PM
pada aku insuran menipu..:@
so saper2 yg nak beli insuran tu kena dptkan peguam sendiri sblm tandatangan apa2 perjanjian..
perjanjian mmg berbelit..
pada aku sapa 2 berhasrat nak beli insuran ...





Hmm..simpati saya kat org yg kene tipu dgn syarikat insuran tuu..Nape Bank Negara tak pantau ke? Tak buat aduan ke?

Saya ni pun ejen insuran, saya carik makan utk anak bini pun dgn buat insuran..

kalau co insuran saya menipu, maka haram la darah daging anak bini saya..

jadi kalau bole, sila nyatakan co insuran yg menipu tu di sini dgn butir2nya..so saya tau yg co insuran tempat saya bekerja ni tak bersubahat..

Jumpa lawyer tu bagus utk distribute pampasan utk waris.. ..dalam syarikat insuran saya bekerja pun byk lawyer dan doctor..kalau nak exchange pendapat, bole kita fix appointment..Co. saya pun telus, bole trus hubungi http://www.prubsn.com.my/contactus.php

Tapi nak tau bagus ke idak pasal insuran, bagus kita jumpa bakal janda kita atau bakal anak yatim kita..

Tapi tak rasa co insuran menipu, kalau betul menipu, mana bleh survive..mau kene bom syarikat tuu..kalau ejen menipu tu mungkin la kot..atau pun pemegang polisi tak baca buku polisi tuu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:02 PM | Show all posts
kalau insuran dari company mcis plak mcm maner?...ader aper2 pendapat tak dai korang2 nie? ader sesiaper yg pernah amik?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:07 PM | Show all posts
Originally posted by remizati at 4-6-2007 05:34 PM
aku bleh kata org yg jual insuran nie..kalau umah baru renovate cepat berkulat..anak2 selalu sakit2..yg kelaka nyer sedara aku ader sorang agen insuran..tetiba..anak dia sakit..so pegiler kat 5 star hospital..last2..kena bayar sendirik..tak bleh claim..padan muka..terkena pd dirik sendirik...so kesimpulannya..insuran tak ubah cam MLM..duit 20% tuh agen dah amik siap2 dlm komisen dia...yg lain tuh syarikat insuran yg amik...cuma aku skrg nak tau sgt insuran mana yg baik sgt nak kasi syarikat dia rugi...


Dia ejen insuran co mana tu beb? kelako juga nak dgr..

Aku bole rekmen insuran co yg betul2 nak membantu..

Kita fix appointment..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:19 PM | Show all posts

Reply #75 bawang-putih's post

bawang prefer conventional insurance atau takaful form?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 01:42 PM | Show all posts

Reply #77 jenglut's post

aper beza antara 2 tue?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2007 03:48 PM | Show all posts

Reply #78 bawang-putih's post

Saya boleh explain detail tentang kedu-dua tu ... saya prefer dapat jumpa BAWANG PUTIH ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 06:31 PM | Show all posts
Originally posted by bawang-putih at 5-6-2007 01:42 PM
aper beza antara 2 tue?


Conventional tu insurance = assurance (bahasa inggerisnya) or jaminan (bahasa melayu nya)

Takaful = kalau bahasa Arab nya 'Kafala' = menjamin/assure = islamicform of insurance (so call HALAL le & mematuhi syariah than theabove)
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 11:56 AM | Show all posts
[img][/img]


Agak2..berapa la kita tinggal kan ASB kat anak kalau jd kat kita?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 02:00 PM | Show all posts

Reply #79 ibm632's post

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2007 07:56 PM | Show all posts

Reply #82 bawang-putih's post

Aik ... BAwang putih ... main jelir jelir pulak ....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045296s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list