JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
89145
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 9-6-2007 11:31 AM | Show all posts
aku plak tak fobia ngan insurans... tapi fobia dengan orang yang jual insurans... ada ke paksa2 orang nak beli insurans dia... tiap2 kali lalu depan opis aku mesti singgah tanya nak beli tak insurans dia... kadang tuh duduk sampai sejam.. aku nak wat kerja pun takleh... kadang2 bila bos aku turun.. dia dengan muka tak malu duduk jer... aku plak yang segan.... ni baru sorang

sorang lagi masa aku kursus kahwen arituh... last slot ada dari insurans... tutttt.... ada ke paksa2 orang.. hampeh...

aku mmg ada plan nak beli insurans... tapi takmaulah beli sebab kena paksa... kampit tul...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2007 12:26 PM | Show all posts
Sebenar nyer cara yg betul sebgai ejen ni dia kena terangkan pada orang ramai tentang keperluan insuran ..lepas tu bia dia orang pikir dulu dan decide samaada dia orang nak ambik dan mampu ker tak , sebagai ejen kena tawakal ajer. Lepas tu pulak bila orang dah lantik kita sebagai ejen , maka sebagai ejen kita, mereka haruslah bersedia untuk membantu kita dalam bab insuran ni 24 jam sehari 7 hr seminggu ... sebab tu ramai yg prefer ejen lelaki sebab bila melibatkan medical kad ni 24 jam kita perlukan pertolongan dari eje, let say sorang clien tu anak kecik dia sakit , suami oversea then nak drive tak tahu ... time tu lahh.. dia perlukan ejen untuk uruskan kemasukan anak dia ke spital.

P/S : Avatar awak tu cantik mcm pelakon korea yg saya minat
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2007 01:13 PM | Show all posts

Reply #84 honeysweet's post

bagus la kalau dah ada plan..kalau bole amik cepat2, and peace of mind.. ..so ejen tu pun dah tak kacau awak..hehhe
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2007 01:51 PM | Show all posts
one of Quotation from Rich Dad's Guide To Investing

Rich Dad always said, "Insurance is a very important product's life plan. The trouble with insurance is that you can never buy it when you need it. So you have to anticipate what you need and buy it hoping you"ll bever need it. Insurance is simple peace of mind."

Very true say....
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2007 12:36 AM | Show all posts
Harus dilihat dari sudut financial planning. Misalnya Life Plan.......death is definite, hanya tak tahu bila akan berlaku. Namun kalau pemergian seseorang itu akan menimbulkan kesulitan kewangan kepada waris atau rakan kongsi perniagaan maka  haruslah ada perancangan untuk menghadapi kesulitan ini. Begitulah juga dengan lain2 keadaan dalam penghidupan dimana keperluan kewangan boleh menjadi suatu cabaran. If money is of no problem ....then ok lah. Tetapi kepada kebanyakan orang cabaran itu mungkin rumit.......Jadi kenalah buat perancangan untuk menyediakan payung. Ia seperti simpanan juga....simpan  mengikut kemampuan.

Ttg orang Melayu fobia akan insurans(?).....mungkin lebih pada prioriti yang berlainan dan kurang kefahaman dan mungkin juga cara hidup dan attitude.......bila sakit mengharapkan anak2 menjaga (termasuklah belanja perubatan).....bila dah tiada, gasaklah mereka yang hidup. Lagi satu mungkin isu riba yang biasa dikaitkan pada suatu masa dahulu. Sekarang ada Takaful yang memungkinkan mereka releks ttg isu ini kalau tak nak kupas isu ini lagi.

Sekian dahulu.........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2007 09:43 AM | Show all posts

Reply #88 hamizao's post

Yer betul go for Takaful ... but don't the medical Card...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2007 05:44 PM | Show all posts

Reply #88 hamizao's post

mungkin diorg takut rugi kot invest kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2007 06:13 PM | Show all posts
Korang buat laa skim insuran MAWI ke, AF ke.. Baru laa melayu nak beli. Bodoh betul laa korang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2007 12:21 AM | Show all posts
Originally posted by ibm632 at 14-6-2007 09:43 AM
Yer betul go for Takaful ... but don't the medical Card...


