JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
89144
View
763
Reply

Kenapa Orang Melayu Kurang Prihatin ttg Takaful dan Medical Card

[Copy link]

Author: ibm632       Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2007 01:50 AM | Show all posts
Originally posted by kuya at 10-7-2007 10:31 AM
penjelasan Jenglut cukup terperinci untuk sesapa yg na ambik insuran, tahniah Jenglut.. teruskan usaha anda menyedarkan orang ramai tentang keperluan insuran atau bab pemindahan risiko nih....
...


Terima kaseh Kuya for your support..

Life is full of RISK!..seorg ibu tunggal, anak2 yatim tidak pernah mengomel tentang nilai premium sebuah life insuran, tapi sentiasa mengeluh tentang sikitnya pampasan utk masa depan mereka..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2007 02:00 PM | Show all posts
takut kene kuar duit
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2007 04:23 PM | Show all posts

Reply #102 reenz013's post

antara takut kene kuar duit skrang atau takut kene gadai harta kemudian? mana kita pilih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2007 04:39 PM | Show all posts
Hahahaha.... tapi sekarang pun ramai orang kita sangggup bergadai harta untk bill medical....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 10:49 AM | Show all posts
Info regarding Medical Kad..(sumber: Mingguan Wanita magazine 4 OGOS 2007)

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2007 11:26 PM | Show all posts
Takaful Nasional  lembab dan penipu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2007 11:51 PM | Show all posts
Jangan gitu peace .... kenapa marah sgt dah terkena ker... berapa banyak rugi ?

Tapi jgn sebab TN sampai awak anti takaful lak...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2007 12:18 AM | Show all posts
Aku haramkan setiap sen yg Takaful Nasional cilok daripada aku atas kelembapan mereka.....
Biar duit haram tu masuk dalam akaun mereka,,,
duit tu bukan mereka yang punya... pergi kasi makan anak diorang dengan duit aku tu... dasar penipu... statement akaun pun lambat nak verify dan tak sync dengan pemotongan bank...

Kiranya aku nie tak dilundingi selama nie... sebab tu aku hantar surat berenti Oktober tahun lepas... Buat apa bayar kalau tak cover kan? Senata - mata kerana delay..

Sejak dulu aku ada wat potongan setiap bulan dari Maybank... tapi dalam statement potongan tak sync pun ada yang 3 bulan sekali ada yangh takde.. dan yang paling kelakar aku start perasan ialah apabila Takaful buat Autodebit double pada akaun aku.. tu yang aku panas, aku mintak statement bila aku tak bayar?  Gagal kasi..... dia tuduh aku tunggak sebulan kono... bila aku tanya tunggak sebulan tu biler? Gagal jawab...
anak haram betul
Rupanya selama nie aku tak dicover....

Bulan Okt 06 aku ada faks surat nak berenti..... bulan Jun 07 lepas ada lagi transaksi autodebit dari akaun aku.... selepas 10 bulan....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2007 12:34 AM | Show all posts
Saya berharap boleh menolong saudara dlm soal ni ... cuma saya perlu berjumpa untuk meneliti dokumen aper yg ader... Kalau saya tak buat mcm ni .... Imej Takaful akan terjejas... so bila kita boleh uruskan benda ni secepat mungkin, just set masa dan tempat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2007 12:07 AM | Show all posts
Tadi masa nak bayar caruman Takafulink kat kaunter, ternampak lah seorang ejen chinese lewat 40-an ... dia bawak hampir sepuluh borang Takafulink untuk di submit. Fuhhh .... ambik dgn dia semua nyer melayu ... kesimpulan nyer sejak akhir ini dah ramai orang melayu sedar dan buka mata ttg perlu nyer Takaful tapi yg sedih nyer kita orang melayu masih lagi ketinggalan dalam mendekati sesama melayu utk Takaful ... kenap jadi begini ... adakah kita orang melayu tak mampu nak jadi ejen spt bangsa lain... Mereka boleh jual Takaful kpd orang melayu dengan jaya nyer mengapa tidak kita ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2007 12:31 AM | Show all posts

Reply #108 peace's post

Hi Peace,

Ni mesti gara2 ejen yg servis awak dulu tak efisien..