Pada prinsipnya medical coverage penting. Tetapi pembeli harus faham apa yang dibeli. Dulu tak ada medical card....jadi bayaran dibuat secara reimbursement ...itupun mengikut jadual dan limit...Sekarang ni ada bermacam2 produk...Hamipun dah tak ingat lagi....jadi harus menjadi pembeli yang bijak......semak terma kontrak, list hospital yang diterima dll. Biasanya ramai yang sain buta je - bila klaim bermasaalah baru gaduh tipu! Kekadang agenpun kurang semporna ....macam juru jual yang lain2 juga.....jadi harus pandai2lah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2007 06:12 PM | Show all posts

Reply #91 GUNDUT's post

hehee..cerdik jg idea ko ni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2007 12:10 AM | Show all posts
Originally posted by GUNDUT at 14-6-2007 06:13 PM
Korang buat laa skim insuran MAWI ke, AF ke.. Baru laa melayu nak beli. Bodoh betul laa korang ni.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2007 10:07 PM | Show all posts
Pemikiran kurang luas ..

Originally posted by GUNDUT at 14-6-2007 06:13 PM
Korang buat laa skim insuran MAWI ke, AF ke.. Baru laa melayu nak beli. Bodoh betul laa korang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2007 02:13 PM | Show all posts
nak tanya ah agent seme...andai kata sorang nih..dah ada penyakit..let say darah tinggi la...so dia declare..maka kalo dia msk ward kerana darah tinggi maka tak dicover iyer idak?tp andai kata dia msk sbb jantung plak..( sakit jantung pun kenkdg sbb darah tinggi kan)..lagu mana tuh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2007 08:15 PM | Show all posts
Tak ader masaalah , sebab masa nak ambik tu dia ade tanyer dlm borang tu samaada kita ader sakit darah tinggi atau tidak then kalau yes kat situ makna nyer dia akan mintak kita buat pemeriksaan di kelinik utk menetukan tahap penyakit kita tu. Dari situ jugalah kita akan tahu samaada dia akan tangggung kita  keseluruahan atau dia loading(bayar lebih) atau pengecualian cover berkaitan darah tinggi atau permohonan kita di reject.

Kalau kita declare awal2 then dia approve jugak dan andai kata nasib tak abik kena masalah jantung maka dia akan tanggung kesemua ape yg kita claim..

Originally posted by honeybee1802 at 7-7-2007 02:13 PM
nak tanya ah agent seme...andai kata sorang nih..dah ada penyakit..let say darah tinggi la...so dia declare..maka kalo dia msk ward kerana darah tinggi maka tak dicover iyer idak?tp andai kata di ...

[ Last edited by  ibm632 at 8-7-2007 08:19 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 06:22 AM | Show all posts
senang cakap ada org fobia sebab pernah kena tipu dgn ejen
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 08:15 AM | Show all posts
Originally posted by ibm632 at 9-6-2007 12:26 PM
Sebenar nyer cara yg betul sebgai ejen ni dia kena terangkan pada orang ramai tentang keperluan insuran ..lepas tu bia dia orang pikir dulu dan decide samaada dia orang nak ambik dan mampu ker ta ...



In for the money Updated : 07-07-2007
Media : The Star Story By : HARI RAJ
via www.biznewsdb.com

TUNE Money Sdn Bhd certainly isn't wasting any time......

Lowering costs and premiums

Says Tengku Zafrul: The main distribution channel for other insurance companies is agents, who sell insurance at premiums of 25% to 30%, which are commercially viable for them. At the same time, agents always try to target the market segment that can afford to pay this premium, which is why they put in a lot of benefits and coverage that you don't necessarily require.

He explains that premiums are usually calculated on an all-encompassing basis. For instance, purchasing insurance for a house means buying coverage for everything from fires to acts of God, when a more specific approach to potential threats could remove a sizeable chunk of that premium.