Simpati saya dgn nasib awak..kalau perlu bantuan, saya bole cuba tolong walaupun saya dr co. lain..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2007 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by jenglut at 7-8-2007 12:31 AM
Hi Peace,

Ni mesti gara2 ejen yg servis awak dulu tak efisien..

Simpati saya dgn nasib awak..kalau perlu bantuan, saya bole cuba tolong walaupun saya dr co. lain..



Hi, Jenglut. Minat tengok awak post pasal insurance. Kalau nak jadi  insurance agent macam mana?? Bole PM??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2007 10:41 PM | Show all posts
Jenlut kat JB, Kalau kat KL contact saya kita jumpa area PJ.

Originally posted by Kapal_Kertas at 13-8-2007 01:41 PM



Hi, Jenglut. Minat tengok awak post pasal insurance. Kalau nak jadi  insurance agent macam mana?? Bole PM??
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2007 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by Kapal_Kertas at 13-8-2007 01:41 PM

Hi, Jenglut. Minat tengok awak post pasal insurance. Kalau nak jadi  insurance agent macam mana?? Bole PM??


Hi Kapal_Kertas,

U bole read sume info berkaitan my reply & thread..basically i push for awareness so they can protect their saving toward uncertainty..Risk is always there whether we like it or not..The difference is whether we want our loss to be compesated or not..

Yes, I m based in JB but my clients come from whole Malaysia..Sabah pun ada..

Doesnt matter, u amik dgn sapa..at least u guys dah ada protection & comfortable with the agent's service..

Nanti I PM u regarding camne nak jd ejen
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2007 11:08 AM | Show all posts
Sekarang I tumpu aproaching orang dengan Medical Card first. Sebab tak ramai yg menolak Medical Card. Dan ramai jugak tgh cari medical card
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2007 10:46 AM | Show all posts
Insurance ING pun bagus....

Intan ambik ING , PA intan ambik kat maybank.. kire bila ada Insurance intan rasa terjamin... tak takut sangat....  kira lega laa kala ada apa apa hal.. hehhee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2007 11:04 AM | Show all posts
Intan ambik ING ? Bagus tu .... tapi just nak tanyer ING intan tu provide medical card yg gerenti renew ker... sebab tak banyak kat malaysia ni yg boleh bagi Insuran Medical gerenti renew.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2007 03:37 AM | Show all posts
sy baru sebulan jadi ejen insurans ni... mmg minat sbb nk membantu dan menyedarkan bangsa melayu tentang kepentingan insurans ni... tapi... org melayu kita nii, sedih laaa...
ejen2 yg senior ni, bantu la bagi tips cm ner nk tackle client... cm ner nk wat presentation yg baik... cm ner nk close... yg paling penting, cm ner nk kasik org melayu ni sedar ttg kepentingan insurans.... so xder la yg masuk tv sbb nk mintak derma.... xder la anak2 ketinggalan pelajaran sbb idup susah bila  parents di timpa musibah yg tak di duga.... sedih tau tgk bangsa kita cm tu....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2007 07:46 AM | Show all posts
Originally posted by arni3 at 25-8-2007 03:37 AM
sy baru sebulan jadi ejen insurans ni... mmg minat sbb nk membantu dan menyedarkan bangsa melayu tentang kepentingan insurans ni... tapi... org melayu kita nii, sedih laaa...
ejen2 yg senior ni ...


u pi sini -> TIPs
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 03:58 PM | Show all posts
erkkk..siapa cakap 'insuran' menipu/tak bayar/byk songel???

Bil anak salah sorang client masuk hospital KPJ group pakai medical kad PruBSN..semudah ABC..
Kami beri jaminan!

Last week bil, total RM3,000+, duduk wad 6 hari akibat sakit demam panas & sawan..
Medical kad cover bilik wad, ujian diagnostic & ubat..pastu dpt lg duit hospital elaun tunai RM150 per day (total=RM900)

tiada lg alasan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062210s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list