If you live on the top of a hill, your insurance doesn't have to cover floods, he says by way of example.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2007 11:55 PM | Show all posts

Reply #96 kabukiman's post

Ape sebenar nyer tujuan awak post benda spt di atas..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2007 10:31 AM | Show all posts
penjelasan Jenglut cukup terperinci untuk sesapa yg na ambik insuran, tahniah Jenglut.. teruskan usaha anda menyedarkan orang ramai tentang keperluan insuran atau bab pemindahan risiko nih....
dan untuk mereka yg so-call phobia pasai insuran ni... mudah cerita buat mcm ni saja... buat mcm korang nak beli komputer... sebelum korang beli komputer korang akan tengok spesifikasi dia kan.. korang nak amd ke intel proc kee, dual core ke 64 bit kerr ngan mcm aksesori lagi ... dan bawah sekali ada rege sebenar komputer tu.. ini di panggil quotation..
masa appointment ngan agen tu jangan korang gaduh nak close case atau cepat2 sign borang tu... suruh agen tu bagi korang quotation dulu... pas tu korang cari agen atau syarikat insuran lain pulak suruh counter balik quotation dari agen yang pertama tadi... buatlah perbandingan (coverage & benefit) antara quotation dulu.... jangan main sing jerr... pas tu korang rasa agen nombor 2 bagi baguih dari agen nombir satu, hang pi balik agen nombor satu suruh counter offer dari agen nombor 2...  nanti korang akan dapat offer yang paling baguih sekali... untuk kadar premium yang sama

tips ni kebanyakkan oraang ramai tak tau... aku bukan agen insuran tapi aku adalah pengguna yang telah terkena dan nak menyebarkan kepada orang ramai tentang hak pengguna....

[ Last edited by  kuya at 10-7-2007 10:33 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2007 12:23 PM | Show all posts

Reply #97 ibm632's post

sedikit sebanyak menjawab persoalan pembuka thread kenapa ada melayu masih phobia dgn insurans; dan phobia ini berasas
--------------------
refer posting terdahulu #16

pandangan aku sbb agency fees melampau. org mcm aku hanya mahu health coverage; no life products.

the problem here is the insurance industry tidak menitikberatkan tahap perkhidmatan, not to mention forcing ppl to subscribe to what they do not want in the first place.

dlm sejarah industri insurans kita di tahun 80an sudah terkantoi insurans company byr agency fees melampau.

Di akhir 90-an pulak sesuka hati mak bapak dia secara unilateral memaksa annuity policyholders soh byr premium anywhere fr 6-16 months extra utk policy yg sepatutnya matang. Di manakah etika dan moral syarikat2 insuran ini? Janji berbagai last2 menzalimi clients.

Dan tgk lar pulak cara dia buat kerja: kalu eksiden kete, sepatutnya just notify insurans company and they should take care of everything. Ini kita sbg pengguna nak kene ke hulu ke hilir bwk segala mcm papers, tentukan pulak dgn pihak kita eksiden nak claim atas insuran sapa, dan ntah hapa2 lagi karut-marut.

my conclusion 10 tahun lepas and still is today; the local malaysian insurers are nothing more than legalised pyramid schemes. Saturated market on non-bumi segment so now trying build up base of bumi segment. Lepas bumi segment saturated agak2 apa jadi?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2007 01:41 AM | Show all posts
kabukiman,

pandangan aku sbb agency fees melampau. org mcm aku hanya mahu health coverage; no life products
your premium is based how much u want to be insured..the more sumcovered u insured, sure the more premium u've to pay..fee is based onyour risk eg. age, occupation

the problem here is the insurance industry tidakmenitikberatkan tahap perkhidmatan, not to mention forcing ppl tosubscribe to what they do not want in the first place
Focus on your needs of insurance, not agents needs of his komisen..If your concern is the service, find a responsible agent.

my conclusion 10 tahun lepas and still is today; the localmalaysian insurers are nothing more than legalised pyramid schemes.Saturated market on non-bumi segment so now trying build up base ofbumi segment. Lepas bumi segment saturated agak2 apa jadi?
Legalised pyramid schemes? u should make report to SC
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048574s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list